foto: basilica.ro
În ciuda faptului că Biserica ortodoxă a Ucrainei este pe punctul de a primi autocefalia și tot mai mulți oameni din Belarus își exprimă speranța că țara lor va fi cea care urmează să scape din jugul Patriarhiei Moscovei, puțini au acordat atenție unei alte țări ortodoxe unde subordonarea Ortodoxiei este foarte mult în joc, scrie analistul american Paul Goble, specialist în probleme etnice și religioase de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.
Conform recensământului din 2004, în Republica Moldova 93,3% din populați este ortodoxă. Populația e împărțită între Mitropolia Moldovei, care, deși autonomă, este sub controlul Moscovei, și Mitropolia Basarabiei, autonomă, dar aparținând de Biserica Ortodoxă Română.
Tensiunile dintre cele două biserici, întotdeauna mari datorită orientărilor politice pe care le întruchipează, prima spre Moscova și a doua cu Occidentul, se intensifică, președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmând că România a încercat să blocheze vizita Patriarhului Moscovei Chiril, scrie analistul american.
Această vizită a fost scurtat[ la doar două zile [….] Kiril urmează să viziteze regiunile nordice și sudice ale Moldovei, precum și să se întâlnească cu Dodon și cu alți oficiali din Chișinău, conform portalul ortodox rus Russkaya Liniya.
Mitropolia Moldovei, o parte ce se administrează singură a Bisericii Ortodoxe Ruse a Patriarhiei Moscovei, a fost înființată în 1813 și în prezent are “peste 1200 de parohii”, se spune pe portalul rus. Biserica românească, conform portalului, a apărut pe teritoriul R. Moldova abia după 1991. (De fapt, are o istorie mult mai lungă.)
În anii 1990, guvernul moldovean, temându-se de o schismă bisericească, a refuzat să înregistreze biserica românescă, dar în 2001 Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a insistat să o facă și de atunci există două ierarhii ortodoxe înregistrate în Moldova, foarte ostile între ele.
Există, de fapt, zvonuri că oamenii legați de biserica basarabeană intenționează să organizeze proteste în timpul vizitei lui Kirill.
Acestea sunt probabile în primul rând datorită unui eveniment […]. Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, va fi la București pentru a sfinți o nouă catedrală ortodoxă. Unii se așteaptă să declare și că doar biserica basarabeană are dreptul la teritoriul canonic al Republicii Moldova, subliniază Paul Goble [notă: Kiril va vizita Chișinăul pe 27 octombrie, iar Patriarhul Bartolomeu va vizita Bucureștiul la finalul luii viitoare].
Dacă se va întâmpla, o astfel de declarație ar putea conduce la o explozie religioasă și politică în Moldova, între Moscova, urmărind să-și apere poziția bazându-se pe găgăuzi, o națiune turcă, dar rusă ortodoxă, și pe ierarhia bisericii pro-ruse acolo, și România, care inclină către Patriarhului Ecumenic și autocefalia Bisericii ortodoxe din R. Moldova, scrie analistul american.
SURSA Window on Eurasia
Paul Goble, fost director de cercetare la Academia Diploamtică din Azerbaigian, a predat și a fost cercetător la universități din Estonia, perioadă în care a lansat blogul său Window on Eurasia. Până în 2004 a avut diferite funcții în Departamentul de Stat al SUA, în CIA și International Broadcasting Bureu, dar și la Vocea Americii și Radio Europa Liberă. Goble a fost decorat de guvernele Estoniei, Letoniei și Lituaniei pentru eforturile lui în promovarea independeței țărilor baltice și retragerea trupelor rusești din aceste țări foste ocupate. sursa: The Institute of World Politics
Citiți și:
- Petru Bogatu: Precedentul ucrainean trimite în ilegalitate Biserica Rusă din Basarabia. Singura entitate ortodoxă legală la est de Prut este BOR
- Biserica rusă amenință preoții și credincioșii care merg la bisericile supuse Constantinopolului. Șeful Bisericii ucrainene sprijină BOR în R. Moldova
- Preotul și primarul din satul Denereu, R. Moldova, amenințați cu moartea după trecerea bisericii la BOR
- Biserica rusă trimite „infractori” ca să atace o biserică românească din Republica Moldova. Mitropolia Basarabiei cere intervenția autorităților
- Legătura sfântă dintre Stalin și Biserica Ortodoxă Rusă
- Biserica Ortodoxă Rusă, în 2002, despre ideologia lui Alexandr
4 Comments
Dorin
23 October 2018Ce poate fi mai limpede decât faptul că în Rusia comunistă (de ieri și de azi), biserica ortodoxă este doar încă una dintre instituțiile politice represive, aflate în subordinea mafiei care parazitează resursele statului !!
O mare pată pe obrazul acestei biserici, care se lasă condusă de ierarhi-ofițeri comuniști, profitând de o abulie multiseculară a populației respective…
lola
23 October 2018TOATE bisericile au avut căderi în comunism, de la penticostali la catolici.Din păcate, din toate bisericile au rămas autentic creștini autentici doar o mica parte dintre cei care frecventează biserica și câțiva împrăștiați prin cler, restul vin ca să socializeze, să ceară și de frică că se duc în iad.Nu poți să ceri curaj creștin de la unul care se ghiftuiește în fiecare zi.Uită-te câți comentatori ai pe aici.Mulți sunt”călduți” în zilele astea, nu?
crs
23 October 2018Situatia politica din Romania acestor ani arata ca suntem in razboi. Razboi care exista indiferent de chichite religioase – si cei ce tin de Bizant, si cei ce tin de Roma, vor merge in Rai.
dan
23 October 2018In aceeasi linie de gandire:
https://www.nytimes.com/2018/10/24/opinion/pope-china-vatican-church-catholics-bishops.html