FUNDATIA IOAN BARBUS

Antena3 ne-a părăsit! Spectacolul continuă la Roșia Montană. La Baia Mare, musca

2012

Am vorbit deja despre faptul că în fruntea protestelor pentru “salvarea” Roșiei Montane de la Bucureșit s-au așezat, necontestați (dimpotrivă!), oameni cu ambiții antidemocratice, totalitare. Am vorbit și despre faptul că oengismul radical de stânga se simte confortabil salvând Roșia Montană alături de legionari (mai mult, în Brașov e penurie de hipsteri și se pare că demonstrația a fost organizată chiar de legionari. Iată-l pe Claudiu Crăciunul local). Nu voi vorbi aici nici despre proiectul RMGC, față de care am rezervele mele; nu îl apăr, nici nu-l condamn înainte să mă conving că am înțeles corect despre ce e vorba.

Îmi propun doar un exercițiu de imaginație. De dragul obiectivității și imparțialității, voi presupune în continuare că în fruntea protestelor se află îngeri și ponei roz, așa cum am înțeles că își doresc ei să fie văzuți. Cu această ipoteză în minte, îmi rămân următoarele dileme și întrebări fără răspuns.

Vice: “Claudiu Crăciun și tenorul, din piept: „Noi nu vrem cianură, nură, nu vrem cianură, nură” și tot așa.
Vice: “Claudiu Crăciun și tenorul, din piept: „Noi nu vrem cianură, nură, nu vrem cianură, nură” și tot așa.

sursa imagine: Vice

Nu au auzit revoluționarii noștri de dezastrul ecologic de la Baia Mare? Dacă da, de ce îl ignoră? Dacă nu, de ce anume încearcă ei să salveze România?

Până când la indignarea cauzată de exploatarea de la Roșia Montană nu se adaugă, cu aceeași înverșunare și îngrijorarea și dezastrul de la Baia Mare – unde exploatează aurul o companie rusească, tot cu cianuri, dar la standarde rusești – protestele sunt și vor ramâne o farsă. O farsă cu succes la public, dar totuși farsă.

Îl vedeți pe bărbosul din dreapta, căruia Crăciun Vodă îi ține portavocea? L-am văzut la TOATE protestele USL din Piața Univerității de anul trecut, dar pe trotuarul de la TNB, unde protesta, plătit cu ziua de PSD, alături de sindicatul foștilor securiști ai lui Mircea Dogaru. ( Claudiu Crăciun și USL)

Mircea Kivu scrie azi în România Liberă că “oamenii au votat bazându-se pe nişte promisiuni ferme, după care angajamentele sunt încălcate”. Să înțeleg că Mircea Kivu l-a crezut pe cuvânt pe Victor Ponta când a promis că nu va aproba proiectul de la Roșia Montană? Să înțeleg că nu știa despre USL că e un “grup infracțional organizat”? Nu știau cei mai vocali protestatari ( printre care Asociaţiile Salvaţi Dunărea şi Delta, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Terra Mileniul III, WWF şi Alma-Ro) toate acestea când i-au acordat, anul trecut, lui Victor Ponta, titlul de, țineți-vă bine! ”Tânără speranţă ecologistă”? Ce încredere pot avea acum în discernământul sau sinceritatea cuiva care spunea cu ocazia premierii lui Victor Ponta, “sperăm ca premiile pe care le-am dat să reprezinte o obligaţie morală pentru aceştia şi că vor trece curând de la vorbe la fapte” (Costel Popa, Președintele Centrului pentru Polici Durabile Ecopolis) ?

Dar să continuăm: acum un an, acea “anumita parte a presei” de care se plânge acum Dan Perjovschi că îi ignoră, era călare pe protestele din Piața Universității, transmitea “Revoluția în direct”, având camerele de filmat îndreptate lacom înspre ambele tabere, atât scările TNB ale lui Hrebenciuc și Mircea Dogaru, cât și spre Fântâna™ de unde Crăciun Vodă insufla spirit revoluționar la portavoce, între două invitații la Antena3. Ambele proteste au fost transmise luni de zile cu același entuziasm, iar Antena3 se afla în avangarda luptei pentru salvarea Roșiei Montane. Cât timp au luptat pentru aceeași cauză (impotriva diktatorului Băsescu), au primit toată atenția și sprijinul moguliziunilor, acum că pontănacul își face șustele cu Rosia Montană, au fost abandonați. La ce se așteptau anul trecut? Că Ponta spune adevărul? L-au ajutat să ajunga la putere, ar trebui să și-l asume.

Aș vrea să văd ceva în Piața Universității în aceste zile, și anume, ca între un strigăt de “Uniți, salvăm Roșia Montana”, un “Jos Sistemul Capitalist”, un “Trăiască Zelea Codreanu” și un “Nu Ne Vindem Țara” … să aud și câte un timid “Știm că am fost fraieri, ne scuzați!”. Așa, pentru credibilitate.

Și aș vrea să mai aud ceva: strigăte la fel de hotărâte împotriva exploatării de la Baia Mare, strigăte însoțite de pancarte cu poze horror, mesaje “ingenioase”, indignare, alea, alea. Pâna nu îndeplinesc aceste condiții minimale, protestele sunt și vor rămâne o farsă.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

15 comentarii

 1. dina
  4 septembrie 2013

  Oare am inteles, trebuie dezumflata basica?! Manipulare totala…

 2. Vincent
  4 septembrie 2013

  Ati putea sa ne dati niste amanunte despre exploatarea pe care o fac in prezent rusii la Baia Mare? Nu cunosc prea multe. Pe scurt.

 3. Vincent
  4 septembrie 2013

  Scuze, abia acum am vazut link-ul. Mi-am adus aminte ca citisem articolul. Diferenta acolo este insa ca primaria din Baia Mare s-a opus categoric, pana acum, exploatarii respective. Deocamdata nu se exploateaza nimic. Credeam ca e vorba de un alt caz, de alti rusi.

 4. Costin Andrieş
  4 septembrie 2013

  reprezentanţii Gărzii de Mediu spunând că mai durează până la construirea staţiei respective şi că acum, spre deosebire de 30 ianuarie 2000, când aproximativ 100.000 de metri cubi de steril şi cianuri s-au scurs din iazul de decantare de la Bozânta în Tisa, “un accident asemănător nu mai e posibil”, localnicii privesc cu scepticism reînceperea activităţii la Romaltyn. Cu toate acestea, băimărenii “au stat pe margine” în 25 iulie 2010, când li s-a oferit posibilitatea să se pronunţe în acest sens, în cadrul unui referendum, doar 12,67% dintre localnicii cu drept de vot prezentându-se la urne.

  Investitorii ruşi exploatează aurul de la Baia Mare
  Profitând de letargia localnicilor, şefii de la mediu se transformă în avocaţi ai Romaltyn. “Condiţiile de siguranţă sunt respectate. Acum, pereţii celor patru tancuri de leşiere «vinovate» de accidentul din 2000 au o grosime de un centimetru, aproape dublă faţă de cea prevazută de lege, şi fiecare tanc are o başă colectoare (gropi betonate, ermetice) cu o capacitate dublă decât a tancului. Nu sunt motive de îngrijorare”, a menţionat şeful Gărzii de Mediu, Călin Crişan. https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/investitorii-rusi-exploateaza-aurul-de-la-baia-mare-fara-sa-aibe-parte-de-anticampanie-in-media-gen-rosia-montana/

  cateva puncte f repede:
  – La Baia Mare a fot deja un accident acum 13 ani. protestatarii, nimic.
  – Protestarii cer explicit sa nu se organizeze referendum pt Rosia Montana (lumea e manipulata de reclamele GC, spre deosebire de ei care, dupa cum vedem, stiu atat de bine despre ce vorbesc). La BM a fost org referendum, nu s-a prezentat practic nimieni. protestatarii, nimic.
  – La Baia Mare autoritatile de mediu joaca practic roulul de lobby pentru compania ruseasca. protestatarii, zero.

  Toate acestea sunt intrebari pe care protestatarii nu si le pun si nici, si ce e cel mai trist, nici nu cauta sa inteleaga din proprie initiativa. Ii lasa le organizatorii protestelor sa impuna discursul si limitele lui.

 5. Toiu
  4 septembrie 2013

  Mama baietelului ucis de haitele de caini care umbla nestingherite prin Bucuresti datorita lui Ponta, Oprescu&Co organizeaza maine un miting in Bucuresti. Tare sunt curios sa vad cati hipsteri ecologisti vor sustine demersul acestei doamne. Dar oare fatuca aia cu sloganul ala imbecil “Cianura ucide, saracia nu” va participa la miting?. Ca deocamdata ,din cate vad eu, oamenii mor din alte cauze, la fel de revoltatoare!

 6. Costin Andrieş
  4 septembrie 2013

  Toiu, eu ma astept la un dezinteres total din partea lor. Mai degraba ar organiza un protest pentru drepturile cainelui.

  Malin Bot:

  Aflu ca unul dintre ONG-urile implicate in organizarea protestelor si convocarea studentilor in Piata Universitatii incaseaza 70.000 de dolari finantare in acest scop.

  Programul este finantat pana la 30 septembrie 2013. Informatiile sunt in verificare, eu sunt curios ce parere are domnul guvernator Liviu Mihaiu, care sustinea aici sus si tare ca nu e vorba de bani si ca ONG urile functioneaza cu aer si apa de izvor.

  Corect e ca cei care incaseaza foarte multi bani pentru organizare sa le spuna asta si celor pe care ii cheama in strada. Atat. Nimic mai mult.

 7. Costin Andrieş
  4 septembrie 2013

  Alina Mungiu Pippidi si prietenii ARC – Nicusor Dan, Corneliu Porumboiu, Dan Perjovschi, Aurora Liiceanu, Vasile Ernu – solicita Guvernului retragerea proiectului Rosia Montana http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtsemnati-aicilt-fontgtltbrgt-alina-mungiu-pippidi-si-4123.htm#.UihFpiTR3I4.facebook

  Remember:
  “Victor Ponta a fost impecabil” este propoziţia cheie, după opinia mea, din ultimul comentariu scris de Alina Mungiu Pippidi şi publicat pe site-ul Alianţei pentru o Romanie Curata. Urmează un lung şir de aprecieri care justifică acest calificativ: la dezbaterea organizată de USL în Parlamentul European, preşedintele PSD “a fost credibil” şi a avut “tonul just, limba corectă, accentul decent”. Concluzionează Alina Mungiu: “acţiunea USL a fost primul lor succes propagandistic extern de cînd îi ştiu”. https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/mircea-marian-alina-i-papesa-societatii-civile-l-a-miruit-la-bruxelles-pe-prea-ascultatorul-ponta/

  sa se consemneze: Romania, trezeste-te! (lacoltulstrazii)

  1 septembrie, orele 17.00, Romania, Bucuresti, Piata Universitatii.

  Daca la inceput am fost doar cateva sute de oameni (cam 300 nu mai mult), in jurul orei 19.00 am deposit 2000 de indivizi care strigau, destul de bine pentru ei de altfel, lozinci impotriva proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana.

  Am fost suparata sa aflu ca hotnews.ro publica stirea ca la orele 19.00 eram doar cateva sute. Ma faceau sa ma simt ca stau prost cu numaratoarea si cu aproximarea oamenilor care invadasera deja si carosabilul din fata fantanii de la Universitate (am poze facute chiar de mine cu bietul meu telefon mobil).

  Una dintre lozincile strigate care m-a pus pe ganduri a fost “Romania, trezeste-te!”. Civismul, definit in DEX ca “zelul unui bun cetățean pentru interesele țării sale se pare ca nu prea are resurse la noi. Nu suntem deloc in stare sa luam atitudine fata de multele decizii luate de politicieni care ne afecteaza viata. Rezultatul – politicienii fac doar ceea ce este bine pentru ei.

  Rosia Montana – un contract de exploatare a zacamintelor total nefavorabil statului roman: bani putini, costuri mari (daca se intampla ceva, un dezastru, atunci statul roman plateste, adica noi, toti contribuabilii). In plus mie nu imi convine cat de putin ca banii platiti de RMGC bugetului de stat sa fie cheltuiti pentru capital politic pentru actualii de la putere. Cu banii RMGC guvernul va creste pensile si salariile functionarilor de stat in speranta si in goana dupa putere. Eu nu vreau asta. Eu nu vreau ca muntele acela sa fie baza alegeri lor viitoare in functii de unde sa isi ia cat mai multi din banii statului – banii nostri.

  Eu nu am copii, dar imi doresc foarte mult. Eu vreau ca viitorii mei copii sa mosteneasca o tara bogata si frumoasa, nu saracita si poluata.

  Da, ies oricand in strada pentru Rosia Montana!

 8. Vincent
  4 septembrie 2013

  @Costin Andries:
  “- La Baia Mare a fot deja un accident acum 13 ani. protestatarii, nimic.”

  Cam ce ar tebui sa faca protestatarii acum in legatura cu accidentul de la Baia Mare de acum 13 ani? O precizare, firma care exploata atunci era un a statului roman, nu una ruseasca

  “- Protestarii cer explicit sa nu se organizeze referendum pt Rosia Montana (lumea e manipulata de reclamele GC, spre deosebire de ei care, dupa cum vedem, stiu atat de bine despre ce vorbesc). La BM a fost org referendum, nu s-a prezentat practic nimieni. protestatarii, nimic.”

  Din cate am citit, nici Basescu nu mai doreste referendum, vrea dezbatere in parlament.

  “- La Baia Mare autoritatile de mediu joaca practic roulul de lobby pentru compania ruseasca. protestatarii, zero.””

  Corect. Din cate am auzit, exista o miscare acolo impotriva viitoarei exploatari, dar e tare anemica. Poate se va misca ceva mai mult de acum incolo, nici miscarea impotriva RMGC nu a fost prea virulenta in primii 3-4 ani.
  Mi-as permite o remarca: nu uitati ca la RM se pune problema stramutarii unei localitati si ca opozitia a fost initiata de proprietari din zona care nu voiau sa vanda sau sa se vada stramutati in alt fel. Deci apararea proprietatii private a jucat un rol important. Ceea ce la Baia Mare nu este cazul.

  Mai exista si cea de la Certej pe teava.

 9. Costin Andrieş
  4 septembrie 2013

  “Cam ce ar tebui sa faca protestatarii acum in legatura cu accidentul de la Baia Mare de acum 13 ani? O precizare, firma care exploata atunci era un a statului roman, nu una ruseasca” — sa o aminteasca.

  “Din cate am citit, nici Basescu nu mai doreste referendum, vrea dezbatere in parlament” — de ce nu spun nimic? problema nue despre basescu.

  “Corect. Din cate am auzit, exista o miscare acolo impotriva viitoarei exploatari, dar e tare anemica. Poate se va misca ceva mai mult de acum incolo, nici miscarea impotriva RMGC nu a fost prea virulenta in primii 3-4 ani.”

  — au trecut peste 10 ani.

  “Mi-as permite o remarca: nu uitati ca la RM se pune problema stramutarii unei localitati si ca opozitia a fost initiata de proprietari din zona care nu voiau sa vanda sau sa se vada stramutati in alt fel. Deci apararea proprietatii private a jucat un rol important. Ceea ce la Baia Mare nu este cazul.”

  — contractul e nasol, dar pe mine ma intereseaza in primul rand “entitatile” care s-au suit in carca protetelor. cam asta e.

 10. Costin Andrieş
  4 septembrie 2013

  loveste, ma, cu petul de asfalt, lasa intrebarile!

  Perjovschi Dan
  Dragi prieteni care protestati prin pietele si bulevardele patriei sau in fata ambasadelor romanesti din toata lumea o sa zica despre voi ca habar n-aveti pentru ce sinteti acolo, ca daca mai stati faceti josul vreunui miliardar la bursa, ca sinteti platiti de acel miliardar, ca sinteti naivi si faceti jocul cuiva care profita politic, ca sint alte lucruri mult mai grave in societate, ca sinteti de bani gata si va perimiteti sa fiti in strada, ca sinteti toti comunisti, ca sinteti toti fascisti, ca sinteti cu rusii, ca sinteti cu americanii, ca v-a platit compania concurenta, ca mai sint exploatari cu cianura si n-ati spus nici pis, ca de ce n-ati iesit cind s-a marit curentul, ca de ce ati iesit vara cind e cald si bine, ca de fapt e o mare gagicareala si totul e condus de poneiul roz, ca e reclama la biciclete, ca…ca…ca.
  Dar nu ii bagati in seama sint batrini si speriati. Keep calm and smash the pet.
  Îmi place · · Distribuie · acum 16 ore ·

 11. Costin Andrieş
  4 septembrie 2013

  Din trecutul glorios al lui Claudiu Craciun, printre “liderii” protestelor in aceste zile:
  https://inliniedreapta.net/democratia-originala-reala-de-la-ion-iliescu-la-claudiu-craciun/

  de pe tsd.ro, articol sters intre timp

 12. Vincent
  4 septembrie 2013

  @ Costin Andries
  – am vazut un articol aici pe ILD in care se spunea ca comparatiile pe care le fac ecologistii intre accidentul de la Baia Mare si Cernobil sunt foarte exagerate, deci de amintit cred ca a fost amintit;
  – am vazut acum si imagini cu protestul de la Baia Mare, in care se amintea de dezastrul de acum 13 ani
  – spui ca au trecut peste 10 ani, dar nu inteleg de la ce, de la povestea cu Romaltyn? Pana una-alta, inteleg ca astazi e o infatisare in procesul dintre Romaltyn si Consiliul Local Baia Mare pe tema exploatarii.
  E intr-adevar ciudat ca la Baia Mare societatea nu s-a mobilizat impotriva Romaltyn, insa, revin si spun ca opozitia de la RM este centrata in jurul proprietarilor de acolo, care nu vor sa plece de pe proprietatile lor si nu cred ca li se poate reprosa chiar atat de puternic celor din Campania Salvati Rosia Montana faptul ca nu se implica si in cazul de la Baia Mare. Cata vreme cei de la Baia Mare sunt pasivi in mare parte, nu cred ca poti sa ii ajuti cu forta. Mie, personal, mi s-ar parea ca un asemenea demers nu ar fi credibil, cata vreme nu exista si o puternica opozitie locala, ca la RM.
  Ce e iarasi ciudat, insa, e ca primarul din Baia Mare, desi nu dezaproba protestele si s-a aratat ca simpatizant, nu a facut prea multe valuri si nu a si chemat populatia la protest. Desi asta l-ar fi ajutat probabil in lupta cu Romaltyn. E un caz special, de urmarit cu atentie.

 13. Costin Andrieş
  4 septembrie 2013

  Eu am fost impotriva proiectului Rosia Montana inainte pentru ca era sustinut de Basescu si am spus ca, daca il sustine Basescu, e ceva de rau

  acum e clar de ce i-a parasit antena3, chiar daca ei si-au facut treaba pt USL cu asupra masura?

 14. Costin Andrieş
  4 septembrie 2013

  13 oct 2013, Piata Universitatii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian