Cotidianul Evenimentul Zilei îşi anunţă cititorii că: “Furturile de pe calea ferată l-au făcut pe ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, să ia o măsură controversată. În loc să oprească hoții, acesta a decis să suspende trenurile Interegio pe ruta București – Constanța. Pe această linie nu mai funcționează semnalizatoarele, iar la ieșirile și intrările în stație viteza maximă admisă este de 20 km la oră, iar pe restul tronsonului – de 60 km.”
Înţeleptul ministru Fenechiu a hotărât, prin urmare, să acţioneze nu punitiv, ci preventiv. Pentru a elimina furturile de pe calea ferată, acesta va asigura paza liniei Bucureşti – Constanţa (a costat totuşi un miliard de euro) cu trupele Jandarmeriei române! Linia Maginot trece acum şi prin Bărăgan!
France 3 Nord Pas–de–Calais nu se lasă mai prejos şi, coincidenţă, işi vesteşte cititorii că circulaţia pe calea ferată în regionala SNCF–Lille este perturbată datorită furturilor de cablu şi traversării neregulamentare a căii de către pietoni! Cele mai mari probleme sunt pe relaţia Lille–Don–Sainghin, zonă unde trenurile sunt obligate să ruleze cu maxim 30 Km./oră, în loc de 100 km/oră, viteză cu care circulau până în momentul înfiinţării de către autorităţi a taberei de romi Lille – Sud.
Datorită furturilor de cablu din perioada Crăciunului, sistemul de semnalizare a căzut în repetate rânduri. Toate trenurile care circulă pe linia Lille–Don–Sainghin afişează întârzieri între 10 şi 30 de minute. Trei agenţi ai unei firme de pază au fost însărcinaţi să-i împiedice pe romi să mai traverseze linia în dreptul taberei Lille–Sud. Sunt optimist! Francezii au încercat să împiedice şi Wermachtul să traverseze Franţa.
“Obiectiv – Vocea Brăilei” ne vorbeşte despre artă: “Încă o operă de artă de patrimoniu furată de hoţii de fier vechi”. Este vorba de vulturul din bronz masiv, aflat pe monumentul dedicat de filantropul Nedelcu Chercea eroilor brăileni din comuna Chercea, morţi în Primul Război Mondial. El a fost dus la topit, împărtăşind aceeaşi soartă pe care au avut-o, de-a lungul timpului, bustul din bronz masiv al lui N.V. Perlea, fost primar al Brăilei, şi cel al generalului de divizie Macri, furate din cimitirul brăilean Sf. Constantin. Şi, pentru că nemţii au şi ei hoţii lor, din Cimitirul German a fost furat bustul întemeietorului fabricii de bere Muller.
Nici Traian, cel din imn, nu a scăpat de respectul cleptoman al “urmaşilor” săi: anul trecut două basoreliefuri din bronz au fost furate de pe postamentul bustului vestitului împărat, bust amplasat în plin centrul Brăilei. Augustul aşteaptă disciplinat să-i vină rândul!
“Ouestfrance” anunţă, echilibrând balanţa, că şi la ei: “Statuia soldatului ce străjuia monumentul soldaţilor morţi pentru Franţa în Primul Război Mondial, din localitatea Pace – Rennes, a fost furată”! Prin urmare, şi-n celălalt capăt al Europei, cultul eroilor, mai ales al celor turnaţi în bronz, este la mare preţ! Ce coincidenţă!
Soldatul din Pace nu a ajuns însă în cuptor; a fost recuperat, dar… era tăiat în patru bucăţi! Autorii operaţiei, doi tineri “nomazi”, au fost reţinuţi, judecaţi cu o înţelepciune ce ne aminteşte de Fenechiu, şi… eliberaţi! Avocatul apărării a punctat decisiv: “N-au deschis niciodată o carte de istorie”! Normal, dacă nu e din bronz!
Aşadar, ce-ar mai fi de spus? Mai nimic! Ma minunez, totusi, că în zilele noastre mai sunt destui oameni care, nu numai că nu cred în coincidenţe, deşi ele există, dar nu cred nici în viitorul Uniunii Europene! Şi asta în timp ce, după cum se vede, avem în comun aceleaşi “valori”!
3 Comments
Silvapro
16 February 2013Nu era mare paguba daca furau statuia lui „Traian cu Lupoaica Maidaneza” amplasată pe treptele Muzeului Național de Istorie! ????
George Daniel
16 February 2013Silvapro, corect :))
Bogdan Calehari
16 February 2013Sa fim siguri ca in 20-30 de ani ne (po) topesc si pe noi.