FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Deputat ACUM: Igor Dodon dictează politica externa a guvernului de la Chișinău

Deputatul Iurie Reniță, membru al fracțiunii parlamentare a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), se declară nemulțumit de politica externă a R. Moldova, promovată de majoritatea parlamentară ACUM-PSRM. Cu toate acestea, deputatul anunță că va lua o decizie vizavi de plecarea sa din fracțiunea PPDA după data de 20 octombrie curent, adică după alegerile locale.

Deputatul Iurie Reniță a ajuns în Parlament pe listele blocului „ACUM”, câștigând circumscripția nr.26 din Chișinău. Acesta nu a votat-o pe socialista Zinaida Greceanîi în funcția de spicher, pe fostul consilier al lui Dodon, Ruslan Flocea, la CNA, și a criticat trecerea Ministerului Apărării și a serviciului de inteligență în subordinea președintelui prorus.

Fostul ambasador al R. Moldova la București a criticat astăzi, într-o conferință de presă susținută la Parlament, pașii din domeniul politicii externe ai ministrului Nicu Popescu și ai premierului Maia Sandu.

„Igor Dodon a devenit astăzi vedeta nr. 1 a politicii externe, cu sprijinul blocului „ACUM”. Dodon le stabilește premierului și ministrului de Externe ce țări să viziteze, ce subiecte să abordeze, deși suntem o republică parlamentară”, a declarat Reniță.

Deputatul a catalogat drept „mare greșeală politică și diplomatică” decizia Maiei Sandu de a-l lăsa să meargă la ONU pe Igor Dodon, „un președinte profund antinațional, care reprezintă și promovează interesele Federației Ruse”.

De asemenea, Reniță a acuzat conducerea diplomației moldovenești de „diletantism și incompetență”, după declarațiile „răsunătoare” ale ministrului Popescu despre „războiul civil” de la Nistru, despre „elementele” identității naționale sau „capul plecat” în fața omologului său rus, Serghei Lavrov.

„Nu-i exclus că în spatele acestor declarații se află reprezentanți ai așa-zisei națiuni civice moldovenești, cuibăriți acum și pe la Guvern, și în Parlament. Diplomația moldovenească are nevoie de verticalitate”, a spus Reniță.

Fostul ambasador a adăugat că nu i s-au cerut sfaturi în chestiuni de politică externă, dar atunci când a abordat anumite aspecte în cadrul ședințelor blocului „ACUM”, „nu am fost băgat în seamă”.

update 
citat de deschide.md, Iurie Reniță s-a referit la activitatea Premierului Maia Sandu în privința politicii externe, dar și cea a ministrului de Externe, Nicu Popescu.

„Am apreciat prestația Premierului în domeniul politicii externe și aici mă refer la vizitele în SUA și Bruxelles. Decizia doamnei Sandu de a-i permite lui Igor Dodon să meargă la ONU este o greșeală. Nu mi s-a solicitat vreun sfat în acest domeniu, chiar dacă am abordat subiectul cu mulți colegi. Am rămas decepționat și în cazul desemnării ambasadorilor – nu mi s-a solicitat nici aici părerea. Există multe similitudini între declarațiile lui Igor Dodon  și Nicu Popescu. Am avut 3 întrevederi cu Nicu Popescu pe cele mai importante aspecte ale mecanismului instituțional firesc între instituția executivă și legislativă, dar nu a funcționat. Acesta a promovat secretari de stat și ambasadori care în mod deschis au susținut și elogiat regimului lui Plahtoniuc. După lamentabilele declarații despre războiul civil, ca de fapt e războiul ruso-moldav și elementele definitorii ale identității naționale sau lipsa reacției vizavi de declarațiile ofensatoare ale ministrului rus Lavrov, care a spus că limba rusă nu este apreciată în R. Moldova, trădează calitățile de diplomat ale lui Nicu Popescu”, a spus deputatul.

SURSE   Ziarul Național

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto