FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Năstase pune cultura pe cartelă

Julien Sorel şi-a sfârşit visul pe eşafod, lăsând urmaşilor arivişti lipsiţi de scrupule îndemnul de a nu abandona căţăratul spre sferele înalte ale societăţii. Diferenţa dintre Adrian Năstase şi eroul din romanul Roşu si Negru este că francezul a avut ghinion. Tentativa nu era iertată în romanul lui Stendhal, a fost pedepsită ca şi o crimă, la noi însa hoţii cu acte stau în parlament cu voia colegilor lor doar-doar or apare avatarii USL-aşi la orizont.

Şi Năstase a avut un vis, vrând să devină un Mecena pe banii statului, a clocit (că doar e specialist în ouă) ideea unor tichete-cartele pentru cultură şi pentru cărţi cu acelaşi regim ca şi tichetele de masă. Să-i dăm cuvântul:

Mai exact, se lăsa posibilitatea angajatorilor să acorde angajaţilor tichete pentru cultură, sport şi carte – care puteau fi utilizate pe o perioadă de un an, pentru finanţarea costurilor parţiale ale accesului la manifestări sportive şi culturale precum si la achiziţionarea de cărţi. Statutul fiscal al acestor tichete urma să fie similar cu cel al tichetelor de masă.

Respingerea în parlament a propunerii cuplului Adrian Năstase -Victor Socaciu i-a provocat fostului prim-ministru o greaţă ateistă faţă de “mistica totalitară” a puterii. Reacţia lui e firească pentru că, dacă va veni la putere triada Ponta-Antonescu-Feliks, se va sfârsi cu domnia flacării violet şi naţia va propăsi. Toată lumea ştie cât de altruist este Năstase, că doar d’aia e avocat! Tagma jefuitorilor conduşi de Udrea the Saucy va lua drumul puşcăriilor, iar intelectualilor puterii (Pleşu-Liiceanu-Patapievici plus Tismăneanu) li se va interzice accesul la numerele câştigătoare de pe tichete.

O părere: păpuşile Matrioşka, calapod diferit dar genunea e comună, sunt impersonale şi evocă un anume tip de stagnare, de încremenire în arhaism. Puţintică imaginatie vă rog, ca la surorile ruseşti, cu cât este golul mai mare, cu atat e Matrioşka mai făţoasă. Huo Pleşu! Vivat Ciutacu! Jos-cu-Tismăneanu! Trăiască Bogdan Duca! Piei Patapievici! Te iubim Rogozen!

Evident că s-ar putea aplica legea cererii şi ofertei: cinci sute carţi Eminescu&Creangă&Cioran&etc pentru un bilet la un meci Dinamo-Steaua, sau un autograf cu zâmbetul lui Ilici pentru o stagiune la Opera Romană. Ce şansă pentru manelişti şi pentru ghicitori, ce reclamă pentru astrologi, alba-negrişti şi pentru lăudătorii lui Guevara!

Un vis demn de Adrian Năstase cu ale sale chinezării hidoase din apartamentul de pe strada Muzeul Zambaccian…

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

6 comentarii

 1. Liv St Omer
  9 aprilie 2011

  Pai da, asta nu arata decat adevarataparere a lui Nastase despre cultura: e ceva care se vinde si se cumpara, si este, sau ar trebui sa fie, sa devina, ceva ieftin. Ceva de doi lei. Asa e normal, pentru el. Si Hiler, si Lenin, cand auzeau de cultura scoteau pistolul. Nastase scoate portmoneul. Amandoua tot in buzunar stau, deci Nastase nu e departe. Si se declara adeptul „cresterii accesului la cultura pentru majoritatea angajatilor din Romania”, precum „cultura pentru masele largi de cetateni” de pe vremuri, editura BPT, 5 lei. Ar fi caraghios daca n-ar fi toxic. Apropo, ati observat ca pe blogul lui Nastase nu exista nici o parere contra? La mine e a 4-5a oara cand intru pe acolo, si nu-mi amintesc sa fi vazut pe nici unul care sa il contrazica. Probabil ca asta intelege el prin opusul „totalitarismului Basescian” si al „dictaturii portocalii”.

 2. John Galt
  9 aprilie 2011

  Ma intreb daca Nastase isi poate imagina cauza pentru care Brancusi sculpta la un moment dat numai falusuri..

 3. Pataphyl
  9 aprilie 2011

  John, unii zic că are imaginația aprinsă în atari contexte… ouălele de Cornu ????

 4. Liv St Omer
  9 aprilie 2011

  Tot din ciclul „mi-a povestit un inginer”: cica la un moment dat inginerul ii facuse o expertiza unui badigard care se angajase la TVR ca sa fuga de Nastase. Pentru ca Nastase il urmarea la toaleta guvernului cu rugaminti „te rog muuuuult, lasa-ma cel putin sa ti-o vad”. Cica mme Nastase stie de treburile astea, dar nu o deranjeaza. Scuze Francesco, pt the sleezy gossip, dar nu m-am putut abtine.

 5. Liv St Omer
  9 aprilie 2011

  Am uitat sa postez ieri, link-ul aici:
  http://www.ziare.com/articole/…..nala+sediu
  http://www.romanialibera.ro/ac…..16731.html
  dar eu cred ca de fapt, Nastase are ciuda ca nu poate el sa aduca muntii de cultura catre mase, si ca ministrul culturii, in +, mai e si ungur (vezi xenofobia fatisa a pupilului sau, Ponta).
  Eu unul ma bucur sincer ca ai mei copii vor putea sa citeasca in romana, la noul sediu BCU, cartile pe care eu nu le-am putut gasi decat la Institutul Francez, si de multe ori nici acolo.
  E drept, sa recunoastem, ca proiectul a fost inceput sub Tariceanu, de Iorgulescu-ministru liberal.

 6. Liv St Omer
  9 aprilie 2011

  Cred ca noi gresim ca punem mereu problema „Nastase=gay”, lui cred ca ii si convine, se poate declara/crede/aparea in ochii opiniei publice ca marginalizat. Nu stiu, poate o fi, dar am ajuns sa consider ca ar trebui sa nu mai discutam despre asta. Cred ca nici nu e de fapt decat cel mai mic defect al sau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian