FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Atac asupra Arabiei Saudite scoate din circuit jumătate din producția de petrol a regatului

Grupul Houthi, aliat al Iranului bazat în Yemen, a declarat că a atacat sâmbătă două rafinării importante din Arabia Saudită eliminând astfel mai mult de jumătate din producția regatului, într-o acțiune preconizată să ridice prețul petrolului și să crească tensiunile din Orientul Mijlociu.

Potrivit unui comunicat al companiei petroliere de stat saudite Aramco atacurile vor reduce producția regatului cu 5,7 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă mai mult de 5% din aprovizionarea globală cu petrol.

Atacurile, care au avut loc înaintea zorilor, urmează unor atacuri transfrontaliere anterioare asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită și asupra tancurilor petroliere din apele Golfului, dar cele din prezent sunt cele mai sfidătoare, paralizând temporar o mare parte din capacitatea de producție a țării. Arabia Saudită este cel mai mare exportator din lume, transportând peste 7 milioane barili de petrol către destinații globale în fiecare zi, în timp ce ani de zile a servit ca furnizor de ultimă soluție pentru piețele internaționale.

În timp ce Houthi a revendicat responsabilitatea pentru atac, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a dat vina pe Iran afirmând pe Twitter că nu există „nicio dovadă că atacurile provin din Yemen”.

„Pe fondul tuturor apelurilor pentru de-escalare, Iran a lansat acum un atac fără precedent asupra aprovizionării cu energie a lumii”, a spus Pompeo.

Potrivit agenției de știri saudite SPA prințul moștenitor Mohammed bin Salman a declarat, prin telefon, președintelui american Donald Trump că Riyadh are voința și capacitatea „de a se confrunta și de a face față acestei agresiuni teroriste”.

Statele Unite au condamnat atacurile, iar Trump i-a transmis prințului coroanei că Washington este pregătit să coopereze cu regatul pentru a-i garanta securitatea. De asemenea, ministerul american al energiei a declarat că este gata să desfacă pe piață petrol din rezerva sa strategică, dacă este necesar. Rick Perry, secretarul energiei, a mai spus că ministerul său va colabora cu Agenția Internațională pentru Energie, care coordonează politicile energetice ale națiunilor industrializate, dacă va fi necesară o acțiune globală.

Arabia Saudită a condus o coaliție musulmană sunnită, care a intervenit în Yemen în 2015 împotriva houthiților. Acum a acuzat rivalul său regional șiit, Iran, pentru atacurile asupra rafinăriilor de petrol saudite, lucru pe care Teheran îl neagă. De asemenea Riyadh acuză Iranul că i-a înarmat pe houthiți, acuzație respinsă de grupul yemenit și de Teheran.

Purtătorul de cuvânt al coaliției, colonelul Turki al-Malki, a declarat că a fost inițiată o anchetă pentru a stabili cine a planificat și executat atacul de sâmbătă dimineața. El a spus că alianța susținută de Occident va contracara amenințările la adresa securității energetice globale și a stabilității economice.

Amin Nasser, directorul general al Aramco, a declarat că nu au existat victime în urma atacurilor.

Prințul Abdulaziz bin Salman, ministrul saudit al Energiei, a declarat că Aramco va dispune de mai multe informații în următoarele 48 de ore și că va prelucra petrol din rezerve pentru a compensa pierderile curente. Aramco este în proces de planificare a ceea ce este așteptat să fie cea mai mare ofertă publică inițială din lume: compania intenționează să devină una publică, pe acțiuni.

„Abqaiq este probabil cea mai importantă instalație din lume pentru aprovizionarea cu petrol”, a declarat Jason Bordoff, care conduce Centrul de Politică Energetică Globală din cadrul Universității Columbia și care a servit în cadrul Consiliului de Securitate Națională a SUA în timpul președinției Barack Obama. „A crescut semnificativ riscul unei escaladări regionale a tensiunii, de natură să ducă la creșterea prețului petrolului.”

Abqaiq se află la 60 km sud-vest de cartierul general al Aramco, situat în orașul Dhahran. Această uzină de prelucrare a petrolului brut procesează petrolul care provine din cel mai mare câmp petrolier convențional din lume, supergiantul Ghawar, și alimentează pentru export terminalele Ras Tanura – cea mai mare instalație maritimă de încărcare a petrolului – și Juaymah. De asemenea trimite produse de petrol rafinat spre vestul țării, către terminalele de export din Marea Roșie.

Două surse au declarat că la Ghawar au izbucnit incendii după ce atacurile au perturbat instalațiile de procesare a gazelor. Khurais, la 190 km sud-vest, conține cel de-al doilea câmp petrolier din țară.

„Aceste atacuri împotriva infrastructurii de bază pun în pericol civilii, sunt inacceptabile și mai devreme sau mai târziu vor duce la pierderea unor vieți nevinovate”, a declarat John Abizaid, ambasadorul american din Arabia Saudită.

Andrew Murrison, un oficial din ministerul britanic al afacerilor externe responsabil pentru Orientul Mijlociu, a solicitat ca grupul Houthi să înceteze a mai amenința zonele civile și de infrastructură comercială din Arabia Saudită.

Acesta a fost cel mai recent atac al grupării Houthi, dintr-o serie de lovituri cu rachete și drone de război. Atacurile anterioare au fost în mare parte interceptate dar unele și-au atins ținta, cum ar fi atacul de luna trecută asupra câmpului petrolier Shaybah și cel din luna mai, asupra unor stații de pompare a petrolului. Ambele atacuri au provocat incendii, dar nu au întrerupt producția.

„Aceasta este o situație relativ nouă pentru saudiți. Pentru un timp îndelungat ei nu au avut temeri reale că instalațiile lor petroliere vor fi lovite din aer”, a declarat Kamran Bokhari, directorul fondator al Centrului pentru Politică Globală din Washington.

Directorul general al Aramco a declarat că situația a fost adusă sub control. O sursă Reuters a spus că incendiul din Abqaiq pare să fi fost stins până sâmbătă seara.

Tensiunile regionale s-au accentuat după ce Washington a renunțat la un acord nuclear internațional și a extins sancțiunile asupra Iranului.

Violența recentă complică eforturile de pace conduse de SUA pentru a pune capăt războiului din Yemen, care a ucis zeci de mii și a împins milioane de oameni în pragul foametei. Conflictul este văzut pe scară largă ca un război prin intermediari între Arabia Saudită și Iran.

Coaliția a intervenit în Yemen după ce guvernul local, recunoscut internațional, a fost izgonit de la putere din capitala Sanaa de către Houthi, care afirmă că luptă împotriva unui regim corupt.

Coaliția a lansat sâmbătă atacuri aeriene asupra provinciei Saada, în Yemenul de nord. Saada este zona de reședință a mișcării Houthi. Masirah TV, un post de televiziune controlat de Houthi, a anunțat că a fost lovită o tabără militară.

Houthi este o mișcare islamică religios-politică înarmată, care s-a format în regiunea Saada în deceniul 1990. Aderenții aparțin sectei șiite Zaidi, o ramură a șiismului Imamiya din Iran. Aderenții Zaidi cred că musulmanii ar trebui să fie guvernați doar de către un descendent al profetului Mahomed, pe care ei îl numesc Imam. Yemenul a fost condus de astfel de Imami mai bine de 1.000 de ani, iar stăpânirea lor s-a încheiat abia în 1962.

SURSA   India Today

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

1 Comment

  1. dorin
    15 September 2019

    Pana la urma chestiunile religioase (shiitzi, sunitzi, wahabbitsi, itsi-bitzi…) sunt un simplu paravan in orientul mijlociu… Intre ei se bat pt resurse, putere si fudulii…

    Doar ura viscerala fatza de crestini este un mobil suficient de puternic ca sa-i adune impreuna !! Aici se aduna chiar si cu comunistii – cel mai recent exemplu: Siria, ce a demonstrat ca nici un stat din zona ( nici chiar vreo democratie…) nu a protejat Crestinii !

    Halal, Tache, Ianke si Cadar ……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *