FUNDATIA IOAN BARBUS

Fost angajat CIA: Explozie politică și religioasă între Moscova și România dacă Patriarhul Ecumenic va declara că doar BOR are drepturi pe teritoriul canonic al R. Moldova

foto: basilica.ro

În ciuda faptului că Biserica ortodoxă a Ucrainei este pe punctul de a primi autocefalia și tot mai mulți oameni din Belarus își exprimă speranța că țara lor va fi cea care urmează să scape din jugul Patriarhiei Moscovei, puțini au acordat atenție unei alte țări ortodoxe unde subordonarea Ortodoxiei este foarte mult în joc, scrie analistul american Paul Goble, specialist în probleme etnice și religioase de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

Conform recensământului din 2004, în Republica Moldova 93,3% din populați este ortodoxă. Populația e împărțită între Mitropolia Moldovei, care, deși autonomă, este sub controlul Moscovei, și Mitropolia Basarabiei, autonomă, dar aparținând de Biserica Ortodoxă Română.

Tensiunile dintre cele două biserici, întotdeauna mari datorită orientărilor politice pe care le întruchipează, prima spre Moscova și a doua cu Occidentul, se intensifică, președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmând că România a încercat să blocheze vizita Patriarhului Moscovei Chiril, scrie analistul american.

Această vizită a fost scurtat[ la doar două zile [….] Kiril urmează să viziteze regiunile nordice și sudice ale Moldovei, precum și să se întâlnească cu Dodon și cu alți oficiali din Chișinău, conform portalul ortodox rus Russkaya Liniya.

Mitropolia Moldovei, o parte ce se administrează singură a Bisericii Ortodoxe Ruse a Patriarhiei Moscovei, a fost înființată în 1813 și în prezent are “peste 1200 de parohii”, se spune pe portalul rus. Biserica românească, conform portalului, a apărut pe teritoriul R. Moldova abia după 1991. (De fapt, are o istorie mult mai lungă.)

În anii 1990, guvernul moldovean, temându-se de o schismă bisericească, a refuzat să înregistreze biserica românescă, dar în 2001 Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a insistat să o facă și de atunci există două ierarhii ortodoxe înregistrate în Moldova, foarte ostile între ele.

Există, de fapt, zvonuri că oamenii legați de biserica basarabeană intenționează să organizeze proteste în timpul vizitei lui Kirill.

Acestea sunt probabile în primul rând datorită unui eveniment […]. Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, va fi la București pentru a sfinți o nouă catedrală ortodoxă. Unii se așteaptă să declare și că doar biserica basarabeană are dreptul la teritoriul canonic al Republicii Moldova, subliniază Paul Goble [notă: Kiril va vizita Chișinăul pe 27 octombrie, iar Patriarhul Bartolomeu va vizita Bucureștiul la finalul luii viitoare].

Dacă se va întâmpla, o astfel de declarație ar putea conduce la o explozie religioasă și politică în Moldova, între Moscova, urmărind să-și apere poziția bazându-se pe găgăuzi, o națiune turcă, dar rusă ortodoxă, și pe ierarhia bisericii pro-ruse acolo, și România, care inclină către Patriarhului Ecumenic și autocefalia Bisericii ortodoxe din R. Moldova, scrie analistul american.

SURSA   Window on Eurasia

Paul Goble, fost director de cercetare la Academia Diploamtică din Azerbaigian, a predat și a fost cercetător la universități din Estonia, perioadă în care a lansat blogul său Window on Eurasia. Până în 2004 a avut diferite funcții în Departamentul de Stat al SUA, în CIA și International Broadcasting Bureu, dar și la Vocea Americii și Radio Europa Liberă. Goble a fost decorat de guvernele Estoniei, Letoniei și Lituaniei pentru eforturile lui în promovarea independeței țărilor baltice și retragerea trupelor rusești din aceste țări foste ocupate. sursa: The Institute of World Politics

Citiți și:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

4 comentarii

 1. Dorin
  23 octombrie 2018

  Ce poate fi mai limpede decât faptul că în Rusia comunistă (de ieri și de azi), biserica ortodoxă este doar încă una dintre instituțiile politice represive, aflate în subordinea mafiei care parazitează resursele statului !!
  O mare pată pe obrazul acestei biserici, care se lasă condusă de ierarhi-ofițeri comuniști, profitând de o abulie multiseculară a populației respective…

 2. lola
  23 octombrie 2018

  TOATE bisericile au avut căderi în comunism, de la penticostali la catolici.Din păcate, din toate bisericile au rămas autentic creștini autentici doar o mica parte dintre cei care frecventează biserica și câțiva împrăștiați prin cler, restul vin ca să socializeze, să ceară și de frică că se duc în iad.Nu poți să ceri curaj creștin de la unul care se ghiftuiește în fiecare zi.Uită-te câți comentatori ai pe aici.Mulți sunt”călduți” în zilele astea, nu?

 3. crs
  23 octombrie 2018

  Situatia politica din Romania acestor ani arata ca suntem in razboi. Razboi care exista indiferent de chichite religioase – si cei ce tin de Bizant, si cei ce tin de Roma, vor merge in Rai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian