FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Atacurile violente împotriva jurnaliștilor: PSD se inspiră din școala Putin-Erdogan

Anii țaratului lui Putin au avut, printre altele, o caracteristică sumbră – uciderea pe bandă la ordinul lui, cu ajutorul serviciilor secrete, a jurnaliștilor care s-au opus public regimului autoritar.
Există tot felul moduri de intimidare ori de înlăturare a celor incomozi orânduirii, dar cel mai înspăimântător rămâne uciderea în număr mare a jurnaliștilor onești, e metoda clasică, tradițională pentru cei de la Kremlin, de rezolvare a problemelor cu dizidenții. Asasinarea violentă a Annei Politkovskaya în liftul blocului unde locuia, după ce fusese mai înainte închisă și apoi otrăvită pentru a fi convinsă să renunțe la anchetele sale, a repus în lumina internațională riscurile pe care și le asumă jurnaliștii din presa rusă. În momentul de față este universal acceptat un adevăr simplu – în Rusia, viața celui care lucrează în presă este permanent în pericol atâta vreme cât nu își dovedește continuu obediența față de regimul Putin. Așa își tratează Rusia jurnaliștii.

În sultanatul lui Erdogan, jurnaliștii au suportat presiuni și intimidări încă din perioada când acesta era doar premier – se cunosc cazuri de nevinovați condamnați numai pentru că nu s-au supus rigorilor regimului care tocmai începea să se formeze. Chiar și așa, presa turcă s-a luptat să rămână liberă, lucru din ce în ce mai puțin posibil pe măsură ce stăpânirea lui Erdogan a devenit absolută. La ordinul lui și al celor din AKP, partidul pe care îl conduce, au fost închise publicațiile care nu au putut fi cumpărate sau puse sub controlul statului, care găzduiau articole ireverențioase sau lipsite de respectul total la adresa noului sultan. Mai mult, de la ceea ce numesc turcii „lovitura de stat” din 2016, o mulțime de jurnaliști au ajuns în închisoare cu pedepse dure după ce au fost acuzați de trădare sau de orice altceva le putea aduce ani grei de ispășit, indiferent cât de departe de adevăr ar fi fost acuzațiile. Unul dintre cazuri: publicația „Zaman” a fost închisă în 2016, iar în 2018, șase dintre editorialiști au fost condamnați cu pedepse de până la zece ani după ce au fost acuzați, într-un proces halucinant din care au lipsit dovezile de apartenență la o organizație teroristă. Concluzie firească – in Turcia s-a ajuns la criminalizarea jurnalismului, după cum a observat Erol Önderoğlu, reprezentant al Reporters Sans Frontières la procesul jurnaliștilor de la Zaman și faptele o întăresc: din 2016, în numai doi ani, au fost închise 189 de organizații de presă, 319 jurnaliști au fost trimiși la închisoare și peste 2500 de angajați din media și-au pierdut slujbele.

În România, țară totuși europeană, ilustrul guvern Dăncilă nu prea a avut ocazia până pe 10 august să arate ce simte față de jurnaliști, români ori străini. Reținerea a fost dificilă pentru cei din partidul de guvernământ în condițiile în care au printre ei destui membri de marcă și simpatizanți vizibil legați, măcar sentimental, de Moscova și de Ankara, de modelele impuse acolo. Centrul de propagandă Sputnik îi promovează intens pe cei devotați valorilor non-occidentale, pentru care represiunea sălbatică, inclusiv a jurnaliștilor, nu are cum să fie altceva decât o alegere naturală. Din interiorul PSD au venit tot felul de sugestii despre cum ar trebui să fie tratați indezirabilii (mitraliera a fost menționată repetat), iar cei din presă, prezenți în stradă să observe și să relateze evenimentele, nu aveau cum să scape. Ba din contră. La momentul demonstrației s-a văzut cum găsește de cuviință să trateze cu jurnaliștii actuala administrație – a pus să fie bătuți sau atacați cu gaze în Piața Victoriei și pe străzile din jur, indiferent ce făceau, deși se identificau și erau cunoscuți. Până la această dată nu știm vreun moment la care să fi fost țintiți, la ordin sau nu, toți jurnaliștii prezenți la demonstrații, fără excepție. Acum insă e incontestabil că au existat ordine date în acest sens. Filmările sunt clare, ca și mărturiile celor prezenți în piață pe 10 august – prezentatoarea TV Nora Dincă, jurnalistul Grigore Cartianu, jurnalistul HotNews Robert Mihăilescu, cameramanul si corespondentul postului austriac ORF.

COLAJ VIDEO Epidemia de Ciumă Roșie: Protestatari pașnici, agresați fără justificare la protestul din 10 august 2018

Avem jurnaliști agresați doar pentru că erau acolo, doar pentru că-și făceau treaba, civilizat, cu legitimațiile de presă la vedere, chiar cu mainile ridicate. Au primit jeturi directe de gaz in față, au ajuns la spital cu reacții puternice care au durat mai multe zile la rând, s-au pus tunuri de apă pe ei, au fost bătuți, îmbrânciți, unui jurnalist i-a fost smuls și distrus telefonul cu care filma – nu sunt cazuri izolate, nu sunt accidente nefericite. E o școală de gândire care se perpetuează prin structuri de corupție morală care-și trage vitalitatea din aceleași origini ticăloase ca sistemele lui Putin și Erdogan.

Articol scris în colaborare cu ACP

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Andreea Nistor

Andreea Nistor

4 Comments

  1. Cri
    20 August 2018

    Este complet stupida compatia intre dictatura crunta si cat se poate de reala din Turcia ( arestari, torturi, reprimari sangeroase al oponentilor regimului ), si actualul guvern PSD.
    Un guvern PSD slab, cu multe balbaieli si ezitari, mediocru in ansamblul lui ( cu exceptia d-lui Toader, singurul profesionist adevarat din guvern ), dar incapabil de a fi macar autoritar, daramite „”dictatorial””.
    Mai mult, Procuratura, aflata „”sub autoritatea”” unui ministru PSD ( ALDE ) s-a „”autosesizat”” si ancheteaza la greu presupusele brutalitati ale Jandarmeriei, prestand, caz unic in istoria post-decembrista a Romaniei, si munca voluntara in week-end pentru a prelucra numeroasele plangeri ale cetatenilor.
    Pai unde este dictatura PSD daca o institutie de forta cum este Jandarmeria condusa de un Ministru de Interne pesedist, este anchetata la greu pentru abuzuri ?
    Este insa de remarcat faptul ca deontologii care astazi s-au revoltat patriotic pentru abuzurile cat se poate de reale comise de jandarmi, au tacut cu gratie ( si cu lasitate partizana ) atunci cand aceiasi jandarmi i-au brutalizat pe manifestantii pentru Marea Unire de la meetingul din timpul guvernului Ciolos. care meeting care a fost perfect legal si autorizat, si avand lideri asumati in mod public, iar manifestatia se facea nu in numele unor revendicari politice sau partizane, ci pentru un ideal national ( Unire cu Basarabia ). Deontlogii care astazi vitupereaza Jandarmeria , atunci au tacut malc.
    Sa ne mai amintim de bataile crunte administrate de jandarmi demonstrantilor pasnici, si nonviolenti care au protestat contra regimului Boc-Basescu; unui tanar i-a fost amputat un picior ca urmare a leziunilor produse de bocancii jandarmilor.
    Aceiasi deontologii care astazi se revolta la maxim contra Jandarmilor, pe vremea guvernului Boc-Basescu au tacut ( cu aceeasi lasitate partinica ).
    Concluzia ar fi ca, chiar daca jandarmii bat cu acelasi placere si entuziasm indiferent care sunt guvernantii aflati la putere, pentru deontologii din zilele noastre, jandarmii se pare ca sunt „”rai”” daca bat sub guvernul PSD, dar sunt „”buni”” si li se iarta brutalitatea daca bat sub guvernul Ciolos sau Boc-Basescu.
    Aferim !

  2. Emil Borcean
    20 August 2018

    Este complet stupida compatia intre dictatura crunta si cat se poate de reala din Turcia ( arestari, torturi, reprimari sangeroase al oponentilor regimului ), si actualul guvern PSD.

    Nu este deloc stupida. O comparatie, ca sa fie justificata, trebuie sa fie intre termeni de aceeasi natura, nu de aceeasi magnitudine. Iar brutalitatea regimurilor PSD, Putin si Erdogan fata de protestatari este de aceeasi natura: natura totalitara, comuna acestor regimuri.

  3. Preot Alexandru
    20 August 2018

    @Cri, Toader profesionist adevarat? Chiar sunteti serios cand spuneti asta? De restul comentariului, ce sa zic, trebuie sa recititi articolul. E vorba de felul in care gaseste de cuviinta guvernul actual sa trateze jurnalistii, in deplin acord cu scoala de gandire mentionata in articol, la care sunt conectati multi din partidul de guvernamant. Nu e asa greu de priceput…

  4. Mihaela
    20 August 2018

    Ce este cel mai trist este ca dincolo de toate acestea, la urmatoarele alegeri, romanii tot PSD vor vota…. Nu va mai fi nimic de zis…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *