FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Monica Macovei despre exploatarea gazelor de șist și religia în școli

Din interviul de pe Adevărul Live am prins două teme mai sensibile. Parafrazez.

Independența energetică:

macovei adevarul live Energia atomică, resursele din Marea Neagră și energiile regenerabile ne pot asigura independența energetică față de Rusia, care reprezintă o amenințare pentru siguranța națională.

Exploatarea gazelor de șist: doar în condițiile realizării studiului de mediu, cu acordul comunității, iar comunitatea trebuie să primească o cotă din redevențe.

Religia în școli:

Religia în școli – opțională. Părintele decide pentru copil, ce religie dorește predată copilului, dacă dorește.

Click pe imagine pentru a urmări interviul de la Adevărul Live.

Puteți citi programul politic pe macoveipresedinte.ro.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

2 Comments

  1. dana
    2 October 2014

    de bun simt.
    Chiar daca stii ca ceea ce vinzi este de foarte buna calitate, in momentul in care fortezi eventualul cumparator sa iti ia produsul, l-ai pierdut. Partea proasta e ca prea putini dintre cei care ofera respectivul produs au si chemarea de-a o face astfel incit acesta sa genereze entuziasmul pe care-l merita.

  2. Ion Ionescu
    2 October 2014

    Alianța etatist-corporatistă funcționează și la americani

    In SUA se conserva inca dreptul de proprietate privata asupra subsolului, iar proprietarii de terenuri au inca libertatea de a decide in privinta utilizarii acestora si de a beneficia financiar de pe urma eventualei lor exploatari. Insa lupta globala tot mai apriga pentru noi resurse de energie si combustibil risca sa submineze treptat, pana la eventuala disparitie, aceasta realitate institutionala americana, sub masca promovarii si protejarii „interesului public”.

    Nu vorbim inca despre expropriere pur si simplu, ci deocamdata doar despre puterea autoritatilor de a ii obliga pe proprietari sa accepte, impotriva vointei lor, instalarea de unitati de exploatare minerala pe terenurile proprii. Mai mult, in unele astfel de cazuri, refuzul proprietarilor de a-si da acceptul pentru exploatarea resurselor minerale localizate in subsolul terenurilor lor nu doar ca ramane fara rezultat (proiectele merg inainte, peste capul lor), ci, inca si mai revoltator, proprietarii isi pierd si dreptul de a incasa redevente de la companiile care le exploateaza proprietatile.

    Reuters prezinta povestea unei familii din Arlington, Texas, proprietara asupra unui teren bogat in gaze naturale. Cuplul a primit o propunere de concesionare a terenului din partea companiei Chesapeake Energy Corp, care, daca ar fi fost acceptata, ar fi insemnat pentru familie venituri lunare de mii de dolari din redevente. Cu toate acestea, cei doi soti au decis in cele din urma sa refuze propunerea, ambii fiind din principiu impotriva exploatarilor prin fracturare hidraulica in zonele urbane.

    Insa cei de la Chesapeake nu au renuntat si au reusit sa obtina de la o agentie de stat din Texas o decizie executorie in urma careia nu doar ca au capatat dreptul de a fora dupa gaze pe proprietatea familiei respective impotriva vointei acesteia, ci si de a o face pe gratis, fara sa le mai plateasca sotilor nici un fel de redevente.

    Intr-o situatie asemanatoare s-a trezit un proprietar de teren din Ohio, care, potrivit The Huffington Post, a fost obligat sa accepte sonde de petrol si gaze pe proprietatea sa in pofida opozitiei sale, pe care si-a motivat-o cu argumente religioase, spunand ca parte din credinta sa catolica este imperativul de protectie si conservare a naturii de catre om, ca pastrator si ingrijitor al Creatiei divine.

    Asta pentru ca in mai multe state americane sunt in vigoare legi si reglementari care permit asa-numita comasare fortata a terenurilor bogate in resurse minerale exploatabile de catre companiile concesionare. Mai precis, daca firmele de exploatare reusesc sa demonstreze autoritatilor statului (si cel mai adesea reusesc) ca au capatat acces, prin concesiune voluntara, la un numar suficient de mare de terenuri alaturate, iar proprietarii care refuza sa concesioneze ameninta, prin refuzul lor, eficienta economica a proiectului de exploatare, atunci statul are puterea de a ii obliga, practic, pe proprietarii „recalcitranti”, sa concesioneze, in unele cazuri retragandu-le chiar dreptul de a incasa redevente.

    Citește mai mult: Trăiască proprietatea de stat asupra resurselor subsolului! Trăiască puterea Guvernului de a expropria discreționar pe oricine în numele „interesului național”! —

    http://energyreport.ro/index.p…..i-national

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *