FUNDATIA IOAN BARBUS

Domul din Milano sechestrat de musulmani

[toc auto=off]Un articol publicat luni în Il Giornale, surprinzător prin francheţea cu care abordează problema, o punere în perspectivă a ocupării forţate de către musulmani a unora dintre cele mai mari pieţe şi biserici catolice din Italia, cu ocazia protestelor contra Israelului; o punere în balans a două culturi: una hedonistă şi extenuată, alta violentă şi în plin avînt.

Liniştea din jurul moscheii din piaţa Domului

Michele Brambilla

3-ianuarie-09-domul-din-milano-proteste-antiisrael1

Priviţi imaginea de mai sus: e de sîmbătă după amiază. O mie, poate două mii de musulmani au ocupat Piaţa Domului din Milano pentru a protesta împotriva raidurilor israeliene din Gaza, au ars banderole cu steaua lui David şi apoi s-au rugat cu faţa spre Mecca. Domul a trebuit să fie închis. Dacă un creştin ar fi vrut să participe la slujbă sau să se roage, nu ar fi putut intra in catedrală. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi la Bologna, în faţa bazilicii San Petronio, la fel şi în alte oraşe din Italia şi Europa, multe pieţe şi curţi de biserici au fost transformate în moschei în aer liber. Uitaţi-vă bine şi ţineţi minte data: este prima oară cînd se întîmplă.

Dar de ce musulmanii, pentru a protesta împotriva războiului din Palestina, au ales locurile simbolice ale creştinismului? De ce nu în faţa unui consulat israelian? Sau american? De ce pentru a se ruga nu au ales o moschee – sînt atîtea – au ales catedrale, ca la Milano, sau cea mai importantă bazilică din Bologna?
Întrebări la care se pot da două răspunsuri. Primul ar goli de conţinut orice cercetare foarte atentă; au mers în faţa Duomului şi în faţa San Petronio pentru că aceste biserici se găsesc în pieţele principale din Milano şi din Bologna. Poate, după o interpretare şi mai benevolă a gestului lor pentru a căuta într-adevăr locurile din semn de solidaritate ideală cu creştinii, rugându-se împreună la acelaşi unic Dumnezeu: în fond, a observat cineva, pe faţada Duomului stă scris Mariae Nascenti, iar dacă este un cult care este comun catolicilor şi musulmanilor este chiar acesta, în legătură cu Fecioara Maria. Rugăciunea de masă ar fi fost deci un act de pietate, o cerere pentru caritate într-un moment de suferinţa pentru poporul arab.
Dar mai este şi o altă posibilă interpretare, acea a unei ocupaţii simbolice. A unui act de aroganţă şi poate de violenţă: la Milano demonstranţii – ghidaţi de imamul din strada Jenner, deja condamnat pentru terorism – au venit răspîndind frica, au evacuat în forţă piaţa, au ocupat-o fără nici un fel de permis, forţînd închiderea catedralei. Unde este solidaritatea cu creştinii dacă stăm sa judecăm faptele?

Cu acest gen de acţiuni organizate în diferite oraşe, pare că lumea islamică a dorit să lanseze un semnal: locurile voastre tradiţionale de rugăciune devin acuma ale noastre. Unde înainte vă rugaţi voi, acuma ne rugăm noi. Pentru credinciosul musulman locurile, semnele, simbolurile au o valoare mult mai profundă decît le atribuim noi occidentalii, în mare parte secularizaţi.
Se poate spune că această ipoteză a ocupaţiei simbolice este alarmistă şi exagerată. Rămîne doar faptul că nu se vede ce legatură au Domul şi bazilica San Petronio cu raidurile israeliene; şi de ce rugăciunea colectivă se ţine în faţa bisericilor catolice.
(Nici nu vreau să îmi imaginez ce ar fi scris Oriana Fallaci. Ar fi vorbit cel puţin de ultraj. Dacă încep să îi susţin tezele, ar treebui să mă gindesc la o invazie. Sînt multe motive, totuşi, să ma tem că s-ar putea să aibă dreptate).

Dar adevărata ştire, aceea care ne-a împins – acum la distanţă de două zile – să „deschidem” ziarul pe prima pagină cu această fotografie, este dezinteresul, distragerea antenţiei, tăcerea deprimantă ce a acompaniat invaziile pieţelor Domului şi Maggiore. Reducerile de preţuri şi cozile la staţiunile turistice reprezintă mult mai mult pentru sistemul nostru media decât transformarea Domului în moschee. De asta ne este frică. Nu de musulmani, a căror agresivitate în toată lumea este în primul rînd, probabil, un semn de slăbiciune şi declin. Ne este frică de lenea, de laşitatea, de contorsiunile mentale ale unui occident ce suferă de infinite complexe şi culpabilităţi. De o lume care, pentru a nu ofensa musulmanii, elimină presepi (tradiţionale reconstruiri ale scenei Naşterii Domnului, n.t.) scoate referirile la Iisus din cîntecele de Crăciun şi şunca de porc de la cantina săracilor; care nu are nimic de obiectat cînd Domul este forţat să se închidă. Ce am fi citit în ziarele noastre dacă patru catolici tradiţionalişti ar fi fost să se roage în faţa moscheii din Segrate?

ITALY MIDEAST PROTESTNimicul occidentului e ceea ce sperie. Golul pneumatic al valorilor şi al idealurilor ceea ce lasă spaţiu de manevră celor care, în schimb, se hrănesc dintr-o idee puternică şi dintr-un spirit de cucerire. Nu găsim nimica rău în a renunţa la reconstituirea scenei Nativităţii pentru că în Crăciun nu mai credem, la fel cum nu mai credem în nimica: nimica în afara unei filozofii care nu cunoaşte decît plăcerile vieţii, într-o morală care nu cunoaşte altceva decît propria persoană.
Occidentul tace, în faţa avansului islamului, pentru că nu are nimic de zis: aceaşi Biserică pare că renunţă, din frica cine ştie a cărui lucru, poate din frica de a exista.

Sînt oameni care spun că tocmai acest nimic ne va salva de islam. Că musulmanii vor fi la final învinşi, mai mult decît de ce a rămas din valorile noastre, de efectul contagios al viciilor noastre. Şi probabil că aşa se va termina. Dar nu înaintea unei lupte care numai scurtă şi nedureroasă nu va fi.

Quel silenzio sulla moschea in piazza Duomo
Preghiera ad Allah davanti a S. Petronio
Oriana Fallaci şi antisemitismul european

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

19 Comments

 1. Francesco
  6 January 2009

  „Imamul din Strada Jenner” – este vorba despre Abu Imad, condamnat la data de 20 decembrie 2007 la trei ani si opt luni in legatura cu activitatile conexe terorismului international islamic; este responsabil de organizarea de atentate in Italia si in strainatate prin intermediul „Grupului salafit de lupta si de rugaciune”, organizatie terorista. Abu Imad a facut recurs – Italia este un stat democratic – la care in noiembrie s-a reconfirmat condamnarea din prima instanta.
  Si totusi Abu Imad este liber si ocupa Piata Domului din Milano.

  _44314766_ap_imam203

 2. Francesco
  6 January 2009

  Cardinalul Dionigi Tettamanzi, ce pastoreste Milano, s-a pronuntat pentru primirea cu bratele deschise a islamului in Italia si pentru deschiderea de moschei in fiecare cartier.

  Comunistii din Partidul Rifondazione Comunista si sindicalistii anarhisti din Cobas au fost alaturi de demonstrantii pro-Hamas.

 3. israelianca
  6 January 2009

  Francesco, asa intre noi, sa nu auda dusmanul. Vidul creat de Europa prin exterminarea si alungarea evreilor (care complotau sa-si puna in aplicare planurile diabolice de a stapini lumea) este umplut acum de reprezentatii religiei pacii.

 4. Francesco
  6 January 2009

  In cele 11 orase italiene in care s-a demonstrat sambata in sprijinul Hamasului, au fost auzite slogane gen Israel-egal-al-Treilea-Rech (culmea imbecilitatii sau o culme a negationismului? Nu muslimii au fost victimele nazismului in Europa, ci evreii); la care nimeni, dar absolut nimeni n-a avut ceva de obiectat.
  Au fost arse drapelele Israelului, ale SUA, s-au aruncat pantofi etc.

 5. Francesco
  6 January 2009

  Iata planul de pace Sarkozy-Mubarak:
  1. Israelul si toate fractiunile palestiniene accepta o incetare imediata a focului pentru a permite fluxului de ajutoare umanitare sa traverseze coridoarele stabilite;
  2. Egiptul ii invita pe israelieni si pe palestinieni, precum si pe reprezentantii din UE (si alte parti) sa dscute modul in care se poate garanta ca sa nu se repete situatia actuala.
  3. Egiptul va convoca fractiunile palestiniene la o conferinta de reconciliere.

  Se cauta deci o incetare a focului, dupa care se va face o pace in anumite conditii. Sarkozy a apelat la sirieni pentru a-i aduce la masa tratativelor pe Hamas-isti.
  Sursa: Giornale.it.

 6. israelianca
  6 January 2009

  Francesco, operatiunea in Gaza continua:

  Cabinet: Gaza op to continue

  War not ending yet: National Security Cabinet approves continuation of military operation in Gaza Strip in coming days; Jerusalem endorses ceasefire dialogue but rejects parts of President Mubarak’s truce initiative.

  Sursa: http://www.ynetnews.com/articl…..71,00.html

 7. Imperialistu'
  6 January 2009

  Mie imi place mai mult planul propus de Daniel Pipes : Hamastan la egipteni, Fatahstina la Iordania.

  Despre protestele anti-Israel din Belgia.

  Gaza in Belgium

  The conflict in Gaza — where Israelis are defending themselves against the non-stop missile attacks of Hamas terrorists — has been brought into and fought over in a lot of European cities. In Belgium violent incidents have been reported these last two weeks, and Jewish citizens became the victims of violence, threats, arson and even an attempt at murder,

  On December 31st, 2008, the organization AEL — translated as Arabic-European League (of course, followers of Hamas and Hezbollah) — and known extremists organized a protest march in Antwerp. This city has the biggest Jewish population of Europe. During the demonstration a few hundred masked Muslims gathered in the district of Borgerhout which is located next to the district that houses most of the Jewish community. The protesters were chanting slogans — or rather battle cries — such as “Jews out”, “Hamas”, “Hezbollah”…

  Prior to this demonstration, leaflets were handed out in the densely populated Islamic parts of Antwerp, blaming the Jews for the conflict in Gaza. During the march, the protesting Muslims destroyed many shops and cars and two police officers were severely wounded. The protesters wanted to head towards the Jewish diamond shops in the city center, but this was just barely prevented by the police.

  On Saturday, January 3rd, about a hundred Muslims gathered in the historical city center of Antwerp to pledge their allegiance and formulate their sympathy and support for Palestine and the Palestinian cause. The police arrested 95 protesters. Several of them were in the possession of Molotov-cocktails, firearms, and pepper-spray, and they were clearly out to get Jews and attack Jewish targets.

  That same night the home of a Jewish family, where 12 children were asleep was set on fire. Fortunately the house was only damaged and nobody was wounded. Arson at night on an inhabited house is a direct attempt at murder for which, according to Belgian law, one can be sentenced to a prison term of 20 years.

  In Brussels, the capital of Belgium, the Synagogue Beth Hillel was set on fire. In the Brussels city center a protest march turned into riots between Muslims and the police. Shop windows were destroyed and cars were wrecked. As this happened in the early afternoon, lots of people were out shopping as this was the first day of winter sales, and storekeepers had to lock their doors, keeping the shoppers inside just to protect them.

  The McDonald’s restaurant was completely turned into ruins.

  Not only the AEL, Arabic-European League, is responsible for this trail of destruction and violence against Jewish citizens and Jewish targets in Belgium. Several — at this time unknown — extremist Islamic organizations are mobilizing Muslims via text message (sms) to attack Jewish targets, to protest in the streets, to cause riots and abolish anything that could be linked to the Jewish community.

  Even the known organization “Composantes de la Communauté Arabe de Belgique” (CoCABe) assembled 3,000 Muslims in Brussels to express their support to Palestine and to chant anti-Jewish slogans.

  Meanwhile several death threats were made against Jewish schools, synagogues, and the editors of Jewish magazines. The Ministry of Internal Affairs in Belgium and the police have raised their vigilance as it is certain that these next days and weeks the anti-Jewish violence in this country will only increase.

 8. Imperialistu'
  6 January 2009

  Un prieten a venit cu o teorie interesanta :mrgreen: :

  Rusia a inchis gazele la ordinele sionistilor pentru a distrage atentia popoarelor europene de la gaza si pentru ca israelul sa poate distruge poporul palestinain in voie.

 9. costin
  6 January 2009

  Tipul care a scris articolul este un politist din Antwerp, Bart Debie, care a fost arestat pentru rasism cind, dupa ce a arestat 4 sau 5 turci, a primit plingere pentru ceva pliant care si ala era presupus rasist, pliant scris de un subordonat de-al lui Bart cind acesta nici macar nu era la serviciu.
  Important de mentionat este ca Bart Debie este unul dintre cei mai buni politisti din Antwerp, a ajuns la conducerea politiei si era un fel de erou local. Arestari ca cele care l-au bagat in inchisoare facea cu zecile in fiecare zi.
  A fost inchis 3 zile in aceeasi celula cu citiva turci are arestati tocmai de el. Cum este evident, si cum a spus si el, arestarea lui a fast facuta pentru a intimida agentii care isi fac prea bine slujba.

  Diana West despre Bart Debie

 10. Francesco
  6 January 2009

  Cardinalul Renato Martino considera ca Fasia Gaza “seamana din ce in ce mai mult cu un lagar de concentrare”, atragandu-si o replica dura din partea israeliana care considera ca acest fel de a vorbi este ”extras din propaganda Hamas-ului”.

 11. Francesco
  6 January 2009

  renato-martinoCardinalul Martino este presedintele “Consiliul Pontifical pentru Justitie si Pace”, ce apartine de Vatican, care isi propune sa promoveze o cultura preventiva a pacii, capabila sa “previna de la radacini cauzele care pot degenera coexistenta umana in scandalul razboiului”, dupa cum afirma chiar eminenta sa.
  Cardinalul Martino a mai declarat ca “statele au dreptul sa fie inarmate strict pentru autoaparare” iar ca marile religii:

  “are called to converge in the defense of the value of human life and dignity and to promote a true and appropriate pedagogy of peace.”

 12. israelianca
  6 January 2009

  Francesco, Martino este mic copil. Uite ce a facut un preot catolic din Noua Zeelanda: a pingarit monumentul lui Itzhak Rabin, cel care a facut pace cu Arafat, Rabin care a strins mina unuia dintre cei mai mari scelerati pe care i-a produs omenirea, Rabin care numea victimele terorii lui Arafat „victimele pacii – a propos de victimele pacii, multi muncitori romani au platit cu viata pentru vroiau sa faca si ei un ban, Rabin care a platit cu viata pentru acordurile de la Oslo; ce s-a gindit acest preot catolic? ca ar fi bine sa toarne vopsea rosie pe monumentul dedicat lui Rabin, si chiar si citeva picaturi de singe personal. Oare si-a taiat venele, sau gitul? Dar va rog, va implor, nu cumva sa va ginditi la antisemitism. Este opozitie legitima fata de regimul sionist de ocupatie:

  Blood smeared on New Zealand Rabin memorial
  Traisca „pretinia” seculara dintre catolici si musulmani!

 13. Francesco
  6 January 2009

  Luigi Manganini, arhiereul Domului din Milano a spus ca regaciunea islamica in piata a dovedit „lipsa de sensibilitate” din partea celor care au luat parte.
  Manganini a precizat ca „piata Domului este o piata civila, nu este una religioasa”; in articol se subliniaza ca Luigi Manganini este un om al bisericii care se tine departe de politica.

  In schimb, Abdel Hamid Shaari directorul Centrului Islamic din strada Jenner sustine urmatoarele:

  „N-a fost o lipsa de respect. Pur si simplu, sosise ora rugaciunii si se gaseau acolo. Daca ar fi fost intr-o alta piata, ar fi facut-o acolo unde se gaseau”.

 14. Danut D Deleanu
  6 January 2009

  LIBERTATE IN DEMOCRATIE INSEAMNA AUTODISCIPLINA.ATAT ESTI LIBER SA FACI PANA INCALCI LIBERTATEA CELUI DE LANGA TINE SAU A ALTCUIVA.Lipsa de educatie poate duce la excese la fel ca si permisivitatea sau ingaduinta exagerata.De multe ori exigenta este mai constructiva.Odata scapati caii la vale sau fraiele e mai greu sa faci ordine.Provocarea are multe forme ca si manipularea care la urma urmei e acelasi lucru.Un amarat devine martir fiind folosit in interese obscure.Conducatorii indiferent de regim politic falosesc cam aceleasi metode pentru putere.”Devide et impera „este folosit de peste 2.000 de ani.DDD

 15. costin
  6 January 2009

  am recitit articolul si nu pot sa nu observ din nou perceptia care razbate asupra musulmanilor. intrebarile puse in articol imi arata ca dialogul intre italieni si comunitatea de imigranti musulmani este inexistent. raspunsurile se cauta pe ghicite si presupinind, este exclusa posibilitatea aflarii semnificatiei protestului in fata bisericilor catolice de la musulmanii insisi.
  pentru unii aceasta ar fi o problema a italienilor care ii izoleaza pe musulmani, „rasismul european, islamofobia bigota si multe alte scandari seci) pentru mine insa tine exclusiv de minoritatea musulmana care refuza sa se integreze si ii lasa pe italieni doar cu „ghiceala”. musulmanii sint primiti in Italia si in toate tarile vest europene, dar sfirsesc in majoritatea cazurilor, in marea lor majoritate , in ciuda discriminarii pozitive aplicate, sa se izoleze.

 16. Israelianca
  6 January 2009

  N-as vrea sa fiu in „bataia tunurilor” acestor demonstranti. Roma, 17 ianuarie 2009:

  roma

 17. Israelianca
  6 January 2009

  Exemplu de dialog civilizat:

  dialogue3

 18. Danut D Deleanu
  6 January 2009

  O vorba din batrani spune:…” Teme-te de omul care a citit o singura carte „…La care adaug o constatare persona in acutizarea relatiilor intre lumea civilizata a iluminismul european si fanaticii de ori ce politica si religie terminate cu arderea cartilor, picturilor,icoane,altare de la Savonarola,la hitleristi,legionari,etc. Este mai usor sa dai foc la o biblioteca decat sa o citesti.La fel modul de rezolvare stalinist da a rezolva problemele: Aveti o problema? Rezolva-ti-o cu un cartus.Chinezii erau si mai inventivi: trimet si factura cu valoarea cartusului familiei victimei.Salbaticia umana si lacomia patologica ating granite nabanuite ,realitatea bate fictiunea. DDD

 19. Gia
  6 January 2009

  ”dacă este un cult care este comun catolicilor şi musulmanilor este chiar acesta, în legătură cu Fecioara Maria”

  Nu inteleg asta cu Maria si musulmanii.Au ei un cult pentru Fecioara Maria?:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi