29 iulie este ziua în care se desfăşoară alegerile anticipate din Republica Moldova, al căror deznodământ este foarte greu de estimat. Data a fost aleasă anume. Fiind organizat în iulie, în timpul vacanţei, şi într-o zi de miercuri, adică la mijlocul săptămânii, când populaţia activă lucrează, scrutinul este încă o dovadă a trucurilor josnice la care sunt gata să apeleze comuniştii moldoveni pentru a se agăţa de putere. Totul a fost făcut pentru a maximiza voturile Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.
PCRM, aidoma fratelui său întru dezastru ideologic şi naţional, PSD, este un partid al dependenţilor de stat, fiind votat în general de oameni simpli, săraci şi fără prea multă carte, cumpăraţi pe bani puţini. Născuţi şi crescuţi în Uniunea Sovietică, aceşti Homo Sovieticus constituie electoratul captiv secerei şi ciocanului. Vârful de lance este, graţie numărului, „pensionariatul”, noul proletariat al Partidului Comunist sau al descendeţilor săi direcţi. Acestuia se adaugă, într-o proporţie importantă, minorităţile din Basarabia, în mare măsură rusofone, rusofile şi românofobe, tributare unei concepţii sovietice privind România şi Occidentul.
Portalul basarabean de ştiri Unimedia a publicat o analiză interesantă a sondajelor de opinie de dinainte de alegeri, semnată Lilian Negură, profesor la Universitz of Ottawa.
Să presupunem că ultimul sondaj de opinie realizat de IPP (BOP, iulie 2009) prezintă date valide. Din acest sondaj, dacă a fost respectată metodologia de cercetare, se pot trage mai multe concluzii importante.
Astfel putem constata că PCRM a pierdut din teren. Acest partid a acumulat 31,1 %, cu 5% mai puțin decât în aprilie. Există doua evenimente majore care puteau să afecteze scorul comuniștilor: revolta înnăbușită din 7 aprilie și plecarea lui M. Lupu la PD.
Dacă analizăm atent percepția evenimentului din 7 aprilie, observăm că mesajul partidelor de opoziție despre acest eveniment este mai puțin reprezentat raportat la cel vehiculat de PCRM. Astfel conform sondajului, PCRM ar fi vinovat de cele intamplate (mesajul opoziției) pentru numai 26,9% din respondenți, pe când partidele de opoziție, anumite grupuri interlope, cineva din afara țării sau tinerii care au participat (mesajul puterii) ar fi vinovați pentru 47,4%. Cu alte cuvinte mesajul opoziției nu a fost adoptat decât de o minoritate a respondenților, iar procentajul celor care au adoptat mesajul puterii, vehiculat sistematic la posturile TV angajate, este chiar mai mare decât numărul celor care sunt dispuși să voteze cu PCRM. E surprinzător de constatat că ponderea versiunii opoziției despre evenimentele din 7 aprilie corespunde cu proporția celor care se informează din surse ce nu sunt obediente puterii (25,4%). În concluzie se poate afirma că, în pofida așteptărilor, nu evenimentele din 7 aprilie au determinat scăderea cu 5% a ponderii comuniștilor.
PD cu M Lupu în frunte a marcat însă o creștere spectaculoasă, de la 0,7% în martie la 9,6% în iulie. E destul de verosimil că acest scor important să fie marcat de atragerea electoratului partidului din care s-a desprins Lupu, adică PCRM. Însă așa cum ponderea PD este mai mare decât cele 5% pierdute de PCRM, cu siguranță primul a aspirat voturile de pe centru-stânga (PSD, UCM).
Marea deziluzie a acestor rezultate o constituie fără îndoială scorul ultimelor doua partide de opoziție, AMN și PLDM. Ele nu au reușit, conform sondajului, nici măcar să-și păstreze poziția anterioară, pierzând fiecare câteva puncte. Cu tot efortul de a prezenta un mesaj atrăgător pentru unele categorii de alegători tradiționali ai comuniștilor, populația rurală (AMN) și minoritățile etnice (PLDM), acest mesaj nu a fost auzit. Astfel, vedem că PCRM atrage în continuare mai mult de 60% din voturile minorităților etnice, fiind pe bună dreptate opțiunea favorită a acetui segment al populației. O preferință mai mare pentru PCRM poate fi observată și în rândurile populației rurale. De observat că aceste segmente ale populației se informează în mai mare măsură din surse obediente puterii.
Este de remarcat că populația RM, conform sondajului, este în continuare preponderent rusofilă, manifestând un comportament de populație colonizată – ea se orientează în proprție de mai mult de 50 la sută spre Rusia, are încredere în liderii ruși (Putin și Medvedev inspiră încredere la 2/3 din repondenți) și are opinii apropiate preponderent pozițiilor rusești (de ex. în ce privește NATO). Acest complex față de Rusia este surprinzător mai ales dacă luăm în considerație traumele istorice legate de dominația rusească, care au continuat și după proclamarea independenței (de exemplu, războiul din Transnistria, blocadele economice, dependența energetică, etc.). Se vede clar că atitudinile prorusești ale moldovenilor mai constituie încă după aproape 20 de ani de independență să fie un factor important ce determină spațiul politic al RM.
Cum se explică această realitate ? Multă lume are tentația să creadă că e vorba de o structură culturală profundă care produce o identificare cu spațiul cultural rusesc. Alții vorbesc de comportamentul sclavului care nu-și imaginează viața fără stăpân și care vine dintr-un puternic complex de inferioritate. Eu am însă o altă explicație, atât pentru influența rusească cât și pentru capacitatea redusă a mesajului opoziției de a penetra mai mult în societate, poate mai prozaică, dar care reiese mult mai bine din rezultatele acestui sondaj. E vorba că 73,6 % din cetățenii moldoveni se informează în primul rând de la televiziune, din care doar 25,4% se informează din surse TV care prezintă informațiile nepărtinitor (Pro-TV și Tv-7). Ponderea atitudinilor prorusești din societate reflectă de asemenea în mare ponderea persoanelor care se informează în primul rând din posturi rusești (44,9%). În treacăt fie spus, această pondere a Rusiei în câmpul informațional moldovenesc este un pericol grav pentru independența și suvernitatea statului Republica Moldova, dar și pentru democrația din această țară, luând în considerație că Rusia este recunoscută ca un stat unde au loc derapaje grave de la democrație.
Mai grav este că, în acest moment, prezenţa la vot evoluează în defavoarea opoziţiei. Raioanele comuniste se mobilizează exemplar, în timp ce zonele anticomuniste se urnesc cu greu, dar cum această situaţie este influenţată semnificativ de ora la care ne aflăm (mulţi sunt încă la muncă), nu este cazul să cădem pradă descurajării.
Seara va fi a opoziţiei.
10 Comments
Imperialistu'
29 July 200930% din electoratul cu drept de vot a votat în cadrul scrutinului parlamentar de astăzi până la ora 12.45. 30% înseamnă cca 782 710 persoane din numărul de alegători înscrişi în listele electorale.
Graficul Comisiei Electorale Centrale
Imperialistu'
29 July 2009«Votaţi şi veţi fi demobilizaţi mai devreme»
Imperialistu'
29 July 2009Si nebunii voteaza cu PCRM. Se intampla in Moldova suverana si europeana.
Imperialistu'
29 July 2009Ora 15:45: prezenta de 40,1%.
Cat despre comunistul iesit din PCRM pentru a face un nou partid, tov. Marian Lupu, ei bine, lupu-si schimba blana, dar naravul ba. ????
Imperialistu'
29 July 2009UPDATE: 01:00. Rezultate preliminare oficiale la 35,9% de voturi numărate: PCRM 48,5%, PLDM 14,6%, PDM 13,1%, PL 11,9%, AMN 7,3%
Voronin critica UE pentru ca a numit un roman la conducerea grupului de observatori PE la alegeri
Imperialistu'
29 July 2009Voronin: „PCRM e dispus să formeze o coaliţie de uniune naţională”
PLDM, PL, PDM şi AMN anunţă că ar putea forma o coaliţie de guvernare
Imperialistu'
29 July 2009Teroare psihologică la Aeroportul Chişinău
Imperialistu'
29 July 2009Numărul de alegători care au participat la votare – 1 573 525 alegători. Pentru PCRM au votat 704 610 de alegători, ceea ce constituie 45,1%, pentru PLDM – 256 310 alegători (17,4%), pentru Partidul Liberal – 224 470 (14,4%), pentru Alianţa Moldova Noastră – 115 273 alegători (7,4%). Rezultatele au fost anunţate după prelucrarea a 98,3% dintre buletinele de vot.
=> Opoziţia acumulează 53 de mandate de deputat şi ar putea forma singură Guvernul. PCRM – 48 de mandate.
Ministerul de Interne recunoaşte că a declanşat urmăriri «electorale» asupra cetăţenilor străini
Imperialistu'
29 July 2009Cum au votat alegatorii din Chisinau
Imperialistu'
29 July 2009Si ca sa vedeti cat de glumet este CSI-ul, aflati ca echipa CSI sustine ca alegerile din Moldova s-au desfasurat in cele mai bune conditii.