FUNDATIA IOAN BARBUS

Atac eşuat Al-Qaeda asupra unui avion Delta-Northwest

Un bărbat identificat de forţele de securitate americane ca Umar Farouk Abdul Mutallab, un nigerian de 23 de ani, va fi probabil acuzat astazi pentru tentativă de aruncare în aer a unui avion Airbus 330 al companiei Delta-Northwest de pe ruta Amsterdam-Detroit. Abdul Mutallab a fost imobilizat după ce a încercat să detoneze un amestec …

Un bărbat identificat de forţele de securitate americane ca Umar Farouk Abdul Mutallab, un nigerian de 23 de ani, va fi probabil acuzat astazi pentru tentativă de aruncare în aer a unui avion Airbus 330 al companiei Delta-Northwest de pe ruta Amsterdam-Detroit.

Abdul Mutallab a fost imobilizat după ce a încercat să detoneze un amestec exploziv lichids-solid. El a spus că a acţionat la ordinele Al-Qaeda şi este în curs o anchetă care va stabili conexiunile dintre Mutallab şi organizaţia teroristă precum şi eventualele fisuri în sistemul de securitate deoarece s-a aflat că suspectul era pe o listă no-fly. Mutallab a fost imobilizat imediat după încercarea de detonare a explozibilului de grupul de pasageri aflaţi în imediată să apropiere. Atacatorul şi câţiva pasageri au suferit arsuri iar o persoană a fost internată în spital.

Relatări ale pasagerilor

Incidentul s-a produs vineri 25 decembrie în timpul părţii finale a zborului Deltă-Northwest către către aeroportul Metro din Detroit. Din relatarea lui Syed Jafry din Holland, statul Ohio care a stat trei rânduri în spatele lui Mutallab aflăm că a auzit “o bubuitură şi a văzut nişte fum şi foc”. Apoi, “un bărbat tânăr din spatele meu a sărit asupra lui.”

Iliana Schilke din Livonia, care a stat cu două rânduri în spatele lui Mutallab a descris momentul astfel: “fum, flăcări, urlete şi tipete” adăugând că “am fost foarte speriată când s-a întâmplat.”

“A fost un foc, nu au fost doar pocnitori, a fost un foc”, a spus Calvin Kakar din New York. Jafry, Kakar şi Richard Griffith au lăudat acţiunea pasagerilor, a echipajului şi modul în care s-au comportat forţele de ordine de la sol.

“Cu siguranţă a fost momentul să fiu mândru că sunt american”, a spus Jafry.

bilde

Syed Jafry cu fiul Zan Jafry

Reacţii politice

Casa Albă urmăreşte rezultatele anchetei iar Preşedintele Obama este informat în Hawai unde îşi petrece vacanţa de Crăciun.

Peter King, deputat republican în Camera Reprezentanţilor şi membru al House Homeland Security Committee, a spus că zborul Delta-Northwest a început în Nigeria cu escală la Amsterdam şi avea 278 de pasageri la bord. Cursa Amsterdam-Detroit poartă numele de Northwest Flight 253 .

Peter Hoeskstra, un republican influent, membru al U.S. House Intelligence Committee, a declarat că incidentul terorist de la aeroportul Metro Detroit este probabil conectat la ramura Al-Qaeda din Yemen şi că Preşedintele Obama trebuie sa fie mai agresiv în combaterea ameninţării. Rapoartele preliminare ale FBI indică provenienţa yemenită a explozibililor.

Interesant este că într-un atac din data de 21 decembrie al forţelor de securitate yemenite sprijinite de americani au fost ucişi 30 de membri Al-Qaeda din Yemen printre care şi Anwar al-Awlaki, mentorul spiritual al maiorului Nidal Malik Hasan, autorul măcelului de la Fort Hood. Aceasta este conexiunea cu Al-Qaeda din Yemen?

Reacţii islamice

Victor Begg, lider islamic din Detroit s-a infuriat şi a spus foarte supărat pentru incident:

“Vrem să facem orice putem că să fim siguri că asta nu se va mai întâmpla. Vrem să fim în frunte pentru a ajuta forţele de ordine.”

delta-northwestern

Avionul Delta-Northwest pe aeroportul Metro Detroit

Daniel Francesco

Daniel Francesco

Asociația "21 Decembrie 1989", în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 17, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de peste 1 an și o lună. Manifestația va avea loc în Piața Universității …

Ce ai mai putea citi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian