Am vorbit deja despre faptul că în fruntea protestelor pentru “salvarea” Roșiei Montane de la Bucureșit s-au așezat, necontestați (dimpotrivă!), oameni cu ambiții antidemocratice, totalitare. Am vorbit și despre faptul că oengismul radical de stânga se simte confortabil salvând Roșia Montană alături de legionari (mai mult, în Brașov e penurie de hipsteri și se pare că demonstrația a fost organizată chiar de legionari. Iată-l pe Claudiu Crăciunul local). Nu voi vorbi aici nici despre proiectul RMGC, față de care am rezervele mele; nu îl apăr, nici nu-l condamn înainte să mă conving că am înțeles corect despre ce e vorba.
Îmi propun doar un exercițiu de imaginație. De dragul obiectivității și imparțialității, voi presupune în continuare că în fruntea protestelor se află îngeri și ponei roz, așa cum am înțeles că își doresc ei să fie văzuți. Cu această ipoteză în minte, îmi rămân următoarele dileme și întrebări fără răspuns.
sursa imagine: Vice
Nu au auzit revoluționarii noștri de dezastrul ecologic de la Baia Mare? Dacă da, de ce îl ignoră? Dacă nu, de ce anume încearcă ei să salveze România?
Până când la indignarea cauzată de exploatarea de la Roșia Montană nu se adaugă, cu aceeași înverșunare și îngrijorarea și dezastrul de la Baia Mare – unde exploatează aurul o companie rusească, tot cu cianuri, dar la standarde rusești – protestele sunt și vor ramâne o farsă. O farsă cu succes la public, dar totuși farsă.
Îl vedeți pe bărbosul din dreapta, căruia Crăciun Vodă îi ține portavocea? L-am văzut la TOATE protestele USL din Piața Univerității de anul trecut, dar pe trotuarul de la TNB, unde protesta, plătit cu ziua de PSD, alături de sindicatul foștilor securiști ai lui Mircea Dogaru. ( Claudiu Crăciun și USL)
Mircea Kivu scrie azi în România Liberă că “oamenii au votat bazându-se pe nişte promisiuni ferme, după care angajamentele sunt încălcate”. Să înțeleg că Mircea Kivu l-a crezut pe cuvânt pe Victor Ponta când a promis că nu va aproba proiectul de la Roșia Montană? Să înțeleg că nu știa despre USL că e un “grup infracțional organizat”? Nu știau cei mai vocali protestatari ( printre care Asociaţiile Salvaţi Dunărea şi Delta, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Terra Mileniul III, WWF şi Alma-Ro) toate acestea când i-au acordat, anul trecut, lui Victor Ponta, titlul de, țineți-vă bine! ”Tânără speranţă ecologistă”? Ce încredere pot avea acum în discernământul sau sinceritatea cuiva care spunea cu ocazia premierii lui Victor Ponta, “sperăm ca premiile pe care le-am dat să reprezinte o obligaţie morală pentru aceştia şi că vor trece curând de la vorbe la fapte” (Costel Popa, Președintele Centrului pentru Polici Durabile Ecopolis) ?
Dar să continuăm: acum un an, acea “anumita parte a presei” de care se plânge acum Dan Perjovschi că îi ignoră, era călare pe protestele din Piața Universității, transmitea “Revoluția în direct”, având camerele de filmat îndreptate lacom înspre ambele tabere, atât scările TNB ale lui Hrebenciuc și Mircea Dogaru, cât și spre Fântâna™ de unde Crăciun Vodă insufla spirit revoluționar la portavoce, între două invitații la Antena3. Ambele proteste au fost transmise luni de zile cu același entuziasm, iar Antena3 se afla în avangarda luptei pentru salvarea Roșiei Montane. Cât timp au luptat pentru aceeași cauză (impotriva diktatorului Băsescu), au primit toată atenția și sprijinul moguliziunilor, acum că pontănacul își face șustele cu Rosia Montană, au fost abandonați. La ce se așteptau anul trecut? Că Ponta spune adevărul? L-au ajutat să ajunga la putere, ar trebui să și-l asume.
Aș vrea să văd ceva în Piața Universității în aceste zile, și anume, ca între un strigăt de “Uniți, salvăm Roșia Montana”, un “Jos Sistemul Capitalist”, un “Trăiască Zelea Codreanu” și un “Nu Ne Vindem Țara” … să aud și câte un timid “Știm că am fost fraieri, ne scuzați!”. Așa, pentru credibilitate.
Și aș vrea să mai aud ceva: strigăte la fel de hotărâte împotriva exploatării de la Baia Mare, strigăte însoțite de pancarte cu poze horror, mesaje “ingenioase”, indignare, alea, alea. Pâna nu îndeplinesc aceste condiții minimale, protestele sunt și vor rămâne o farsă.
15 Comments
dina
4 September 2013Oare am inteles, trebuie dezumflata basica?! Manipulare totala…
Costin Andrieş
4 September 2013Vocea lui Putin s-a sesizat:
Roşia Montana: România este mai coruptă decât Congo
Vincent
4 September 2013Ati putea sa ne dati niste amanunte despre exploatarea pe care o fac in prezent rusii la Baia Mare? Nu cunosc prea multe. Pe scurt.
Vincent
4 September 2013Scuze, abia acum am vazut link-ul. Mi-am adus aminte ca citisem articolul. Diferenta acolo este insa ca primaria din Baia Mare s-a opus categoric, pana acum, exploatarii respective. Deocamdata nu se exploateaza nimic. Credeam ca e vorba de un alt caz, de alti rusi.
Costin Andrieş
4 September 2013cateva puncte f repede:
– La Baia Mare a fot deja un accident acum 13 ani. protestatarii, nimic.
– Protestarii cer explicit sa nu se organizeze referendum pt Rosia Montana (lumea e manipulata de reclamele GC, spre deosebire de ei care, dupa cum vedem, stiu atat de bine despre ce vorbesc). La BM a fost org referendum, nu s-a prezentat practic nimieni. protestatarii, nimic.
– La Baia Mare autoritatile de mediu joaca practic roulul de lobby pentru compania ruseasca. protestatarii, zero.
Toate acestea sunt intrebari pe care protestatarii nu si le pun si nici, si ce e cel mai trist, nici nu cauta sa inteleaga din proprie initiativa. Ii lasa le organizatorii protestelor sa impuna discursul si limitele lui.
Toiu
4 September 2013Mama baietelului ucis de haitele de caini care umbla nestingherite prin Bucuresti datorita lui Ponta, Oprescu&Co organizeaza maine un miting in Bucuresti. Tare sunt curios sa vad cati hipsteri ecologisti vor sustine demersul acestei doamne. Dar oare fatuca aia cu sloganul ala imbecil “Cianura ucide, saracia nu” va participa la miting?. Ca deocamdata ,din cate vad eu, oamenii mor din alte cauze, la fel de revoltatoare!
Costin Andrieş
4 September 2013Toiu, eu ma astept la un dezinteres total din partea lor. Mai degraba ar organiza un protest pentru drepturile cainelui.
Malin Bot:
Costin Andrieş
4 September 2013Alina Mungiu Pippidi si prietenii ARC – Nicusor Dan, Corneliu Porumboiu, Dan Perjovschi, Aurora Liiceanu, Vasile Ernu – solicita Guvernului retragerea proiectului Rosia Montana http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtsemnati-aicilt-fontgtltbrgt-alina-mungiu-pippidi-si-4123.htm#.UihFpiTR3I4.facebook
Remember:
“Victor Ponta a fost impecabil” este propoziţia cheie, după opinia mea, din ultimul comentariu scris de Alina Mungiu Pippidi şi publicat pe site-ul Alianţei pentru o Romanie Curata. Urmează un lung şir de aprecieri care justifică acest calificativ: la dezbaterea organizată de USL în Parlamentul European, preşedintele PSD “a fost credibil” şi a avut “tonul just, limba corectă, accentul decent”. Concluzionează Alina Mungiu: “acţiunea USL a fost primul lor succes propagandistic extern de cînd îi ştiu”. https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/mircea-marian-alina-i-papesa-societatii-civile-l-a-miruit-la-bruxelles-pe-prea-ascultatorul-ponta/
sa se consemneze: Romania, trezeste-te! (lacoltulstrazii)
Vincent
4 September 2013@Costin Andries:
“- La Baia Mare a fot deja un accident acum 13 ani. protestatarii, nimic.”
Cam ce ar tebui sa faca protestatarii acum in legatura cu accidentul de la Baia Mare de acum 13 ani? O precizare, firma care exploata atunci era un a statului roman, nu una ruseasca
“- Protestarii cer explicit sa nu se organizeze referendum pt Rosia Montana (lumea e manipulata de reclamele GC, spre deosebire de ei care, dupa cum vedem, stiu atat de bine despre ce vorbesc). La BM a fost org referendum, nu s-a prezentat practic nimieni. protestatarii, nimic.”
Din cate am citit, nici Basescu nu mai doreste referendum, vrea dezbatere in parlament.
“- La Baia Mare autoritatile de mediu joaca practic roulul de lobby pentru compania ruseasca. protestatarii, zero.””
Corect. Din cate am auzit, exista o miscare acolo impotriva viitoarei exploatari, dar e tare anemica. Poate se va misca ceva mai mult de acum incolo, nici miscarea impotriva RMGC nu a fost prea virulenta in primii 3-4 ani.
Mi-as permite o remarca: nu uitati ca la RM se pune problema stramutarii unei localitati si ca opozitia a fost initiata de proprietari din zona care nu voiau sa vanda sau sa se vada stramutati in alt fel. Deci apararea proprietatii private a jucat un rol important. Ceea ce la Baia Mare nu este cazul.
Mai exista si cea de la Certej pe teava.
Costin Andrieş
4 September 2013“Cam ce ar tebui sa faca protestatarii acum in legatura cu accidentul de la Baia Mare de acum 13 ani? O precizare, firma care exploata atunci era un a statului roman, nu una ruseasca” — sa o aminteasca.
“Din cate am citit, nici Basescu nu mai doreste referendum, vrea dezbatere in parlament” — de ce nu spun nimic? problema nue despre basescu.
“Corect. Din cate am auzit, exista o miscare acolo impotriva viitoarei exploatari, dar e tare anemica. Poate se va misca ceva mai mult de acum incolo, nici miscarea impotriva RMGC nu a fost prea virulenta in primii 3-4 ani.”
— au trecut peste 10 ani.
“Mi-as permite o remarca: nu uitati ca la RM se pune problema stramutarii unei localitati si ca opozitia a fost initiata de proprietari din zona care nu voiau sa vanda sau sa se vada stramutati in alt fel. Deci apararea proprietatii private a jucat un rol important. Ceea ce la Baia Mare nu este cazul.”
— contractul e nasol, dar pe mine ma intereseaza in primul rand “entitatile” care s-au suit in carca protetelor. cam asta e.
Costin Andrieş
4 September 2013loveste, ma, cu petul de asfalt, lasa intrebarile!
Costin Andrieş
4 September 2013Din trecutul glorios al lui Claudiu Craciun, printre “liderii” protestelor in aceste zile:
https://inliniedreapta.net/democratia-originala-reala-de-la-ion-iliescu-la-claudiu-craciun/
de pe tsd.ro, articol sters intre timp
Vincent
4 September 2013@ Costin Andries
– am vazut un articol aici pe ILD in care se spunea ca comparatiile pe care le fac ecologistii intre accidentul de la Baia Mare si Cernobil sunt foarte exagerate, deci de amintit cred ca a fost amintit;
– am vazut acum si imagini cu protestul de la Baia Mare, in care se amintea de dezastrul de acum 13 ani
– spui ca au trecut peste 10 ani, dar nu inteleg de la ce, de la povestea cu Romaltyn? Pana una-alta, inteleg ca astazi e o infatisare in procesul dintre Romaltyn si Consiliul Local Baia Mare pe tema exploatarii.
E intr-adevar ciudat ca la Baia Mare societatea nu s-a mobilizat impotriva Romaltyn, insa, revin si spun ca opozitia de la RM este centrata in jurul proprietarilor de acolo, care nu vor sa plece de pe proprietatile lor si nu cred ca li se poate reprosa chiar atat de puternic celor din Campania Salvati Rosia Montana faptul ca nu se implica si in cazul de la Baia Mare. Cata vreme cei de la Baia Mare sunt pasivi in mare parte, nu cred ca poti sa ii ajuti cu forta. Mie, personal, mi s-ar parea ca un asemenea demers nu ar fi credibil, cata vreme nu exista si o puternica opozitie locala, ca la RM.
Ce e iarasi ciudat, insa, e ca primarul din Baia Mare, desi nu dezaproba protestele si s-a aratat ca simpatizant, nu a facut prea multe valuri si nu a si chemat populatia la protest. Desi asta l-ar fi ajutat probabil in lupta cu Romaltyn. E un caz special, de urmarit cu atentie.
Costin Andrieş
4 September 2013acum e clar de ce i-a parasit antena3, chiar daca ei si-au facut treaba pt USL cu asupra masura?
Costin Andrieş
4 September 201313 oct 2013, Piata Universitatii: