FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Americanii fredonează din nou un șlagăr îndrăgit din secolul 20

Așadar avem un primar al New York cu simpatii comuniste. Între timp, pe coasta pacifică a fost aleasă o socialistă în consiliul municipal al orașului Seattle. Frișca de pe tort? Madam Kshama Sawant (așa o cheamă) s-a afirmat pe plan local ca lideră a mișcării Occupy din Seattle.

Seattle elects a socialist to city council

Americanii fredonează din nou un șlagăr îndrăgit din secolul 20:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

16 Comments

  1. Ioana Hincu
    18 November 2013

    …. nu toti americanii. Mai usor cu generalizarile, in special in titlu ( care face cat jumatate din text, de regula). Hai sa nu exageram, si sa facem diferentele utile si necesare. Nu de alta, dar si asa in Europa continentala exista si la populatie, si la elite, un puternic curent anti-american, fara sa se faca distinctia intre regimurile si elitele nocive ( democrate) si America, populatia majoritara si ideile/modul ei de functionare. Iar cand si daca ( mai degraba cand, ca nu-i asa de usor de spulberat ideologic populatia americii si ideea de libertate individuala) America isi va reveni ( mai curand decat noi, oricum) veti avea mari dificultati sa mai convingenti pe cineva ca exemplele de urmat de acolo vin.

    Care America impreuna cu majoritatea populatiei ( subliniez majoritatea si populatiei, nu fragila majoritate care s-a prezentat la urne si l-a votat pe asta, pe Obama de doua ori, sau NY, sau coasta de Est si parte din cea de Vest) nu fredoneaza asta si nu e asa. De altfel, e de notorietate ( de notorietate pt cine-i la curent cu America si cu situatia) ca NY si anumite regiuni de coasta, NU se identifica cu America ( care numara, totusi, 51 de state si peste 315 milioane de cetateni).

    Ce mi-as dori ( in fine, am si eu dorintele mele, poate aberante), prin urmare, sa retineti ( in viitoarele postari) si sa retina eventualii cititori ai acesteia ( in caz ca-i impinge nu stiu ce impuls sa share-uiasca textul asa cum e, fara vreun comentariu suplimentar), este ca, din texte/titluri de gen se va intelege ca America=land of all evil. Ceea ce, cum spuneam, desi fals, a intrat de mult si gresit in cultura continentuala europeana, si la dreapta, si la stanga pollitica.
    Altfel spus, cand puneti chestii din astea pe hartie, si mai ales in titlu, mai usor cu generalizarile, si mai riguros cu exprimarile, ca altfel obtineti efectul contrar celui dorit. Sau doriti sa adaugati si voi la puternicul, ba coplesitorul antiamericanism european? Daca-s p’asa, nu bagati de seama ce am scris, va rog. Dupa cum voi recomanda si eu altora sa nu bage de seama aceasta postare, decat cu amendamentele necesare ????

  2. Costin Andrieş
    18 November 2013

    Ioana, slagarele de genul asta nu le va fredona niciodata niciunde o majoritate. Postarea lui Emil e un fel de gluma amara, nu un excel cu rezultatele unui studiu psiho-socio-antropologic. Cine se prinde, bine, cine nu, nu cred ca poate intelege altceva.

  3. Bogdan Calehari
    18 November 2013

    Din fericire, in Statele Unite, doar o „fragila majoritate” l-a votat si revotat pe cel mai anti-american presedinte din istoria Americii. Spun „din fericire”, pentru ca majoritatea americanilor, care gandeste altfel decat „NY si anumite regiuni de coasta”, nu au facut lucrul acesta.
    „Cum dracu’ se face ca o majoritate (care gandeste bine) n-a reusit sa-si impuna punctul de vedere in fata unei minoritati nocive, chiar daca asta, nu se stie cum, a ajuns in posesia unei „fragile majoritati” ?” Daca vreun rauvoitor imi va pune intrebarea asta, n-am sa-i raspund! Nu vreau sa-mi tulbure nimeni momentele de fericire, mai ales ca n-a reusit lucrul acesta nici alegerea unui comunist ca primar al New York-ului. Primul primar comunist din istoria vestitului oras!
    Nici el, macar, n-a reusit sa-mi tulbure armonia interioara ce m-a cuprins la auzul vestilor bune: marea majoritate a newyorkezilor (care, bineinteles, nu-i sufera pe comunisti) a stat acasa, iar la vot s-a dus o mica minoritate (daca mi se permite sa-i spun asa), care a avut, iar, o „fragila majoritate”; si fratia de urna, i-as spune, care s-a infiripat cu ocazia aceasta intre evreii si musulmani newyorkezi, ce l-au votat in proportie de 70-80% pe comunist.
    Ce este curios, este ca in timp ce America face eforturi vizibile si notabile sa intre in randul lumii civilizate, incercand si reusind sa semene din ce in ce mai mult Europei, imbecilii din Europa ( si nu-s putini) o considera in continuare drept „imperiul raului”. ????

  4. emil borcean
    18 November 2013

    Ioana, de acord. Generalizarea din titlu e cu dus si-ntors. La modul absolut nu merge. Mai degraba reflecta o tendinta din anii recenti. Nu pot sa spun nici „unii americani”, e vorba despre (cel putin) jumatate, sau oricum un numar suficient de mare ce poate fi numit generic „americani”. Mda, mai corect ar fi fost „Tendinta americanilor de a …. „, dar suna prost.

  5. geefo
    18 November 2013

    Bogdan, politica se face diferit, statul federal nu ar trebui sa fie big brother-ul care aproape ca este, majoritatea(care gandeste bine) este victima poiticianismului( care se pare ca este ca super bacteria ce a supravietuit antibioticului). Consitutia si Bill of Rights exact asta au incercat sa previna: aparitia politicienilor de profesie si acapararea societatii de catre acestia. Razboiul Civil a fost prima lovitura in constructia fondatorilor si de atunci libertatea individuala s-a erodat incet, dar sigur. Din 2008 eroziunea s-a accelerat, insa speranta(mea) este ca se va obtine efectul invers.
    „Ce este curios, este ca in timp ce America face eforturi vizibile si notabile sa intre in randul lumii civilizate, incercand si reusind sa semene din ce in ce mai mult Europei..” – Doamne fereste! Apropo de forturi: Europa a facut eforturi vizibile si notabile sa-i semene Americii, dar reusita a fost\este limitata si a costat mult. Si nu uita, fascismul, nazismul, comunismul sunt ideologii nascute si experimentate in Europa. De ce ar vrea America ( SUA) sa semene cu Europa?

  6. Vlad M.
    18 November 2013

    Haideti sa nu fim mai catolici decat Papa. Asa cum nici francezii nu sunt toti socialisti si le spunem socialisti, asa nici americanii nu canta cu totii acelasi slagar, dar asta nu inseamna ca e o problema in sine cu titlul de mai sus. ????

    P.S. Nu uitati ca Obama a fost ales de doua ori. Americanii au o mare problema, sistemul are din ce in ce mai putini anticorpi care sa il protejeze de socialism. Conditionare mass-media + Hollywood + universitati a inceput sa dea roade.

  7. Bogdan Calehari
    18 November 2013

    @ 5

    Am sa incep prin a da un raspuns transant intrebarii de la sfarsit: “De ce ar vrea America (SUA) sa semene cu Europa?” – pentru ca si in State, ca si in Europa, Stanga a castigat politic si cultural; din cauza asta. Un profesor universitar american, bineinteles marxist, remarca cu satisfactie, prin 1981, ca revolutia marxista a pasit cu dreptul in universitatile americane. Azi, ea a invins, iar madrassele marxiste scot progresistii pe banda rulanta. Chestia asta, combinata cu imigratia (ce schimba pe zi ce trece profilul electoratului american), face ca America de azi sa semene din ce in ce mai putin cu cea de acum 30-40 de ani; asta ca sa nu mai zic nimic de cea de acum 100 de ani sau de cea a Parintilor Fondatori – chiar tu spui ca primele lovituri date constructiei fondatorilor au fost date demult si ca eroziunea s-a accelerat.
    La fel ca in majoritatea tarilor europene si in State, dreapta (adica partidul republican) incepe sa cante, din ce in ce mai des, pe partitura stangii.
    Hai sa vin cu niste exemple. Unul ar fi al tovului guvernator republican de New Jersey, Chris Christie, care a fost reales de curand. Dumnealui, desi zice ca e republican, e in realitate democrat, adica socialist. A luat public pozitie, in repetate randuri, contra Tea Party (normal, doar democratii si media lor ii califica drept niste extremisti, nu?), s-a afisat de cate ori s-a ivit ocazia cu Obama, si a contribuit la realegerea acestuia! A obtinut, in schimb, pentru servicile sale subventii de la guvernul federal, lucru ce i-a permis sa-si rasplateasca clientela politica si sa fie reales. Este un reprezentat de marca al aripii moderate a partidului republican, din care mai face parte si ex contra candidatul lui Obama, John Mc Cain, cel care a refuzat sa-l atace pe Obama, in legatura cu trecutul sau, in campania electorala. A pierdut, dar ce mai conteaza cand republicanii se multumesc doar sa participe, ca la Olimpiada.
    Visatorii, cei care se hranesc cu sperante la masa Trecutului glorios, ii tot dau cu marele Ronald Reagan, asa ca partidul republican li-l da pe Mitt Romney(!), iar asta, moderat si el ca asa da bine in ochii stangii, a fost in campania electorala cand muscator, dar fara dinti, cand consensual – asta numa bine ca sa castige butaforia aia, numita Obama, din nou.
    In Virginia, Ken Cuccinelli (sustinut de Tea Party) a pierdut la mustata postul de guvernator in fata candidatului democrat, pentru ca in timp ce acesta a avut la dispozitie fonduri de 2 ori mai mari, el n-a beneficiat de sprijinul partidului decat asa de ochi lumii; in schimb, tov. Cucinelli a beneficiat de un sprijin masiv! Nu m-as mira sa-l vad in postura de candidat al republicanilor la alegerile din 2016. Tovarasa Hillary Clinton se va bucura nespus sa stearga cu el pe jos.
    Spui ca “majoritatea care gandeste bine este victima politicianismului”. Pai, cei care ajung victimile politicianismului numai bine nu gandesc! Si asta pentru ca ajung ca ostaticii aia care sufera de sindromul Stochkolm.

  8. Bogdan Calehari
    18 November 2013

    O corectura: am vrut sa scriu nu „tov. Cucinelli a beneficiat de un sprijin”, ci „tov. Christie ” . Ii cer scuze lui Cuccinelli! ????

  9. geefo
    18 November 2013

    Bogdan,
    Cand spui „republicanii”, de fapt numesti „establishment-ul” Partidului Republican. Insii acestia si-au pierdut contactul cu realitatea sau sunt genul „frate cu dracul pana trec puntea”, ei sunt separati de baza lor de alegatori. De aceea a pierdut candidatul „republican” alegerile si in 2008 si in 2012. America nu vrea sa semene cu Europa, in ciuda infestarii de catre simpatizantii cancerului rosu a artelor, media si academia. Daca Partidul Republican va insista sa nominalizeze acelasi tip de candidat se vor petrece schimbari mari.
    The Liberty Amendments al lui Mark Levine va juca rolul pe care l-a jucat Common Sense-ul lui Thomas Paine.
    Daca va candida Cucinelli in 2016, mai vedem noi cine cu cine o sa stearga pe jos. ????

    Vlad,
    Anticorpii sunt Constitutia si Bill of Rights. Si desigur, domnia legii. Domnia legii este cea care sufera acum si care trebuie restaurata( vezi scandalul de zilele acestea cu Obamacare, „aplicata” cu exceptiile si parandaratul tipic balcanice).

  10. Mediator Bucuresti
    18 November 2013

    Cand un sistem se arata a fi falimentar, oamenii cauta si alte variante . In plus imaginea comunismului este una pentru cei care au trait experienta si alta pentru cei care au privit-o de afara !

  11. Bogdan Calehari
    18 November 2013

    @9 geefo

    „sunt separati de baza lor de alegatori” – si ce daca, din moment ce alegatorii tot pe ei ii aleg sa-i reprezinte?

    „De aceea a pierdut candidatul „republican” alegerile si in 2008 si in 2012″ – multumesc pt. lamuriri, daca imi citeai coment. @7 vedeai ca n-am nevoie de ele, pentru ca acolo aratam cum s-au pierdut alegerile in 2008 si 2012 ????

    „America nu vrea sa semene cu Europa in ciuda infestarii de ….” – da? ce chestie curioasa! Nici Romania n-a vrut sa semene cu URSS in 1944!

    „Anticorpii sunt Constitutia si Bill of Rights. Si desigur domnia legii” – pai ce facem, ne contrazicem de la un coment. la altul? La @5 spui ca Bill of Rights si Constitutia n-au reusit sa previna acapararea societatii de catre politicianism, iar la @9 spui ca marea ta speranta sta in anticorpii reprezentanti de Constitutie si Bill of Rights!!! Adica recunosti ca ti-ai pierdut sistemul imunitar dar speri sa te vindeci de SIDA :))

    La @8 am facut corectura, asa ca Cuccinelli nu va mai candida niciunde. Nu Partidul Republican, ci „establismentul ” lui (ceea ce, din fericire, e cu totul altceva ???? ), va hotara sa candideze unul ca Chris Christie, asta ca sa nu mai aiba democratii emotii.

    In final, urez viselor si sperantelor viata lunga si anticorpi puternici!

  12. geefo
    18 November 2013

    Bogdan, vrei sa-mi demonstrezi ceva anume de imi faci analize pe text?
    M-am bagat in seama crezand ca „in timp ce America face eforturi vizibile si notabile sa intre in randul lumii civilizate” este o scapare de exprimare, nu o convingere. Se pare ca m-am inselat.
    Succese mari in alegerile din Noiembrie anul viitor! ????

  13. Pataphyl
    18 November 2013

    @geefo (#12) E o ironie pe „gustul” antiamericanilor de Internet.

  14. Bogdan Calehari
    18 November 2013

    Pataphyl a sesizat ironia cu intrarea Americi „in randul lumii civilizate”, cat despre succesele din alegeri, ce sa mai zic? La noi li se spune, de ceva vreme, succesuri ???? Succes va avea cu siguranta stanga, si asta pentru ca singurul politician de dreapta isi termina si ultimul mandat.

  15. Teri
    18 November 2013

    (cu scuzele aferente) mama prostilor e internationala

  16. Silvapro
    18 November 2013

    ha ha ha… pina la postarea asta nici n-am observat ca astea-s cuvintele (USSR) din Back in the USSR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto