FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

André Glucksmann: Dorinţa de supravieţuire nu este disproporţionată

Cotidianul spaniol “El pais” a publicat un op-ed de filozoful francez André Glucksmann care redefineşte termenul de “disproporţionalitate” în relaţia atacului Israelului asupra reţelei teroriste Hamas din Gaza.
Astfel:

”Când examinăm ce este sub critica gândirii corecte despre “reacţia disproporţionată” a Israelului, descoperim că Pascal avea dreptate şi că “acela care încearcă să treacă drept un înger se transformă într-o fiară”. Toate conflictele, indiferent dacă sunt latente sau în fierbere sunt disproporţionate prin natură. Dacă adversarii ar fi capabili să ajungă la un acord despre mijloacele de utilizat şi asupra ţelurilor de urmărit ei vor înceta de a fi adversari. Unde există un conflict există un deficit de înţelegere şi fiecare parte încearcă să facă orice pentru a obţine maximul din avantajele proprii şi să exploateze slăbiciunile celuilalt. Nicio parte nu renunţă la asta. Când IDF “se prevalează” de avantajul superiorităţii tehnicii, Hamas utilizează populaţia din Gaza ca un scut uman şi nu are timp de scrupulele morale şi de obligaţiile diplomatice ale adversarilor”.

Mai departe:

”În Orientul Mijlociu lupta nu este pentru respectarea unui set de reguli ci mai degrabă pentru stabilirea lor. Este bine să dezbaţi meritele acesteia sau aceleia dintre iniţiativele diplomatice sau militare atâta timp cât faci asta fără să te gândeşti că problema a fost deja rezolvată în avans de conştiinţa bună a lumii. Dorinţa de supravieţuire nu este disproporţionată”.

filosofo_frances_andre_glucksmann

Filozoful francez

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

1 Comment

  1. Danut D Deleanu
    7 January 2009

    CORECT.”DE RERUM NATURA’…una din traduceri. Este natural,firesc. Sau despre natura lucrurilor. Supravietuirea este echivalenta cu legea conservarii speciilor. In inchisori, in regimuri diferite de detentie s-au facut sondaje printre cei condamnati la moarte, iar ultima dorinta era imperecherea. In subconstient perpetuarea speciei este cea mai importanta ca si lupta pentru putere. In lumea animalelor regele leu cand preia o populatie, un grup de femele ucide puii pentru ca femelele sa intre in calduri si sa-si puna amprenta genetica. Literatura exemplifica cazuri de ocupatie unde un sef dorind o femeie deosebita da termen localnicilor ori se sacrifica femeia ori ucide un numar de locuitori. Femeia este convinsa sa cedeze pentru binele public. Dupa plecarea ocupantului ori este pedepsita sau in cel mai bun caz ignorata. Este si un dicton: sa nu pui un dusman cu spatele la zid fara o iesire! Care era rolul femeii in lumea musulmana in Afganistan sub regimul talibanilor?Nu tot un tip de terorism fanatic? Un fanatic nu poate fi convins. Orice incercare de convingere este luata ca o provocare si convingerea sa, fanatismul sau creste exponential.DDD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto