Vă aşteptăm joi, 6 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Bronisław Wildstein, Horia-Roman Patapievici, Anca-Maria Cernea şi Vlad Russo prilejuită de apariţia volumului de eseuri al scriitorului, publicistului şi jurnalistului polonez Bronisław Wildstein, Un trecut care se încăpăţânează să nu mai treacă, un volum gândit anume pentru publicul românesc.
Trecutul, ca şi prezentul, despre care vorbesc eseurile adunate în această carte nu sunt doar trecutul şi prezentul Poloniei. Iubindu-şi nespus patria, Bronisław Wildstein ştie totodată că ea se vede cel mai bine de la acea altitudine de unde se pot îmbrăţişa perspectivele cele mai vaste. De aceea, intransigenţa cu care judecă faptele trecutului şi distorsiunile prezentului se întemeiază pe opţiuni ferme, capabile să meargă împotriva curentului, fiindcă nu sunt conjuncturale, ci ţin de o atitudine adâncă, de o gândire vie, saturată de concret, obsedată de adevăr şi de moralitate.
„Am auzit prima oară despre Bronisław Wildstein atunci când am studiat istoria sindicatului liber și autoguvernat Solidarność. Am aflat că fusese unul dintre liderii marcanți ai ramurii studențești a acestei mișcări sociale care a zdruncinat din temelii și, în final, a învins dictatura comunistă din Polonia. Aveam să urmăresc, de-a lungul anilor, evoluția sa, polemicile în care s-a angajat cu o intensitate unică, în jurul a ceea ce s-a numit «moștenirea Republicii Populare Polone». […] Nu există urmă de fundamentalism în gândirea lui Bronek Wildstein. A fost și rămâne un admirator al lui Leszek Kołakowski. A fost și rămâne un spirit modern, opus oricărui obscurantism bigot. Ceea ce-l distinge de atâția dintre foștii săi colegi, ceea ce-l face o voce aparte în Polonia, și aș zice în Europa de Est de azi, este refuzul ambiguităților confortabile.“ – Vladimir Tismăneanu
BRONISŁAW WILDSTEIN (n. 1952) este scriitor, publicist şi jurnalist. În prezent redactor-şef al postului TV Republika. A studiat la Universitatea Iagelonă de la Cracovia. În timpul studenţiei a activat în Comitetul pentru Apărarea Muncitorilor, KOR. În 1977, a fondat SKS, Comitetul Studenţesc de Solidaritate, prima structură publică de opoziţie de la Cracovia. KOR şi SKS au pregătit înfiinţarea Solidarnoèć şi a organizaţiei sale de studenşi, NZS. A fost de mai multe ori arestat şi interogat de SB, poliţia politică a regimului comunist din Polonia. În timpul legii marţiale, în exil, a fost redactor-şef al revistei Kontakt şi corespondent al Europei Libere, unde a întâlnit şi reprezentanţi ai exilului românesc. Întors la Cracovia, în 1989, a fost şeful radioului public. În anii următori, ca jurnalist, eseist şi scriitor, a devenit unul dintre cei mai de seamă intelectuali publici polonezi. În 2005, a copiat de la IPN (Institutul Memoriei Naţionale) o listă de informatori şi persoane urmărite de SB; nu a publicat-o, ci a arătat-o spre cercetare unor jurnalişti, dar ea a apărut pe internet. Gazeta Wyborcza şi alţi adversari ai lustraţiei au creat scandalul „listei lui Wildstein”, însă manifestaţiile de solidarizare cu acesta au dovedit interesul publicului pentru dezvăluirea colaboratorilor SB, împiedicând desfiinţarea IPN, iniţiată de postcomunişti. A fost preşedinte al Televiziunii Poloneze în anii 2006-2007. A primit mai multe decoraţii pentru activitatea anticomunistă, premii literare şi în domeniul jurnalismului.
Opera: Romane: Jak woda (Ca apa), 1989; Brat (Fratele), 1992; Mistrz (Maestrul), 2004; Dolina nicości (Valea zădărniciei), 2008; Czas niedokonany (Timpul imperfect), 2011; Ukryty (Ascuns), 2012.
Volume de nuvele: O zdradzie i śmierci (Despre trădare şi moarte), 1992. Przyszłość z ograniczoną odpowiedzialnością (Viitor cu răspundere limitată), 2003.
Publicistică: Jakiej prawicy Polacy nie potrzebują (De ce fel de dreaptă nu au nevoie polonezii), 1987; Dekomunizacja, której nie było czyli Mistyfikacja triumfująca (Decomunizarea care nu a avut loc sau Mistificarea triumfătoare), 2000; Długi cień PRL-u, czyli dekomunizacja której nie było (Lunga umbră a Republicii Populare, adică decomunizarea care nu a avut loc), 2005; Moje boje z III RP i nie tylko (Luptele mele cu cea de-a III-RP şi nu numai), 2008; Demokracja limitowana, czyli dlaczego nie lubię III RP (Democraţie limitată sau de ce nu-mi place Republica a Treia), 2013.
Eseistică: Śmieszna dwuznaczność świata, który oszalał (Echivocul ridicol al lumii care a înnebunit), 2009.
Volume de interviuri: Profile wieku (interviuri cu Francis Fukuyama, Bernard Lewis, Lester Thurow, Leszek Kołakowski, Jacques Derrida, Samuel Huntington şi alţii), 2000; Niepokorny (Nesupus) – interviu fluviu cu Bronisław Wildstein, de Piotr Zaremba şi Michał Karnowski, 2012.
Carte publicată cu spijinul Fundației Ioan Bărbuș și În Linie Dreaptă
Eveniment pe facbook: https://www.facebook.com/events/977689735598389/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular
1 Comment
Cris
3 November 2014O carte necesara, un intellectual necesar. Multumesc d-lui Wildstein.