FUNDATIA IOAN BARBUS

America a invadat Irakul pentru petrol

Ok. Deci Irak este un furnizor de petrol important pentru SUA. Saddam Hussein i-a privat pe americani de accesul la cîmpurile petrolifere irakiene vitale pentru interesele SUA şi în consecinţă a fost înlăturat de la putere sub un pretext oarecare. Odată intrat sub ocupaţie americană Irakul a (re)devenit o sursă majoră de petrol pentru SUA.

Întrebare: care ţară este principalul furnizor de petrol al SUA? Nu este Irak şi nici Arabia Saudită. Este Canada, în fiecare an începînd din 2001. În 2005 Canada a asigurat 18% din necesarul de petrol din import al SUA. Mai mult, în acel an, 57% din necesarul de petrol din import a provenit din patru ţări:

  • Canada – 18%
  • Mexic – 15%
  • Nigeria – 12%
  • Arabia Saudită – 12%

În acelaşi an petrolul exportat de Angola către SUA a reprezentat 6% din necesarul de import american şi tot a fost mai mare decît importul din Irak. Dacă la doi ani după invazie SUA a importat mai mult petrol din Angola decît din Irak, rezultă că au greşit ţara. Proşti americanii ăştia, scuzaţi truismul.

Surse de petrol SUA - 2005

Surse

Oil industry statistics from Gibson Consulting
Energy Information Administration – US Government

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Un comentariu

  1. Grădinariu
    10 iulie 2007

    Irakul nici nu avea cum să producă mai mult: companiile petroliere erau naţionalizate, producţia (ineficientă şi aceea) probabil ajungea în mâinile birocraţilor. Acum, când americanii vor să reintroducă piaţa liberă, spre profitul real al cetăţenilor din zonă, vor fi acuzaţi că o fac în folosul corporaţiilor hrăpăreţe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian