FUNDATIA IOAN BARBUS

Anna Ferens despre Adam Michnik, mogul de presă în Polonia

Anca Cernea si Anna Ferens, dupa proiectia de film “Trzech Kumpli” (“Trei Prieteni”, cu Bronislaw Wildstein) – Bucuresti, 28 februarie 2013. Discutie despre Adam Michnik, fost disident, ajuns, dupa ’89, colaborator cu fostii comunisti (un fel de Mircea Dinescu, dar la dimensiuni mult mai mari, atit in bine, cit si in rau).

Leslaw Maleszka s-a dovedit a fi un entuziast turnator la Securitatea poloneza, cu turnatorii care, dupa toate aparentele, au avut ca efect moartea lui Stanislaw Pyjas. Desi Michnik stia de trecutul lui Leslaw Maleszka, acesta a continuat sa scrie, sub pseudonim, in Gazeta Wyborcza, ziarul lui Michnik (detalii despre filmul “Trei prieteni”, aici).

Anna Ferens: “Cu 3 zile inainte ca filmul sa apara, in anul 2008, Maleszka, se vede treaba, a fost dat afara de la Gazeta Wyborcza (ziarul lui Adam Michnik n.e.), dar nu avem cum sa verificam asta. In 2008 si 2009 a scris in ziarul lui Michnik si a semnat sub pseuonimul L.M. Deoarece Adam Michnick e o mare personalitate jurnalistica, deosebit de influenta in Polonia, am vrut sa discutam si cu el, si de fiecare data a inchis telefonul, si pur si simplu nici nu s-a pus problema sa stea de vorba cu noi. Am putut sa ii punem intrebarile noastre abia atunci cu ocazia unei lansari de carte. Erau in jur de 200 de persoane, la Universitatea din Wrocław, o atmosfera foarte prieteneasca si foarte entuziasta, si din pacate, noi i-am stricat sarbatoarea cu intrebarile noastre. N-am vrut sa i-o stricam, dar nu avut incotro. La sfirsitul acelei intilnire a reactionat foarte agresiv fata de noi, nu voi repeta cuvintele pe care le-a folosit.”


linie1

Anca Cernea: “Televiziunea TVN, cea care a produs acest film, cu siguranta i l-a aratat lui Adam Michnik, am sa apelez la conceptul de “moguliziune” ca sa sugerez despre ce fel de relatie este vorba.”

Anna Ferens: “Mai ales ca televiziunea TVN se intreba daca nu este cazul sa taie acea sectiune din film.”

Bogdan Calehari: “Eu as spune ca, daca Adam Michnik ar fi pus in situatia sa aleaga personajul negativ dintre Gabriel Liiceanu si Maleszka, fara discutie l-ar alege pe Gabriel Liiceanu. Asta spune multe despre caracterul lui.” (Bogdan Calehari se refera la aceasta secventa)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian