FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Back in USSR. David Satter – expulzat din Rusia la cererea „organelor competente”

Reputatul jurnalist David Satter a fost expulzat din Rusia. Este prima expulzare a unui corespondent de presă occidental de la Războiul Rece încoace.

David Satter se stabilise la Moscova în septembrie 2013, fiind colaborator și consilier al secției ruse a postului Europa Liberă – Radio Libertatea. Avea și misiunea de reorganizare a redacției de la Moscova și dorea să pună accent pe jurnalismul de investigație.

De Crăciun, pe când se afla la Kiev, americanul Satter a fost anunțat însă de un diplomat rus, fără vreo altă explicație, că „organele competente” au decis că prezența sa în Rusia „nu este dezirabilă”.
Asta deși, anterior, funcționari ai Ministerului de Externe al Rusiei îi comunicaseră că îi fusese acceptată cererea de reînnoire a vizei.

„[Indezirabil] este o formulă folosită pentru spioni”, declara ieri pentru The Guardian David Satter. „În cele aproape patru decenii de când scriu și relatez despre Rusia nu am văzut să i se aplice unui jurnalist această formulă. Asta indică faptul că mă consideră, din cine știe ce motive nebunești, o amenințare la adresa securității.”

În 14 ianuarie, după apariția articolului din The Guardian și la trei săptămâni după ce fusese declarat „indezirabil”, Ministerul de Externe de la Moscova a venit cu explicații: David Satter s-ar face vinovat de „încălcări grave” ale legii imigrației.

Comunicatul oficial susține că 22 noiembrie 2013 era ultima zi în care David Satter, ce fusese acreditat corespondent străin la Moscova, putea cere o viză de ziarist, cu intrări multiple. El însă nu s-a prezentat la serviciul de imigrări decât în 26 noiembrie, arată comunicatul Ministerului de Externe, drept pentru care justiția rusă a considerat că între 22-26 noiembrie jurnalistul american s-a aflat ilegal pe teritoriul Federației. În consecință, justiția rusă a decis expulzarea ziaristului și interzicerea accesului său pe teritoriul Federației Ruse în următorii cinci ani.

Într-un răspuns bine-documentat (pe care îl puteți citi aici https://www.davidsatter.com/), David Satter califică drept „mincinos” comunicatul oficial. El arată că „în mod deliberat” Ministerul de Externe al Rusiei a întârziat să-și îndeplinească obligațiile birocratice ce-i reveneau și la care se angajase -înmânarea cel târziu în 22 noiembrie a unei scrisori de invitație. Situația l-a pus în imposibilitatea de a se prezenta la oficiul de imigrări în 22 noiembrie. Scrisoarea ministerului rus de externe i-a parvenit abia în 26 noiembrie, zi în care s-a și prezentat la biroul de imigrări, cererea fiindu-i însă respinsă pentru că depășise data limită.

David Satter mai spune că, sfătuit tot de Ministerul de Externe rus, a reînceput la Kiev demersurile oficiale de obținere a vizei cu intrări multiple pentru jurnaliști. În Ucraina, David Satter a primit în 12, 16 și 23 decembrie 2013 asigurări oficiale că cererea i-a fost acceptată. În 24 decembrie a fost îndrumat să ia legătura cu un diplomat de rang înalt, Alexei Grubîi. În 25 decembrie 2013, diplomatul i-a comunicat sec la telefon lui David Satter că trebuie să îi citească o declarație: „Organele competente au decis că prezența dumneavoastră pe teritoriul Federației Ruse este indezirabilă. Cererea dumneavoastră de viză pentru Rusia este respinsă.”

David Satter este unul dintre cei mai experimentați și informați jurnaliști specializați în problemele spațiului ex-sovietic. Între 1976-1982 a fost corespondent la Moscova pentru Financial Times, iar apoi editorialist la Wall Street Journal. A scris mai multe cărți despre Rusia și URSS.

Una dintre cărțile sale, Darkness At Dawn: The Rise of the Russian Criminal State, a descris încă din 2003 „ascensiunea statului rusesc al fărădelegii” sub Vladimir Putin. David Satter arăta în cartea sugestiv intitulată că există „dovezi covârșitoare” privind implicarea FSB în atentatele din 1999, atentate care au servit drept pretext pentru declanșarea de către Putin a războiului contra Ceceniei.

„Motivul adevărat al respingerii mele este cel dat de Alexei Grubîi în Kiev”, scrie David Satter pe blogul său. „Am fost expulzat din țară la cererea serviciilor de securitate. Este un precedent periculos pentru toți jurnaliștii și libertatea de expresie în Rusia.”

Gelu Trandafir

publicat și pe freedomhouse.ro

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

5 Comments

  1. Emil Borcean
    15 January 2014

    Mr. Satter e mult prea putin cunoscut in Romania. Dar nu e niciodata prea tarziu. Ascultati-l vorbind despre filmul documentar „Age of Delirium”, realizat in 2011 si inspirat din cartea sa omonima din 2001.

  2. Vladimir Tismaneanu
    15 January 2014

    Sunt prieten cu David Satter de peste doua decenii. Am scris despre cartile lui, semestrul viitor tin un seminar avansat de undergraduates cu tema „Russian Politics: From Lenin to Putin” si am inclus in bibliografie cartea sa recenta despre amnezia putinista si restaturatia kaghebista din Rusia. Recenzia mea la acea carte a aparut in revista online Frontpage.mag si a fost publicata in traducre romaneasca aici:

    http://inliniedreapta.net/stal…..-memoriei/

  3. Anca Cernea
    15 January 2014

    David Satter e un mare cunoscător al Rusiei, lucid și competent. Dar, mai ales e un om de curaj și de o admirabilă ținută morală.
    Într-o vreme în care este propagată o adevărată epidemie de orbire/prostie putinofilă chiar în rândul oamenilor de dreapta din Occident, scrierile lui David Satter fac parte din lista de lecturi obligatorii, în lipsa cărora nimeni nu ar trebui să se trezească vorbind despre cleptocrații de la Moscova. Cu atât mai puțin lăudându-i și propunându-i drept model.

  4. Mihaela Bărbuş
    15 January 2014

    David Satter nu e singur. Pe lista mai sunt doi olandezi.

    http://adevarul.ro/internation…..index.html

    Doi jurnalişti olandezi care au documentat viaţa locuitorilor din Soci şi Caucazul de Nord au primit interdicţie de a participa la Jocurile Olimpice de Iarnă, după ce şi-au publicat rezultatele proiectului lor. Cei doi au lucrat pe ascuns pentru a arăta lumii cum se trăieşte în oraşul cu cea mai mare investiţie din lume pentru organizarea competiţiilor olimpice, unde sărăcia, conflictele, prostituţia, nepăsarea şi corupţia sunt de notorietate.
    Fotograful Rob Hornstra şi reporterul Arnold van Bruggen au pus bazele Proiectului Soci http://www.thesochiproject.org/en/about/ care a durat patru ani, cu scopul de a arăta viaţa cotidiană din oraşul din vestul Rusiei, regiunea Krasnodar.
    Iniţiativa celor doi a fost finanţată între 2009 şi 2013 mai ales prin intermediul donaţiilor, fiind susţinut de peste 650 de oameni din toată lumea, potrivit site-ului dedicat proiectului.
    Soci este considerat o staţiune turistică importantă în Rusia, unde obişnuiau să vină liderii ţării, aflându-se la depărtare de 37 de ore de mers cu trenul de la Moscova.
    Rezultatul muncii lor se poate vedea în carte „Proiectul Soci: Un atlas al Războiului şi al Turismului din Caucaz”, recent lansată pe piaţă.
    De-a lungul anilor de documentare, cei doi jurnalişti au fost arestaţi de mai multe ori de autorităţile locale. „Am început să lucrăm pe ascuns în 2011, fără să publicăm nicio poveste”, a declarat Hornstra pentru revista „Dazed and Confused”. „Dar în 2012 ne-am întors (în Soci) şi am început să cercetăm mai multe subiecte sensibile, aşa că am fost arestaţi de vreo două ori. Totul a culminat în iunie 2013, când autorităţile ne-au interzis să mai intrăm în Rusia pentru următorii cinci ani”, a continuat fotojurnalistul.
    Cei doi au notat în cartea lor că Jocurile Olimpice vor avea loc în apropiere de o zonă de conflict, Abkhazia, de unde au cules mai multe „poveşti despre dispariţii, asasinate puse la cale de forţele de ordine, torturi, procese judecătoreşti nedrepte, nepotism şi corupţie”.

    Si ce daca cei doi ziaristi nu au voie la Soci? Regele, regina si 1ul ministru se vor duce. Se pare ca ” liderii de la Haga s-au lăsat şantajaţi. Fiindcă ar fi promis Kremlinului că vor trimite o delegaţie de rang înalt la Moscova dacă, în schimb, Rusia acceptă să-i trateze bine pe militanţii Greenpeace arestaţi şi aruncaţi anul trecut după gratii în Rusia.
    Înnebunit să nu se vadă boicotat de toţi şefii de stat şi de guvern occidentali, regimul Putin s-a revanşat rapid pentru obedienţa olandeză. Militanţii Greenpeace au fost obligaţi plătească nişte cauţiuni după care fost puşi în libertate. Dar libertatea în sine nu se va putea în veci apăra prin cauţionarea unor agresive regimuri autoritare, dictatoriale sau totalitare.
    http://www.dw.de/vestul-satter…..a-17369565

  5. Mihaela Bărbuş
    15 January 2014

    Am fost nedreapta. Am criticat fara nuantari eforturile de organizare ale olimpiadei de la Soci.
    S-au realizat progrese Nebanuite pentru facilitarea socializarii intre cei prezenti. Nu ratati!
    http://wpolityce.pl/artykuly/7…..a-z-putina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *