Guvernul, companiile și cetățenii României plătesc, în acest moment, cele mai mari rate ale dobânzilor dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, iar povara reprezentată de plățile acestor dobânzi se înrăutățește în fiecare lună, arată datele oficiale.
Marți, randamentul obligațiunilor suverane pe 10 ani ale României, un barometru al costului finanțării în economie, a atins un nou maxim de 5,26% (preț mediu, sau media prețurilor ofertei și cererii) pe perioada ultimilor patru ani și două luni. Această evoluție este foarte îngrijorătoare în ce privește sănătatea finanțelor publice.
Ministerul Finanțelor a amânat până miercuri noaptea dezvăluirea deficitului public pe ultimele cinci luni, iar cifrele sunt sumbre.
Datele oficiale arată că bugetul general consolidat al României, care include bugetele fiscale și sociale ale guvernului, a înregistrat după primele cinci luni ale acestui an un deficit de 8,14 miliarde lei, sau 0,88% din PIB, comparativ cu un deficit public de 2,17 miliarde lei (0,27% din PIB) în aceeași perioadă a anului 2017.
Experții sunt deosebit de preocupați de creșterea rapidă a cheltuielilor guvernamentale datorate dobânzilor. Datele oficiale arată că, în primele cinci luni ale acestui an, cheltuielile datorate dobânzilor au crescut cu 35%, până la 5,6 miliarde RON, de la 4,1 miliarde RON în ianuarie-mai 2017.
Iar datele sugerează că în viitor va fi și mai grav. Datele Băncii Centrale Europene (BCE) și Eurostat arată că România plătește în fiecare lună cele mai ridicate rate de dobândă pentru a-și finanța deficitul public.
De asemenea, potrivit datelor oficiale, firmele și cetățenii din România plătesc cele mai mari rate ale dobânzilor din UE pentru a-și rambursa împrumuturile.
Cele mai mari dobânzi pe termen lung din UE (situația din 26 iunie):
România – 4.81%
Grecia – 4.12%
Ungaria – 3.46% (20 iunie)
Polonia – 3.19%
Republica Cehă – 2.18%
Bulgaria – 0.95%
Cele mai mari rate ale dobânzii pe termen scurt din UE în mai 2018 – ratele pe 12 luni:
România – 2.72%
Polonia – 1.82%
Republica Cehă – 1.12%
Ungaria – 0.7%
Bulgaria – 0.52%
Ratele dobânzilor pe 3 luni:
România – 2.53%
Polonia – 1.7%
Republica Cehă – 0.9%
Ungaria – 0.08%
Bulgaria – 0.02%
După cum se vede, la toate aceste capitole vecinii noștri de la sud stau mult mai bine.
SURSA Business Review