FUNDATIA IOAN BARBUS

Ada Yonath – profil ştiinţific

Premiul Nobel pentru chimie pe 2009 a fost acordat unui grup de trei cercetători, doi americani, Venkatraman Ramakrishnan şi Thomas A Steitz şi o israelianca, Ada Yonath. În cele ce urmează am să prezint traducerea profilului ştiinţific al lui Ada Yonath, aşa cum este sintetizat în publicaţia online http://earthtime.org. Profilul Laureatei Premiului Nobel pentru … …

Premiul Nobel pentru chimie pe 2009 a fost acordat unui grup de trei cercetători, doi americani, Venkatraman Ramakrishnan şi Thomas A Steitz şi o israelianca, Ada Yonath. În cele ce urmează am să prezint traducerea profilului ştiinţific al lui Ada Yonath, aşa cum este sintetizat în publicaţia online https://earthtime.org.


Profilul Laureatei Premiului Nobel pentru Chimie, 2009

Ada Yonath, care a primit alături de alţi doi cercetători Premiul Nobel pentru chimie, este o specialistă israeliancă în cristalografie, cunoscută pentru munca ei asupra structurii ribozomului, o parte a celulei care sintetizează proteinele şi transmite codul genetic în producţia de proteine. Ea este directoarea Centrului pentru Structură Biomoleculară şi Asamblare din Israel, la pestigiosul Institut de Ştiinţă Weizmann din Rehovot, în sudul Tel Avivului, dar este şi membru al National Academy of Science din Statele Unite, al American Academy of Art and Science, precum şi al European Academy of Art and Science.

Pe lângă faptul că este o laureată a Premiului Nobel, ea este şi deţinătoarea a 30 de doctorate onorifice israeliene şi internaţionale, inclusiv a Premiului Internaţional Albert Einstein pentru Ştiinţă al Universităţii din Princenton, al Premiului UNESCO-L’Oreal pentru femeile europene din viaţa ştiinţifică şi a Medaliei de Aur Linus Pauling.

Yonath s-a născut în Ierusalim în anul 1939, dar a crescut în Tel Aviv unde a muncit să-şi ajute familia concomitent cu studiile liceale.

Şi-a obţinut diploma universitară în chimie şi şi-a continuat studiile post-universitare specializându-se în biochimie la Universitatea Evreiască din Ierusalim. A studiat pentru doctorat la Institutul Weizmann şi şi-a efectuat stagiul post-doctorat la Mellon Institute din Pittsburgh şi la Massachusetts Institute for Technology.

Întorcăndu-se din Statele Unite în 1970, ea a ocupat o poziţie de cercetător la Institutul Weizmann unde a devenit mai întâi cercetător principal în 1974 la Departamentul de Chimie, apoi a ocupat poziţia de professor asociat patru ani mai târziu, în sfârşit devenind profesor universitar în 1988.

Yonath împarte Premiul Nobel pentru Chimie pe 2009 cu americanii Venkatraman Ramakrishnan şi Thomas A Steitz.

„Sunt foarte surprinsă, deoarece nu m-am aşteptat la asta”, a spus miercuri (7 octombrie, n.t.).

Yonath este a patra femeie care a cucerit Premiul Nobel pentru Chimie şi prima după Dorothy Crowfoot Hodgkin în 1964.

Ea este al nouălea cetăţean dar şi prima femeie laureată a Premiului Nobel din Israel.

JRL118_wa

Ada Yonath cu fiica şi cu nepoata

Daniel Francesco

Daniel Francesco

Ce ai mai putea citi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian