FUNDATIA IOAN BARBUS

Acceptând Israelul drept Stat Evreiesc

Dacă ar fi să ne luăm după ce auzim în general în mass media, conflictul dintre Israel şi palestinieni este cauzat în primul rînd de Israel pentru că nu recunoaşte statul palestinian, dar cum des se întîmplă, realitatea este exact pe dos:

Într-un sondaj făcut în cîteva ţări musulmane, majoritatea covîrşitoare nu recunoaşte dreptul Israelului de a exista ca stat.

 • Cisiordania şi Gaza: Yes 20.3 percent, No 79.1 percent, Don’t know 0.7 percent
 • Jordan: Yes 9.7 percent, No 85.5 percent, Don’t know 4.7 percent
 • Lebanon: Yes 18.7 percent, No 77.8 percent, Don’t know 3.5 percent

DanielPipes.org

Daniel Pipes a scris pentru National Review un articol despre această problemă, iar mai jos reproduc traducerea în limba română făcută de Robert Radu Hervian pentru secţiunea în limba română a DanielPipes.org

Dar înainte, de încălzire, o scenă de la University of California, Irvine, 13 mai 2010.


„YOU JEWS!” „YOU’RE THE NEW NAZIS!” — MALIK ALI AT UC IRVINE

Acceptând Israelul drept Stat Evreiesc

de Daniel Pipes
National Review Online
11 Mai 2010
Original în Engleză: Accepting Israel as the Jewish State
Traducerea în limba Română : Robert Radu Hervian

In cazul în care şi la momentul în când unul dintre principalele State Arabe ar semna un tratat de pace cu Israelul, se asumă de multă vreme, că aceasta va reprezenta încetarea conflictului Arabo-Israelian. Cu toate acestea tratatul de pace Egipt-Israel din 1979, a înmormântat asemenea perpsectivă; a avut perversul efect de a face alte state ca şi însăşi populaţia Egipteană şi mai anti-Sionistă.

Anii 1980 au dat naştere în schimb unei speranţe, cum că, recunoaşterea Palestiniană a Israelului va duce la încheierea conflictului. Totala prăbuşire a Declaraţiei de Principii din 1993 (cunoscută de asemenea drept „Acordurile de la Oslo”) au îngropat apoi şi această speranţă.

Ehud Olmert (dreapta) a cerut, fără succes, ca Mahmoud Abbas să recunoască Israelul ca pe un stat Evreiesc.

Iar acum ce urmează ? Incepând din 2007, s-a ivit un nou deziderat, în acceptarea Israelului drept stat suveran Evreiesc.Fostul Prim Ministru Israelian Ehud Olmert a proiectat termenii: „Nu intenţionez să fac nici un fel de compromis în problema statului Evreiesc. Aceasta va fi o condiţie pentru recunoaşterea noastră, a unui stat Palestinian.”
Olmert a fost cel mai rău prim ministru al Israelului însă a avut dreptate în această privinţă. Diplomaţia Arabo-Israeliană a avut de lucru cu mii de probleme secundare, mergând în vârful picioarelor în jurul problemei centrale a conflictului:” Trebuie să existe un stat Evreiesc ?” Dezacordul în privinţa unui răspuns – mai curând decât în privinţa graniţelor Israelului, exercitarea de către el a auto-apărării, controlul său asupra Temple Mount, consumul său de apă, construcţiile din oraşele de pe Malul de Vest, relaţiile diplomatice cu Egiptul, or existenţa unui stat Palestinian – constitue problema cheie.

Lideri Palestinieni au răspuns, cu ţipete de furie, declarând că ei „refuză în mod absolut” să accepte Israelul drept stat Evreiesc. Ei au pretins de asemenea că sunt şocaţi de noţiunea unui stat definit de religie, deşi în propria lor „Constituţie a unui Stat al Palestinei,” cel de-al treilea capitol, declară că „Araba şi Islamul sunt limba şi religia oficială Palestiniană.” Eforturile lui Olmert n-au dus nicăieri.

Cu ocazia preluării postului de Prim Ministru la începutul lui 2009, Binyamin Netanyahu a re-introdus în diplomaţie punctul de vedere al lui Olmert. Din păcate Administraţia Obama a endorsat poziţia Palestiniană, trimiţând din nou pe tuşe cererea Israeliană. (In schimb, pune accentul pe proiectele de locuinţe ale Evreilor în Ierusalim. Apropos de problema centrală.)

Dacă politicienii Palestinieni resping natura Evreiască a statului Evreiesc, ce să mai vorbim despre publicul Palestinian şi în general de cel Arab şi Musulman ? Sondajele de opinie şi alte probe sugerează pe un interval mai lung de timp, cam 20 la sută acceptare a Israelului, fie în perioada Mandatului sau acum ; fie în mijlocul Musulmanilor din Canada sau a Palestinienilor din Liban.

Pentru a afla mai multe despre părerea Arabă, Forumul pentru Orientul Mijlociu a angajat pe Pechter Middle East Polls să pună o întrebare simplă la 1000 adulţi din 4 ţări diferite: „Islamul defineşte [ţara voastră];în circumstanţe corecte, aţi acccepta un Stat Evreiesc Israel ?” (In Liban, întrebarea a fost uşor diferită : „Islamul defineşte majoritatea statelor din Orientul Mijlociu; în circumstanţe corecte, aţi acccepta un Stat Evreiesc Israel ?)

Resultatul: 26% dintre Egipteni şi 9% dintre orăşenii Saudiţi au răspuns (în Noembrie 2009) afirmativ, lafel ca şi 9% dintre Iordanieni şi 5% dintre Libanezi (în Aprilie 2010).

Aceste sondaje scot la iveală un consens larg în cadrul unor diferenţe de păreri cum ar fi ocupaţia, starea social-economică şi vârsta. Pentru motive neclare mai multe femei Egiptene şi bărbaţi Saudiţi şi Iordanieni, acceptă un Israel Evreiesc faţă de partenerii lor de gen opus, în timp ce printre Libanezi ambele sexe se răspund similar.Unele variaţii semnificative există totuşi : după cum era de aşteptat în Liban, 16% dintre cei (în mare parte Creştini) din Nordul Libanului acceptă Israelul Evreiesc în contrast cu numai 1% dintre cei (majoritatea Shi’ite) din Valea Bekaa.

Mai semnificativ, cântărind aceste răspunsuri dupa mărimea populaţiilor (respectiv, 79, 29, 6, şi 4 milioane) ele reprezintă pe larg, o medie de 20% în accceptarea Evreităţii Israelului – confirmând clar procentele existente.

Cu toate că 20% constitue o minoritate redusă, consistenţa sa de-a lungul timpului şi a locului, oferă o oarecare încurajare. Faptul că o cincime dintre Musulmani, Arabi şi chiar Palestinieni acceptă Israelul ca Stat Evreiesc, sugerează că in pofida indoctrinării şi intimidării de aproape un secol, există totuşi o baza pentru rezolvarea conflictului Arabo-Israelian.

Cei ce se doresc a fi mesageri ai păcii trebuie să-şi îndrepte atenţia spre lărgirea acestei cohorte moderate.A se ajunge la, să zicem 60%, de la 20%, ar schimba fundamental politica în Orientul Mijlociu, mutând Israelul din rolul său exagerat şi dând libertate popoarelor din această regiune năpăstuită pentru a se ocupa de adevăratele lor probleme. Nu asupra Sionismului ci asupra, oh, unor probleme minore cum ar fi autocraţia, brutalitatea, cruzimea, conspiraţionismul, intoleranţa religioasă, apocalipsa, extremismul politic, misogenismul, sclavismul, înapoierea economică, deşertăciunea creierelor, fuga de capital, corupţia şi seceta.

vizitaţi originalul pentru multele trimiteri din articol pe ro.danielpipes.org

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

18 comentarii

 1. Francesco
  15 mai 2010

  Si totusi, Administratia SUA finanteaza „Cupola de Fier”.

  „Presedintele recunoaste amenintarea pe care o pune israelienilor rachetele trase de Hamas si Hezbollah, si de aceea a decis sa solicite fonduri Congresului pentru a ajuta productia sistemului israelian de rachete cu raza scurta de actiune numit Cupola de Fier.”

  se spune intr-un comunicat al Casei Albe.

  205.000.000 de dolari reprezinta finatarea SUA pentru cele doua baterii de rachete Iron Dome (Ha’aretz).

 2. Francesco
  15 mai 2010

  Iar Michael Steele, Presedintele Comitetului National Republican va participa pe 23 mai la un miting in care se va sustine ramanerea Ierusalimului in cadrul statului Israel.

  „Ne vom aduna pentru a fi uniti cu statul Israel, si sa le facem cunoscut Presedintelui Obama si lumii ca nu vom tacea daca sfantul nostru Ierusalim va fi in pericol sa fie divizat.”

  a declarat Joseph Frager, din comitetul de organizare.

  Mitingul se va desfasura in Central Park din New York City sub sloganul „United Jerusalem and No Concessions.

 3. Corneliu
  15 mai 2010

  #1 Francesco.
  Clarificari de termeni si de proportii.
  Sistemul pe care-l amintesti are denumrea corecta de „Cupola ce fier”. El este un sistem de interceprare si anihilare a rachetelor de raza scurta de actiune si implicit de timp de alerta foarte scurt. Este cazul rachetelor din categoriile Kasam, Katiusa si Grad, folosite pentru atacarea localitatilor populate limitrofe Gazei si Libanului.
  Sistemul este conceput, proiectat si produs in Israel.
  SUA s-au oferit sa contribuie financiar la construirea bateriilor de acest fel cu un ajutor de 205 milioane de dolari, care nu este numai costul a 2 baterii.
  Trebuie sa subliniez ca o permanentza in atacurile arabe asupra Israelului este faptul ca aceste atacuri sunt aproape exclusiv indreptate asupra localitatilor civile, deoarece dupa conceptia acestora lovirea populatiei israeliane nu este numai permisa, ci constituie tocmai scopul principal care trebuie atins.
  Intre „conceptia” arabilor si legea internationala nu exista desigur nicio legatura, dar pentru acestia are importanta numai respactarea drepturilor proprii, mai ales ca, din pacate, propaganda de delegitimizare mediatica a Israelului face ca si altii sa le aprobe comportarea.

 4. Francesco
  15 mai 2010

  Da Corneliu, indreptat. M-ai facut curios cu privire la Iron Dome si iata ce am gasit pe blogul Seraphic Secret al lui Robert A. Avrech:

  dome450center>

 5. Francesco
  15 mai 2010

  Un quiz pentru fiecare: cine a spus ca „suporterii Israelului sunt in realitate suporterii degenerarii sale morale”?

  Desigur ca un alt corifeu al stangii intelectuale, nimeni altul decat Noam Chomski, care se arata surprins deoarece i s-a refuzat viza de intrare in tara…

  Da, in acea tara, in Israel.

 6. Corneliu
  15 mai 2010

  Daca acest corifeu, Noam Chomski, a spus o neghiobie ca parte a unei conceptii neghioabe, nu inseamna ca si aceasta trebuie luata de genialitate numai pentruca provine de la el.
  El mai produce si multe altele, ca toti ceilalti, chiar si la toaleta…
  Tocmai in randurile evreilor sunt multi detractori plini de ura de sine, de propriul popor, ca de exemplu faimosul ticalos Goldstone, care in vremea regimului de apartheid din Africa de Sud a trimis la moarte cel putin o duzina de negri in virtutea legilor pe care numai le aplica.
  Este rezultatul a doua milenii de Diaspora in care evreii au fost supusi la multe umilinte si au acceptat uneori in mod paradoxal unghiul de vedere al opresorilor.

 7. dr pepper
  15 mai 2010

  Obama’s Plan to Destroy Israel
  by Daniel Greenfield

  Obama does not want to have the same image problems as Carter in the Jewish community. Should that happen, the Beloved Leader and his lapdog press are fully prepared to unleash a Chavez style hate-on targeting American Jews. But that would be inconvenient and messy. Even with the changing face of America, there are significant differences between the average American and European or Venezuelan, and what kind of ugliness they are willing to tolerate. So Obama’s people have split their attention in handling the two factors as two different problems.

  American Jews – Obama has been clever about putting his Jewish appointees front and center. Like many minorities, some American Jews suffer from self-esteem problems that are soothed when they see a seeming acceptance. Of course what they fail to realize is that exploitation is not acceptance. And that Obama’s appointees are creatures of his backers, Nazi collaborators like Soros, who have nothing but contempt for Jews, individually or collectively.While outwardly courting Jews, Obama’s people have also been quietly shoving Jewish organizations and their leaders into a corner. Within the Jewish organizational world there has been a silent but deadly takeover of major Jewish groups by left wing radicals. Former alumni of the far left wing and anti-Israel groups like Breira or Coname in the 70’s have been elevated to key positions in such organizations as the UJA Federation. Behind the scenes any Jewish leaders who expressed even doubts about Obama during the primaries
  The Beloved Leader and his lapdog press are fully prepared to unleash a Chavez style hate-on targeting American Jews.
  were intimidated and silenced.

  via Jpost: kapoEmanuel to rabbis: US ‘screwed up’

  Ross opened Thursday’s meeting, saying he hoped that the rabbis “had seen the manifestations of the change” of the administration’s tone since they met the first time a month ago.

  U.S. asks Israel to curb rhetoric, demolitions of Palestinian homes

  cum ii spuneam si lui bugsy, eu nu il vad pe obama sa asculte vocile rabinilor si asta pentru ca a crescut la scoala lui jeremiah wright.
  si nici nu cred ca va putea cineva sa il impinga catre centru.

 8. costin
  15 mai 2010

  Israelianca, ce zici de asta:
  CHOMSKY DENIED ENTRY AT BORDER (in Israel), ‘ISRAEL STALINIST’
  ???? ???? chomsky asta e un jidan tare idiot

 9. israelianca
  15 mai 2010

  Da, am citit pe ynet.
  Tin minte cind eram studenta la filologie ca trebuia sa invatam dupa metoda lui. Si aia era o timpenie. Ce sa mai vorbim de convingerile lui politice si statura de istoric.

 10. costin
  15 mai 2010

  Aveam o prietena care a facut si ea engleza la univ americana in bucuresti si invatau tot dupa metodele lui. imi zicea ca profa de engleza era topita dupa chomsky. dar macar ca lingvist, face o brinza?

 11. israelianca
  15 mai 2010

  Pai dupa mine nu prea face, nici pina azi n-am inteles ce vrea Chomsky. Si noi aveam doua asistente tocmai intoarse din Amerike, innebunite dupa el. Oi fi eu mai timpita.

 12. costin
  15 mai 2010

  Israelianca, IDF sends 14,000 tons of aid to Gaza
  eu nu inteles ce e cu gesturile astea. Israelul isi plateste jizya, taxa de infidel? oricum asta nu influenteaza cu nimic pe cei care urasc evreii si Israelul no matter what. ai vazut si in Haiti, Israelienii au ajuns primii acolo si au avut cel mai bine dotat spital, si in citeva zile au inceput sa apara stirile cu evreii care fura organe sau singe sa faca matzav sau cum ii zice. wtf

  un comentariu la articol:

  18. IDF sends 14,000 tons
  Author: Jerry Phillips Country: USA18/05/2010 20:36
  srael many have said it before and I say it again you are sometime your worst enemy. The JP should run this as headline news for a whole week all over the world. Israel why are your civil and social systems so anti-Israel. Every system in Israel should followup on this story. Brave soldiers do more than fight in Israel they provide critical aid to our enemies in the face of hostility. You send food and water to your enemy, which you should, but gas and other supplies are questionable. Please do not blame us Americans or our president for this mistake.

 13. costin
  15 mai 2010

  ????

  a Jewish man spotting a friend reading an Arabic newspaper. “Moshe, have you lost your mind?” he says.

  “Well, I used to read the Jewish papers, but what did I find?” Moshe replies. “Jews being persecuted, Israel being attacked, Jews disappearing through assimilation, Jews living in poverty. So I switched to an Arab newspaper. Now what do I find? Jews own the banks, Jews control the media, Jews are all rich and powerful, Jews rule the world. The news is so much better!”

  jpost

 14. israelianca
  15 mai 2010

  Costin @12 – asa e, tot timpul trimitem provizii in „lagarul din Gaza”, si permitem si intrarea de transporturi ONU si diverse alte organizatii de ajutor.
  Si ii si tratam in spitalele noastre. Asa suntem noi criminali.
  matzav = situatie
  matza = pasca, azima de Pasti

  @13 – genial

 15. bugsy
  15 mai 2010

  Despre dublu standard: recent serialul SouthPark a fost cenzurat pentru posibile ofense aduse credinciosilor musulmani.

  acest onlinegame nu deranjeaza pe nimeni:
  http://www.honestreporting.com…..hocker.asp

 16. Corneliu
  15 mai 2010

  #12 Costin
  Ai in principiu dreptate. Arabii nu se clintesc nici macar un milimetru din nestramutatul lor ideal de a vedea Israelul distrus impreuna cu populatia sa, indiferent ce ar face acesta, chiar daca nu toti o exprima explicit.
  Pe de alta parte, da, in mod paradoxal pentru un rationament utilitarist (singurul considerat logic in zilele noastre), Israelul trimite zilnic spre Gaza inamica si „asediata” SUTE de camioane incarcate cu alimente si alte produse, in timp ce prin granita cealalta a Gazei, cea cu fratii lor de snge egipteni, traficul e oficial interzis.
  Cu mult mai paradoxala a fost trimiterea de aprovizionare masiva aceleiasi populatii chiar in cursul inversunatelor lupte din iarna 2008-2009.
  Si chiar daca lumea se uneste zi de zi mai mult in jurul dementelor chemari antiisraeliene, izvorate in cele din urma din acelasi antisemitisn vechi si „bun”, prostii de evrei continua sa-si hraneasca inamicii, pur si simplu din omenie.
  Exact din aceeasi omenie care le este total negata si de care aceeasi lume a uitat cu totul, exceptand cea din discursurile ei demagogice.

 17. Corneliu
  15 mai 2010

  Apropo de demenţa islamică, în acest caz cea iraniană şi credinţa ei că omenirea trebuie într-adevăr să se înhame în corpore la căruţa scopurilor sale, citiţi vă rog această proaspătă relatare.
  http://www.ynetnews.com/articl…..81,00.html
  Pe cititorii ce ar putea suferi de ameţeli îi sfătuiesc să se frece pe ochi.

 18. costin
  15 mai 2010

  Top Obama Officials Now Calling Jerusalem “Al-Quds” (Video)

  “I did spend time with classmates at the American University in Cairo in the 1970’s. And, time spent with classmates from Egypt, Jordan, Palestine from around the world who taught me that whatever our differences in nationality, or race, or religion, or language, there are certain aspirations that we all share. To get an education. To provide for our family. To practice our faith freely (huh?). To live in peace and security. And in a 25 year career in government, I was privileged to serve in positions across the Middle East… In Saudi Arabia, I saw how our Saudi partners fulfilled their duty as custodians of the two holy mosques at Mecca and Medina. I marveled at the majesty of the Hajj and the devotion of those who fulfilled their duty as Muslims by making that pilgrimage. And, in all my travels the city I have come to love most is al-Quds, Jerusalem where three great faiths come together.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian