FUNDATIA IOAN BARBUS

România plătește de departe cele mai mari dobânzi din UE, iar situația se înrăutățește lună de lună

Guvernul, companiile și cetățenii României plătesc, în acest moment, cele mai mari rate ale dobânzilor dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, iar povara reprezentată de plățile acestor dobânzi se înrăutățește în fiecare lună, arată datele oficiale.

Marți, randamentul obligațiunilor suverane pe 10 ani ale României, un barometru al costului finanțării în economie, a atins un nou maxim de 5,26% (preț mediu, sau media prețurilor ofertei și cererii) pe perioada ultimilor patru ani și două luni. Această evoluție este foarte îngrijorătoare în ce privește sănătatea finanțelor publice.

Ministerul Finanțelor a amânat până miercuri noaptea dezvăluirea deficitului public pe ultimele cinci luni, iar cifrele sunt sumbre.

Datele oficiale arată că bugetul general consolidat al României, care include bugetele fiscale și sociale ale guvernului, a înregistrat după primele cinci luni ale acestui an un deficit de 8,14 miliarde lei, sau 0,88% din PIB, comparativ cu un deficit public de 2,17 miliarde lei (0,27% din PIB) în aceeași perioadă a anului 2017.

Experții sunt deosebit de preocupați de creșterea rapidă a cheltuielilor guvernamentale datorate dobânzilor. Datele oficiale arată că, în primele cinci luni ale acestui an, cheltuielile datorate dobânzilor au crescut cu 35%, până la 5,6 miliarde RON, de la 4,1 miliarde RON în ianuarie-mai 2017.

Iar datele sugerează că în viitor va fi și mai grav. Datele Băncii Centrale Europene (BCE) și Eurostat arată că România plătește în fiecare lună cele mai ridicate rate de dobândă pentru a-și finanța deficitul public.

De asemenea, potrivit datelor oficiale, firmele și cetățenii din România plătesc cele mai mari rate ale dobânzilor din UE pentru a-și rambursa împrumuturile.

Cele mai mari dobânzi pe termen lung din UE (situația din 26 iunie):

România – 4.81%

Grecia – 4.12%

Ungaria – 3.46% (20 iunie)

Polonia – 3.19%

Republica Cehă – 2.18%

Bulgaria – 0.95%

Cele mai mari rate ale dobânzii pe termen scurt din UE în mai 2018 – ratele pe 12 luni:

România – 2.72%

Polonia – 1.82%

Republica Cehă – 1.12%

Ungaria – 0.7%

Bulgaria – 0.52%

Ratele dobânzilor pe 3 luni:

România – 2.53%

Polonia – 1.7%

Republica Cehă – 0.9%

Ungaria – 0.08%

Bulgaria – 0.02%

După cum se vede, la toate aceste capitole vecinii noștri de la sud stau mult mai bine.

SURSA   Business Review

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian