FUNDATIA IOAN BARBUS

Kosovo trimite la închisoare șase jihadiști care plănuiau atacuri în Europa

Un tribunal din Kosovo a declarat că a trimis la închisoare șase persoane, inclusiv o femeie, pentru termene cuprinse între 1 și 10 ani, pentru planificarea de atacuri asupra trupelor NATO și a populației civile din Kosovo, Belgia și Franța.

Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, are o populație formată în proporție de 90% din musulmani, care este în bună parte laică. NATO are mai puțin de 4.000 militari staționați acolo, cu misiunea de a păstra pacea fragilă încheiată după războiul din 1999.

Un procuror a declarat pentru Reuters că suspecții, arestați anul trecut, erau susținători ai grupării militante Statul Islamic, iar unii erau în contact cu militanți născuți în Kosovo implicați în războaiele din Siria și Irak. Unul dintre condamnați deținea un pașaport belgian.

“Cele șase persoane pregăteau atacuri teroriste în interiorul și în afara Kosovo, atacuri teroriste împotriva discotecilor din Gracanica, atacuri asupra bisericii ortodoxe din Mitrovica de Nord, atacuri asupra trupelor NATO din Kosovo și alte atacuri teroriste în Franța și Belgia”, a declarat tribunalul într-un comunicat de presă.

Atât Gracanica cât și Mitrovica de Nord sunt zone locuite în principal de minoritatea sârbă din Kosovo.

Peste 300 de cetățeni kosovari au călătorit în Siria începând din 2012, iar 70 de bărbați care au luptat alături de grupuri islamiste au fost uciși.

Nu au avut loc atacuri islamiste pe teritoriul kosovar, deși peste 100 de bărbați au fost închiși sau inculpați sub acuzația de participare la conflictul din Siria și Irak. Unii dintre ei au fost găsiți vinovați de planificarea de atacuri pe teritoriul Kosovo.

Autoritățile se confruntă cu sarcina dificilă de a-i reintegra pe cei întorși. Agențiile de securitate internaționale și interne au avertizat anterior asupra riscului pe care îl reprezintă luptătorii care se întorc.

În luna aprilie a acestui an Kosovo a repatriat 110 cetățeni din Siria, inclusiv patru luptători, 32 de femei și 74 de copii.

Cei patru jihadiști și femeile au fost inculpați pentru participarea la războaie străine, o infracțiune pedepsită cu închisoare de până la 15 ani.

Procurorii au spus că cercetează peste 200 de alți suspecți.

SURSA   Reuters

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

1 Comment

 1. Dorin
  14 September 2019

  Chestiunea kosovară a însemnat formarea unui viespar într-un viespar…
  Probabil nu vom afla, pe timpul vieții noastre, dacă a fost o operațiune înțeleaptă sau doar inteligentă !
  70% din 90% sunt „musulmani laici” ?? Păi e un bazin perfect de pescuit – pentru „pescarii de oameni” din toate taberele, ca dup-aia să apară sarcina de a „reintegra” luptătorii reveniți din „războaie străine”…
  Aceeași problemă în Albania — după cum îi spuneam unui părinte din Muntele Athos, în timp ce priveam primirea patriarhului ortodox al Albaniei ( un părinte grec trăind acolo): este o șansă de a „pescui” pe toți ateii ăia spre o viață spirituală elevată, deasupra cutumelor păgâne multiseculare, specifice munților balcanici…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi