Pe 24 martie 2010 a fost facut public un protest al judecatorilor privind modul de actiune al Consiliului Superior al Magistraturii in legatura cu implicatiile etice puse in discutie de cazul Voicu, precum si fata de arbitrariul si lipsa de transparenta a numirilor la ICCJ. Credem ca este foarte important ca publicul si societatea civila sa sprijine astfel de initiative si va invitam sa va alaturati protestului, semnand aceasta petitie, care va fi trimisa CSM impreuna cu lista de semnaturi.
??Pentru a semna petitia, trimiteti un comentariu AICI cu numele Dvs.
(Preluat de pe Blog de politici publice gazduit de SAR)
Pe scurt, CSM trebuie sa-si clarifice pozitia in urmatoarele situatii:
– judecatorii in cazul carora s-a inceput urmarirea penala mai pot sa intre in sala de judecata si sa imparta altora dreptate?
– in trecut au existat suspiciuni privind criteriile dupa care CSM numeste judecatorii la Curtea Suprema (diferente foarte mari de dificultate a intrebarilor la interviul de promovare pentru diferiti candidati). CSM trebuie sa faca niste criterii clare, transparente si aplicabile tuturor candidatilor in mod egal.
Puteti citi mai jos textul integral al protestului judecatorilor. Textul e preluat de pe blogul judecatorului Adrian Neacsu.
INTEGRITATE si DEMNITATE
Protestam împotriva încalcarii normelor eticii profesionale. Fiecare judecator si procuror este dator sa asigure respectarea valorilor profesiei: integritate si demnitate.
I. Cerem C.S.M. o pozitie ferma si neechivoca asupra încalcarii normelor de etica ale profesiei. Facând dreptate pentru altii, trebuie sa avem puterea sa facem dreptate corpului magistratilor si sa redam demnitatea profesiei. Obiectivitatea solutionarii unei cauze nu înseamna tacerea asupra motivelor care au condus la aparitia acelei situatii.
Solicitam C.S.M. sa aiba o pozitie clara privind posibilitatea de a intra în sedinta de judecata a acelora fata de care a început urmarirea penala.
Cerem C.S.M. masuri ferme pentru asanarea sistemului judiciar, încalcarile Codului deontologic fiind la fel de nocive ca si faptele de coruptie. C.S.M. are datoria sa analizeze nu doar comportamentul celor care sunt subiecti ai unei anchete penale, dar si comportamentul celor care au încalcat normele etice fara ca prin aceasta sa se comita infractiuni.
II. Cerem suspendarea procedurii de numire la Înalta Curte de Casatie si Justitie pâna la clarificarea modalitatii în care judecatori ulterior anchetati de D.N.A. au acces la cea mai înalta pozitie în sistemul judiciar.
Demnitatea profesiei nu permite încurajarea unui sistem netransparent si discretionar în care criteriile de numire într-o functie ce presupune demnitate si onoare au devenit din ce în ce mai oculte.
Solicitam membrilor C.S.M. sa se pronunte asupra vocatiei de a se înscrie pe lista de candidati în vederea promovarii la Înalta Curte de Casatie si Justitie a membrilor C.S.M. în functie, Secretarului General, Secretarului adjunct si a directorilor de directii.
Acest protest a fost inaintat Plenului CSM in aceasta dimineata, astfel incat sa fie luat in discutie inaintea trecerii la punctul de pe ordinea zi privind numirea judecatorilor la ICCJ.