FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Adrian Papahagi: Folosind așa-zisa „discriminare” ca pretext, se trivializează adevărata discriminare

„Discriminare” este unul dintre cuvintele cu care stânga terorizează oamenii cumsecade în toată lumea (încă) liberă. Folosirea acestui cuvânt frizează absurdul atunci când o tenismenă depunctată de arbitru se consideră „discriminată” fiindcă e femeie, deși adversara ei este, firește, tot femeie.

Astăzi, judecăți de valoare sau de oportunitate, adică operațiuni logice care țin de discernământ, pot fi stigmatizate ca „discriminare” împotriva cuiva, după bunul plac al hărțuitorilor „corect politici”.

Sigur, a nedreptăți o persoană reală din cauza apartenenței la un grup anume este urât și discriminator.

Pe de altă parte, simpla opinie, eventual argumentată, nu poate constitui o crimă. Crima privește persoane reale, nu judecata asupra unor persoane, fenomene sau date.

De exemplu, a argumenta că instituția căsătoriei are ca scop protejarea vieții care se poate naște în uniunea dintre bărbat și femeie nu este „discriminare” sau „discurs al urii”, ci o simplă poziție rațională și deci legitimă.

În fine, dreptul la opinie și la proprietate nu poate fi limitat de faptul că altă persoană sau un grup de persoane se simt lezate. Dacă un privat nu vrea să-l angajeze pe X în firma lui, indiferent de motivele sale, el nu poate fi acuzat de „discriminare”. Patronul unei firme de mobilă poate considera că meșterii unguri sunt cei mai serioși și pricepuți, și să angajeze doar unguri – pe proprietatea lui, e suveran. Statul, finanțat din banii tuturor, nu are dreptul să discrimineze decât pe criterii de calificare, însă privatul are dreptul să lucreze cu cine vrea: numai modele peste 1,80 m, numai meșteri unguri experimentați, numai tineri sportivi etc.

Folosind așa-zisa „discriminare” ca pretext, se extinde ingerința statului în decizia și opinia privată, se limitează libertatea de expresie, se ocultează concluzii sociologice valabile, se împiedică acțiuni politice legitime, se suspendă judecăți de valoare estetică sau culturală pertinente și, în cele din urmă, se trivializează adevărata discriminare.
discrimination | Definition of discrimination in English by Oxford Dictionaries

PRELUAT DIN   Faceook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

3 Comments

  1. Cri
    24 October 2018

    De vreo 20 de ani, populatia natiunilor democratice este constransa si spalata pe creier de catre o notiune absolut cretinoida, ma refer la asa-zisa corectitudine politica menita sa blocheze libera exprimare a gandurilor si opiniilor, fie ele bune sau proaste.
    Conform conceptului ( de sorginte pur stalinista ) al corectitudinii politice, azi dacaspui despre un negru ca e negru, reprezinta o insulta care te face pasibil de amenda sau chiar inchisoare, de parca ar fi ceva umilitor sau jignitor in faptul ca observi o evidenta, si anume ca negrul are pielea neagra, iar albul are pielea alba
    O alta aberatie este interdictia de a critica practicile homosexuale, de parca homosexualitate ar fi neaparat ceva cool, trandy sau fashion; realitatea din lumea democratica ne arata in clar faptul ca la nivel de sistem, de stat si de lege, nimeni nu-i discrimineaza pe cei din comunitatea LGBT. in ciuda acestei evidente, daca indraznesti sa afirmi ca nu agreezi practicile comunitatii LGBT, devii passibil de oprobriul oficial.
    Mai mult, asa cum bine sublinieaza dl. Papahagi, in anul de gratie 2018 se pare ca nu mai este bine sa crezi si sa te afirmi ca adept al cutumelor crestine ale civilizatiei, in care familia ( compusa din barbat si femeie ) este un concept fundamental; astazi se pare ca familia normala biologic si crestina a intrat in derizoriu. Nu mai e „”la moda””.
    Incet-incet, discriminarea abernt-pozitiva a minoritatilor, introdusa de regimurile comuniste, a fost adoptata si de lumea democratica; totalitarismul bate astazi la usa tuturor cancelariilor din tarile ( inca ) democratice.

  2. Dorin
    24 October 2018

    Lumea normală , cumsecade – cum bine zice A. Papahagi – a ajuns să fie de fapt discriminată de-a binelea, prin răsturnarea normelor de evaluare !! Cam așa s-a ajuns ca majoritatea ( în mod firesc adepta unor comportamente tradiționale, îndelung verificate și fin reglate social) să fie nedreptățită tocmai din cauză că este majoritară….
    Iată un exemplu cras, cules din coloanele alăturate, pe acest site : ””BBC va crește numărul de angajați și invitați homosexuali, pentru a combate „cultura heteronormativ㔄„. Deci „băieții” ne indică limpede că normele heterosexuale nu sunt neapărat acelea care reglează bunul mers al societății, deci trebuie COMBĂTUTE CA ANSAMBLU CULTURAL !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *