FUNDATIA IOAN BARBUS

A renunţat TSD la Che Guevara?

În luna februarie ziariştii României Libere Alexandru Mihalcea şi Marian Moise au redeschis o discuţie începută în anul 2006 în paginile aceluiaşi ziar referitoare la asumarea ideologiei marxiste de către Organizaţia de Tineret a PSD.

Între timp, documentul de 60 de pagini postat sub titlul de „Fenomenul El Che”” citat de România Liberă a dispărut de pe situl oficial al TSD – Tineretul Social Democrat.

A fost o renunţare forţată venita de jos, din organizaţii, la ideologia lui Che Guevara, datorită criticilor din presă sau bloguri (aici sau aici), sau a fost un fenomen datorat schimbărilor de la vârful organizaţiei, nu putem şti. La început a dispărut documentul „Fenomenul El Che”, iar în aceste zile a dispărut şi efigia lui El Comandante de pe situl TSD, unde au rămas doar fotografiile de la concerte, acţiuni de ecologizare sau de la o cuvântare a lui Mircea Geoană. Indiferent de motiv, dispariţia lui Guevara de pe situl TSD este un fapt pozitiv, ce denotă o dinamică internă – destul de înceată -a organizaţiei. „Alungarea” lui Che pe uşa din dos a TSD s-a făcut fără tam-tam. Din articolul ziariştii Alexandru Mihalcea şi Marian Moise am reţinut următoarea propoziţie rostită de Che Guevara la tribuna Naţiunile Unite că răspuns la criticile aduse de reprezentanţi ai naţiunilor sud-americane: „Am împuşcat, împuşcăm şi vom continua să împuşcam atâta timp cât o să trebuiască”.

guevara-tsd-300x229

Logo-ul cu Guevara

Pe net se află şi un clip cu Che Guevara când rosteşte aceste cuvinte la ONU.

Fraza din discursul lui Che Guevara sună astfel: „Trebuie să spunem un adevăr foarte cunoscut, pe care l-am exprimat mereu în lume: am împuşcat, împuşcam şi vom continua să împuşcăm atâta timp cât o să trebuiască. Lupta noastră este o luptă până la moarte”.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

6 comentarii

 1. Dan Selaru
  22 septembrie 2009

  Aia sunt niste imbecili fara ideologie care nu fac deosebirea intre Che Guevara si Betty Boop, nu stiu nici cine e unul nici cine e cealalta. O gasca de analfabeti care au vazut un personaj cool si l-au luat de mascota, cu putina propaganda umbla si cu Goering pe piept.

 2. Grădinariu
  22 septembrie 2009

  Puhoiul de tineri din PSD (partid cu oameni la vârf şi o ideologie care în mod normal ar putea să-i preocupe pe cei cu vârsta de 50+ , după ce toată viaţa au fost supuşi propagandei Partidului) nu cred că se poate explica decât prin folosirea imaginii unor neni văzuţi ca trendy în Apus, Apus cu care ei e imposibil să nu ia contact (Che, Al Gore, Michael Moore).

 3. Francesco
  22 septembrie 2009

  @Dan Selaru,
  La inceput am ras citind ce ai scris. Pe urma m-a luat un fior, daca se presupune ca tinerii din TSD sunt cadrele de maine ale PSD, un partid puternic, atunci care este viitorul pe care-l vad ei pentru Romania?
  Nu am gasit un raspuns in zona optimista.

  @Gradinariu,
  Se face atata tapaj pe atitudinea ostila a altuia, a celuilalt (neoconi, „crestini extremisti”, etc), dar nici tinerii TSD, nici seniorii cu cap ai partidului (Cristian Diaconescu, Rus, dar si altii) nu si-au dat seama ca Che Guevara este un simbol al raului. Totusi, un tricou rosu cu Che Guevara este un manifest de lupta comunist. Nu este un macho cu care mergi la o bere, este cel care te tine in jungla si te invata sa-ti impusti colegii.

 4. dr pepper
  22 septembrie 2009

  http://www.youtube.com/watch?v=Hwhau48LUAA

  imperialistule, am incercat cu embed – dar nu imi functioneaza.

  astia sunt ‘telectualii de care vorbiti voi.
  adica indobitociti care se cred intelectuali doar pentru ca adera la niste idei tampite ale unor „intelectuali” pusi pe soclu de puternica propaganda leftista.
  revin astazi cu un nou model de „intelectual”:
  Oliver Stone.

  South of the Border: Chávez and Stone’s Love Story

  The rumor spread around the Lido like a Venezuelan oil fire: that the Venice Film Festival had paid for Oliver Stone’s trip to show his new documentary South of the Border but wouldn’t cover the expenses of the film’s chief subject, Hugo Chávez. To some on the European (and American) Left, the President of Venezuela is a hero for his redistribution of wealth and truculent stance toward the U.S. under George W. Bush, whom he famously called the Devil. To others, his socialist agenda is tainted by human-rights violations and suppression of the opposition press. So if Chávez wanted to see the film at its world premiere, he’d have to fly here on his own bolívar.

  Pentru leftistii americani si europeni – Chavez este un erou datorita nationalizarilor si sentimentelor antiamericane afisate fatis de acesta.

  Would Chávez show? He did, with Stone, both wearing dark jackets, white shirts and red ties. As is customary for the evening screenings, the festival’s female announcer slowly read off the names of a half-dozen members of the movie’s production team, standing in front of their seats in the front mezzanine. Polite applause for each. She got to Stone: hearty cheers for the writer-director of Platoon, Born on the Fourth of July and JFK. Then the announcer stopped. Chávez would not be officially introduced to the audience. So the director grabbed the President’s hand and raised it above their heads in a victory grip. No boos or rude cries greeted the gesture. Only: Ovation! Olé!

  Chavez nu a fost invitat de catre organizatorii celui de-al 66’lea festival de la venetia la premiera ” documentarului semnat Oliver Stone.
  Iar lumea se intreba daca Chavez va cheltui bolivarii poporului pentru a’si vedea capodopera premiata in Europa.

  Un „documentar” despre cultul personalitatii semnat de intelectualul Oliver Stone.
  Un fel de Drian Paunescu sau Vadim Tudor.
  Poate chiar mai rau.
  Pentru ca eu, cel putin, il vad pe Adrian Paunescu un profitor al sistemului, un poet de curte ce scria ode conducatorului iubit cu repeziciunea data de viteza penelului.
  Insa Oliver Stone? Michael Moore?
  Acesti ” artisti” traiesc intr-o societate libera, neconstrinsa.
  Si cu toate ca nici unul nu s’ar muta definitiv in Venezuela, Cuba sau North Koreea ( documentar in adevaratul sens al cuvantului) propaga cu ajutorul sculelor capitaliste la indemana ( si a tehnologiei) minciuni de cea mai joasa speta.

  Cu toate ca Chavez, el comandante, el lidero supremo nu a fost citat facand parte din documentar – Oliver Stone l’a ridicat in picioare sa fie ovationat, adulat de catre multime.

  Ce rusine si ce minciuna intelectuala!
  Chavez, eroul regizorului intelectual Oliver Stone care a impartit averile saracilor facandu’i mai saraci decat isi pot imagina dar cu submarine si armament rusesti de milioane platite din barilii vanduti imperialistilor.

  Pe cand un ” documentar” despre tovarasul Nicolae Ceausescu – marele, iubitul, unicul fiu al tarii si conducator suprem al republicii socialiste romania?
  si despre bogatia financiara si sufleteasca si spirituala a unui popor ajuns la limita existentei?

 5. Dan Selaru
  22 septembrie 2009

  Nici eu si peste tot e la fel.

 6. Turnofftheglory
  22 septembrie 2009

  Dan Selaru, bine punctat, chiar mi-ar place sa ii intoxic sa ii vad cu Heydrich ca nou idol. Vorba ta sunt ametiti bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian