“Iranul va lansa azi, la Madrid, un nou canal internaţional de informaţii –Hispan TV– în limba spaniolă… Potrivit ziarului El Pais, Arabia Saudită preconizează şi ea lansarea unui canal în limba spaniolă –Cordoba Television– în luna ianuarie.” – Le Figaro, 21/12/2011.
Djamel Amer al-Khedoud s-a născut acum 50 de ani, în orăşelul Blida din Algeria. La 19 ani a plecat, aşa cum o face oricare tânăr algerian care se respectă, să viziteze Franţa, unde, potrivit obiceiului, s-a stabilit în cele din urmă. Acolo a dobândit, după un timp, cetăţenia franceză şi a întemeiat o familie. Deşi acum era, aş îndrăzni să spun, pe jumătate francez, dragostea pentru copii a lui Djamel a rămas întreagă… aşa că a făcut şase! Viaţa lui a fost una normală şi până de curând n-a avut nimic spectaculos în ea. Anii s-au înşirat unul dupa altul ca boabele de chihlimbar ale mătăniilor. Ni-l putem imagina deci, fără să greşim prea mult, întorcându-se zilnic de la muncă, îmbrăţişându-şi mai întâi nevasta, apoi nevasta şi primul copil, după aceea nevasta şi cei doi copii, pe urmă nevasta şi cei trei copii, pentru ca, în cele din urmă, să-i îmbrăţişeze pe toţi şapte. Se răsturna într-un târziu pe sofa, locul de onoare al capului familiei, şi se uita întreaga seară la televizor; mult timp a privit numai la TF1 sau Canal+; după cum vedem, nimic spectaculos; muncă, familie şi televizor. Aşa trecut-au anii!
Până când, într-o zi, Djamel Amer al –Khedoud a descoperit fericit, alternativa: Al–Jazeera şi Al–Arabiya au început să emită şi au intrat în viaţa şi în casele francezilor. Nu ştiu cui a mulţumit el mai întâi; n-aş vrea să-l amestec pe Allah în treaba asta. Autorităţilor franceze, lui Hamad ben Khalifa al-Thani – emirul Qatar-ului – sau emirului saudit Walid al-Ibrahimi – propietarul Al–Arabiya?
Nu asta este important, ci faptul că bogaţii prinţi ai deşertului, după ce au cumpărat o parte din Franţa, s-au gândit să împartă ceva şi cu francezii. Frumos şi nobil gest!
“Răul e nespectaculos şi întotdeauna uman şi doarme în pat cu noi, şi mănâncă la masa noastră” – Djamel Amer al-Khedoud avea sa se convingă de înţelepciunea acestor vorbe.
La 50 de ani, răscolit de reportajele televizate pe care le viziona seară de seară, Djamel, ajuns între timp bunic, a hotărât să părăsească Marsilia pentru a se alătura jihadului dus de fraţii săi în Siria: “Sunt un musulman, un salafist moderat (sic) şi ca toată lumea mă uit la televizor. Pe Al-Jazeera şi Al–Arabiya (scuze, era sa scriu Antena 3 n.a.) am văzut ce îndurau fraţii mei din Siria, mai ales copiii”- îi mărturiseşte el acum, aflat într-o închisoare siriană la Damasc, unui reporter francez.
S-a străduit mult să ajungă acolo! După ce a confundat Antalya din Turcia cu Antakia, punctul de intrare în Siria, bunicul salafist a fost găzduit de Erdogan, timp de două luni, într-o tabară de pregătire pentru viitorii jihadişti, unde a mărşăluit şi a tras cu puşca, după care şi-a primit kalaşnikovul şi a fost expediat peste graniţă. Aici, printre “fraţii întru credinţă şi jihad”, Djamel a petrecut două săptămâni ascunzându-se prin păduri la apariţia elicoperelor armatei siriene. În contact cu realitatea, dorinţa lui de a salva poporul sirian, ca “soldat al lui Allah”, cu arma în mână, a început să se estompeze treptat–treptat, mai ales că nimic din ce văzuse la Al-Jazeera, tolănit pe familiara sofa, nu vedea şi în realitate: mormane de cadavre, capete – de copii şi femei – tăiate şi pe soldaţii sirieni tăindu-le gâtul civililor şi aruncându-le corpurile la câini. Dezamăgit, bunicul jihadist, a luat hotărârea să se întoarcă în sânul familiei: “Am predat arma, mi-am luat rucsacul în spinare şi am părăsit grupul pentru a mă reîntoarce în Turcia. Pe drum am fost arestat de nişte civili înarmaţi, care m-au dus la închisoare” – spune el.
Acum, Djamel aşteaptă judecata şi sentinţa care i se va acorda pentru trecerea ilegală a frontierei siriene şi terorism. Tânjeşte după viaţa de odinioară, aşa monotonă şi normală cum era ea, şi după Marsilia; era să scriu “natală”, asta pentru că Marsilia este, déjà, pe jumătate algeriană. Îmbrăcat în djellaba, deschide gura, şi din mijlocul bărbii albe îi strigă reporterului: “Al- Jazeera m-a ucis!”.
Al–Jazeera şi Al–Arabiya nu vor fi interzise de autorităţile franceze aşa cum o cere, aflat în celula siriană, Djamel Amer al–Khedoud. Interesele financiare şi politice ale Franţei înainte de toate! Nici Djamel nu-şi va găsi sfârşitul între zidurile Damascului. Se va întoarce acasă după ce va fi eliberat de autorităţile siriene care şi-au atins scopurile propagandistice făcându-i public cazul. Odată ajuns, îşi va îmbrăţişa mai întâi numeroasa familie şi, când va sfârşi de spus uluitoarea poveste al cărui erou a fost, îşi va relua locul pe sofa, va apăsa butonul telecomenzii şi va deschide televizorul… tot pe Al–Jazeera!
Nopțile, Djamel – “salafistul moderat” – va rememora aventura trăită şi va visa în arabă la vremurile cînd, dacă nu copiii lui, baremi nepoţii vor lupta în razboiul sfânt pentru înfăptuirea Califatului, acasă, în Franţa, şi nu prin ţări străine ca el. Bineînţeles, Al – Jazeera va transmite live!
8 Comments
Bogdan Calehari
13 February 2013Djamel, la fel de inflacarat si de combatant ca la 18 ani, desi n-ai zice: http://www.france24.com/fr/201…..les-medias
Bogdan Calehari
13 February 2013http://algeriepatriotique.com/…..al-jazeera
Corneliu
13 February 2013Am deschis cele doua site-uri. Sunt neinchipuit de nerusinate, poate in primul rand fata de populatia Spaniei insasi, pe care o doresc in mod deschis convertita la Islam.
Guvernul spaniol da dovada de paralizie cerebrala!
Costin Andrieş
13 February 2013Corneliu, chiar tu ai gasit un site similar din Romania, la fel de neinchipuit de nerusinat
Toate cărţile trebuiesc arse şi în lumina focului trebuie citit Coranul
http://coranul.blogspot.ro/
e una din zecile de organizatii din jurului extremistilor de pe islamulazi.
nu au mai revenit cu amaninte de atunci, din 2009.
intre timp si islamul azi a cam disparut http://islamulazi.ro/
de fapt, nu au disparut, s-au redenumit, s-au inmultit si s-au radicalizat si mai mult
Corneliu
13 February 2013@4 Costin Andrieş
Apropo de siturile in romaneste pe care le cunosc de multa vreme (nu ca le-as fi vazut prima data cu stupoare), ele sunt mizilicuri fata de ce a aparut in Spania. Inclusiv cel pe care l-ai mentionat.
Cele doua din Spania sunt promovate si finantate de catre statele in cauza – Iranul si Arabia Saudita – si sunt dublate de canale de televiziune reale.
Iata-le:
http://www.hispantv.com/
http://www.cordobainternacional.com/
Desi au in aparenta aspectul unor medii de stiri si comentarii dupa ideologia lor, au si o bogata activitate de indemnare la convertire, de explicare a principiilor Coranului, pana si destinata varstelor fragede. Nu mi-as putea inchipui ca de ex. guvernul roman ar accepta o asemenea situatie.
Mai mult, cel de al doilea canal/site Tv si-a luat numele de „Cordoba” care a fost capitala califatului arab spaniol. Ce poate fi mai ofensator decat aceasta, caci arata ca o declaratie ce suna „atentie, ne intoarcem”…
Bogdan Calehari
13 February 2013Magistratul francez Marc Trevidic a declarat in fata unei comisii de ancheta a parlamentului ca, in prezent, 50 de salafisti francezi sunt plecati in Siria, pentru a participa la Jihad! Tot el a atras atentia ca structura antitero franceza se confrunta cu o situatie nemaintalnita pana in prezent, si anume: cei 6 suspecti retinuti si acuzati, in ultimile 6 luni, de pregatirea unor atentate teroriste, erau cu totii minori!
Corneliu
13 February 2013@ 6 Bogdan Calehari
Referitor la ceeace bine ai scris, fenomenul utilizarii copiilor, in prealabil indoctrinati, in scopuri teroriste, este deja foarte raspandit in lume, in special in lumea araba si in Africa. In Africa de ex., utilizarea de copii in armatele teroriste de tot felul este un lucru obisnuit si nu mira pe nimeni acolo, acesti „copii” actionand cu o cruzime de nedescris.
Iar in privinta educatiei copiilor de ca teroristi, aceasta incepe de la varste fragede in asazisul „stat palestinian”, unde copiilor de varste fragede nu numai ca li se marcheaza in mod clar in minte tinta in care trebuie sa loveasca, ci sunt supusi la reale antrenamente premilitare in uniformele unitatilor teroriste croite pe masura.
La ora aceasta, definitiile juridice care-i protejeaza pe copii de responsabilitatea faptelor lor, utilizate in Europa, sunt moralmente caduce, iar de aceasta profita din plin organizatiile teroriste. Ele obtin prin aceasta un dublu beneficiu: intai, cvasi imposibilitatea ca micii teroristi sa fie suspectati, iar apoi condamnati, dar si mai important, cresterea unei generatii de teroristi educati ca atare din frageda copilarie, ceeace ii transforma mai tarziu in teroristi fanatici si inveterati, practic irecuperabili.
Sa nu uitam ca metoda ienicerilor functiona in esenta la fel.
Oare Europa se va trezi vreodata din somnul ei imbecil?
Bogdan Calehari
13 February 2013@7 Corneliu
Intrebarea este, sunt sigur, retorica.