FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Alianţa de Centru – Dreapta, pact cu înfrângere anunţată

Când se plictiseşte de apărarea socialistului Barack Hussein Obama şi denigrarea mişcării Tea Party, liberalul Alin Fumurescu revine în politica românească. Anunţarea alianţei între PNL şi PC, ironic intitulată Alianţa de Centru – Dreapta s-a dovedit a fi o tentaţie prea mare pentru ca acest „respectabil om de dreapta” (Critic Atac dixit) să se poată ţine departe de subiect.

Şi Alin Fumurescu simte că la nivelul politicii româneşti se conturează, încetul cu încetul, pe model anglo-saxon, opoziţia între două mari blocuri politice, unul de dreapta (ce se prezintă, momentan, ca un şantier în lucru) şi altul de stânga, pesedist. Dacă pentru cei sătui de mecanismul profund viciat al coaliţiilor româneşti este evident că aceasta este drumul ce trebuie urmat, susţinătorii disfuncţionalului sistem de reprezentare proporţională, printre care se numără şi domnul Fumurescu, sunt de-a dreptul îngroziţi: viitorul le pare tare întunecat, mai ales că au auzit de mişcarea strategică voiculesciană.

Bipolarizarea vieţii politice ar fi o ameninţare pentru biata noastră ţărişoară, „contribuind la anihilarea partidelor mici”, ceea ce, nu-i aşa?, ar constitui o pierdere ireparabilă într-o ţară în care formaţiunile etnice (UDMR, PRM) şi trădările lor sistematice se află în centrul vieţii politice. Din această conspiraţie împotriva decenţei morale fac parte, după cum era de aşteptat, Traian Băsescu şi Valeriu Stoica, votul uninominal pur şi parlamentul unicameral. Cele două personaje malefice din viaţa politică românească şi-au dat mâna cu sistemul majoritarist şi unicameralismul pentru a „anihila” tânăra democraţie românească, iar Alianţa de Centru – Dreapta, o entitate ce va ocupa monolitic dreapta şi va distruge orice altă alternativă, este consecinţa practică a viziunii lor politice.

Lăsăm pentru altă dată disputa proporţional – non-proporţional şi pretinsa convergenţă de opinii între Dinu Patriciu, Traian Băsescu şi Valeriu Stoica. Ceea ce ne interesează este că nici de această dată situaţia nu este pe cât de rea s-ar crede la prima vedere.

Este adevărat că se dă o bătălie de imagine pentru capturarea stindardului dreptei, dar asta nu constituie nici o noutate pentru un observator informat al realităţilor româneşti. Era evident că războiul pentru legitimitatea dreptei urma să intre într-o nouă fază. Întrucât stânga este ocupată de masivul pesedist şi vor mai trece ani până ce grupurile Noii Stângi de tipul lui Critic Atac vor fi strâns îndeajuns de multă putere pentru a constitui o ameninţare la adresa stabilimentului social-democrat, dreapta, ce exercită încă o atracţie intelectuală aparte într-o ţară distrusă de zeci de ani de experimente sociale de stânga, este singura care ar mai putea permite politicienilor români să îşi însuşească o mult necesară legitimitate. Acţiunea comună Antonescu – Voiculescu era cu atât mai previzibilă cu cât Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu, cei doi artizani ai rezistenţei naţionale la „ciuma portocalie”, au fost cât se poate de clari, la sfârşitul anului tocmai încheiat, că e mare nevoie de strângerea rândurilor.

Noul pact între PNL şi PC are la bază raţiuni extrem de pragmatice. Dacă Dan Voiculescu a dorit să îşi pună deoparte locuri în viitorul legislativ al României, Crin Antonescu a vrut să se asigure că, în lupta pentru întâietate cu Ponta şi PSD-ul în cadrul frăţiei anti-Bpsescu, va avea de partea lui puterea antenelor voiculesciene. Dar chiar dacă elita liberală crede că a furat startul şi are un mare avans faţă de PSD, manevra îl va costa mult pe revoluţionarul bunului simţ, Crin Antonescu. Asocierea cu Dan *Felix* Voiculescu este otravă pentru imaginea liderului naţional – liberal, iar compromisurile pe care vor fi nevoiţi să le facă liberalii în relaţia lor cu PC îi vor arăta ca fiind extrem de slabi şi servili. Liderii PNL par să nu fie conştienţi că până în 2012 o să mai curgă multă apă pe Dunăre, iar pentru a fi de dreapta e nevoie de ceva mai mult decât un nume. Alianţa PNL – PC se poate bate cu pumnul în piept, astăzi, în direct la Antena 3 şi Realitatea TV, că reprezintă „centru – dreapta” politicii româneşti, dar nu este de ajuns pentru a căpăta şi substanţă. Discursul liberalo – „conservator” trebuie întărit cu un program şi va fi extrem de interesant de văzut ce vor conţine panseurile domnilor conduşi de Dan Voiculescu, un securist dovedit devenit peste noapte, în retorica liberalilor obsedaţi de pretinsul diabolism al lui Traian Băsescu, un cavaler în armură strălucitoare ce se luptă pentru viitorul României.

Alianţa PNL – PC are cale lungă de bătut până la următoarele alegeri (ce să mai vorbim de 2019!), iar PC-ul şi-a trădat de atâtea ori aliaţii că deznodământul nu poate fi decât unul singur: Antonescu şi liberalii săi vor fi abandonaţi la prima cotitură. Nici Agenda 2019 a guevaristului Victor Ponta nu face mai mulţi bani. Cât despre PDL, dacă va continua să se zbată ca până acum în zona criptosocialismului mioritic, aruncarea lui în derizoriul extra-parlamentar nu va fi altceva decât consecinţa naturală a unei identităţi politice incerte. Departe de a fi o tragedie, dacă ea chiar va avea loc, disoluţia PDL va trebui salutată ca o mult necesară sanitizare a vieţii politice româneşti. Cum natura are oroare de vid, spaţiul va fi umplut de alţii care poate se vor ridica la înălţimea provocării.

În concluzie, defetismul este nefondat. Lăsaţi-i pe liberali, voiculescieni şi pesedişti să se distreze, proclamându-şi încă de pe acum victoria, surpriza va fi cu atât mai mare. Din păcate pentru ei şi din fericire pentru noi, soarta naţiunii se mai joacă încă, iar războiul pentru dreapta nu s-a încheiat pentru că nici nu a început cu adevărat.

„Dreapta” liberală are poate un trecut, dar nu are nici un viitor.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

27 Comments

  1. Mih.
    9 January 2011

    Pe mine m-ar amuza, poate, manevrele PNL-PC-PSD, care tot incearca de niste ani buni sa se pozitioneze ba de-a lungu’, ba de-a latu’, ba de-a zigzagu’, daca nu m-ar scarbi prea mult promiscuitatea in care se complac si se afunda tot mai inversunat intrun dispret total pentru electorat, pe care, ori il ignora, ori il cred teribil de retardat, ori si una si alta.

  2. Francesco
    9 January 2011

    Tacerea PDL-ului e totala, chiar asurzitoare! ???? In afara lui Cristian Preda care a avut o reactie pe blog, dar care oricum nu este agreat de dinozaurii Oltean &Co, ceilalti reprezentanti ai partidului tac. Corabia nu mai are nici comandant, nici carmaci, nici vaslasi, s-a transformat intr-o insula plutitoare pe care zac niste insi toropiti de bautura sau incapacitate…

    Iata ce scrie dragos Paul Aligica pe Contributors.ro:

    „Tema momentului in dezbaterea publica este alianta PNL-PSD-PC. E o tema ce merita discutata serios. Semnificatia sa pentru viitorul politic romanesc este majora. Dupa cum si lipsa de reactie publica a PDL (cel putin la ora la care sunt scrise aceste randuri) in fata unor evolutii cruciale care-l vizeaza nemijlocit si care-i deschid o oportunitate nesperata in spectrul politic romanesc, merita o discutie de sine statatoare: Cum e posibil ca o decizie precum cea luata de PNL si PC sa nu fie intampinata macar printr-un comunicat de presa de PDL?! Este posibil ca oamenii acestia sa nu inteleaga ce carte mare le-a fost facuta cadou? Avem deci un pachet de teme de mare actualitate ce vor fi dezbatute mereu de acum inainte si asupra carora vom reveni in mod cert in viitor.”

    In ultima vreme m-am tot intrebat ce face Sever Voinescu. Scrie pe Dilema despre orice pe lume, numai despre politichie romaneasca nu iar blogul sau e mort din septembrie. S-o fi GeorgeSeverin-it?

  3. emil b.
    9 January 2011

    Mih, ti-a reusit perfect comprimarea la esential a platformei politice a partidelor fripturiste. Ideologia PF incape in 123 de semne tipografice, adica un tweet.

    manevrele PNL-PC-PSD, care tot incearca de niste ani buni sa se pozitioneze ba de-a lungu’, ba de-a latu’, ba de-a zigzagu’

  4. Liviu Crăciun
    9 January 2011

    ar mai fi reactia spumoasa a lui Traian Ungureanu care, cind este cazul, este citit si citat chiar si de realitatea: http://www.realitatea.net/trai…..89533.html

    am vazut textul si ca stire „neutra”, fara alte comentarii in jurnal, asa ca negocierile intre psd si pc+pnl se pare ca nu merg chiar asa de lin deocamdata; antonescu s-a lasat luat de val si a vorbit mai mult decit era prescris in scenariu ????

  5. Vlad M.
    9 January 2011

    Traian Ungureanu se inseala, Liviu, PNL nu e nici o dezamagire. Liberalii actioneaza exact cum trebuie. ????

  6. vali plesca
    9 January 2011

    frustrant si enervant este discursul peneleilor din ultima vreme. dupa ce ani de zile s-au proclamat ”unicii si perfectii de dreapta”, in ultimele zile, brusc, in corpore, de la oameni politici pana la blogeri, toti peneleii vorbesc de necesitatea depasirii granitei dintre stanga si dreapta, de faptul ca valorile de dreapta trebuie completate cu cele de stanga etc. ca esti incoerent, inteleg, dar a te juca asa cu principiile e prea mult.

  7. Vlad M.
    9 January 2011

    Poate ca la prima vedere apare ca frustrant si enervant, dar asta numai daca i-am considerat vreodata ca fiind de dreapta. Discursul liberal nu trebuie sa fie sursa de enervare, Vali Plesca, fiind mai degraba ridicol si amuzant. ????

    Liberalul nu a fost niciodata un om de dreapta. Mereu s-a falit cu progresismul lui, intotdeauna s-a batut cu pumnul in piept ca nu este „incuiat” precum „reactiunea” conservatoare. Si atunci, de ce a fost inclus in randurile dreptei? Pentru ca relatia lui cu celelalte forte progresiste a fost una extrem de tensionata: nu i-au placut socialistii care erau prea radicali pentru gustul lui, iar socialistii nu l-au placut pentru ca era prea moale. Numai de aceea a ajuns liberalul de dreapta. In realitate, el e un om al stangii care se afla la dreapta socialistilor.

  8. vali plesca
    9 January 2011

    liberalismul adevarat e cel pentru care ”progresul” rezulta, vorba lui hayek, in urma desfasurarii ”ordinii spontane”. in general, ideea de progres, totusi, nu e definitorie in liberalism. liberalismul e de dreapta prin atitudinea fata de stat si de individ.
    oricum, eu vorbeam de discursul penelist, care e cu totul altceva decat un discurs liberal.

  9. Florin
    9 January 2011

    PDL-ul tace pentru citeva motive:
    1. tema unei viitoare aliante cu PNL pentru 2012, vehiculata intens anul trecut, a devenit jenanta.
    2. vechii PD-isti, care pastreaza in principal punti de comunicare bazate pe interese de afaceri cu opozitia (cuplul Videanu – Nastase e emblematic) , se vad in imposibilitate de a mai cocheta macar cu ideea
    3. Boc nu are anvergura politica pentru a specula printr-un discurs bine gindit momentul si nimeni nu intelege in ce fel trebuie sa speculeze politic situatia pentru alegerile interne din martie

    In realitate PNLPC au fortat PDL la dreapta iar asta a luat prin surprindere pe multi. Eu consider ca e o intimplare fericita, reseteaza complet lupta pentru conducerea PDL si pune in prim plan problema doctrinei.

  10. calehari
    9 January 2011

    Florin@9. Interesant ce spui .

  11. calehari
    9 January 2011

    Vlad M.@7 . ” Liberalul , un om al stangii care se afla la dreapta socialistilor „. Imi place tare mult …….. … caracterizarea ????

  12. Vlad M.
    9 January 2011

    in general, ideea de progres, totusi, nu e definitorie in liberalism.

    Pe ea a construit Hayek atunci cand a incercat sa se separe de conservatori. Schimbarea, asta este marea cauza a liberalilor, o scrie si in Why I am not a conservative. ???? A doua este relativismul. In afara de ceea ce generic numesc „libertate”, nimic nu ii misca pe liberali, toate sunt relative si nedemne de a face din ele subiectul vietii umane.

    Florin, sunt sceptic ca PDL e capabil de asa ceva.

  13. Sare'n Ochi
    9 January 2011

    deocamdata, prin neprezentarea la Tribunal, avem de-a face cu inca o reteta ratata marca Dinu Patriciu:
    http://sareinochi.wordpress.co…..i-valatuc/

  14. Vlad M.
    9 January 2011

    Distractie totala. ????

    Ce i-au spus liberalii nemultumiti lui Antonescu

    In spatele usilor inchise, primul care a luat cuvantul si si-a exprimat nemultumirea in acest sens a fost Calin Popescu Tariceanu. Fostul presedinte al PNL a reprosat actualei conduceri ca a cedat prea usor 17 mandate de parlamentari, sustin sursele citate.

    Mult mai dur a fost vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian care a amenintat ca nu va respecta protocolul semnat intre cele doua partide. Vosganian ar fi spus in cadrul sedintei ca decizia de formare a Aliantei cu PC le-a fost bagata pe gat liberalilor acesta fiind luata intr-un cadru restrans.Totodata, vicepresedintele PNL i-a reprosat lui Antonescu ca acest protocol are ca scop „promovarea ambitiilor de prezidentiabil” ale acestuia decat interesul partidului si le-a cerut liberalilor sa nu voteze in favoarea protocolului Vosganian si-a exprimat nemultumirea si fata de prevederea care asigura conservatorilor cele 17 mandate la alegerile parlamentare din 2012.

    Conform surselor Hotnews.ro., interventia lui Vosganian l-a iritat pe Crin Antonescu care, i-ar fi replicat sa-si dea demisia din forul de conducere daca nu acccepta decizia partidului.

    Si Ludovic Orban s-a declarat impotriva aliantei motivand ca daca PNL ar fi participat singur la alegeri ar fi avut sanse mult mai bune sa castige voturi in zona electoratului de dreapta. De altfel, Orban si-a explicat public votul dat impotriva Aliantei PNL-PC declarand ca „PNL este un partid politic care poate castiga pe propriile picioare viitoarele alegeri”.

    „Am votat impotriva pentru ca am convingerea ca PNL poate sa castige pe propriile picioare alegerile. Am votat pentru ca nu cred ca in Romania este nevoie de o confuzie suplimentara in ceea ce priveste reprezentarea politica a cetatenilor. Eu cred ca Romania are nevoie sa fie condusa de un partid de constiinta, de un partid care crede cu adevarat in doctrina pe care o reprezinta si nu de aliante care sunt constituite de partide pentru a da jos pe cineva, fara a avea, insa, prea multe in comun”, a declarat Orban, citat de agentia Agerpres.

    Conform surselor participante la sedinta, un al doilea episod tensionat ar fi avut loc intre Crin Antonescu si Adriana Saftoiu. Deputatul liberal s-a exprimat impotriva aliantei cu PC declarand ca prin aceasta „uniune” partidul incalca principiile liberale. Saftoiu l-ar fi atacat dur pe Antonescu spunandu-i acestuia ca da dovada de lipsa de caracter prin fortarea liberalilor de a face alianta cu Dan Voiculescu.

    Aceleasi surse sustin ca Antonescu i-ar fi replicat: „Nu-mi dai mie lectii de moralitate si de liberalism cand tu erai cu Basescu si turnai plangeri peste plangeri impotriva lui Atanasiu”

    Discursurile celor patru liberali au avut un ecou slab in randul membrilor de partid, Alianta cu PC fiind aprobata cu 129 de voturi pentru, 4 impotriva si 5 abtineri. Protcolul de colaborare in schimb, a fost respins de 14 liberali si 6 s-au abtinut. Sursele Hotnews.ro sustin ca in perioada urmatoare se asteapta sa existe disensiuni intre parlamentarii PNL si cei ai conservatorilor. De asemenea o parte din liderii din teritoriu sunt nemultumiti de faptul ca trebuie sa faca campanie pentru PC.

    „Am fost din nou pusi in fata faptului implinit. Nimeni nu ne-a intrebat daca suntem de acord sa facem campanie pe PC. De fiecare data deciziile se iau intr-un cerc restrans si ne anunta doar sa ridicam mana, in caz contrar presedintele nostru ne ameninta cu demisia din partid”, a comentat un liberal nemultumit.

    Ce spune Antonescu despre liberalii nemultumiti

    Presedintele PNL, Crin Antonescu a explicat ca nemultumirile anumitor liberali vis-a-vis de protocolul semnat cu PC sunt normale, dat fiind faptul ca PNL este un partid deschis.

    „In momentul in care se discuta un astfel de act, sigur ca se gasesc 14 care sa nu fie de acord. (…) Intotdeauna exista la noi acest sentiment si, pana la urma, in general, exista cand se fac tranzactii, (…) exista tendinta asta de a se tocmi oameni, de a spune dam cam mult, platim cam scump, cumparam prea ieftin si asa mai departe. Eu am pornit (…) de la o alta idee decat aceea de a face un comert foarte strans. Nu am pornit la aceasta alianta stapanit de aritmetica, stapanit de ideea ca nu cumva sa ia conservatorii mai mult decat au sau decat ne-ar conveni noua sa dam’, a explicat Crin Antonescu, citat de Agerpres.

    Presedintele PNL a precizat ca „liberalii nu au timp sa se tocmeasca pentru locuri in plus sau in minus, deoarece tara arde si acelasi principiu va fi aplicat si in cazul PSD, daca se va ajunge la o alianta si cu acest partid”.

    Crin Antonescu: Sunt onorat sa fiu in aceasta formula coleg cu oamenii din PC

    Presedintele PNL a afirmat, dupa semnarea protocolului, ca „PNL face acest pas politic cu onestitate, cu incredere si cu convingerea ca e o actiune politica necesara scenei politice de astazi”.

    El a sustinut ca la baza acestei aliante exista o compatibilitate doctrinara si programatica „care nu e de ultima ora, ci e dezvoltata de-a lungul unor ani”.

    „Am semnat acest protocol fara nicio retinere, in ciuda asediului propagandistic dezlantuit de la aflarea vestii despre aceasta alianta. E important sa am constiinta clara – si o am – a faptului ca facand aceasta alianta nu incalc cu nimic principiile PNL si pe ale mele”, a subliniat Antonescu.

    Presedintele liberalilor a adaugat ca aceasta alianta era necesara „in situatia in care avem in Romania o putere care se reclama de la ideologia de centru dreapta fara sa aiba nimic comun cu asa ceva”.

    Daniel Constantin: Sunt convins ca parteneriatul cu PNL va fi benefic pentru ambele partide

    Alianta de Centru Dreapta „nu este asezata pe anumite negocieri, ci are la baza un set de valori, de principii, precum si un set de masuri, pe termen scurt si lung, pe care ne-am angajat sa le luam”, a declarat presedintele PC, Daniel Constantin dupa semnarea protocolului cu PNL.

    Potrivit acestuia, noua alianta va fi „adevaratul partid si forta politica care va promova valori pe esicherul de dreapta al politicii romanesti”.

    „Sunt convins ca parteneriatul cu PNL va fi benefic pentru ambele partide”, a spus liderul PC.

    „Aceasta alianta, ca si previzibila alianta cu PSD nu face altceva decat sa raspunda nevoilor cetatenilor in momentul de fata. Faptul ca aproape 500 de membri ai Consiliului National al PC au spus ca asta este vointa cetatenilor, imi intareste aceasta idee”, a mai spus Constantin.

  15. Vlad M.
    9 January 2011

    De tinut minte ce spune „dom’ profesor” Andrei Marga!

    Toată discuţia aceasta din jurul lui Dan Voiculescu şi din jurul altor persoane trebuie pusă la frigider, până când vine o epocă în care se poate discuta cu toată decenţa şi neutralitatea o situaţie sau alta. – Andrei Marga

    Mare om, mare caracter! Asa este, ce daca Dan Voiculescu si-a turnat pana si verisoara la Securitate? Ce daca a fost ofiter al Securitatii in Cipru? Ce daca a folosit banii din conturile lui Ceausescu pentru a-si construi o avere colosala? Sa lasam trecutul, sa privim inspre viitor! ????

  16. GMT
    9 January 2011

    Vlad, e de „Perene”.

  17. Vlad M.
    9 January 2011

    E pusa deja. :mrgreen:

  18. dr pepper
    9 January 2011

    asta inseamna ca numele de partid conservator, devine vacant?

  19. Florin
    9 January 2011

    Chestiunea care nu e discutata inca e Dinu Patriciu. La alegerile trecute Geoana a furat-o pentru ca doi din cei mai mari traficanti de influenta (Patriciu cu Vantu) s-au apucat sa se bata intre ei inainte de finalul povestii. (Cine e cel mai tare si e recunoscut de toti ca i-a dat lovitura de gratie lui Basescu? Asta e jocul pe care l-au jucat). Intre timp Vantu a capotat, au mai ramas doi, Patriciu cu Voiculescu. Eu ma astept la un scandal monstruos avind in vedere ca aproape pare ca Voiculescu i-a confiscat partidul lui Patriciu. Cei care cred ca intre cei doi e o alianta serioasa, n-au decit sa se uite la trecut. Adevarata miza e, din nou, cine e autorul moral al infringerii lui Basescu. Ori asta ii va duce repede in coliziune. Pronosticul meu e: Patriciu se duce in muntii PSD-ului si va lupta de acolo. Iar inafara de un protocol punctual pe tema debarcarii lui Basescu si a lui Boc, cu PSD-ul nu va fi nici o alianta.

  20. vali plesca
    9 January 2011

    ”liberalul nu considera orice schimbare drept progres”.
    hayek vorbeste de progresul cunoasterii in liberalism, ”de increderea fundamentala in forta pe termen lung a ideilor”, nu de progresul realizat de ”rationalismul constructivist” a celor care vor sa schimbe lumea prin efort deliberat. or, tocmai asta e opozitia liberalismului fata de stangistii progresisti: lucrurile vin de la sine, pe cale de consecinta, credinta in realizarea deliberata a progresului e o ineptie.

  21. Vlad M.
    9 January 2011

    Liberalismul, ca socialismul, comunismul si alte ideologii, are in centru forta ideilor. Desigur, ideile liberale nu sunt de neglijat cu totul, mai ales in problema economica, departe de mine gandul acesta, dar ceea ce vreau sa subliniez este aceea ca liberalul vrea sa schimbe lumea dupa niste sabloane ideologice. Este un ideolog care a stabilit ca progresul e dat de avansul anumitor idei (ideile asa-zis numite liberale). Nu atat de progresist pe cat altii, dar un progresist, orisicum. ????

  22. Vlad M.
    9 January 2011

    Marius Oprea

    Nu sunt incantat de ea (n.r. alianta cu PC). Daca as fi facut parte din forul de conducere al partidului as fi votat impotriva, pentru ca un proiect important al PNL-ului, cel de reforma morala, este practic anulat prin aceasta alianta. Eu sunt doar un simplu membru de partid.

    Daca va aduceti aminte, la momentul in care s-a pus problema numirii domnului Voiculescu in guvernul Tariceanu eu am amenintat cu demisia.

    Plastic vorbind, e o operatie pe care nu o vad necesara. Adica, nu cred ca PNL-ul era chiar atat de bolnav incat sa faca un fel de anus contra naturii, pentru ca aceasta alianta cam asa arata.

    In politica exista compromisuri, dar compromisurile ar trebui sa fie fara compromitere. Aceasta alianta este la limita. Nu as spune ca este total compromitatoare pentru ca PC-ul de acum nu este cel din vremea lui Voiculescu, dar oricum e la limita

    PNL in momentul de fata are probleme chiar la nivelul conducerii partidului. In Biroul Politic Central, domnul Molot (n.r. Mircea Molot) ) care este presedintele filialei Hunedoara al PNL este informator al Securitatii. Eu am facut public acest lucru, iar domnul Molot m-a dat in judecata. Ma aflu in situatia de a fi dat in judecata de un membru al conducerii propriului partid. Pentru ca am spus de domnul Molot, bazandu-ma pe propriul sau dosar la CNSAS, ca a dat note informative. Eu nu am spus ca a facut sau nu politie politica.
    In mod tacit, se pare ca PNL a renuntat la ceea ce se stabilise cu ceva vreme in urma in BPC, ca fostilor informatori li se retrage sprijinul politic. Renuntandu-se la aceasta in interiorul partidului a permis si realizarea acestei aliante.

    Am auzit din ce in ce mai multe voci care spun cum spunea Nastase „Sa privim spre viitor, sa uitam ce a fost”. Eu vorbesc acum ca simplu membru, eu nu pot sa uit ce a fost.

    Slabut, dar a mizat pe cartea liberala, era greu de crezut ca va recunoaste ca a gresit.

    Crin Antonescu

    Cred că a venit vremea să nu ne mai jucăm cu ficţiuni, să nu mai luăm de bune toate poveştile pe care fie domnul Lăzăroiu, fie domnul Cristian Preda, fie alţi filozofi ai dreptei, cu ghilimele, ni le povestesc. Eu înţeleg că domnului Cristian Preda, de pildă, sau domnului Valeriu Stoica le vine uşor să se ocupe la nesfârşit de povestea de la CNSAS a domnului Voiculescu în condiţiile în care nu au avut curaj să sufle o vorbuliţă împotriva colaboratorului Securităţii Traian Băsescu şi a altor securişti, ofiţeri cu acte în regulă din jurul lui. Dar eu nu cred că sunt condamnat, eu sau altcineva din PNL, să rămânem prizonierii acestei logici

    Si asta e demna de Perene.

    P.S. Din Trecut. :mrgreen:

    Noua liberalilor ne este suficient faptul ca exista un angajament, faptul ca exista un nume conspirativ, si mai ales, atitudinea pe care astazi, in 2006, d-na Mona Musca o are

  23. vali plesca
    9 January 2011

    vlad, da, fiind mai nou pe aici, prind mai greu estenta gandurilor tale. din cate vad apartii acelor conservatori care nu vad conservatorismul ca o ideologie, ci mai mult ca o atitudine (aia cu preferinta familiarului necunoscutului, incercatului neincercatului…). nimic rau in asta, insa sa stii ca nu esti atat de departe de sabloane ideologice precum crezi. pe de alta parte, eu sunt dintre liberalii care promoveaza ideea ca liberalii NU vor sa schimbe lumea, ca act deliberat. singura finalitate a demersului lor e apararea drepturilor fundamentale, negative si naturale. din chestia asta rezulta schimbare, bineinteles, doar si oamenii se schimba

  24. Francesco
    9 January 2011

    Via Riddick, un citat din interviul acordat de Sebastian Lăzăroiu cotidianului Gandul:

    „Pe mine mă mira că PC, un partid cu oameni întreprinzatori, cum sunt Dan Voiculescu şi Maria Grapini, care au salariaţi pe care îi plătesc dupa cât muncesc, se aliază cu un partid condus de un asistat social, un şomer de lux, Crin Antonescu, care are prezenţa de 1% în Parlament, dar ia indemnizaţia întreagă. Nu mi se pare ruşinos să te aliezi cu Felix, ci să te aliezi cu Crin”.

  25. Mircea Prodan
    9 January 2011

    Excelent comentariul, fapt pentru care va felicit. Dar spuneti la un moment dat: „aruncarea lui [PDL] in derizoriul extra-parlamentar…” Dati-mi voie sa ma indoiesc de acest lucru atata timp cat dupa sase ani de guvernare desucheata au inca in sondajele de opinie 14 – 15%…Mi-e tare teama ca la viitoarele alegeri vor mitui in stanga si-n dreapta, vor maslui in sus si-n jos, vor fura de vor rupe si-i vom vedea iarasi facand legea!

  26. calehari
    9 January 2011

    Datorita si multumita lui Mircea Prodan @ 25 , am citit acum , bine ca nu ad calendas ….., un articol de referinta care se situeaza pe un podium simbolic , lucru remarcabil daca tinem cont de faptul ca , subiectul respectiv a fost comentat pana la saturatie . Vad c-am comentat la @10 ca sa-l remarc pe @9 , crezand ca sunt la Monitorul ???? . Am sa-l colectionez ( articolul ) nu numai pentru calitatea analizei ci si pentru a-i verifica profetiile ????

  27. Vlad M.
    9 January 2011

    20 iunie 2013:

    Vicepresedintele Partidului Conservator (PC), Bogdan Ciuca, a declarat joi ca protocolul Aliantei de Centru – Dreapta (ACD) nu mai functioneaza si ca de acum inainte conservatorii vor face declaratii in nume propriu.

    Ca sa vezi si sa nu crezi. :mrgreen:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *