FUNDATIA IOAN BARBUS

Basarabia, SIS & Co. nu lucrează pentru tine

Manipularea grosolană continuă cu neruşinare graţie trădătorului Iurie Roşca. „Eroul” în galben apare la televizor (întâmplător la televiziunea PPCD-ului, aliat cu comuniştii) şi ne explică performanţa uluitoare de a pune „steaguri străine” atât pe Parlament, cat şi pe Preşedinţie.

Tânărul care a arborat drapele străine pe Preşedinţia şi Parlamentul Republicii Moldova a fost identificat de către reporterii postului de televiziune EUTV, deţinut de un aliat al preşedintelui Voronin: Iurie Roşca, liderul PPCD.

Se numeşte Ion Galaţchi, are 17 ani şi a justificat arborarea drapelelor prin faptul că a vrut să liniştească mulţimea. Confirmă că a fost sprijinit de poliţişti ca să urce pe clădiri şi nu figurează pe lista celor arestaţi ulterior.

Televiziunea deţinută de liderul PPCD, Iurie Roşca, aliat al preşedintelui Voronin, i-a identificat pe cei doi tineri care, în timpul revoltelor de la Chişinău din 7 aprilie, au arborat pe clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei steaguri ale României şi Uniunii Europene. Unul se numeşte Ion Galaţchi, are 17 ani şi este cel care, în ziua revoltelor, purta un tricou galben şi un rucsac în spate.
Celălalt se numeşte Dragoş Musteţea şi are 19 ani.

Intervievat de reporterii EUTV, Galaţchi a explicat că o persoană necunoscută din mulţime i-a sugerat că, dacă ar arbora steagurile pe cele doua clădiri, mulţimea s-ar putea linişti, convinsă fiind că întreaga clădire a fost cucerită de demonstranţi. El a preluat ideea şi a negociat cu poliţiştii din Preşedinţie, care ar fi fost de acord cu ideea şi doi dintre ei l-ar fi însoţit până pe acoperişul clădirii. Când a coborât, a observat că mulţimea s-a deplasat spre clădirea Parlamentului, aflată vizavi, moment în care s-a gândit să aplice aceeaşi schemă. Cu ceva mai multă greutate a reuşit să urce şi pe Parlament şi să arboreze “steaguri străine”. Colegul său, Dragoş Musteţea, a oferit aceeaşi versiune a faptelor, precizând şi el că nu poate identifica persoana din mulţime care le-a oferit ideea.

Deşi sunt autorii “celei mai mari umilinţe la adresa Republicii Moldova”, cum aprecia Vladimir Voronin arborarea steagurilor străine pe cele două clădiri, Ion Galaţchi şi Dragoş Musteţea nu figurează pe listele persoanelor arestate de poliţie în zilele ce au urmat demonstraţiei.

Apariţia celor doi la televiziunea unui aliat al lui Voronin întăreşte suspiciunile opoziţiei, care acuza puterea că a instrumentat violenţele din ziua de 7 aprilie. Unul dintre liderii opoziţiei chiar afirmase la un moment dat că tinerii turbulenţi din fruntea manifestanţilor ar face parte din Organizaţia de tineret a PPCD, partidul condus de Iurie Roşca.

Tipii au o şcoală în ei, ceva de groază – a se vedea toate filmele de aici. Cine îi vede şi îi aude vorbind ar putea crede la prima vedere că sunt nişte inocenţi (sfântă simplitate, nu?): abia pot să rupă câteva cuvinte, bieţi tineri idealişti, zăpăciţi, dar cu nobile intenţii. Adică s-au gândit ei, micuţii, să liniştească mulţimile (atenţie, „masele”, ca la manual), au intrat în Parlament, i-au convins imediat pe poliţişti şi totul s-a terminat cu bine. Ăştia ne cred nu proşti, ci bătuţi în cap.

Poate că există oameni care nu înţeleg de ce îl numesc pe Iurie Roşca trădător. Până nu demult, mai precis până la alegerile din 2005, Iurie Roşca fusese liderul din opoziţie cu discursul cei mai vehement anti-PCRM şi anti-Voronin. PPCD era puternic anticomunist, organizase marile demonstraţii împotriva introducerii obligatorii a studiului limbii ruse în şcoli şi a oficializării limbii ruse şi cerea apropierea de România. După alegerile parlamentare din 2005, Partidul Popular Creştin Democrat nu numai că a abandonat poziţia anticomunistă, dar s-a aliat cu vechii inamici, comuniştii, participând la a doua „înscăunare” a lui Voronin.

Completările precedente

Cum se face manipularea comunistă: cu foarte multă grijă. SIS stă cu adevărat la „straja ţării”.

Acelaşi individ a arborat steaguri ale României şi UE atât pe sediul Preşedinţiei Moldovei, cât şi pe cel al Parlamentului. Presa de la Chişinău face apel pentru identificarea sa. Un tânăr necunoscut, îmbrăcat în tricou galben şi cu tricolorul pictat pe obraz, a fost dat în urmărire generală de către un portal de ştiri de la Chişinău, în vederea identificării sale, după ce numeroase imagini demonstrează că este autorul unei performanţe incredibile: în ziua de 7 aprilie a reuşit să urce atât pe acoperişul Preşedinţiei, cât şi al Parlamentului, unde a arborat steaguri ale României şi ale Uniunii Europene.

O primă fotografie, publicată pe 8 aprilie, îl înfăţişa arborând pe Preşedinţie steagul UE însoţit de un poliţist, fapt care a alimentat suspiciunile că violenţele ar fi fost instrumentate de către autorităţi.

Ulterior, pe adresa portalului de ştiri UNIMEDIA de la Chişinău au sosit numeroase alte fotografii şi filme care îl arată pe acelaşi tânăr arborând steaguri şi pe acoperişul Parlamentului, în condiţiile în care surse guvernamentale de la Chişinău au declarat că accesul pe cele două clădiri este deosebit de anevoios pentru cineva din afară.

De asemenea, imaginile îl arată pe tânărul în tricou galben şi în alte locuri fierbinţi în timpul revoltelor violente din 7 aprilie. UNIMEDIA a făcut un colaj cu fotografiile şi filmele primite şi îşi invită cititorii să-l identifice pe tânărul care a reuşit aşa performanţă.

ARTICOLUL INIŢIAL

Au apărut noi informaţii cu privire la violenţele comise în ziua de marţi şi puse cap la cap demonstrează un singur lucru: nu numai că participanţii de la demonstraţii au fost provocaţi, dar printre ei s-au aflat persoane infiltrate fie de Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, fie de alte unităţi speciale trimise în zonă pentru a arunca în aer protestul. Comportamentul autorităţilor moldovene din timpul marelui miting anticomunist de marţi şi reacţia ulterioară sugerează existenţa unui plan bine pus la punct de a-i eticheta pe demonstranţi ca fiind unelte ale României şi atentatori la adresa statalităţii şi pentru a pregăti represiunea ulterioră.

Forţele de ordine trimise pentru a apăra instituţiile au fost slab înarmate. Alcătuite în principal din tineri, nu au opus o rezistenţă deosebită şi la un moment dat chiar s-au dat din calea mulţimii. Funcţia lor principală pare a fi fost aceea de a încasa, dar a-i reduce la un simplu sac de box înseamnă a-i subestima, poliţiştii participând la rândul lor la provocări. Au instigat la violenţă, când atacând, când retragându-se. Foarte interesante sunt şi filmele postate pe blogul Bighimot: niscaiva indivizi care sparg pietre şi sunt de o cu totul altă vârstă şi constituţie fizică decât demonstranţii. Poliţişti, agenţi SIS? Greu de spus, dar imaginile fac credibile informaţiile conform cărora tot poliţia a fost cea care a aruncat prima cu pietre.

Pe site-ul Antenei 3 dădusem peste un videoclip foarte interesant, dar nu l-am salvat şi nu îl mai găsesc: tineri care se dedau la distrugeri în faţa parlamentului, dar care vorbbesc ruseşte. La prima vedere nu este nimic ieşit din comun: e posibil să fi fost ruşi printre protestatari, iar rusa are statutul pe care il are în Basarabia. Pe de altă parte, există următoare declaraţie a prim-vicepreşedintelui PLDM care pune într-o cu totul altă lumină imaginile.

Tinerii care au aruncat primii cu pietre erau persoane vorbitoare de limbă rusă, care strigau “Unirea cu România”, ceea ce este o absurditate. Aceştia au intrat în Preşedinţie şi au scos de acolo documente contabile. Astfel, Voronin a organizat provocarea de la Parlament şi Preşedinţie, pentru a spăla crimele, pe care le-a comis”. Declaraţia aparţine lui Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte PLDM în cadrul unei emisiuni la postul de radio Vocea Basarabiei.

„Un alt exemplu sunt tinerii, care s-au urcat pe Parlament şi Preşedinţie, unde se vede că alături sunt poliţişti, ceea ce înseamnă că este totul organizat de comunişti”, a declarat Oleg Cernei, consilier local AMN, la Vocea Basarabiei.

SIS lucrează pentru tine?

A se vedea şi textul primit de Unimedia* (pare a fi o convorbire de pe un chat): accesul pe acoperişul Parlamentului nu se poate face decât cu ajutorul unor chei speciale.

Cu alte cuvinte, agenţi SIS (poate şi FSB?) au profitat de patriotismul protestatorilor pentru a creea imaginea unei lovituri de stat orchestrate de forţele „imperialiste”, „fasciste” si „anti-statale” din România, „ultimul imperiu al Europei” (citat din tov. Vladimir Voronin). Pentru ca familia anti-România să fie completă, se pare că şi serviciile transnistrene au ajuns la Chişinău. Animozităţile personale dispar atunci când la mijloc se află duşmanul comun, românii şi România.

Iar vânătoarea de „fascişti” continuă.

Oleg Brega, cameraman la Jurnal TV, a fost bătut.

Protestele din Moldova vor continua mâine.

* În cazul în care nu merge adresa, încercaţi mai târziu, doar Unimedia a mai căzut şi astăzi.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

104 Comments

 1. Francesco
  9 April 2009

  O imagine ce trebuie sa ne trezeasca: Jos Comunismul!

  jos2

 2. Francesco
  9 April 2009

  Voronin s-a aliat cu Igor Smirnov din Transnistria contra Romaniei. Asta se vede si din prezenta securistilor transnistreni in Chisinau – vezi primul Video News. Masini cu doua numere.

  Nu are importanta pentru „baietii” SIS-Co ca Romania nu a facut nimic, mai mult decat atat, din Romania au venit mesaje de temporizare fata de provocarile comuniste.

  Declaratie Dorin Chirtoaca, Partidul Liberal din Moldova:

  „Autoritatile au provocat si au participat la distrugerea cladirilor Parlamentului si Presedintiei. Cladirile au fost atacate de provocatori din serviciile speciale ale R.Moldova”, a spus Chirtoaca.
  Partidul Liberal condamnă acţiunile întreprinse de guvernarea comunistă în zilele de 7 şi 8 aprilie 2009 şi declară că întreaga răspundere pentru tulburările sociale, soldate cu violenţe, pentru devastarea Parlamentului şi Preşedinţiei revin în totalitate pe seama autorităţilor.
  Partidul Liberal condamnă violenţa ca formă de protest şi declară ataşamentul său neschimbat faţă de valorile democratice şi libertăţile fundamentale ale omului, inclusiv faţă de libertatea de întrunire şi de manifestare liberă şi paşnică a cetăţenilor, în cadrul constituţional al statului de drept.”

  Sursa aici.

 3. Imperialistu'
  9 April 2009

  Poliţiştii patrulează liceele şi identifică copiii după imagini video

  Mai mulţi directori de licee ne-au declarat că instituţiile lor au fost vizitate azi de către poliţişti cu imagini video şi au cerut să identifice tinerii care au participat la proteste.

  Directorii de licee au solicitat să nu le fie expusă identitatea, pentru a nu atrage prea multă atenţie asupra acestor instituţii de învăţământ. Totuşi ei au confirmat că au venit agenţi ai poliţiei care au mers prin sălile de clasă şi în baza imaginilor de la proteste au identificat mai mulţi tineri. Deocamdată, ei au stabilit doar identitatea tinerilor şi coordonatele acestora, fără ca să îi reţină.

  Elevii spun că în acele imagini erau copii care priveau protestele şi nu exprimau violenţe, dar oricum au fost documentaţi de poliţie.

 4. Imperialistu'
  9 April 2009

  Ultimele amenintari (Ziarul de Garda)

  E aproape ora 20.00, dar la redacţie vin mai multe semnale alarmante de la cetăţeni. Foarte mulţi declară că nu se mai simt siguri de securitatea proprie şi cer apărarea jurnaliştilor.

  Ne-au sunat oamenii de la Ialoveni şi declară că deja sunt peste 300 de tineri arestaţi, după ce au fost identificaţi de poliţie prin fotografiile de la proteste.

  Ne-au sunat de la Băcioi, şi ne-au spus că poliţiştii cu primarul au intimidat copiii în şcoală, ameninţâmdu-i cu închisoarea pentru participarea la proteste. Câţiva copii sunt în şoc şi părinţii se tem să meargă la medic.

  Ne-au sunat din Chişinău şi ne-au spus că azi lângă magazinul Sun City au fost înşfăcaţi de pe stradă tineri şi încărcaţi în maşini şi duşi.

  Ne-au sunat de la vamă şi ne-au spus că copiii care se întorceau de la studii pentru vacanţa de Paşti nu sunt admişi în Moldova.

  Ne-au contactat persoane din Chişinău şi ne-au spus că antenele de telefonie mobilă au fost deconectate în centrul oraşului pentru a deranja comunicarea la celulare.

  Ne-au sunat persoane care s-au recomandat poliţişti, prieteni ai poporlui, ne-au spus că valurile de arestări vor continua, de aceea e bine ca oamenii să nu paoret buletine de identitate cu ei ( nu au explicat de ce).

  Ne-au sunat oameni de la Ciocana şi au spus că primesc apeluri telefonice şi voci care se recomandă ca «poliţia» îi întreabă despre vecinii lor, cum pot fi găsiţi şi la ce oră sunt acasă.

  Ne-au sunat iar părinţi ale tinerilor dispăruţi la 7 şi 8 aprilie şi au spus că nu îşi găsesc copiii şi că poliţia nu explică nimic.

  Ne-au sunat oameni de la Orhei şi ne-au spus că unde sunt grupuri de oameni mai mari de 5 persoane — li se alătură cineva cu harta României Mari şi imediat apar alţi bărbaţi care îi acuză de agresiuni din partea României.

  Toate aceste lucruri trebuie verificate, dar instituţiile de stat nu mai răspund la apeluri. Continuăm să înregistrăm plângerile oamenilro şi insistăm să obţinem răspunsuri oficiale la toate câte se întâmplă.

  Vă mulţumim tuturor pentru cooperare

  Echipa ZDG

 5. Imperialistu'
  9 April 2009

  Liste pline cu decedati si emigranti (Ziarul de Garda)

  Marţi dimineaţă Ziarul de Gardă a anunţat pe http://www.garda.com.md ca oricine cunoaşte şi vrea să declare un caz de fraudă, să ne anunţe prin e-mail sau la telefon. Ceea ce a urmat a fost fantastic: în doar o oră s-au adunat mai multe zeci de mesaje. Iniţial am intenţionat să verificăm şi să investigăm fiecare caz de fraudă semnalat. Din păcate, ceea ce s-a întâmplat în centrul Chişinăului ne-a răpit timpul, dar şi ne-a izolat de autorităţile publice care ar fi putut să ne dea un răspuns despre aceste fraude. Telefoanele oficiale nu au mai răspuns, site-urile oficiale nu au mai funcţionat. Prezentăm mai jos o scurtă descriere a unei părţi dintre semnalalele pe care le-am primit. Nu dăm numele persoanelor şi ale secţiilor de votare, ca să nu fie spălate urmele fraudelor. Ne vom ocupa de elucidarea acestor cazuri în zilele următoare. De asemenea, solicităm toate persoanele care cunosc cazuri de fraudă — să ni le comunice: 23-44-38

  Sunt Alexandru Bâtlan. Am votat la Pârâta, Dubăsari. Nu mi s-a aplicat pe fişa din buletinul de identitate ştampila respectivă. Probabil aşa s-a procedat şi cu alţii, şi atunci — oamenii ar fi putut să voteze şi în alte părţi, pe liste suplimentare.

  Suntem un grup de persoane de la Pârâta, Dubăsari. La 5 aprilie la Pârâta nu s-a aplicat ştampila votat în fişa de însoţire a buletinului de identitate. Foarte mulţi oameni nu au primit această ştampilă. Observatorii au văzut acest lucru.

  Sunt Veaceslav Ouş din Chişinău, dar în prezent îmi fac studiile în Japonia. Vă sun de aici de la Răsărit, pentru că mama mea a decsoperit că eu am votat, după listele persoanelor cu drept de vot. Mama mea a mers duminică la staţi de votare şi a descoperit în listele de vot că în dreptul numelui meu era semnat că am primit buletinul şi am votat. Ea a întrebat ce înseamnă asta, căci eu sunt în Japonia, dar i s-a spus că e o mică greşeală, că altcineva a semnat din greşeală. Şi mai rău, mama a descoperit că şi tatăl meu, care a decedat cu câteva luni în urmă, este tot acolo, tot cu semnătura votat. Deşi a cerut ca tata să fie eliminat din listă, cei de la Niroul electoral au bruscat-o. Vă dau adresa biroului electoral, vă rog să verificaţi listele. Dacă e nevoie, vin acasă ca să demonstrez că în buletinul meu nu există ştampila că aşi fi participat la alegeri.

  183 de mii de decedaţi au votat ieri pentru comunişti, aceştia au figurat pe listele de vot…şi acesta e rezultatul unei analize facute numai in cursul zilei de astazi…»
  A.R.

  Am şi eu o sesizare referitor la fraudarea alegerilor! Cumnatul meu s-a dus să voteze şi când s-a uitat pe lista electorală la el în apartament era înscrisă încă 2 persoane cu aceeaşi familie ca a lui! oare de unde a aparut?
  S.G.

  Voronin cu compania au văzut ca cetăţenii noştri au răbdat la toate fărădelegile de până acuma, şi au crezut că nu mai sunt în stare să se revolte. De aceia au şi mers de fraudări atât de obraznice. Cum se face că Rusia e o ţară atât de mare, şi timp de vre-o 3 ore se calculează rezultatele la vre-o 90% din voturi, dar comuniştilor noştri le trebuie câtevai zile ca să-şi asigure cele 61 locuri în Parlament de care au nevoie.
  O.T.

  Am votat la Casa Sindicatelor din Chişinău, sectorul Râşcani. Locuiesc pe bd. Moscovei, într-un apartament pe care l-am procurat cu 7 ani în urmă. Am anunţat demult autorităţile că în acest apartament stau doar eu cu soţia. Când am mers la votare, am văzut că în listă figurau şi vechii proprietari ai locuinţei, care nu mai stau de 7 ani în Chişinău.
  I.L.

  Am fost si eu observator în cadrul Consulatului Moldovei la Bucureşti, din partea Clubului de Tineret al Consiliului Europei. Mă întreb şi eu, ca şi alţi colegi ai mei, ce s-a făcut cu cele 1450 buletine de vot, care nu au fost introduse în numărul general de voturi? Domnul consul ne-a asigurat că vine curierul şi le duce la Chişinău. Trăim în ţara nedreptăţii depline!
  Dumitriţa

  Vreau să vă anunţ că au fost opinii că în comuna B., unde primarul este comunist, au fost incălcari serioase în ziua alegerilor: primarul plătea câte 200 de lei unor persoane pentru voturi în favoarea PCRM.
  O. A.

  La 05.04.2009, în satul B., la finele alegerilor, nu s-au prezentat câteva mii de alegători. Primarul din localitate a adunat aceste buletine de vot şi a pus ştampila pentru PCRM..
  Titus

  Se pare că prea devreme s-au bucurat comuniştii. Va fi uşor de dovedit că alegerile au fost trucate. Instituţiile europene s-au grăbit să recunoască alegerile ca fiind democratice, dar ei ar trebui să cunoască că un măr poate fi foarte frumos pe dinafară, dar total putred înăuntru. Mai ales cunoscându-l pe Voronin.
  O.T.

  Un consătean de-al meu, care se află în Grecia, mi-a spus că ieri s-a protestat şi la Ambasada din Atena şi că moldovenii sunt nemulţumiţi şi de voturile comuniste adunate în Grecia. Ei spun că e imposibil ca peste o sută de persoane să fi votat cu comuniştii. S. Popa, din Bălăşeşti, Sângerei, spune că în dimineaţa zilei de 5 aprilie, când a mers la votare, erau 500 de oameni care votaseră, nu deja. Sunt imagini de la protestul de ieri de la Ambasada Greciei.
  D.C.

  Consilierul raional Orhei, Vasile Roman, consideră că, în acest raion, au fost comise mai multe fraude neînregistrate de către observatori. «Mai întâi de toate, cu câteva zile înainte de alegeri, bătrânii satelor au fost vizitaţi pe la case de către activiştii PCRM cu ameninţări că dacă nu vor vota cu acest partid, vor pierde pensia.

  În rândul doi, în ziua alegerilor, eu personal am descoperit că listele de vot conţineau nume arhaice, de oameni demult plecaţi sau morţi. M-am mirat, pentru că ştiu că la alegerile trecute erau altfel de liste, actualizate, şi nu înţeleg de ce acum le-au scos pe acestea învechite. Este clar — pentru a pune ştampila votat şi în dreptul morţilor.

  Încă un fapt straniu a fost apariţia unor autobuze cu tineri, care aveau această forma nr.9 în baza căreia poţi să votezi oriunde. Teamă mi-i că aceste autobuze au călătorit şi au votat prin mai multe localităţi», a declarat Vasile Roman.

  Mă numesc Larisa. Locuiesc la Poşta Veche, Chişinău. La fel ca şi mulţi concetăţeni de-ai mei pe data de 5 aprilie am participat la alegerile parlamentare. Dreptul meu civic l-am exercitat la secţia de votare 190. Vreau sa semnalez o posibila frauda şi anume pe listele electorale în apartamentul meu mai figurau şi foştii stăpâni care demult au emigrat în Rusia. Eu sunt proprietara apartamentului deja de 9 ani şi în afară de familia mea nimeni nu are vize de reşedinţă în acest apartament.

  Am mers pe 5 aprilie la votare şi am descoperit că în locul meu era deja semnat de altcineva. S-a întâmplat la secţia nr.31, din Chişinău, amplastă în şcoala nr.28. Mi s-a spus că cineva din greşeală a semnat. Totodată, m-au întrebat dacă sora mea, care e înscrisă în aceeaşi listă, dar care e în Germania, de fapt, va veni la vot.
  S.C.

  La adresa Mircea cel Batrân 21, ap.XXX, în lista de bază la votare au fost incluse 7 persoane, dintre care doar 2 (DOUĂ) au viză de reşedinţă şi locuiesc de facto în apartament. În plus, încă o persoană, a treia, care are viză de resedinţă şi locuieşte de facto în apartament NU A FOST pe lista de bază. Din cele 5 persoane incluse suplimentar 2 sunt precedenţii posesori ai apartamentului.
  De asemenea: La sectia de votare 207 din Chişinău, la adresa str. Dimo, în lista de bază a mai fost inclusă încă o persoană care nici nu are viză de reşedinţă şi nici nu locuieşte la respectiva adresă.
  Victor Parlicov

  Nu ştiu exact, dacă legislaţia din R. Moldova le permite persoanelor cu disabilităţi psihice să voteze. Pot să vă povestesc un caz elocvent din acest capitol. Am participat la alegeri în comuna P., raionul S. O vecină, care de la naştere primeşte pensie ca persoană cu dizabilităţi psihice (doamna D.) a participat la alegeri pentru prima dată. Ieşind de la votare, îşi împărtăşea sentimentele fiecărui pe care-l întâlnea pe stradă, povestind că ea a participat la votare şi a votat secera şi ciocanul. (probabil fusese îndrumată anterior).
  S.C.

  Vă sun de pe str. Mărţişor, din Chişinău. Aici suntem doar câteva case şi ne cunoaştem unii pe alţii. Mare mi-a fost mirarea să descopăr în listele de vot persoane care de ani şi ani nu mai locuiesc pe această stradă, nici măcar în Chişinău, sunt cu toţii plecaţi în străinătate.

  De la Spitalul de Boli Infecţioase pentru Copii vă infromăm. Câţiva angajaţi au descoperit în listele de vot persoane care au decedat cu 2-10 ani în urmă.
  P.R.

  La fel s-a întâmplat şi la Durleşti. Morţii Votează! Treziţi-vă naţiune! Ne înşală cum vor ei!
  A.S.

  La fel şi în sectorul Botanica au fost persoane decedate pe lista de votare, straniu de tot.
  Lena

  La Roma, în urma numărătorii voturilor, din peste 1000 de persoane care au votat, doar circa 37 de voturi au fost pentru comunisti! Asta înseamnă 3-4%!
  Mihai

  Am aflat de la o soră că în listele electorale de la Ciocana, str.Ginta Latina, a fost inclus un bărbat răposat acum 19 ani, avem numele şi adresa acestuia. De asmenea, pe str. Ginta Latină a fost inclus soţul unei femei care nu mai este în viaţă de 17 ani.
  Ion

  La o secţie de votare de pe str. Maria Cebotari din Chişinău, în locul meu era semnat deja alt votant. Am reproşat. Mi-au spus că a fost o greşeală tehnică. Nu am crezut, dar nici nu am avut cum a situaţia.
  A.G.

  Listele suplimentare au fost şi ele o sursă de fraude. La secţia de votare de pe N.C. Nu m-am regăsit în listă. Am fost înscrisă în una suplimentară. Cred că aceste liste s-au umplut de votanţi falşi.
  D. M.

 6. Imperialistu'
  9 April 2009

  ATENŢIE! Membrii HYDE PARK sunt vânaţi! (Curaj.net)

  Acum seara, 9 aprilie, vicepreşedintele Asociaţiei HYDE PARK, Anatol Hristea-Stan, a fost arestat de poliţie direct de la domiciliu şi dus într-o direcţie necunoscută. Telefonul mobil îi este deconectat.

  Mai mulţi membri ai Asociaţiei au telefoanele deconectate.

  Sperăm să revenim cu mai multe detalii.

 7. Imperialistu'
  9 April 2009

  Responsabili ai Partidului Comunist din Moldova au platit manifestantilor-provocatori cate 500 de dolari pe ora pentru ca acestia sa strige loizinci pro-romanesti si sa fluture steaguri romanesti, afirma Ivan Burgugi, presedintele Centrului independent de apare a drepturilor omului si analize informationale, citat de agentia Regnum.

  El sustine ca unii manifestanti au castigat astfel, intr-o singura zi, 1.500 de dolari.

  „Astfel, printr-o singura miscare, comunistii, pe de o parte, creaza conditiile pentru aplicarea metodelor de forta impotriva manifestantilor, iar pe de alta parte apare sansa unica, pe unda antiromanismului, de a trage de partea lor intreaga populatie rusofona, inclusiv Gagauzia”, sustine sursa citata.

  De notat faptul ca Ivan Burgugi este si unul dintre liderii care militeaza pentru autonomia Gagauziei.

  Pe de alta parte, se inmultesc semnalele presei de la Chisinau privind caracterul premeditat al actiunilor violente de marti.

  Media moldoveneasca sustine ca deputatii comunisti au fost preveniti din timp sa-si scoata documentele importante din sediul Parlamentului. Acelasi semnal ar fi fost dat si demnitarilor din Guvern, in vederea mitingurilor de vineri.

  P.S. Cam obosit ca sa mai verific. Se numeste Iată oamenii lui Voronin infiltraţi la protestele din Chişinău.

 8. Imperialistu'
  9 April 2009

  Premierul R. Moldova: Jertfele umane vor fi foarte greu de evitat, daca vor fi atacate institutiile statului

  Premierul moldovean Zinaida Greceanii a facut apel joi seara la populatie sa nu iasa in strada vineri si sa respinga orice provocari, pentru ca „daca vor fi atacate institutiile statului, jertfele umane vor fi foarte greu de evitat”.

  „Din pacate, trebuie sa va comunic ca intentiile criminale de a pune din nou sub gloante vietile tinerilor nostri nu s-au terminat. Organizatorii celei mai mare crime din istoria Republicii Moldova planifica pentru miine si duminica sa foloseasca din nou copiii pentru a devasta cladirea Guvernului, de data aceasta. Daca acest lucru va fi admis de noi toti, jertfele umane va fi foarte greu de evitat. Politia va folosi toate mijloacele necesare pentru apararea constitutionalitatii Republicii Moldova, inclusiv armele”, a declarat premierul moldovean citat de agentia Moldpres.

  Zinaidea Greceanii a mai adaugat: „Ma adresez catre Dvs. ca prim-ministru, ca mama, vorbiti cu scumpii vostri copii, convingeti-i ca viata este cel mai sfint lucru pe care ni l-a dat Dumnezeu. Nu trebuie sa si-o inchine intereselor unor persoane care nu au nimic sfint pe lumea aceasta. Va rog sa ma credeti, ca copilul nici unuia dintre acei care au organizat acest macel nu se afla in strada, toti ii tin in siguranta. Ii folosesc doar pe ai Dumneavoastra”.

  Moldovenii sunt asteptati vineri, incepand cu ora 10:00, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, intr-un amplu miting impotriva sistemului comunist. Tinerii sunt invitati la un protest non-violent – REVOLUTIA FLORILOR, potrivit mesajelor care circula pe bloguri, twitter, facebook si alte siteuri de socializare.

 9. Imperialistu'
  9 April 2009

  Jurnaliştii Antena 3, urmăriţi în Republica Moldova, s-au întors în ţară

  Jurnaliştii Antena 3 trimişi în Republica Moldova au ajuns în România.

  Dan Niţescu operator şi reporter, Victor Alexandru, asistent de imagine şi corespondentul Petru Terguţă au intrat joi seară în ţară prin vama Albiţa.

 10. Imperialistu'
  9 April 2009

  Jurnalişti Realitatea TV reţinuţi în Republica Moldova

  Reporterul Yevgeniya Kironaki, operatorul Mihai Valentin Buzduga şi şoferul Gabriel Colac sunt cei trei reţuniţi de către poliţia din Republica Moldova. Realitatea TV nu mai poate contacta de trei ore trimişii în Republica Moldova. Jurnaliştii au fost aşteptaţi de poliţişti în camera de hotel. Aceştia au fost conduşi la Comisariat cu maşina Realitatea TV.

  Yegeniya şi Valentin se întorceau în jurul orei 21:30 de la o filmare, iar şoferul lor le-a dat un telefon. I-a spus Yevgheniyei că în cameră îi aşteaptă poliţia. Ea a reuşit să dea un telefon în redacţie şi să anunţe că vor fi interpelaţi de forţele de ordine.

  Odată ajunsă în camera de hotel, Yevgenyia a fost informată că trebuie să îşi ia tot echipamentul, maşina şi să-i urmeze la Comisariat pentru verificări de rutină. Deasemenea i s-a spus că nu are nici un motiv pentru care să se sperie.

  Odată ajunşi la Comisariat, celor trei li s-au luat actele, fiind rugaţi să aştepte în maşină. După aproximativ 40 de minute de aşteptare cineva din redacţia de la Bucureşti i-a trimis Yevgeniyei un mesaj pe telefon ca să-i întrebe dacă sunt bine. Răspunsul primit a fost „Ok”.

  Din acel moment nu s-a mai putut stabili nici un contact cu cei trei pentru că au telefoanele închise.

  Jurnaliştii de la Bucureşti au încercat să contacteze autorităţile de la Chişinău ca să afle ce se întâmplă cu cei trei. Au sunat şi la Ministerul Afacerilor Externe,iar consulul de pe lângă Ambasada României la Chişinău i-a căutat în patru secţii de poliţie, dar nu i-a găsit.

  Potrivit unor surse ale jurnaliştilor Realitatea TV, se pare ce cei trei se află în sediul Ministerului de Interne.

 11. Imperialistu'
  9 April 2009

  Mărturii şocante ale victimelor care au fost arestate de poliţie

  Vanatoarea de oameni continua (Ziarul de Garda)

 12. Francesco
  9 April 2009

  Continua rapirile si arestarile in Republica Moldova. Se vorbeste (neconfirmat de Ministerul de Interne moldovean) ca ar fi peste 500 de arestati.

  Iosif Buble, ziarist la televiziunea Antena 3 aprezentat la televiziune un interviu socant cu un oficial moldovean (caruia i s-a ascuns fata, sper ca si vocea nu era a lui) care a aratat una din metodele de fraudare: prin fisele de insotire ale buletinului de identitate. S-au eliberat fise de insotire multiple pentru acelasi buletin de identitate, deci o persoana se putea duce sa voteze de mai multe ori, la sectii diferite, dupa cate fise de insotire avea. Aceste documente – fisele de insotire – false s-au eliberat numai membrilor Partidului Comunist moldovean.

 13. Francesco
  9 April 2009

  Document cutremurator, un tanar batut crunt de oamenii lui Voronin – video!

 14. Francesco
  9 April 2009

  Numere de telefon date de Ministerul de Externe roman pentru a semnala disparitia cetatenilor romani in Moldova ca urmare a represiunii comuniste ordonate de Voronin: intre orele 8.00 – 20.00: 021 431 1511 Dupa orele 20.00: 021 431 1203

  De pe StiriAzi

 15. Satya
  9 April 2009

  nu poti decat sa privesti oripilatla tot ce se intampla. te doare chiar si asa…

 16. A.F.
  9 April 2009

  societatea civila are o pozitie clara, tot mai multe ONG isi fac cunoscuta pozitia, puteti vedea si aici: http://senin.ladyclub.md/2009/…..-chisinau/
  trebuie sa avem o pozitie si sa ramanem impreuna, chiar daca …nu circula trenurile. sunt ironica, dar asta ma ajuta sa nu fiu deprimata

 17. Francesco
  9 April 2009

  Satya, doare ce vedem, dar si intareste. Acum se vad mai bine si prietenii si …ceilalti. Bine ai venit la noi!

  De pe blogul Antonitei Fonari citam urmatoarele fraze:

  În ziua de 7 aprilie, în centrul Chişinăului au avut loc manifestări spontane şi paşnice care au fost folosite pentru a provoca acţiuni violente şi criminale, rezultate în distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Acţiunile întreprinse de forţele de ordine nu au fost de natură să prevină actele de violenţă şi vandalism.

  Condamnând în mod categoric acţiunile de violenţă şi de vandalism, considerăm inadmisibilă prezentarea tuturor acţiunilor de protest doar prin prisma acestor acţiuni criminale. In particular, este complet nejustificat transferul de responsabilitate şi de imagine de pe acţiunile grupului violent pe grupul mult mai numeros şi reprezentativ de protestatari paşnici sau pe liderii politici, unii din care, de fapt, au încercat stoparea violenţelor. Protestele paşnice nu au avut un mesaj antistatal.

  În timp ce actele de violenţă ce s-au produs nu pot avea nici o justificare şi trebuie investigate de organele competente, considerăm că protestele paşnice au izbucnit pe fundalul suspiciunilor legate de corectitudinea alegerilor şi neîncrederea în instituţiile publice, inclusiv cele care au administrat procesul electoral, şi, fiind cauzate, în context mai larg, de nemulţumirea tinerilor faţă de situaţia social-economică, de incertitudinea într-un viitor al lor în Republica Moldova.

  Va rog sa cititi mesajul de pe blogul lui Antonita. Bine ai venit Antonita!

  Tinerii – si nu numai – din Republica Moldova refuza sa vietuiasca, sa-si duca zilele de azi pe maine, asa cum altii au fost obligati/educati sa o faca in perioada sovietica. Ei au nevoie de o speranta, ce nu creste la umbra de sange a secerii si ciocanului…

 18. Francesco
  9 April 2009

  Reuters UK are ceva de zis despre frica rusilor de puterea poporului. Sub titlul „Fearing people power, Russia slams Moldova protests”, se fac o serie de afirmatii dintre care citam:

  Crowds of Moldovan students denouncing alleged election fraud by the ruling Communists smashed their way into the parliament and set it ablaze last Tuesday. The authorities responded with a crackdown and mass arrests.

  For Moscow’s ruling class, the protests revived bad memories of street rallies in ex-Soviet republics Ukraine and Georgia that toppled pro-Moscow regimes, and raised fears that young Russian crowds might one day slip out of the Kremlin’s control.
  Foreign Minister Sergei Lavrov described the young protesters who ransacked Moldova’s parliament as „pogrom-makers” set on destroying the country. Official newspaper Rossiiskaya Gazeta blamed the West and warned of civil war in Moldova.

  „The Moscow authorities are afraid of spontaneous mass protests in the regions…and for this reason Russian television is showing what is happening in an exclusively negative light,” said Dmitry Oreshkin, a Moscow-based political analyst.

  „It is beneficial for the Kremlin to show the consequences of peoples’ protests to justify why it needs to be tough,” Oreshkin said.

  Russian television described the protests as pogroms and invited a string of analysts to explain the „provocations from abroad.” The protesters were described as „terrorists” by the deputy head of parliament’s foreign policy committee.

  „The slogans that were proclaimed and the flags that were waved about in Chisinau deeply disturbed us,” Russian Foreign Minister Sergei Lavrov told state-run news agency RIA.

 19. Imperialistu'
  9 April 2009

  10 aprilie – Unimedia

  (UPDATE 19:25, April 10, local time)
  Română: Publicaţia Jurnal de Chişinău şi postul online Jurnal TV solicită Ambasadei SUA la Chişinău să ofere azil politic pentru toată redacţia, reieşind din faptul că reporterii publicaţiei sunt terorizaţi în aceste zile de către organelle de forţă.

  (UPDATE 19:21, April 10, local time)
  Romanian: După ce presa a scris că guvernarea comunistă ar fi co-participat la devastarea sediului Parlamentului şi a Preşedinţiei, publicând o imagine cum tinerii de pe aceste edificii erau asistaţi de către poliţişti, astăzi, 10 aprilie, paza prezidenţială a explicat jurnaliştilor: “Poliţistul care apare într-o fotografie pe acoperişul Preşedinţiei se afla acolo pentru că a fost rugat de vandali să urce”. Cât despre faptul că un poliţist a fost filmat cum distrugea un gard de beton în ziua protestului, care se presupune că ar fi pregătit pietre pentru protestatarii, care au aruncat în Preşedinţie, explicaţia a fost că “poliţiştii nu puteau scoate din curte o maşină”. De unde se luase acea maşină în curte şi de ce nu putea fi scoasă pe poarta care era chiar lături, reprezentanţii Preşedinţiei nu au explicat, precizează jurnal.md.

  (UPDATE 18:35, April 10, local time)
  Română: Joi dimineaţă în jurul orelor 8, poliţia a vizitat mai multe licee din capitală printre care Ion Creangă, Gh. Asachi, Mihai Eminescu, L. Blaga, N. Iorga. Aceştia au căutat liceenii care au lipsit de la ore în ziua de marţi, atunci când au avut loc violenţele de la parlament şi preşedinţie. Directorii liceelor sunt înfricoşaţi de teama că-şi vor pierde serviciul.

  (UPDATE 18:11, April 10, local time)
  Romanian: Lina Grâu, corespondentul agenţiei româneşti NewsIn la Chişinău, pleacă din Republica Moldova, pentru a nu fi arestată de către forţele de ordine. „Am primit mai multe semnale şi am decis că e mai bine pentru mine şi pentru integritatea copiilor mei să plec acum în România”, a declarat Lina Grâu pentru UNIMEDIA.

  (UPDATE 16:38, April 10, local time)
  Romanian: Reporterul TVR în Moldova, Doru Dendiu, a fost eliberat, transmite Antena3.

  (UPDATE 16:36, April 10, local time)
  Romanian: Preşedintele Vladimir Voronin a cerut Curţii Constituţionale să ordone renumărarea voturilor la alegerile legislative, argumentând că acesta va fi un argument că alegerile au fost corecte. Opoziţia a susţinut anterior că fraudarea alegerilor a avut loc nu doar la numărarea voturilor, dar şi prin votarea masivă a persoanelor decedate, votarea de mai multe ori a aceloraşi persoane la diferite secţii de votare şi votarea la domiciul din Moldova a persoanelor de peste hotare.

  UPDATE 16:23, April 10, local time)
  Romanian: În acest moment, în jur de 800 de manifestanţi s-au adunat în PMAN. Tinerii au adus cu ei flori, pentru a sublinia caracterul paşnic al acţiunii prin care îşi demonstrează dezacordul faţă de rezultatele alegerilor din 5 aprilie, precum şi faţă de intimidările autorităţilor la adresa tinerilor protestatari.

  Top News
  Big protestes in Chisinau, the capital of Republic of Moldova
  (UPDATE 19:25, April 10, local time)
  Română: Publicaţia Jurnal de Chişinău şi postul online Jurnal TV solicită Ambasadei SUA la Chişinău să ofere azil politic pentru toată redacţia, reieşind din faptul că reporterii publicaţiei sunt terorizaţi în aceste zile de către organelle de forţă.
  English: Jurnal de Chisinau newspaper and JurnalTV asked the US embassy in Chisinau to offer political asylum for all the editing team, because of the fact that the reporters are being terrorized these days by the force organs.

  (UPDATE 19:21, April 10, local time)
  Romanian: După ce presa a scris că guvernarea comunistă ar fi co-participat la devastarea sediului Parlamentului şi a Preşedinţiei, publicând o imagine cum tinerii de pe aceste edificii erau asistaţi de către poliţişti, astăzi, 10 aprilie, paza prezidenţială a explicat jurnaliştilor: “Poliţistul care apare într-o fotografie pe acoperişul Preşedinţiei se afla acolo pentru că a fost rugat de vandali să urce”. Cât despre faptul că un poliţist a fost filmat cum distrugea un gard de beton în ziua protestului, care se presupune că ar fi pregătit pietre pentru protestatarii, care au aruncat în Preşedinţie, explicaţia a fost că “poliţiştii nu puteau scoate din curte o maşină”. De unde se luase acea maşină în curte şi de ce nu putea fi scoasă pe poarta care era chiar lături, reprezentanţii Preşedinţiei nu au explicat, precizează jurnal.md.
  English: After the press has written that the communist government has co-participated at vandalism acts from presidency and parliament, publishing an image with youth supported by policemen, today, April 10, the presidential security explained to the journalists: „The policeman that appears in the photo on the roof of the presidency was there because he was asked to get up by the people”. As about the fact that a policeman was filmed while destroying a yard for giving stones to the protestants, the explanation was: „the police could not get a car out of the yard”. Where was that car from and why couldn’t the car be taken out from the yard although near there was a gate, the presidential security didn’t respond.

  (UPDATE 18:35, April 10, local time)
  English: On Thursday morning, 8 A.M., police came to different lyceum from Chisinau and started looking who missed classes on Tuesday, when the presidency and parliament buildings were vandalized. The visit lyceums are: Ion Creangă, Gh. Asachi, Mihai Eminescu, L. Blaga, N. Iorga. The directors of the institutions are affraid not to lose their jobs.
  Română: Joi dimineaţă în jurul orelor 8, poliţia a vizitat mai multe licee din capitală printre care Ion Creangă, Gh. Asachi, Mihai Eminescu, L. Blaga, N. Iorga. Aceştia au căutat liceenii care au lipsit de la ore în ziua de marţi, atunci când au avut loc violenţele de la parlament şi preşedinţie. Directorii liceelor sunt înfricoşaţi de teama că-şi vor pierde serviciul.

  (UPDATE 18:22, April 10, local time)
  Română: “M-au bătut cât au putut. Am fost lovit peste tot corpul.” Aşa a comentat pentru UNIMEDIA unul dintre tinerii arestaţi de către poliţie în noaptea zilei de 7 aprilie. Tânărul povesteşte cum a fost bătut şi maltratat de către forţele de ordine, inclusiv că i-au fost luate actele, banii şi telefonul mobil.

  (UPDATE 18:11, April 10, local time)
  Romanian: Lina Grâu, corespondentul agenţiei româneşti NewsIn la Chişinău, pleacă din Republica Moldova, pentru a nu fi arestată de către forţele de ordine. „Am primit mai multe semnale şi am decis că e mai bine pentru mine şi pentru integritatea copiilor mei să plec acum în România”, a declarat Lina Grâu pentru UNIMEDIA.
  English: Lina Grâu, news correspondent of NewsIN Romania in Chişinău is leaving Moldova, because of not being arrested by police. „I’ve received a few signs and I decided it’s better for me and integrity of my children to leave now in Romania”, declared Lina for UNIMEDIA.

  (UPDATE 16:40, April 10, local time)
  Romanian: Persoanele care au semnalat acţiune fraudare a alegerilor sunt rugate să contacteze:
  Partidul Liberal Democrat (PLDM) – 81-51-64 (sau info@pldm.md – D.R.)
  Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) – 54-57 22
  Partidul Liberal (PL) – 24-35-69
  English: People that have proves about election frauds are asked to contact the next parties:
  Partidul Liberal Democrat (PLDM) – 81-51-64 (sau info@pldm.md – D.R.)
  Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) – 54-57 22
  Partidul Liberal (PL) – 24-35-69

  (UPDATE 16:38, April 10, local time)
  Romanian: Reporterul TVR în Moldova, Doru Dendiu, a fost eliberat, transmite Antena3.
  English: Romanian reporter, Doru Dendiu, from TVR was realeased, says Antena3.

  (UPDATE 16:36, April 10, local time)
  Romanian: Preşedintele Vladimir Voronin a cerut Curţii Constituţionale să ordone renumărarea voturilor la alegerile legislative, argumentând că acesta va fi un argument că alegerile au fost corecte. Opoziţia a susţinut anterior că fraudarea alegerilor a avut loc nu doar la numărarea voturilor, dar şi prin votarea masivă a persoanelor decedate, votarea de mai multe ori a aceloraşi persoane la diferite secţii de votare şi votarea la domiciul din Moldova a persoanelor de peste hotare.
  English: President Vladimir Voronin asked the Constitutional Court of Moldova to command renumbering the votes for the legislative elections, saying that this is going to be an argument that the elections were correct. The opposition sustained that elections were faked not at the votes numbering, but because of the dead people vote and the votes of people that have permanent residence in other countries, but voted also in Moldova.

  (UPDATE 16:23, April 10, local time)
  Romanian: În acest moment, în jur de 800 de manifestanţi s-au adunat în PMAN. Tinerii au adus cu ei flori, pentru a sublinia caracterul paşnic al acţiunii prin care îşi demonstrează dezacordul faţă de rezultatele alegerilor din 5 aprilie, precum şi faţă de intimidările autorităţilor la adresa tinerilor protestatari.
  English: At this moment, about 800 manifestants gathered in the central square of Chisinau. The young people brought with them flowers for accentuating the peaceful character of the action, where they demonstrate disagreement towards the results of the elections from April 5th and the intimidation towards the young protestants.

  (UPDATE 15:55, April 10, local time) The young man that hoisted foreign flags on the presidency is the same that hoisted the flag on the parliament. See the videos below from JurnalTV.

  (UPDATE 15:35, April 10, local time) People working at UNIMEDIA are being intimidated now through SMS messages saying that police and secret services are on their way of making arrests at UNIMEDIA’s office.

  (UPDATE 15:30, April 10, local time) A young man, 23 years, who was arrested on April 7, was cruel beaten by police, after he participated at the manifestation as a translator for a group of swedish journalists. This way, the policemen were very interested to find out what is his connection with the Swedes.

  (UPDATE 14:17, April 10, local time) The Editor-in-chief at Jurnal de Chisinau newspaper was released. She was arrested because „circulating near the government for extracting info which could be used to hit the government”, says Jurnal.md.

  (UPDATE 13:07, April 10, local time) Just a few moments ago, Rodica Mahu, editor-in-chief at Jurnal de Chisinau newspaper, was kidnapped in the back of Goverment Building. A group of 4 persons in civil uniform took her with a white car in undefied direction.

  (UPDATE 11:25, April 10, local time) Russian Federation has offered special equipment to Moldova for fighting against the protests from Chisinau. The news belongs to the Russian publication Kommersant.

  (UPDATE 11:18, April 10, local time) Journalists teams from Romania (Realitatea TV, Antena 3), which broadcasted live the events from PMAN, were arrested and expulsed from Moldova.

  (UPDATE 11:17, April 10, local time) This morning, all buses to Chisinau were stopped and verified if there was young people eager to participate at the protest.
  One bus with the route Oradea (Romania) – Chisinau was stopped and 10 students was arrested. „I was coming home, related to Easter holidays. The police declare that they will allow us to go home, only if parents will come with passports to take us” declared Catalina Tomsa for UNIMEDIA, one of the arrested persons.

  (UPDATE 11:12, April 10, local time) Although 2 days before on internet was transmitted that today will be organized a big protest, yesterday there was a message transmitted among internet that between protesters will be instigators. They will start the fights and the police will have the argument to use weapons.

  (UPDATE 10:57, April 10, local time) At this moment, in PMAN, there are about 10 protestars, but in the back of the Goverment – hundreds of police-men, equiped for fighting.

  At a distance of 10 minutes from the center of Chisinau are 10 military trucks.

  (UPDATE 00:47, April 10, local time) It seems like a lot of websites are already blocked in Moldova by Moldtelecom internet provider, such as: unimedia.md, unimedia.info, jurnaltv.md, hotnews.md, protv.md (news sites), facebook.com, odnoklassniki.ru, twitter.com (social networks).

 20. Imperialistu'
  9 April 2009

  Grădina publică «Ştefan cel Mare» sub controlul unor grupări suspecte

  Grupuri de 4-6 persoane îmbrăcate în civil reţin oamenii care se plimbă prin Grădina Publică «Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău».

  Recent, aproximativ cu o oră în urmă, reporterii ZDG au văzut cum a fost urmărit un tânăr şi reţinut, sucindu-i-se mâinele la spate. După un scurt dialog între ei, tânărul a fost eliberat şi s-a îndreptat spre spatele clădirii Guvernului. În aceelaşi timp, la intrarea în parc, a parcat o maşină ce avea numerele de îmatriculare transnistrene C221BX. Din vehicol au ieşit câteva persoane care au salutat grupurile suspecte îmbrăcate în civil. Acestea urmează în încontinuare să patruleze parcul.

  25 de zile de arest pentru Sergiu Mocanu

  Azi, 10 aprilie 2009, Judecătoria sectorului Buiucani a examinat învinuirea înaintată pe numele lui Sergiu Mocanu, ex-consilier prezidenţial, de către Procuratura Generală şi a pronunţat hotărârea de prelungire a mandatului de arest pentru 25 de zile, fiind învinuit de organizarea dezordinii publice.

  Amintim că, pe 8 aprilie curent, în jurul orelor 10:30, Sergiu Mocanu a fost luat cu forţa din stradă de către 10 persoane îmbrăcate în civil, care nu s-au legitimat, dar au spus că sunt poliţişti. Câteva ore mai târziu, a fost arestat preventiv pentru 72 de ore la Departamentul Servicii Operative al Ministerului Afacerilor Interne.

 21. Imperialistu'
  9 April 2009

  Anatol Mătăsaru bătut cu cruzime la poliţie

  Anatol Matasaru - batut de "fortele de ordine" din republica voronista

  Anatol Mătăsaru spune că a fost bătut cu cruzime în birourile nr.228 şi 223 de la Comisariatul General de Poliţie, unde se află din dimineaţa zilei de 9 aprilie până în prezent.

  Avocatul Victor Panţâru ne-a informat că Anatol Mătăsaru a fost reţinut la 9 aprilie dimineaţa în timp ce ieşea din propria casă. Persoanele care l-au reţinut erau în civil şi nu au explicat de ce îl reţin.

  Mătăsaru i-a explicat avocatului său că a fost bătut de către doi poliţişti, numiţi Sârbu şi Ghenaduie, în birourile bir 228, bir 223. El spune că a fost bătut cu picioarele şi cu pumnii.

  Panţâru declară că Mătăsaru are faţa deformată de lovituri, respiră cu greu şi acuză că ar avea coaste rupte. Deşi după bătăi el a solicitat ambulanţa, medicii au venit şi i-au acorda t ajutoare, dar poliţiştii i-ar fi împiedicat pe ei să documenteze suficient traumatismele lui Mătăsaru.

  «Indiferent ca e acuzat, Mătăsaru, poliţia nu e în drept să aplice forţa, de asemenea trebuie să deţină persoanele reţinute în condiţii conforme standardelor», a declarat Panţâru, adăugând că Mătăsaru are hainele rupte pe el, vorbeste încet şi nu poate respira, acuză ameţeli, stări de leşin.

  De asemenea, dosarul pe numele lui Mătăsaru a fost întocmit abia la 6 ore de la reţinere, ceea ce constitue din nou o încălcare a legislaţiei.

 22. Imperialistu'
  9 April 2009

  Unul dintre tinerii arestaţi de poliţie povesteşte despre chinurile prin care a trecut

 23. Imperialistu'
  9 April 2009

  Canalul Dorineim20 nu mai contine nici un videoclip privitor la Moldova. Exista un singur clip uploadat ieri seara, fara legatura cu s-a intamplat in ultimele zile; ca si cum le-ar fi sters ea. E posibil sa le fi scos pentru a induce in eroare eventualii securisti trimisi la vanatoare. Exista insa si varianta proasta: au fost scoase de altii, dupa ce au aflat parola, in vreun fel sau altul.

 24. Imperialistu'
  9 April 2009

  Declaratie de presa a Tov. Vladimir Voronin, intr-o alta limba decat cea a republicii (tov. Voronin incalca legea fundamentala a statului).

  Uniunea Scriitorilor din Moldova: regimul comunist – factor de instabilitate

  CCA atenţionează: Operatorii care nu vor retransmite posturile tv naţionale vor fi sancţionaţi

  Paza prezidenţială le explică jurnaliştilor străini ce făcea poliţistul pe acoperişul Preşedinţiei

  Poliţistul care apare într-o fotografie pe acoperişul Preşedinţiei alături de tinerii care arborau drapelul Uniunii Europene se afla acolo pentru că a fost rugat de vandali să urce (!). Aceasta este explicaţia dată de şeful pazei prezidenţiale, jurnaliştilor străini.

  Astăzi, după amiază, jurnaliştii au fost invitaţi la o conferinţă în cadrul căreia şeful pazei prezidenţiale a încercat să spulbere bănuielile provocate de o fotografie în care alături de protestatarii care arborau drapelul UE pe Preşedinţie se afla un poliţist, iar în spatele palatului prezidenţial, în timpul actelor de vandalism de lângă instituţia de stat, un poliţist distrugea un gard de beton.

  Poliţistul din fotografie a urcat pe Preşedinţie pentru că a fost silit de protestatari. Când au dat buzna în clădire, protestatarii s-au apropiat de el şi-au cerut să-i conducă pe acoperişul instituţiei şi el a fost nevoit să o facă. Aceasta este explicaţia pe care au primit-o jurnaliştii. Cât priveşte gardul de beton, acesta a fost distrus pentru că poliţiştii nu puteau scoate din curte o maşină. De unde se luase acea maşină în curte şi de ce nu putea fi scoasă pe poarta care era chiar lături, reprezentanţii Preşedinţiei nu au explicat.

 25. Imperialistu'
  9 April 2009

  Foarte multă poliţie în spatele Guvernului

  Doru Dendiu TVR 1:Nu am fost lăsat să anunţ Ambasada României

  Ion Terguţă a fost plimbat prin birouri timp de şase ore

  Ghenadie Brega: Au sechestrat toate actele importante „Hyde Park”

 26. Imperialistu'
  9 April 2009

  Elevii, spaima lui Voronin

  In Coreea de Nord, regimul autoritar al lui Kim Jong-Il aresteaza frecvent elevi, considerati periculosi pentru ordinea de stat. In Romania anilor ’40, sovieticii au facut si ei acelasi lucru. In 2009, la Chisinau si in orasele din apropiere, fortele de securitate periaza scolile si aresteaza adolescenti direct din timpul orelor. Regimul lui Vladimir Voronin reactioneaza la protestele opozitiei printr-o politica de stat tradusa in Republica Moldova printr-un singur cuvant: teroare.

  Situat la 40 kilometri de capitala, orasul Orhei cunoaste in aceste zile efectele represiunii duse de fortele de securitate. La Liceul „Alecu Russo”, doua dintre cele mai bune eleve, ambele in varsta de 18 ani, au fost ridicate ieri de agenti imbracati in civil pe motiv ca ar fi incercat sa participe la protestele de strada de la Chisinau. „La prima ora a diminetii au venit la liceu politisti in civil. La inceput au urmarit atent ce se intampla, cine intra, cine iese, dupa care au cerut sa vina la directiune doi copii de 18 ani, cu cele mai bune rezultate, Alexandrina B. si Olga Sandulescu. Li s-a spus sa-si ia si lucrurile”, a povestit pentru „Romania libera” profesoara Elena Golub. Potrivit acesteia, marti cele doua fete au facut tot posibilul, alaturi de elevi de la mai multe scoli, sa plece spre capitala. „Dar atunci drumurile au fost blocate, politia le-a spus sa se intoarca inapoi si multi dintre copii nici n-au mai ajuns la Chisinau. Unii au ajuns, dar cele doua fete, nu. Ele s-au intors pe jos inapoi de la marginea orasului, unde ajunsese grupul”, completeaza profesoara Golub. Aceasta s-a sfatuit deja cu un avocat, intrucat, din informatiile pe care le are, vizati sunt acum si dascalii copiilor urmariti de procuratura.

  Cu un avocat chemat la timp la scoala s-a sfatuit si Paula T., eleva la acelasi liceu, „Alecu Russo”. Agentii revenisera sa o ridice si pe ea, dar aparatorul le-a cerut politistilor in civil citatie. Contrar oricaror uzante, fortele de ordine au scris una pe loc, dar pana la urma Paula nu a mai fost luata de la scoala, asa cum s-a intamplat cu colegele ei. Pentru Mihai S., in schimb, calvarul dureaza deja de cateva zile. Politia face presiuni imense asupra adolescentului care, desi a incercat, nu a mai ajuns la demonstratii. A fost dus la comisariat marti, a fost eliberat la scurt timp, iar ieri dimineata, la ora 7.00, a fost chemat din nou la politie. Mihai a fost eliberat si de aceasta data, dar nici el, nici profesorii sai nu stiu ce va urma.

  Spitalul de Urgenta din Chisinau ascunde violentele comise de batausii regimului comunist. Inauntru misuna politistii, iar medicii si asistentele sunt terorizati de agenti care tipa la ei si ii ameninta cu bataia. In apropierea cladirii, un tanar snopit in bataie, adus in stare de inconstienta, este tarat din Ambulanta de catre membrii fortelor de securitate. Deputatul independent Valentina Cusnir este internata aici, dupa ce a fost snopita in bataie pe 7 aprilie. In urma agresiunii, aceasta s-a ales cu o comotie cerebrala si o mana rupta. Nu departe de salonul ei zace, incatusat de pat, si Denis Roscot, un adolescent de numai 19 ani, care a fost batut crunt de politie. Tanarul este pazit de doi agenti care au ordin sa traga la picioarele celor care incearca sa-l viziteze.

 27. Imperialistu'
  9 April 2009

  UNIMEDIA este un site de „orientare fascistă”, care „şi-a jucat rolul în coordonarea pogromurilor” de la Parlament şi Preşedinţie. Aşa interpretează „Comunistul”, ziarul oficial al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, modul în care UNIMEDIA a relatat evenimentele din perioada acţiunilor de protest de la Parlament şi Preşedinţie.

  Si acum, Alte grupari din Romania care au sprijinit si incurajeaza tentativa de lovitura de stat din R. Moldova, direct de pe Moldova-Suverana, de acolo de unde scrie tradatorul de tara Mihai Contiu.

 28. Imperialistu'
  9 April 2009

  PLDM, PL şi AMN vor organiza mâine proteste contra represaliilor

  Cele trei partide de opoziţie anunţă că vor organiza mâine, la ora 11:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, proteste contra represaliilor începute zilele trecute de autorităţi împotriva participanţilor la mitigurile din 6-7 aprilie, curent. La manifestaţiile de mâine vor participa membri şi simpatizanţi ai PLDM, PL şi AMN din toate raionale republicii. Protestul este autorizat de Primăria Chişinău.

  ONG-uri: În Republica Moldova se creează premisele pentru instaurarea unui regim poliţienesc şi dictatorial

 29. Imperialistu'
  9 April 2009

  Societatea civilă din România cere UE să se implice în rezolvarea crizei din Republica Moldova

  În textul care a fost asumat de majoritatea organizaţiilor neguvernamentale cu activitate proeminentă în România se spună că:

  Prin indiferenţa sa, Occidentul poartă o parte din vina pentru ce se întîmplă în Moldova acum” şi este citată « disidenţa » Emmei Nicholson, singura persoană din grupul observatorilor OSCE care a formulat dubii cu privire la corectitudinea alegerilor din Republica Moldova.

  Apelul SAR atrage însă atenţia că alegerile, indiferent de aspectul tehnic al numărătorii voturilor, nu pot fi considerate corecte cîtă vreme legea electorală este părtinitoare, opoziţia este intimidată iar presa supusă controlului oficial.

  În consecinţă Apelul solicită:

  “1. Recunoaşterea oficială a realităţii că principiile democratice nu sînt respectate în Moldova şi sprijin occidental necondiţionat pentru aplicarea acestora, ca în cazul ţărilor Baltice la începutul anilor ’90.

  2. Presiuni diplomatice asupra autorităţilor de la Chişinău pentru încetarea reprimării manifestaţiilor şi eliberarea imediată a protestatarilor arestaţi.

  3. Organizarea de urgenţă a unei mese rotunde, ca formulă de negociere politică, coordonată de Uniunea Europeană, cu participarea tuturor partidelor din Republica Moldova, pentru a se asigura aplicarea regulilor democratice şi pentru asigurarea unor alegeri corecte şi a libertăţii presei.”

  Procuratura de la Chişinău: Cetăţeanul român arestat în R. Moldova se numeşte Johnattan Jerusalayem Netanyahu (?)

  Directorii de colegii îndeamnă elevii, părinţii şi profesorii să nu participe la acţiuni extremiste

 30. Imperialistu'
  9 April 2009

  Yevghenia Kironaki despre arestul de la Chişinău

  Jurnalista reţinută la Chişinău, în EXCLUSIVITATE pentru TVR

  Jurnalist la Chişinău. Mărturii în exclusivitate la TVR

 31. Imperialistu'
  9 April 2009

  Cum se face manipularea comunistă: cu foarte multă grijă. SIS stă cu adevărat la „straja ţării”.

  Acelaşi individ a arborat steaguri ale României şi UE atât pe sediul Preşedinţiei Moldovei, cât şi pe cel al Parlamentului. Presa de la Chişinău face apel pentru identificarea sa. Un tânăr necunoscut, îmbrăcat în tricou galben şi cu tricolorul pictat pe obraz, a fost dat în urmărire generală de către un portal de ştiri de la Chişinău, în vederea identificării sale, după ce numeroase imagini demonstrează că este autorul unei performanţe incredibile: în ziua de 7 aprilie a reuşit să urce atât pe acoperişul Preşedinţiei, cât şi al Parlamentului, unde a arborat steaguri ale României şi ale Uniunii Europene.

  O primă fotografie, publicată pe 8 aprilie, îl înfăţişa arborând pe Preşedinţie steagul UE însoţit de un poliţist, fapt care a alimentat suspiciunile că violenţele ar fi fost instrumentate de către autorităţi.

  Ulterior, pe adresa portalului de ştiri UNIMEDIA de la Chişinău au sosit numeroase alte fotografii şi filme care îl arată pe acelaşi tânăr arborând steaguri şi pe acoperişul Parlamentului, în condiţiile în care surse guvernamentale de la Chişinău au declarat că accesul pe cele două clădiri este deosebit de anevoios pentru cineva din afară.

  De asemenea, imaginile îl arată pe tânărul în tricou galben şi în alte locuri fierbinţi în timpul revoltelor violente din 7 aprilie. UNIMEDIA a făcut un colaj cu fotografiile şi filmele primite şi îşi invită cititorii să-l identifice pe tânărul care a reuşit aşa performanţă.

 32. Imperialistu'
  9 April 2009

  URGENT: Tinerii arestaţi, snopiţi în bătăi noaptea trecută

  Tinerii care au fost arestaţi în ultimele zile în urma protestelor din Chişinău au fost transferaţi noaptea trecută de la secţiile de poliţie la Penitenciarul nr.13 din Chişinău. Deţinuţii ne-au transmis că tinerii aveau urme de bătăi crunte, şi pentru că au dat glas când erau aduşi în penitenciar — au fost snopiţi în bătăi.

  Mai mulţi deţinuţi au transmis că noaptea trecută la penitenciarul din strada Bernardazzi din Chişinău a avut loc o tragedie adevărată. Începând cu ora 12.00 noaptea au început să vină maşini care aduceau tinerii arestaţi zilele trecute acuzaţi de participare de proteste.

  Deţinuţii zic că se auzeau multe voci feminine care strigau şi cereau ajutor. Pentră că au tulburat liniştea, gardienii le-au bătut cu cruzime, şi cu cât mai mult strigau aceste femei, loviturile care se auzeau, erau mai severe.

  Mai mulţi jurişti şi avocaţi din Chişinău pe care i-am contactat, ne-au confirmat aceleaşi zvonuri. «Am înţeles că au fost mai multe partide aduse. La ora 11.00 seara, apoi pe la 12.00. Da, ni s-a spus că au fost bătuţi. Nu avem deocamdată acces la ei. Este tragic».

  Revenim curând cu noi detalii.

  Declaraţia comună a Partidului Liberal, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Alianţei „Moldova Noastră” cu privire la acţiunile criminale ale guvernării comuniste împotriva copiilor, tinerilor, cetăţenilor Republicii Moldova

  Alegerile parlamentare de la 5 aprilie 2009 şi evenimentele ce au urmat au arătat caracterul profund antipopular şi dictatorial al regimului comunist instaurat de Vladimir Voronin în Republica Moldova. Fraudarea rezultatelor votului, înscenarea unei presupuse tentative de lovitură de stat prin devastarea Parlamentului şi Preşedinţiei, incriminarea PL, PLDM şi AMN, acuzarea României de implicare în scenariul primitiv al presupusei tentative de lovitură de stat, acţiunile represive, de o cruzime fără precedent, întreprinse de structurile de forţă şi de sistemul judiciar împotriva copiilor, tinerilor, a tuturor cetăţenilor şi la scara întregii republici au pus în evidenţă scopurile urmărite de regimul comunist. Acestea sunt: menţinerea cu orice preţ la putere pentru a ascunde crimele guvernării de 8 ani şi evitarea tragerii la răspundere; eliminarea de pe scena politică a PL, PLDM şi AMN prin declararea lor în afara legii; stoparea parcursului european al Republicii Moldova şi ancorarea sa definitivă în CSI; anihilarea oricărei rezistenţe şi opoziţii politice şi civice prin represiuni împotriva copiilor, tinerilor, a tuturor cetăţenilor cu opţiuni democratice şi proeuropene; determinarea noilor generaţii de tineri, educaţi în spiritul valorilor europene, să emigreze în ţările civilizate ale Uniunii Europene; izolarea internaţională a Republicii Moldova, abolirea statului de drept şi instaurarea dictaturii.

  Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa „Moldova Noastră” declară că guvernarea comunistă se face vinovată de crimă împotriva statului şi a cetăţenilor şi urmează să poarte întreaga răspundere.
  În cursul săptămânii curente poliţia, serviciul de informaţii şi securitate, procuratura, judecătoriile s-au dedat la acte de o ferocitate fără precedent: sute de copii nevinovaţi, liceeni, studenţi, cetăţeni de toate vârstele, jurnalişti din mass-media locală şi internaţională au fost urmăriţi, arestaţi, bătuţi cu cruzime, cercetaţi sumar, cu încălcarea procedurilor legale, judecaţi şi condamnaţi. Lanţul represiv mobilizat de guvernarea comunistă a înglobat toate structurile de forţă, iar teroarea s-a extins pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

  Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa „Moldova Noastră” consideră că Republica Moldova se confruntă cu un fenomen fără precedent în istoria sa: aplicarea unui sistem complet de acţiuni de violenţă, cu participarea tuturor structurilor de forţă şi instanţelor judiciare ale statului, care urmăreşte scopul de a instaura un climat general de teroare şi insecuritate în societate şi care trebuie definit drept terorism de stat.

  Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa „Moldova Noastră” cere guvernării comuniste să pună capăt imediat acţiunilor de teroare împotriva copiilor şi tinerilor, să elibereze toate persoanele arestate şi să asigure desfăşurarea anchetei conform procedurilor legale. De asemenea, cerem să fie date publicităţii numele persoanelor arestate, motivele arestării şi locul deţinerii acestora, să fie asigurat accesul la reţinuţi al avocaţilor, părinţilor, mass-media, organizaţiilor neguvernamentale, organismelor internaţionale.

  Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa „Moldova Noastră” cere încetarea imediată a persecuţiilor împotriva instituţiilor mass-media, stoparea urmăririi şi arestării jurnaliştilor, precum şi expulzarea jurnaliştilor străini.

  Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa „Moldova Noastră” solicită Uniunii Europene, Consiliului Europei, SUA să intervină de urgenţă pentru stoparea arestărilor ilegale, bătăilor, torturii şi a tuturor abuzurilor comise de guvernarea comunistă împotriva tinerilor, a jurnaliştilor, împotriva propriilor cetăţeni.

  Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal
  Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova
  Serafim Urechean, preşedintele Alianţei „Moldova Noastră”

  11 aprilie 2009

 33. Imperialistu'
  9 April 2009

  SOS: Semnale despre abuzuri sexuale asupra fetelor reţinute în stradă

  La Ziarul de Gardă au parvenit semnale că unele dintre tinerele reţinute de poliţie în timpul protestelor au fost abuzate sexual.

  Tinerele reţinute la poliţie, care au opus rezistenţă propunerelor de cooperare cu poliţia au fost supuse abuzurilor fizice, dar şi violenţelor sexuale. Acest lucru a fost confirmat de unul dintre lucrătorii medicali care a examinat unii dintre tineri pe parcursul acestor zile, în cadrul Comisariatelor de poliţie.

  La Comisariatul General de poliţie ni s-a spus că nu sunt deţinute fete şi nu se ştie despre asemenea cazuri.

  Totodată, două dintre reporterele Ziarului de Gardă au fost ameninţate cu răfuiala prin abuzare sexuală de către reprezentanţii forţelor de ordine în cadrul incidentului din 8 aprilie din spatele Guvernului R.Moldova.

  Amnesty Moldova, solicită toate persoanele care cunosc cazuri de abuzuri poliţieneşti asupra oamenilor să fie transmise la: 069323701, 078250860 (director Eugen Golosceapov).

  Un nou val de tineri aduşi la Penitenciarul nr.13

  Aproape de ora 19 la Penitenciarul nr.13 din Chisinău a fost adus un nou grup de tineri din rândul celor arestaţi în cadrul protestelor stradale, transmit surse din cadrul penitenciarului. În total se spuen că sunt 600 persoane arestate în cadrul protestelor din această săptămână.

  Sunt circa 40 de tineri care au fost aduşi acum, pe lângă cei peste 50 aduşi în noaptea trecută. Surse din penitenciar susţin că aceştia au fost plasaţi preponederent în celulele 38,60,81 din blocul nr.2, celulele 17,14,104 din blocul 1. Tinerii au fost solicitaţi să treacă un control radiologic, însă nu li s-a permis să dea nici un apel telefonic acasă.

  ZDG a contactat în permanenţă, pe parcursul zilei de azi biroul de presă al Departamentului Penitenciare, precum şi numărul de mobil al Anei Racu, reprezentantul DPI pentru relaţii cu media, însă nu ni s-a răspuns.

  Deţinuţii roagă ca luni (ei cred că mâine nu va fi permis accesul la închisoare, deoarece e week end) organizaţiile pentru drepturile omului , jurişti, părinţi să vină să ceară întrevederi cue ei.

  Evgheni Golosceapov, director Amnesty Moldova, a declarat că va solicita în regim de urgenţă avocaţilor parlamentari să întreprindă o vizită la penitenciar.

  La această oră programul «Rezonans» de la TVM a transmite că în Moldova au fost arestate 600 de persoane în timpulrevoltelor stradale. Alte cifre oficiale cu privire la numărul exact al persoanelor arestate deocamdată nu există.

 34. Imperialistu'
  9 April 2009

  ASCOM îşi sistează total activitatea în Republica Moldova din cauza învinuirilor “paranoice” ale lui Voronin

  “Compania ASCOM îşi sistează total activitatea în Republica Moldova până la instaurarea unui regim democratic, stabilindu-şi sediul în străinătate”. Anunţul a fost făcut public de către Anatol Stati, preşedintele SA ASCOM GRUP, după ce Vladimir Voronin a lansat acuzaţii dure la adresa familiei Stati, precum că ar fi finanţat o lovitură de stat în Republica Moldova.

  Şeful ASCOM mai precizează că opinia publică cunoaşte deja acţiunile “clanului Voronin” pentru “acapararea, prin metode banditeşti, a averii familiei Stati, inclusiv a activelor considerabile ale ASCOM din Kazahstan”.

  Stati respinge categoric “învinuirile paranoice ale lui Vladimir Voronin şi lacheilor săi”, calificându-le drept “halucinaţii ale unor oameni care nu mai răspund nici de faptele, nici de vorbele lor”.

  În final, Stati se adresează „autorităţilor din Ucraina, pe al cărei teritoriu a fost reţinut fiul meu Gabriel Stati, cu rugămintea ca la examinarea dosarului de extrădare să fie luate în calcul toate argumentele expuse mai sus şi să nu fie admis transferul său către autorităţile moldovene până la efectuarea unei anchete imparţiale şi independente”.

 35. Imperialistu'
  9 April 2009

  Infotv.md

  Site-ul este temporar închis.

  Motiv pentru închidere:

  Lucrari tehnice

  Va rugăm să reveniţi mai târziu

 36. Imperialistu'
  9 April 2009

  Lista persoanelor reţinute în IDP a CGP mun. Chişinău, CPS Rîşcani şi CPS Buiucani. (numarul celor arestati este mult mai mare).

  1. Susan Serghei Nicolae,
  2. Susan Vitalie Nicolae,
  3. Botmalai Ion Ion,
  4. Perju Sorin Mihai,
  5. Cavrila lie Vasile,
  6. Pascar Victor Valeriu,
  7. Moga Vldislav Nicolae,
  8. Spoială Timofei Georghe,
  9. Ghetroi Gheorghe In,
  10. Maţenco Arsenie Vladimir,
  11. Guriţa Veaceslav Iulie,
  12. Coiţan Ion Petru,
  13. Cioban Ion Gheorghe,
  14. Lupaşcu Vasile Tudor,
  15. Mamadaev Ghenadie Ghenadie,
  16. Boghiu Mihail Anatolie,
  17. Galchin Alexei Oleg,
  18. Galchin Oleg Valentin,
  19. Raru Ion Nicolae,
  20. Cebotaru Dumitu Stepan,
  21. Focşa Boris Vasile,
  22. Stoianov Andrian Andrei,
  23. Popov Alexandru Nicolae,
  24. Grasun Valeriu Anatolie,
  25. Beşleagă Alexandru Fiodor,
  26. Petrov Ghenadie Boris,
  27. Butmaliu Ion Constantin,
  28. Bairactari Nicolae Valentin,
  29. Macarenco Ion Anton,
  30. Cojocaru Nicolae Valentin,
  31. Halmajia Nicolae Constantin,
  32. Rotaru Vasile Gheorghe,
  34. Bulgaru Tudor Grigore,
  35. Aramă Victor Constantin,
  36. Filoti Mircea Ghiorghe,
  37. Strulu Gheorghe Constantin,
  38. Nedelcu Ion Andrei,
  39. Cebotari Oleg Constantin,
  40. Cebotaru Andrei Sergiu,
  41. Gheţivu Vaeceslav Ion,
  42. Schiţan Sergiu Nicolae,
  43. Albu Sergiu Valerian,
  44. Prolea Petru Nicolae,
  45. Pascal Ion Ştefan,
  46. Guiban Ion Ion,
  47. Niculiţa Chiril Gheorghe,
  48. Crăciuneac Iurie Ion,
  49. Movilă Artur Gheorghe,
  50. Tabuncic Gheorghe Ion,
  51. Dumitraşcu Vasile Ion,
  52. Vulpe Vasile Gheorghe,
  53. Cavrile Vasile Vasile,
  54. Dascăl Vladimir Ion,
  55. Onos Viru Ion,
  56. Ghidu Viorel Vasile,
  57. Caraian Laurenţii Valeriu,
  58. Mătăsaru Anatolie Tudor,
  59. Laşcu Serghei Mihai,
  60. Tîrşina Dumitru Nicolae,
  61. Renchez Sergiu Ion,
  62. Vozniuc Nicolae Petru,
  63. Rotari Alexei Alexei,
  64. Lazări Igor Victor,
  65. Gorcofschii Ion Segiu,
  66. Aloveşchii Artiom Ion,
  67. Rozlovan Dumitru Iurie,
  68. Mîndrescu Andrei Ion,
  69. Cojocaru Gheorghe Anatorl,
  70. Sîrghi Victor Victor,
  71. Ciolan Vasile Ştefan,
  72. Prisîcari Ion Dumitru,
  73. Burlache Sergiu Andrei,
  74. Lotca Andrei Ion,
  75. Mamadaliu Victor Ghenadie,
  76. Popovici Igor Valeri

 37. Francesco
  9 April 2009

  Stire Mediafax din Chisinau: „Trei membri ai Comisiei Electorale Centrale din R.Moldova denunţă nereguli la alegeri”!

  Trei dintre cei nouă membri ai Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău au denunţat, sâmbătă, „încălcări grave” în timpul procesului electoral din Republica Moldova, de la 5 aprilie.

  La o zi de la decizia preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin, de a cere renumărarea voturilor în alegerile legislative din 5 aprilie, contestate de opoziţie, Comisia Electorală Centrală a aprobat sâmbătă rezultatele finale ale scrutinului care urmează să fie transmise Curţii Constituţionale.

  Trei dintre cei nouă membri ai comisiei şi-au publicat cu această ocazie comentariile, în care denunţă „încălcări grave”.

  Este vorba în special de prezenţa pe listele electorale a unor persoane „moarte în urmă cu 15-20 de ani” şi „utilizarea abuzivă de către partidul de guvernământ a resurselor administraţiei”, potrivit lui Mihai Buşuleac, unul dintre cei trei membri.

 38. Imperialistu'
  9 April 2009

  Dan Puric la Stelian Tanase, despre Basarabia (este al doilea invitat)

 39. Imperialistu'
  9 April 2009

  Oamenii sunt impiedicati sa ajunga la protest

  1. Am fost informati ca in aceasta seara, atat la intrare, cat si la iesirea din Chisinau, toate microbuzele de ruta sunt oprite, politistii verificand calatorii si bagajele acestora. Se pare ca astfel se pregatesc autoritatile pentru protestul de maine.

  2. Un autocar cu basarabeni care intra in RM din Romania a fost retinut astazi in vama timp de 6 ore. Intr-un final au fost lasati sa treaca, dar inainte, fiecare dintre calatori a fost chestionat, intrebat unde vrea sa ajunga si cu ce scop, li s-au cerut adrese si numere de telefon.

  Rugam sa ne confirmati informatiile si sa ne anuntati despre alte masuri similare intreprinse de fortele de ordine pentru a impiedica manifestatia de maine sau pentru a intimida potentialii participanti.

 40. Imperialistu'
  9 April 2009

  Din pacate, comunistii au reusit sa bage frica in oameni. Petru unii, se pare ca daca agentii SIS au purtat steaguri romanesti si au strigat „unire!”, acum oricine are un steag romanesc, o panglica tricolora sau un tricou cu Basarabia – pamant romanesc lucreaza pentru tovarasi. Paranoia pura.

  1. Daca vedeti oameni cu panglici cu tricolor la gat sau brate, cu steagul Romaniei, cu harta Romaniei Mari, cu pancarte Basarabia Pamant Romanesc, strigand slogane unioniste, ATENTIE, ei sunt provocatori

  […]

  3. Sa nu raspundeti la chemari de genu: hai ca pe ai nostri ii bat acolo, sa mergem sa ii salvam

  Provocatorii incearca sa desparta protestatari de grupul principal pentru ca mai apoi sa fie preluati de politie, batuti, judecati(ilegal), inchisi

  Inteleg bunele intentii, dar nu e precautie, ci de domeniul patologicului. Fratilor, nu sariti calul.

 41. Imperialistu'
  9 April 2009

  Basarabenii care se intorc in Moldova risca sa fie arestati. Se pare ca javrele voroniste ii verifica pe cei care apar in pozele de la protestele pro-Basarabia din tara si ii aresteaza atunci cand trec dincolo de Prut.

  Poliţia din Moldova arestează la graniţă participanţi la mitingurile de la Bucureşti
  http://www.cotidianul.ro/polit…..-80173.htm

  Autorităţile Republicii Moldova au stat în ultimele zile cu ochii pe presa românească pentru a-i identifica pe cetăţenii basarabeni care au participat la mitingurile de sprijin organizate în Bucureşti şi în alte mari oraşe şi care se întorc în ţară.

  După cum ne-au declarat câţiva moldoveni care au încercat să se întoarcă în ţara lor, grănicerii regimului Voronin au o listă întreagă cu fotografii şi capturi video de la manifestaţiile din Piaţa Universităţii, precum şi cu numele celor ce au făcut declaraţii în presa românească şi pe site-urile de Internet. “Cei care sunt identificaţi la graniţă sunt direct arestaţi. Un autocar de linie, care a ajuns în vamă la 3.00 dimineaţa, nu plecase la ora 9.00, pentru că nu se terminaseră verificările şi au fost găsiţi câţiva participanţi la mitinguri. O fată a trebuit să plece pe jos din vamă, cu geanta în spate, pentru că nu erau şanse ca autocarul să poată trece.

  Mi-a spus că de la graniţă, pe o rază de 50 de kilometri, au fost şapte filtre de poliţie”, ne-a declarat sub protecţia anonimatului un cetăţean moldovean.

  Aşa se face că, după cum ne-au relatat mai multe surse, numeroşi cetăţeni moldoveni, care aveau şi cetăţenie română, au fost arestaţi în ultimele zile în timp ce treceau graniţa. De altfel, cei care au dublă cetăţenie trebuie să fie foarte atenţi şi să nu încurce paşapoartele. Pentru a traversa graniţa românească, ei trebuie să arate paşaportul românesc, iar pentru a o trece pe cea moldovenească, paşaportul moldovenesc. Dacă grănicerii le găsesc însă paşaportul românesc, atunci sunt imediat arestaţi.

 42. Francesco
  9 April 2009

  Valeriu Boboc, omorat de militienii lui Voronin

  9am ne informeaza:

  Valeriu Boboc, un tanar de 23 de ani, care fusese arestat dupa evenimentele de la Chisinau de saptamana aceasta a decedat la politie, potrivit familiei sale, citata de site-ul antiguvernamental UNIMEDIA.

  Familia nu cunoaste cu exactivitate cauzele decesului, dar considera ca tanarul a murit dupa ce a fost batut cu cruzime de catre politie, deoarece corpul este plin de vanatai.

  Versiunea oficiala a politiei este ca tanarul s-ar fi intoxicat cu fum in timpul actiunii de protest din 7 aprilie.
  „Valeriu a fost arestat marti, dar noi am aflat despre acest lucru abia vineri”, a declarat Marcel Boboc, fratele victimei. Valeriu Boboc era casatorit si are un copil de un an si jumatate.

 43. Imperialistu'
  9 April 2009

  (UPDATE: 13:27) În acest moment, în PMAN s-au adunat în jur de 10 000 de protestatari.

  (UPDATE: 13:14) Ion Hadârcă, liderul Frontului Popular în anii de renaştere naţională: „Avem trei lideri – Vlad, Dorin şi Serafim (mulţimea aplaudă).”

  (UPDATE: 13:10) Poliţia a interzis maşinei Pro TV Chişinău să intre în Piaţa Marii Adunări Naţionale, direcţionând maşina instituţiei media pe str. Puşkin.

  (UPDATE: 13:05) Igor Boţan, director ADEPT: „La 7 aprilie, preşedintele Voronin avea grijă mai mult de imaginea Partidului Comuniştilor, decât de paza instituţiilor statului – Parlamentul şi Preşedinţia.”

  (UPDATE: 12:56) Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte PL, a îndemnat mulţimea să ţină un minut de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc, tânărul de 23 de ani, care a murit după ce a fost bătut cu cruzime de către poliţie. „Tinerii din Moldova s-au săturat de comunism. Ei doresc un viitor european. Comunitatea internaţională deja cunoaşte despre crimele comuniştilor din aceste zile.”

  (UPDATE: 12:36) Serafim Urechean, preşedinte AMN: „Avem probele, care demonstrează că serviciile secrete au fost implicate la organizarea provocărilor din 7 aprilie. Vom cere tragerea la răspundere a comandantuluu suprem al armatei Vladimir Voronin. Am impresia că înainte de alegeri, Voronin a avut o întâlnire la cimitirul Doina, deoarece au votat mii de morţi la 5 aprilie.”

  (UPDATE: 12:32) Vlad Filat, preşedinte PLDM: „Nu e suficient dacă vom scanda „Jos comuniştii”. Analizăm listele alegătorilor şi vom prezenta probe ale fraudării alegerilor de către guvernarea comunistă. Am fost printre pietre la 7 aprilie, unde am încercat să opresc mulţimea să nu arunce cu pietre. Acolo am văzut provocatorii, care incitau mulţimea la acţiuni violente.”

  (UPDATE: 12:26) Mihai Cimpoi, persoana nr 2 pe lista electrală a AMN, preşedintele Uniunii Scriitorilor: „Noi, scriitorii din Moldova, am adresat un apel comunităţii internaţionale, în care am prezentat fraudarea alegerilor de către comunişti.”

  (UPDATE: 12:09) Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte PLDM: „Comuniştii au ars clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei aşa cum Hitler a dat foc Bundestagului punând totul pe spatele opoziţiei. Tinerii provocatori au fost ghidaţi de către serviciile secrete de la Chişinău. Vrem acces în secţiile de poliţie şi penitenciare pentru a vedea ce se întâmplă cu adevărat acolo”.

  (UPDATE: 12:07) Corina Fusu, vicepreşedinte PL: „Constat că şi observatorii străini au închis ochii la mai multe fărădelegi ale comuniştilor în campania electorală. Urmează să prezentăm probe ale fraudării alegerilor, ca să convingem şi comunitatea internaţională.”

  (UPDATE: 11:51) În interiorul ştirii găsiţi imagini foto de la acţiunea de protest. Până în acest moment, mitingul decurge paşnic.

  (UPDATE: 11:49) Corina Fusu, vicepreşedinte PL: „La guvernare este un partid, condus de către un dictator şi care şi-a bătut joc de copiii noştri. Partidul Comuniştilor vrea să ne ţină în mizerie şi sărăcie. În aceste zile, noi verificăm listele cu alegători, unde deja am depistat o serie de încălcări.”

  (UPDATE: 11:43) Pe scenă au urcat cei trei lideri ale partidelor de opoziţie – Mihai Ghimpu (preşedinte PL), Vlad Filat (preşedinte PLDM) şi Serafim Urechean (preşedinte AMN) – care au fost întâmpinaţi cu aplauze de către protestatari.

  (UPDATE: 11:41) În spatele Guvernului sunt 5 autospeciale ale pompierilor şi circa 3-4 sute de poliţişti, care stau în autobuze cu numere de înmatriculare din diferite regiuni – Orhei, Căuşeni etc.

  (UPDATE: 11:35) Potrivit organizatorilor, poliţia din regiune a intimidat proprietarii autobuzelor, care urmau să transporte protestatarii în Chişinău, că le vor confisca maşinile, dacă vor merge în capitală.

  (UPDATE: 11:26) În acest moment, în PMAN s-au adunat circa 4 mii de protestatari. În boxe răsună melodiile regretatului cuplu Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Protestatarii sunt pe ambele părţi ale bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt, traficul circulă în condiţii normale.

  (UPDATE: 11:19) Potrivit organizatorilor, mai multe autobuze cu protestari din regiune au fost oprite pe drum (Căuşeni, Ialoveni, Ştefan Vodă), cât şi la intrarea în mun. Chişinău.

  (UPDATE: 11:15) Între protestatari şi Casa Guvernului sunt doar doi poliţişti, dar în spatele clădirii – sunt câteva sute de poliţişti.

  (UPDATE: 11:12) În acest moment, în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-a adunat în jur de 2 mii de protestatari. Circa 50 de persoane poartă fulare albe, care reprezintă organizatorii şi vor avea grijă de buna organizare a acţiunii de protest.

  (UPDATE: 10:02) Este cunoscută şi prima victimă a poliţiei: un tânăr de 23 de ani a murit după ce a fost bătut cu cruzime de către poliţie, susţine familia decedatului.

  (UPDATE: 09:44) În aceste zile, poliţia opreşte toate microbuzele şi autobuzele care vin în Chişinău şi le verifică minuţios atât călătorii, cât şi bagajele acestora.

  (UPDATE: 09:34) Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră” organizează azi, 12 aprilie, la orele 11:00 o acţiune paşnică de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Partidele de opziţie mai cer autorităţilor sa elibereze tinerii arestaţi să sa înceteze persecuţiile asupra jurnaliştilor. Acţiunea de protest este autorizată de primăria mun. Chişinău. UNIMEDIA va transmite COMENTARIU LIVE.

 44. Imperialistu'
  9 April 2009

  (UPDATE: 13:55) Acţiunea paşnică de protest a luat sfârşit. Cei 10 000 de protestatari părăsesc PMAN. UNIMEDIA îşi încheie comentariul live. În scurt timp, vom reveni cu mai multe detalii, inclusiv imagini video.

  (UPDATE: 13:50) Corina Fusu, vicepreşedinte PL, citeşte Rezoluţia finală a acţiunii de protest, în care se condamnă acţiunile poliţiei din ultimele zile şi faptul că guvernarea comunistă manipulează opinia publică prin materialele denigrătoare la adresa opoziţiei. PL, PLDM şi AMN cer eliberarea tuturor persoanelor arestate, stoparea persecuţiilor, a urmăririi şi expulzării jurnaliştilor, asigurarea accesului opoziţiei la mass-media publică, iar Vladimir Voronin să-şi ceară scuze în mod public d ela părinţi şi profesori, cărora le-a i-a insultat. Protestatarii au votat unanim Rezoluţia.

  (UPDATE: 13:43) A avut loc un mic incident. O doamnă cu o icoană s-a urcat pe scenă şi a început să strige. Organizatorii au liniştit-o şi au coborât-o de pe scenă.

  (UPDATE: 13:40) Andrei Popov, Asociaţia pentru Politică Externă: „În aceste zile, când veneam acasă şi priveam ştirile la televizor, simţeam cum cineva încearcă să-şi bată joc de mine. Sunt sigur că ofiţerii din armata naţională nu vor rămâne indiferenţi faţă de faptul că în faţa mulţimii au fost scoşi un grup de tineri de la Academia de Poliţie, care nu aveau pregătirea necesară. Unde erau poliţiştii profesionişti atunci? Aceste lucruri le vom clarifica neapărat.”

 45. Turnofftheglory
  9 April 2009

  Au nevoie desprijinul nostru, de mesaje de sustinere, de proteste si presiuni.Nu spun manifestatie pe blog ci presiuni catre parlamentari, europarlamentari, guvernanti.Virale pe bloguri si forumuri.Nu am fost niciodata un mare fan al basarabenilor, de saptamana asta mie jena de patriotismul meu lasat acasa.

 46. Francesco
  9 April 2009

  Mai exista patriotism Turnofftheglory? Clasa noastra politica tace cu privire la Moldova, televiziunile sunt ocupate cu disecarea ideilor lui Becali, iar societatea civila tace (cu exceptia unor bloggeri, a Societatii Academice din Romania si cam atat)…

  Ne-am integrat in Europa bagandu-ne capul in nisip, nu ne mai pasa de cei de peste Prut. Noi suntem aici, in UE, ei – fratii nostri, dar e treaba lor – in Moldova.

 47. Francesco
  9 April 2009

  Rezolutia mitingului de protest de la Chisinau

  Noi, participanţii la mitingul de protest desfăşurat în Piaţa Marii Adunări Naţionale în ziua de 12 aprilie 2009, constatăm următoarele:

  Alegerile parlamentare de la 5 aprilie 2009 şi evenimentele ce au urmat au arătat caracterul profund antipopular şi dictatorial al regimului comunist instaurat de Vladimir Voronin în Republica Moldova. Fraudarea rezultatelor votului, înscenarea unei presupuse tentative de lovitură de stat prin devastarea Parlamentului şi Preşedinţiei, incriminarea PL, PLDM şi AMN, acuzarea României de implicare în scenariul primitiv al presupusei tentative de lovitură de stat, acţiunile represive, de o cruzime fără precedent, întreprinse de structurile de forţă şi de sistemul judiciar împotriva copiilor, tinerilor, a tuturor cetăţenilor şi la scara întregii republici au pus în evidenţă scopurile urmărite de regimul comunist. Acestea sunt: menţinerea cu orice preţ la putere pentru a ascunde crimele guvernării de 8 ani şi evitarea tragerii la răspundere; eliminarea de pe scena politică a PL, PLDM şi AMN prin declararea lor în afara legii; stoparea parcursului european al Republicii Moldova şi ancorarea sa definitivă în CSI; blocarea accesului cetăţenilor la mediile de informare şi împiedicarea funcţionării instituţiilor mass-media; anihilarea oricărei rezistenţe şi opoziţii politice şi civice prin represiuni împotriva copiilor, tinerilor, a tuturor cetăţenilor cu opţiuni democratice şi proeuropene; determinarea noilor generaţii de tineri, educaţi în spiritul valorilor europene, să emigreze în ţările civilizate ale Uniunii Europene; izolarea internaţională a Republicii Moldova, abolirea statului de drept şi instaurarea dictaturii.

  Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa „Moldova Noastră” declară că guvernarea comunistă se face vinovată de crimă împotriva statului şi a cetăţenilor şi urmează să poarte întreaga răspundere.

  În cursul săptămânii curente poliţia, serviciul de informaţii şi securitate, procuratura s-au dedat la acte de o ferocitate fără precedent: sute de copii nevinovaţi, liceeni, studenţi, cetăţeni de toate vârstele, jurnalişti din mass-media locală şi internaţională au fost urmăriţi, arestaţi, bătuţi cu cruzime, cercetaţi sumar, cu încălcarea procedurilor legale, judecaţi şi condamnaţi chiar în incinta comisariatelor de poliţie. Lanţul represiv mobilizat de guvernarea comunistă a înglobat toate structurile de forţă, iar teroarea s-a extins pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

  Noi, participanţii la miting, mai constatăm:

  Teroarea şi violenţa sunt provocate la ordinul şi cu bunăştiinţa conducerii de vârf a guvernării comuniste: Vladimir Voronin, Marian Lupu, Zinaida Greceanâi. Acţiunile şi poziţiile publice exprimate de aceştia au dus la scindarea şi învrăjbirea societăţii.

  Listele de persoane arestate făcute publice de către organele de poliţie sunt incomplete, pentru că cei arestaţi sunt maltrataţi şi torturaţi în comisariatele de poliţie şi tocmai tinerii care au avut de suferit cel mai mult nu se regăsesc în aceste liste.

  În acelaşi timp, guvernarea comunistă foloseşte posturile publice de televiziune şi radio pentru a dezinforma şi a manipula populaţia cu privire la adevărul despre evenimentele recente, pentru a acuza partidele de opoziţie.

  Întreaga răspundere pentru teroarea ce a fost instaurată pe cuprinsul întregii republici revine partidului comuniştilor şi conducătorilor lui – Vladimir Voronin, Marian Lupu, Zinaida Greceanâi.

  În concluzie, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa „Moldova Noastră” consideră că Republica Moldova se confruntă cu un fenomen fără precedent în istoria sa: aplicarea unui sistem complet de acţiuni de violenţă, cu participarea tuturor structurilor de forţă şi instanţelor judiciare ale statului, care urmăreşte scopul de a instaura un climat general de teroare şi insecuritate în societate şi care trebuie definit drept terorism de stat.

  Luând în considerare cele expuse, noi, participanţii la mitingul organizat de Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa „Moldova Noastră”, cerem guvernării comuniste următoarele acţiuni de maximă urgenţă:

  – Încetarea imediată a acţiunilor de teroare împotriva copiilor şi tinerilor, eliberarea tuturor persoanelor arestate şi asigurarea desfăşurării anchetei în stare de libertate, pentru a proteja persoanele cercetate de tortură;
  – Publicarea numelor persoanelor arestate, a motivelor arestării, locului deţinerii acestora;
  – Asigurarea accesului la reţinuţi al avocaţilor, părinţilor, mass-media, organizaţiilor neguvernamentale, organismelor internaţionale;
  – Stoparea imediată a persecuţiilor împotriva instituţiilor mass-media, a urmăririi şi arestării jurnaliştilor, precum şi a expulzărilor jurnaliştilor străini;
  – Ridicarea blocajului informaţional instituit de autorităţile comuniste;
  – Asigurarea accesului partidelor de opoziţie la posturile de televiziune şi radio publice;
  – Vladimir Voronin să-şi ceară scuze public de la profesori şi pedagogi cărora le-a adus insulte grave.

  De asemenea, solicităm din partea partidelor de opoziţie întreprinderea demersurilor necesare pe lângă Uniunea Europeană, Consiliul Europei, SUA pentru a interveni de urgenţă în scopul stopării arestărilor ilegale, bătăilor, torturii şi a tuturor abuzurilor comise de guvernarea comunistă împotriva tinerilor, a jurnaliştilor, împotriva propriilor cetăţeni.

  Facem apel către cetăţenii Republicii Moldova să nu se lase intimidaţi de teroarea comunistă, să-şi apere cu hotărâre drepturile, manifestând în mod paşnic şi civilizat, cu încredere deplină în victoria valorilor democratice şi europene.

  Piaţa Marii Adunări Naţionale
  Duminică, 12 aprilie 2009

 48. Cosmin
  9 April 2009

  Declaration regarding the escalating social and political situation in Moldova

  after the parliamentary elections of April 5, 2009

  Expressing our concern regarding the worsening social and political situation after April 5, 2009 parliamentary elections and, being worried that inadequate interpretations of these events serve as justification for decisions and actions that threaten to further polarize the Moldovan society, we declare:

  On April 7, 2009 spontaneous and peaceful demonstrations took place in the center of Chisinau. This generally peaceful event was used to provoke violent and criminal acts resulting in the devastation of the Parliament and Presidential buildings. The law enforcement bodies through their actions were not capable to prevent the acts of violence and vandalism.

  We categorically condemn such outrageous acts of violence and vandalism. However, we consider it inadmissible to present all protests through the prism of these criminal acts. In particular, it is utterly unjustified to shift responsibility from a small group of violent persons onto a far larger gathering of peaceful protesters or onto the political leaders, some of whom have tried in fact to stop the violence. The peaceful protests didn’t have an anti-state nature.

  While the acts of violence cannot be justified in any way and should be investigated by the competent authorities, we believe that those peaceful protests were fueled by doubts regarding the fairness of elections and distrust in public institutions, including those that administrated the electoral process. Those events were largely triggered by the dissatisfaction of young people with the social and economic situation and the feeling of uncertainty about their future prospects in the Republic of Moldova .

  The post-election statements made by the head of state have only contributed to inflaming such suspicions and provided an extra motivation for people to get onto the streets.

  These regrettable acts of violence and vandalism are now fully exploited by the authorities to intimidate the opposition and civil society and further restrict the already fragile fundamental rights and liberties of the citizens. The authorities have further restricted access to the public radio and TV, Internet and other media. The authorities have launched a massive brain-washing campaign to discredit the participants of the peaceful protests, the opposition and those having different opinions.

  The head of state is making extremely grave accusations against some political leaders, describing their actions as a “coup d’etat”, “anti-constitutional plot” etc., even before any investigations or court rulings in this regard. Such statements tend to further heighten the tensions and polarize the Moldovan society. By placing all the responsibility for the recent events on the political opposition and Romania, the authorities are creating an internal and external enemy, which may be used to justify the government’s failures.

  We believe that preconditions are being created for the establishment of a police and dictatorial regime in the Republic of Moldova .

  A reversal of the current disturbing trends is absolutely essential in order to avoid any further exacerbation of the political and economic crisis, prevent the international isolation of the country similar to that of Belarus and avoid compromising the European future of Moldova . It will be impossible for the country to get out of the crisis without the engagement of a broad spectrum of political actors and stakeholders, civil society and international organizations.

  The authorities of Moldova have a special role to play in overcoming this crisis and therefore, we ask them to:

  – Refrain from any actions or declarations which could deteriorate the situation further;

  – Give up any virulent messages, as necessary to create an enabling environment for political dialogue to help overcome this conflict situation;

  – Act strictly withent any new acts of violence;

  – Make public the lists with names of arrested persons and, provide these persons with access to lawyers and human rights organizations;

  – Avoid any politically-motivated persecutions;

  – Initiate a comprehensive and transparent investigation, with international participation, into the causes that led to the acts of vandalism: identify persons who have maneuvered a part of the otherwise peaceful protesters towards the Presidency and the Parliament compound; identify persons who have instigated the acts of violence and crime; review whether the actions of law enforcement troops were proportionate to the situation and in accordance with their mandate;

  – Safeguard the freedom of movement for the citizens;

  – Assure the freedom of opinion and speech, safeguard the inviolability of individual freedoms, personal safety and security;

  – Actively contribute to the elimination of all suspicions related to the fairness and accuracy of election results.

  We call on all media institutions, and particularly on the Public Broadcasting Company „ Tele-Radio Moldova „, to cover correctly and impartially the political and social developments after parliamentary elections of April 5, with the equal and non-discriminatory participation of all parties concerned.

  Chisinau, 9 April 2009

  Signed by:

  Arcadie Barbăroşie, Director, Institute for Public Policies (IPP)

  Igor Boţan, Director, Association for Participatory Democracy (ADEPT)

  Viorel Cibotaru, Director, European Institute of Political Studies (IESPM)

  Nadine Gogu, Interim Director, Center of Independent Journalism (CIJ)

  Vlad Lupan, Independent Expert

  Ion Manole, Director, Promo-Lex

  Igor Munteanu, Director, Institute for Development and Social Initiatives (IDIS-„Viitorul”)

  Sergiu Ostaf, Expert, CREDO

  Andrei Popov, Executive Director, Foreign Policy Association (APE)

  Valeriu Prohniţchi, Economic Expert

  Victor Ursu, Executive Director, Soros Foundation Moldova

  Alexandru Canţîr, Director, Committee for Freedom of Press

  Vitali Catană, Expert, Institute for Public Policies (IPP)

  Victor Chirilă, Programs Director, Foreign Policy Association (APE)

  Antoniţa Fonari, Director, „Young and Free”

  Mircea Eşanu, Anticorruption Alliance

  Veaceslav Ioniţă, Expert, Institute for Development and Social Initiatives (IDIS-„Viitorul”)

  Vlad Gribincea, Lawyer

  Iurie Pintea, Program Director, Institute for Public Policies (IPP)

  Eugen Revenco, Programs Director, Foreign Policy Association (APE)
  Alexei Tulbure, Director, „ Helsinki ” Citizens Assembly

 49. Imperialistu'
  9 April 2009

  MAI a dat publicităţii lista celor reţinuţi şi arestaţi în legătură cu evenimentele din 6-8 aprilie 2009
  Cum tovarasii mint din reflex, cel mai probabil lista este incompleta. A se vedea varsta arestatilor.

 50. Imperialistu'
  9 April 2009

  R. Moldova: voturile din 5 aprilie vor fi numarate din nou

  Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis ca voturile exprimate in scrutinul parlamentar din 5 aprilie sa fie renumarate. O cerere in acest sens a fost adresata initial Comisiei Electorale Centrale, de catre trei partide de opozitie si un candidat independent. Curtea Constitutionala a luat aceasta decizie dupa ce a deliberat, duminica, timp de doua ore, pe marginea cererii similare facute de presedintele Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin.

  Decizia Curtii Constitutionale este inatacabila.

 51. Imperialistu'
  9 April 2009

  Declaratiile liderilor politici – Piata Marii Adunari Nationale, 12.04.2009

  Dorin Chirtoaca – PL

  Vlad Filat – Lider PDLM

  ALexandru Tanase – vicepresedinte PDLM

  Serafim Urechean – Alianta „Moldova Noastra”

  Mihai Cimpoi – presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova

 52. Imperialistu'
  9 April 2009

  Corina Fusu: Observatorii străini au închis ochii la fărădelegile comuniştilor

 53. Imperialistu'
  9 April 2009

  Iurie Rosca ataca Romania

  Iurie Rosca, presedintele Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) sustine “legalitatea” alegerilor si acuza “fortele imperiale ruse” de organizarea unei lovituri de stat cu scopul inlaturarii lui Voronin sau, potrivit unui comunicat PPCD, a “lichidarii fizice a acestuia”. Romania ar fi cazut in capcana Rusiei, potrivit lui Rosca. El ii acuza pe fratii de la Bucuresti ca ii trateaza “cu ostilitate si superioritate” pe fratii rataciti din Moldova. Rosca indeamna “sa nu mai confundam admi nistratia Romaniei cu interesele neamului romanesc”, suparat pe atitudinea fortelor politice si presei din Romania fata de situatia de la Chisinau, si aproba expulzarea ambasadorului roman. Presedintele PPCD “regreta ca Romania nu s-a raliat” unei presupuse pozitii oficiale a UE si OSCE. In 2005, PPCD l-a votat pe Vladimir Voronin in functia de presedinte al Republicii Moldova, motiv pentru care l-a ultimele alegeri a fost sanctio nat de electorat, nereusind sa obtina decat 3%, insuficient pentru trecerea pragului electoral. Desi PCRM si PPCD acuza implicarea Rusiei, nu au cerut expulzarea ambasadorului rus ori interzicerea accesului in Mol dova a ziaristilor sau cetatenilor rusi, asa cum s-a procedat in cazul romanilor.

 54. Imperialistu'
  9 April 2009

  Voronin acuză şi Serbia de implicare în revoltele de la Chişinău

  Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a sugerat că şi Serbia a fost implicată în evenimentele de săptămâna trecută de la Chişinău, alături de serviciile secrete române. „Aici la intrare (la Parlament – n.red.), am fotografiat un iugosloav cu documente ale unei instituţii nord-americane. În 7 aprilie, au existat şapte persoane din Serbia care au condus evenimentele şi agenţi ai serviciilor de securitate din România. Avem totul filmat şi le putem identifica pe toate bestiile care au bătut poliţişti. Îi vom aresta şi judeca”, a declarat Voronin într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais.

  Este pentru prima oară când Voronin aduce în discuţie un alt „factor extern” decât România în ceea ce priveşte protestele de la Chişinău, care au degenerat în 7 aprilie, cu devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Voronin a acuzat România de implicare în aceste proteste, expulzându-l pe ambasadorul Filip Teodorescu, despre care a afirmat că a acordat consultanţă opoziţiei în timpul campaniei electorale. De asemenea, preşedintele moldovean a acuzat opoziţia de tentativă de lovitură de stat.

  Serbia şi România au relaţii foarte bune, care s-au intensificat după independenţa Kosovo, pe care ţara noastră nu a rescunoscut-o, fiind printre puţinele state europene care au adoptat această poziţie. Preşedintele Boris Tadici şi ministrul de externe Vuk Jeremici au făcut câte două vizite în România de la proclamarea independenţei Kosovo. Şi preşedintele Traian Băsescu a fost de două ori în Serbia în aceeaşi perioadă.

  În interviul din El Pais, Voronin mai spune că scopul evenimentelor de la Chişinău a fost provocarea unei „revoluţii colorate”. „Nu îi interesa rezultatul alegerilor”, a spus preşedintele moldovean, referindu-se la protestatari. „Problema nu este falsificarea alegerilor. Voiau să profite de moment pentru a organiza o operaţiune de genul celor cărora li se spune revoluţii colorate. Acelaşi scenariu ca la Belgrad, Tbilisi, Bişkek şi Kiev”, a mai spus Voronin.

  Întrebat unde se afla în momentul violenţelor de marţi, Voronin a spus că a stat o perioadă în biroul său de la Parlament, apoi s-a mutat la sediul Guvernului. „Am fost aici, în Parlament. Gărzile mele de corp nu le-au permis să se atingă de biroul meu. Când au spart geamurile şi a început să fie curent, m-am mutat la Guvern”, a declarat preşedintele în vârstă de 67 de ani.

  „Au jefuit”, a mai spus Voronin. „Au luat seiful trezorerie, iar poliţia a găsit piese de mobilier de la Parlament în 18 locuinţe”.

 55. dr. jones
  9 April 2009

  Francesco a mai pus stirea – insa revin si eu cu ea:

  http://www.evz.ro/articole/det…..i-Voronin/

  mi se pare strigatoare la cer lasitatea europei si acordul tacit ale statelor unite.
  ca sa nu mai zic de cat de dezgustat sunt de asociatiile pentru dreptulrile omului care sunt prea preocupate cu political corectness si dezbat febril cuvinte ce ar putea leza feministele si gay-ii si unele minoritati – in timp ce tinerii din rep. Moldova mor ucisi in beciurile comuniste.

  http://www.youtube.com/watch?v=-ZMjEp6gfxc

 56. Imperialistu'
  9 April 2009

  S-a aflat cine este „eroul” in galben. Detalii la inceputul articolului.

 57. mariusmioc
  9 April 2009

  Mai lăsaţi scenarita. Gestul lui Ion Galaţchi şi Dragoş Musteaţă a fost superb, merită felicitaţi, nu împroşcaţi cu noroi. Bineînţeles că n-au avut legătură cu partidele politice, de aia partidele caută să-i ponegrească, tot ce nu-i organizat de ele trebuie declarat provocare. Se dezminte şi teoria comuniştilor că au fost cetăţeni români cei care au organizat protestele. Oamenii acţionează şi spontan, asta nu înţeleg bolnavii de scenarită.
  Ungurii din România folosesc la manifestări publice steagul unguresc, de ce nu e normal ca românii din Basarabia să-l folosească pe cel românesc? La acuzele comuniste că s-a folosit steagul românesc răspunsul nostru trebuie să fie „ei şi?”, nu să ne dezvinovăţim penibil.

 58. Francesco
  9 April 2009

  Mariusmioc, scenarita – deci o teorie hazardata, sau un scenariu neverosimil ce propune o explicatie a evenimentelor din prisma unor programe, planuri, strategii pregatite in prealabil – se aplica aici teoriilor lui Voronin si ale ciracilor sai, printre care il numaram si pe Iurie Rosca.

  Nu a fost Voronin cel care a acuzat la gramada Romania, serviciile de informatii romanesti si pe unii cetateni romani ca ar fi organizat „pogromul”? Cine i-a sarit in ajutor lui Voronin? Iurie Rosca, el a fost cel care a vehiculat o conspiratie a partidelor de opozitie sprijinite de Romania. In timpul manifestatiei de pe 7 aprilie, grupurile de adepti ale lui Rosca indemnau multimea la violenta.

  Aceasta este scenarita, sa explici cum au facut Voronin cu Rosca niste evenimente pe care le realizasera impreuna. Voronin tipa ca agentii romani au pus steagul romanesc si cand colo, erau oamenii lui Rosca, aliatul!

  Nu vad nimic in neregula ca steagul romanesc a fost purtat la manifestatie. Aici gresesti! Mai ales ca steagul romanesc, steagul unui popor ce se afla pe ambele maluri ale Prutului, este acasa si la Chisinau. Dar cand steagul Romaniei este folosit in scopuri ce contravin tarii si poporului roman de pretutindeni, trebuie sa luam atitudine.

  Ai spus corect ca s-au dezmintit teoriile comunistilor cu romanii provocatori. Era necesar sa fie descoperiti si cei care le-au dat apa la moara comunistilor. De ce nu i-au arestat? Doar Voronin a considerat ca i s-au injosit institutiile, ca tarisoara lui a fost jignita, ca fascistii romani au facut si au dres!

  Galatchi si Mustatea au fost cozile de topor ale regimului comunist, pentru ca acestia si altii ca ei au actionat la ordinele venite de la Voronin.

 59. Imperialistu'
  9 April 2009

  In primul rand, stimate domnule Mioc, afla ca nu-s magulit defel de formularea „bolnavii de scenarita”. Daca oi fi suferinde de ceva, te asigur ca nu are legatura cu teoria conspiratiei.

  In al doilea rand, am impresia ca nu citesti defel stirile. Unul din motivele pentru care am pus atatea mesaje pe blog si am editat articolele de zeci de ori este acela ca am vrut ca vizitatorii sa isi poata face o idee cat mai buna despre ceea ce se intampla la doi pasi de ei. Daca Irealitatea si alte posturi de doi bani nu-s in stare sa o faca, nu-i nimic, preluam noi misiunea de a informa.

  Daca ai fi citit macar un pic mesajele puse pe aici, daca te-ai fi sinchisit adica sa te informezi inainte de a ma acuza de „scenarita”, ai fi aflat, domnule Mioc, ca stimatul Galatchi e un actor desavarsit, participant la o sumedenie de manifestatii ale opozitiei, cand la unii, cand la altii, cu aceeasi figura inocenta. Puteai, de pilda, sa urmezi aceasta adresa: http://analizemd.blogspot.com/…..aduce.html

  Acum Galatchi vine si spune tarii si noua ca, vezi Doamne, vazand prostimea in stare apropiata de nebunie, s-a gandit el si cu amicul lui cum sa „linisteasca masele”. Apoi a vorbit cu politistii, i-a convins in mod miraculos si a avut acces la acoperisul Parlamentului republicii. Dupa ce a „linistit masele” din fata Parlamentului prin fluturarea steagurilor Romaniei si a UE, s-a dus sa le „linisteasca” din nou in fata Presedintiei. Ca asa e el, baiat finut. Haida-de, chiar asa? Cine poate sa creada prostiile astea?

  Fireste ca au fost drapele ale Romaniei in piata. Sigur ca 99% din oamenii aia erau sinceri. Am scris-o si in articol si nu vad nici un motiv pentru a ne disculpa in fata comunistilor. Nu le place drapelul Romaniei? N-au decat sa moara de ciuda. Nu le place imnul? Sa le stea in gat. As mai zice eu si altele, dar prefer sa nu imi dau drumul la „gura”.

  Cert este ca Galatchi si „prietenul” lui nu au fost si nu sunt sinceri. Au actionat ca niste agenti. Ca Galatchi baga mutra aia de baiat simplu de la tara ajuns la oras, treaba lui, isi joaca rolul pana la capat; asa as face si eu in locul lui. Daca nu e convingator, fratii de echipa ii fac de petrecanie. N-ar fi nici prima, nici ultima unealta la care s-a renuntat.

  Asta nu inseamna ca trebuie sa il credem. Sa gandim, domnilor, inainte de a sari cu acuzatiile de scenarita.

  Francesco > Nu, nici vorba, nu oamenii lui Rosca. Iurie Rosca e un nimeni. In piata au fost agenti ai Securitatii, scutul si sabia partidului, in varianta moldoveneasca. Erau la „straja tarii”.

 60. dr. jones
  9 April 2009

  europa „apara” guvernul ales :democrat” de la chisinau.
  alegerile au fost corecte, spun ei:

  http://www.youtube.com/watch?v…..annel_page

 61. Francesco
  9 April 2009

  Relatia principiala dintre Voronin si Rosca, vazuta pe compromat.wordpress.com.

  pcrm-ppcd-opozitia3

 62. Francesco
  9 April 2009

  F. bun clipul dr. Jones, il postam si noi. Copiii cu dizabilitati din Moldova au votat cu comunistii!

 63. Francesco
  9 April 2009

  Presedintele Basescu a spus in aceasta seara la Radio Romania Actualitati (orele 19:45) ca maine va prezenta in Parlament o declaratie ce se va ocupa in exclusivitate de evenimentele din Republica Moldova.

 64. Francesco
  9 April 2009

  „Niciodata Moldova nu s-a simtit atat de abandonata”, asa isi incepe articolul intitulat „La «révolution» volée des Moldaves” Arielle Thedrel, reporter special la Chisinau din partea ziarului Le Figaro. Un subcapitol este intitulat : „400000 de morti au votat”. Nota maxima pentru paragraful din incheiere:

  Un observateur européen n’hésite pas à dire que «ce qui s’est joué mardi ressemble à un remake de l’incendie du Reichstag en 1933». Malgré les condamnations convenues des pays occidentaux, la Moldavie, ce petit pays improbable qui rêvait de rejoindre l’Europe, redoute aujourd’hui de s’acheminer vers un régime dictatorial à la biélorusse.
  Traducere:
  Un observator european nu ezita sa spuna ca „ce s-a jucat marti (7 aprilie, n.t) seamana a une remake la incendierea Reichstagului din 1933”. In ciuda condamnarilor provenind din tarile occidentale, este improbabil ca aceasta tara mica sa se alature Europei, deoarece se afla pe drumul instaurarii unui regim tip Bielorusia,

  Frumos articolul, nimic de zis, dar raman cu o nedumerire. Unde sunt acele condamnari europene de care vorbeste trimisul special al Le Figaro? Ca trebuiau sa fie, de acord. Dar condamnarile ociidentale sunt ca steagurile lui Ghita Pristanda din „O scrisoare pierduta” de I.L.Caragiale.

  Moldova Protests

  Demonstratie la Chisinau

 65. Imperialistu'
  9 April 2009

  Traian Băsescu: Voronin are dorinţa de a ridica o cortină de fier peste Prut

  „Vreau să ştiţi că am avut foarte multă răbdare cu privire la ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, iar a răspunde peste gard preşedintelui Voronin ar însemna să intrăm în jocul preşedintelui Republicii Moldova. Ştiu că Voronin are tendinţa de a ridica o cortină de fier faţă de România, dar nu cred că trebuie să răspundem la fel”, a afirmat preşedintele român Traian Băsescu, citat de Realitatea TV.

  Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, după negocierile de la Cotroceni, că autorităţile de la Chişinău au lansat acuzaţii nefondate şi că va oferi mai multe detalii pe acest subiect marţi în Parlament.

  Preşedintele Băsescu a spus că Voronin poate decide „sau poate încerca să ridice o cortină de fier pe Prut”, dar că nu va avea ocazia să facă acest lucru pentru că România va avea „un comportament european”.

  „Un comportament responsabil, nu faţă de preşedintele Voronin, ci faţă de cei 4 milioane de români care trăiesc în Moldova. 4 milioane de români, cetăţeni ai Republicii Moldova, parte a acestui popor”, a aprecizat Traian Băsescu.

  Şeful statului a anunţat că marţi va susţine în Parlament un discurs „dedicat exclusiv evenimentelor din Moldova şi acuzaţiilor nefondate pe care autorităţile de la Chişinău, inclusiv preşedintele Voronin, le-au adus României”.

  „Va fi un discurs de circa 30 de minute dedicat evenimentelor din Moldova şi cu această ocazie voi lămuri punctul de vedere al statului român”, a spus Băsescu.

 66. Imperialistu'
  9 April 2009

  Declaratie a presedintului Traian Basescu

 67. Imperialistu'
  9 April 2009

  N-as vrea sa se piarda cele doua articole.
  Dan Turturica – Datoria fata de Basarabia
  Mircea Cartarescu – Sa iesim din lasitate

  Andrei Ivanţoc- o altă victimă a poliţiei

  Fostul deţinut politic Andrei Ivanţoc, cetăţean de onoare al mun. Chişinău, se numără printre cei bătuţi de poliţie, susţine Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei sănătăţii.

  Moldovanu a spus luni, 13 martie, la şedinţa operativă de la Primărie că Andrei Ivanţoc, în vârstă de 48 de ani, s-a adresat la Spitalul „Sfânta Treime”. Acesta avea plagă în regiunea fronto-parietală, traumă cranio-cerebrală închisă şi comoţie cerebrală. Deoarece era vorba despre o problemă neurologică, Ivanţoc a fost transferat la Spitalul de Urgenţă, a comunicat şeful Direcţiei sănătăţii.

  Andrei Ivanţoc a refuzat spitalizarea, preferând îngrijiri medicale la domiciliu. Medicul de familie, care îl vizitează peste o zi, a spus că starea sănătăţii acestuia este satisfăcătoare şi la moment se află în afara oricărui pericol.

  Mihai Moldovanu a declarat că în Spitalul de Urgenţă rămân internate 15 persoane cu diferite leziuni , după manifestaţiile din 7 aprilie. Acesta a mai spus că trei persoane s-au adresat la medic invocând că au fost torturaţi în cadrul comisariatelor de poliţie. Este vorba de un băiat de de 18 ani, arestat la 7 aprilie şi eliberat la 10 aprilie, care a fost diagnosticat cu comoţie cerebrală, echimose multiple a spatelui şi feselor, un tânăr de 21 de ani – cu traumă cranio-cerebrală închisă, comoţie cerebrală, contuzie a ţesuturilor moi ale feţei şi o femeie de 50 de ani din oraşul Durleşti – comoţie cerebrală, hematom în regiunea occipitală şi a feselor.

  A avut de suferit şi un minor din sectorul Ciocana, care susţine că a fost bătut în Piaţa Marii Adunări Naţionale de poliţişti în uniformă şi în civil. Acesta este internat la Spitalul clinic municipal pentru copii Valentin Ignatenco cu comoţie cerebrală, traumă cranio-cerebrală închisă şi plagă prin contuzie în regiunea occipitală, a declarat Mihai Moldovanu.

  „De la Spitalul MAI nu am putut obţine nici o informaţie, deoarece acesta se află în subordinea Ministerului”, a precizat şeful Direcţiei sănătăţii.

  Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport (DGETS) a spus, la aceeaşi şedinţă, că deocamdată se cunoaşte despre un singur caz în care o elevă de 19 ani de la Liceul „Petru Zadnipru”, din sectorul Ciocana al capitalei, a fost declarată dispărută de către părinţii acesteia. S-a întâmplat joi după-amiază, când se întorcea de la ore.

  Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a spus că sunt mai multe cazuri deja cunoscute, în care elevi de la licee sau şcoli profesionale, inclusiv minori, au fost luaţi de la ore de poliţie şi duşi la sectoare de poliţie pentru a da explicaţii cu privire la participarea lor la protestele violente de săptămâna trecută.

  Poliţia afirma ca au fost arestati in jur de 200 de cetăţeni. Presa din Chişinău, însă, a întocmit în baza apelurilor rudelor celor dispăruţi o listă de peste 800 de cetăţeni arestaţi. În mun. Chişinău au fost internaţi în spitale peste 50 de cetăţeni bătuţi de poliţie.

 68. costin
  9 April 2009

  PUTIN’S PLAYGROUND
  WORLD IGNORES MOLDOVAN CRACKDOWN
  Ralph Peters
  April 11, 2009
  http://www.nypost.com/seven/04…..163883.htm

  DON’T feel bad if you can’t find Moldova on a map. Our president can’t find it, either.

  Our befuddled secretary of state, Hillary Clinton, could find Moldova, if she wanted to. But she doesn’t want to. Because that would mean facing up to Russian mischief.

  And everybody knows the Russians are going to be our bestest-bestest friends, like forever, dude. They really mean it this time.

  Anyway, why should we care about an impoverished state the size of a cattle ranch where a population of barely 4 million survives on a per-capita income of $2,500?

  Why should the Obama administration care about people struggling to regain their snatched-away freedom and to unseat a Communist government that came to power in murky elections — then blatantly rigged recent voting to keep control?

  Why care about hundreds of pro-freedom demonstrators beaten in the streets and jailed in cells once run by the KGB? Obama’s congressional intimates are busy flying to Havana to adore the Castro brothers. (So much for the pro-democracy Cubans rotting in Fidel’s prisons: Guantanamo bad; Cuban torture chambers? Viva la revolucion!).

  A smudge at the edge of Europe, Moldova is a victim of history. Stalin hacked most of its territory from Romania (most Moldovans long to rejoin their motherland) and the rest from Ukraine. The Soviets then used it as an agricultural fief, unwilling to industrialize a border region.

  As the Soviet Union collapsed, Moscow’s security services saw Moldova as a crucial outpost that must not be relinquished: It marked the USSR’s border with Europe, which the likes of Vladimir Putin would resurrect.

  So the KGB and its successors armed and guided a separatist movement in eastern Moldova, on the left bank of the strategic Dniester River. „Transnistria” would serve as a future Russian bridgehead (and a goldmine of corruption in the interim).

  Moldova’s post-independence lot was tough in other ways, too. Its humble agricultural exports were produced on land poisoned by Soviet farming methods. Its wine, although prized back in the USSR, won’t threaten Napa Valley.

  Under Putin, Moldova’s top exports were banned from the vital Russian market, devastating the economy. Electricity, supplied through breakaway Transnistria, was disconnected repeatedly.

  Russian natural-gas supplies were cut off in the dead of winter. And the Communists who returned to power in Chisinau, the threadbare capital city, in 2001? Amid wild corruption, government officials have been accused of white-slaving Moldovan women to the Middle East.

  So much for national pride.

  The people of Moldova want to be part of the West, to join the European Union. The population’s over 80 percent Romanian and fiercely anti-Russian. (The region once hosted a wonderful Jewish culture, but we all know what Hitler and Stalin did to that.)

  Communist „President” Vladimir Voronin blames Romania, not Russia, for all Moldova’s suffering. The people know better and want Vononin gone. But Russia’s new czar, Vladimir Putin, backs Voronin. So the Obama administration ignores the demonstrations, the brutality and the unlawful imprisonments.

  After all, if we don’t give a damn about Putin’s thugs murdering Russian dissidents at home and abroad, why should we care about Moldovans getting beaten or raped by their government? Repeat after me: „The Russians are our friends. And friends have to overlook each other’s little quirks.”

  A quarter of Moldova’s workforce labors abroad. Families survive on remittances. Russian policies impoverish those who can’t leave. Democracy’s in ruins. Crime thrives. And now Russia’s stooges are clubbing the last dreams of freedom out of the population.

  Today, Moldova. Tomorrow, Georgia and Ukraine.

  And then our president will go to Moscow and apologize for America’s role in defeating the Soviet Union.

  Freedom is so last week.

 69. Francesco
  9 April 2009

  Parlamentul Romaniei: mesajul presedintelui Basescu referitor la evenimentele din Republica Moldova este programat la orele 17:00.

 70. Z-o-G
  9 April 2009

  Ma bucur ca ati luat o pauza de la angoasele lui Geert Wilders si va intereseaza si ce ne afecteaza pe noi direct ca romani.

  Indiferent ca suntem libertarieni (cazul meu), social democrati, liberali sau conservatori in primul rand suntem romani si trebuie sa luam atitudine legat de ce se intampla peste Prut. Presa vestica a atins subiectul evenimentelor de acolo, dar uneori in mod tendentios. Din august anul trecut, de cand cu invazia Georgiei de catre regimul totalitar rus, site-urile publicatiilor importante vestice au fost invadate de „turcii mecanici” si „idiotii utili” ai efortului propagandistic putinist. Se intampla la fel de cand cu evenimentele din Basarabia (aceeasi reteta: spamboti rusi + idioti utili vestici) si as sugera sa ne implicam mai mult si sa oferim informatii reale legate de ce se intampla.

  Un exemplu relevant ar fi articolul lui Jonathan Steele (mare om! cunoscut de ex ca laudator al umilintei lui Obama in fata lui Putin) in The Guardian, care face apologia represiunii comuniste: http://www.guardian.co.uk/comm…..l-collapse

  Cred ca ar trebui sa postam comentarii pe site-urile publicatiilor vestice pt a combate propaganda obscena putinista.

 71. Imperialistu'
  9 April 2009

  Reprezentantul ONU în Moldova: Câte 28 de tineri bătuţi într-o celulă de 8 metri

  Edwin Berry, consilier pentru Drepturile Omului al ONU în Moldova, a reuşit să viziteze sâmbătă penitenciarul nr.13 şi să discute cel puţin cu 40 dintre tinerii arestaţi în timpul protestelor. «Nu am mai văzut aşa ceva», a declarat Berry.

  Consilierul ONU susţine că a văzut cel puţin 40 de tineri care erau deţinuţi în diferite celule. «Cu toţii aveau urme de bătăi şi traume,» a spus Berry, adăugând că practic toate persoanele pe care le-a văzut aveau între 18 şi 24 de ani.

  Tinerii au declarat că au fost bătuţi în cadrul sectoarelor de poliţie sau a Comisariatului General de Poliţie. Ei au mai spus că au fost deţinuţi acolo în celule mici de câte 8 metri pătraţi, în care se aflau câte 25 şi chiar 28 de persoane. Li se dădea apă foarte puţină, iar produse alimentare practic defel. De asemenea, majoritatea dintre ei s-a plâns pe imposibilitatea întâlnirilor cu avocaţii.

  «Am văzut că există medici la Penitenciar, dar din ceea ce au povestit tinerii nu reiese că primesc toţi îngrijiri medicale adecvate», a mai spus reprezentantul ONU. El susţine că au fost luate imagini despre urmele de tortură pe care le poartă aceşti tineri şi ma solicita un dialog cu Ministerul de Interne. De asmenea, datele colectate în cadrul acestei vizite de documentare vor fi utilizate pentru a documenta în continuare cazurile şi pentru a informa comunitatea internaţională despre ceea ce se întâmplă.

  «Din ceea ce am văzut şi am auzit de la cei circa 40 de tineri, pot consideră că e vorba de grave încălcări ale drepturilor omului, şi anume e vorba de aplicarea tratamentelor inumane şi degradante, precum şi de îngrădirea dreptului la consiliere juridică, la proces echitabil, la condiţii adecvate de detenţie,» a spus experul.

  Berry consideră că este important că Moldova are acest Comitet pentru plângeri, regulamentu căruia i-a permis să întreprindă această vizită la Penitenciar.

 72. costin
  9 April 2009

  zog, in mare de acord cu tine, cu o singura mentiune: tu NU esti libertarian.

 73. Imperialistu'
  9 April 2009

  De data asta, chiar nu conteaza ce este sau nu este. Apreciez pozitia ta, ZOG, si iti dau dreptate intru totul. Occidentul se face ca nu pricepe. Articolul acestui Steele este cel mai bun exemplu de prezentare tendentioasa a evenimentelor si a situatiei din Moldova. Frauda e redusa la o simpla acuzatie, legaturile cu Romania sunt reduse la limba, iar barbaria comunista trece drept un soi exagerare nefericita. Un nemernic.

  Nu, europenii si Obama nu vor sa ii supere pe rusi. In concluzie, fie simuleaza inexistenta Moldovei, fie au grija sa prezinte realitatea de acolo trunchiat.

  Mai rusinos este ca nici noi nu acordam atentia pe care o merita. Se discuta putin si prost. Ce sa mai zici de prezenta noastra pe site-urile marilor publicatii occidentale…

 74. Francesco
  9 April 2009

  Declaratia din Parlament a presedintelui Romaniei referitoare la Republica Moldova.

  Mesajul
  preşedintelui României, Traian Băsescu,
  în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului
  (14 aprilie 2009)

  Stimaţi preşedinţi ai celor două Camere,
  Stimaţi membri ai Guvernului,
  Doamnelor şi domnilor parlamentari,
  Excelenţele voastre,
  Dragi români,

  Am solicitat să mă adresez camerelor reunite ale Parlamentului pentru a-mi exprima preocuparea faţă de recentele evenimente din Republica Moldova. Consider că avem obligaţia să analizăm împreună situaţia creată la graniţa de est a ţării noastre, graniţă a Uniunii Europene.
  Mulţi s-au întrebat de ce Preşedintele României nu a reacţionat imediat.

  Nu am dorit să răspundem la provocările din ultima săptămână, care urmăreau să justifice acţiunile de represiune prin invocarea atitudinii şi acţiunilor României. Dar nu putem să tăcem la infinit, chiar dacă vă pot prezenta doar o evaluare parţială.

  Sunt voci care ne spun că România ar trebui să uite de Republica Moldova, să ne prefacem că nu avem o relaţie specială cu cetăţenii acestei ţări. Acestora le recomand să-i întrebe pe români: cum este privit cel care îşi lasă fraţii la greu?

  Datoria noastră morală este să nu-i abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, pe cei care se revendică de la aceeaşi istorie ca şi noi, pe cei care vor să aibă în Europa un viitor comun cu cel al României, indiferent dacă sunt români, ucraineni, ruşi sau de altă origine etnică. România nu vrea să revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute în trecut, România nu vrea să pună în discuţie graniţele sau suveranitatea Republicii Moldova. Este în interesul direct al României să se învecineze cu o ţară stabilă şi prosperă.

  Ca stat european, avem responsabilitatea de a face cunoscut atât aliaţilor noştri, cât şi celorlalte state ale lumii, ce se întâmplă dincolo de Prut. Atitudinea noastră pleacă de la valorile care stau la baza Uniunii Europene, comunitate de ţări care are vocaţia, aşa cum este scris în Tratatul de la Roma din 1957, să promoveze pacea şi libertatea, chemând toate popoarele Europei care împărtăşesc aceste idealuri să i se alăture.

  Doamnelor şi domnilor,

  Am fost primul stat care a recunoscut Republica Moldova, imediat după momentul proclamării independenţei acesteia la 27 august 1991. România a fost şi primul stat care a stabilit relaţii diplomatice cu Chişinăul pentru a pune bazele fireşti ale relaţiei între cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului. România a făcut acest gest deşi teritoriul de la est de Prut a fost desprins din trupul ţării de pactul fascisto-comunist, Ribbentrop-Molotov, declarat şi de către Parlamentul României drept un act ilegal şi arbitrar.

  În primii ani după 1989, statele noastre au început parcurgerea unui lung drum spre edificarea unor societăţi moderne şi democratice, fondate pe respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Şi România şi Republica Moldova se aflau în faţa parcursului comun de la un regim totalitar la un stat de tip european. Şi România şi Republica Moldova şi-au afirmat voinţa de a consacra caracterul unic al relaţiilor noastre, consolidat de utilizarea limbii române şi de o istorie comună. Valorile europene erau împărtăşite atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău, iar integrarea în familia europeană era dezideratul comun al ambelor state.

  Înainte de a deveni parte a Uniunii Europene, România a trecut printr-un proces îndelungat de desprindere de trecutul totalitar. Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului şi Comisia pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România au făcut o necesară operă de clarificare a istoriei noastre din ultimul secol, trăgând o linie de demarcaţie între România modernă şi cele două totalitarisme care au acaparat statul român vreme de jumătate de veac. Astfel, am putut privi cu încredere viitorul nostru european.

  Cetăţenii Republicii Moldova au fost victimele unui sistem totalitar care a lăsat urme adânci. Negarea identităţii româneşti este parte a acestei moşteniri totalitare. Pentru o întreagă generaţie de tineri studiul limbii şi literaturii române sau al istoriei românilor a devenit o dovadă de curaj. A rosti slujba în limba română şi a oficia într-o biserică aparţinând Mitropoliei Basarabiei a fost, adesea, un act de eroism, deşi libertatea religioasă trebuie respectată ca orice drept universal.

  Sechelele comunismului se regăsesc şi în teza conform căreia identitatea unui stat se construieşte lansând permanente acuze la adresa României şi a cetăţenilor săi. Nu vom accepta ca românii să fie culpabilizaţi pentru că sunt români. Nu vom accepta ca România să fie acuzată de acţiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Nu vom tolera ca românii de peste Prut să fie umiliţi doar pentru că nu cred într-un sistem ostil societăţii deschise.

  Doamnelor şi domnilor,

  România sprijină necondiţionat Republica Moldova. Este în interesul direct al României ca Republica Moldova să îşi împlinească destinul european, conform aspiraţiilor cetăţenilor ei de a trăi în securitate şi stabilitate democratică. Ţara noastră consideră că democratizarea şi modernizarea Republicii Moldova, precum şi respectarea drepturilor şi libertăţilor civile ale cetăţenilor săi, sunt elemente fundamentale care influenţează calitatea relaţiilor cu statul vecin, iar acestea trebuie urmărite indiferent de orientarea politică a autorităţilor de la Chişinău, atât timp cât sunt rezultatul unor alegeri corecte.

  Fără sa cerem nimic în schimb, am devenit avocatul vocaţiei europene a Republicii Moldova. De aceeaşi abordare am dat dovada si în demersurile noastre de susţinere la ONU, OSCE, Consiliul Europei, NATO şi în alte organizaţii regionale. Am sprijinit includerea Republicii Moldova în proiectele derulate sub egida Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud Est, în cadrul Procesului de Cooperare in Europa de sud-est (SEECP), al Acordului de liber schimb în Europa Centrala (CEFTA), în cadrul Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagra (OCEMN), al Iniţiativei de Cooperare în Europa de sud-est (SECI), ca să enumăr numai o parte din aceste dovezi de susţinere venite din partea noastră.

  În mod constant România a atras atenţia comunităţii internaţionale, Uniunii Europene şi NATO, asupra pericolului pe care îl reprezintă conflictele îngheţate, şi în mod deosebit, conflictul transnistrean. România a pledat pentru implicarea Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii, alături de OSCE, Federaţia Rusă şi Ucraina, în problematica reglementării situaţiei din zona transnistreană. România a susţinut decizia Uniunii Europene de a se angaja concret în această problematică prin crearea şi implementarea Misiunii UE de Monitorizare a frontierei moldo-ucrainene, fiind mulţumiţi de rezultatele pe care această misiune le-a produs în teren. De asemenea, am apreciat numirea de către Uniunea Europeană a unui reprezentant special pentru Republica Moldova şi deschiderea unei reprezentanţe a Comisiei Europene la Chişinău. În plus, am adus, în mod constant, tema Republicii Moldova pe agenda sesiunilor Consiliului European.

  Schimburile economice dintre ţara noastră şi Republica Moldova s-au intensificat constant. Exporturile acestui stat în România au crescut puternic mai ales în ultimul an, susţinute de regimul comercial preferenţial asimetric acordat de Uniunea Europeana. România este acum a treia sursă de importuri şi prima destinaţie a exporturilor din Republica Moldova.

  Cu toate acestea, reacţia autorităţilor de la Chişinău a vizat, cu predilecţie, împiedicarea dezvoltării fireşti a relaţiilor bilaterale. Astfel, România a fost acuzată, în repetate rânduri, de „imperialism” şi de „expansionism”, inclusiv în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului,
  unde România nu a făcut decât să apere cauza propriilor ei cetăţeni.

  Identitatea românească a fost atacată prin falsificarea istoriei naţionale, punerea sub semnul întrebării a unităţii limbii române, descurajarea afirmării apartenenţei etnice şi tratamentul discriminatoriu aplicat unor instituţii de presă de limbă română. În plus, la probleme pentru care există soluţii tehnice, cum ar fi solicitarea de a deschide două consulate la Bălţi şi Cahul sau micul trafic de frontieră, am primit răspunsuri propagandistice care, de fapt, lovesc chiar în interesele cetăţenilor din Republica Moldova.

  Doamnelor şi domnilor,
  În ultimii patru anii, în pofida sincopelor, ne-am străduit să relansăm relaţiile bilaterale. Datorită acestor eforturi şi convingerii că este în interesul cetăţenilor ambelor state să beneficieze de avantajele unei relaţii constructive, am reuşit să avem aproape în fiecare an întâlniri si convorbiri la nivel de şef de stat, de Prim-ministru, de ministru de externe.

  Am propus şi s-a realizat un maximum de angajare în planul dialogului politic. De fiecare dată, la sfârşitul unui asemenea parcurs optimist, liderii de la Chişinău au lansat, printr-o diplomaţie publică greşit înţeleasă, cele mai diverse acuzaţii, nefondate, la adresa părţii române, menite să blocheze aproape tot ce se realizase anterior. Nu am renunţat, nu ne-am angajat pe calea disputelor sterile, nu am anulat resurse sau înţelegeri deja convenite, ci am continuat să menţinem toate ofertele pozitive, care răspundeau intereselor cetăţenilor din România şi din Republica Moldova. Suntem convinşi că nu avem dreptul să intrăm într-o logica a escaladării, nici din perspectiva specificităţii relaţiilor bilaterale şi nici din cea a spiritului normelor europene. Nu vom abdica de la valorile europene şi nici de la obligaţiile ce ne revin prin prisma unităţii istorice, de limbă şi cultură, între cele două state.

  În pofida unei abordări în care am dovedit deschidere şi dorinţă de dialog, suntem din nou confruntaţi cu atitudini ostile din partea autorităţilor din Republica Moldova, cu acuzaţii fără precedent. Acuzaţii, dar nu şi probe!

  Încercarea de externalizare a originii problemelor interne din Republica Moldova, de închipuire a unui duşman extern şi, pornind de la o asemenea abordare, acuzaţiile la adresa statului român, sunt inacceptabile şi ridică semne serioase de întrebare asupra motivelor, scopurilor şi semnificaţiilor politice ale acestui tip de atitudine.

  De fapt se încearcă punerea pe seama românilor şi a statului român a responsabilităţii pentru paşii înapoi făcuţi în procesul de democratizare, chiar responsabilitatea pentru dificultăţile economice şi sociale prin care trece Republica Moldova. Aceste acuzaţii mă obligă să afirm că nu România este responsabilă pentru eşecul democratizării Republicii Moldova, ci cei care o conduc în mod periculos înapoi spre trecutul comunist sovietic.

  Afirmaţiile autorităţilor din Republica Moldova dovedesc rea credinţă şi încercarea de a dezinforma. Spre exemplu, autorităţile statului vecin au anunţat introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români, subliniind că astfel cetăţenii români vor plăti taxe aşa cum cetăţenii Republicii Moldova plătesc pentru vizele româneşti. În realitate, cetăţenii Republicii Moldova nu au plătit niciodată taxa de viză, deşi partea română acordă anual circa 120 de mii de vize, mai multe decât toate celelalte state membre ale Uniunii Europene la un loc. Modalitatea de introducere de către autorităţile de la Chişinău a regimului de vize pentru cetăţenii români, care sunt în acelaşi timp şi cetăţeni europeni, s-a făcut cu încălcarea acordurilor în vigoare dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana în materie de circulaţie a persoanelor şi denotă atitudinea arbitrară şi discriminatorie a autorităţilor de la Chişinău.
  Acestea au afectat relaţiile cu România prin iniţierea unor măsuri ostile pe plan politic, mergând până la declararea ca persona non grata a ambasadorului nostru. Totuşi, România nu a întreprins contramăsuri şi va rămâne consecventă susţinerii unei politici active în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova şi pentru integrarea acestui stat în Uniunea Europeana.

  Ţara noastră a condamnat violenţele şi distrugerile care s-au înregistrat în timpul manifestaţiilor de la Chişinău şi a atras atenţia asupra necesitaţii respectării normelor democratice. Responsabilitatea asigurării ordinii de drept revine conducerii Republicii Moldova. Evenimentele de la Chişinău, unde autorităţile au permis, repet, au permis accesul manifestanţilor în sediile principalelor instituţii ale statului, ridică semne importante de întrebare. Violenţele de acum o săptămână, inclusiv devastarea unor instituţii publice, nu au servit nici manifestanţilor, nici opoziţiei politice. Ele au servit exclusiv celor care, de fapt le-au provocat şi le-au făcut posibile, adică acelora care deţin acum puterea.

  Violenţa nu este o soluţie. Numai prin ajungerea la un acord asupra redemarării procesului de democratizare se poate ieşi din impasul actual.

  Suntem îngrijoraţi de represaliile pe care autorităţile Republicii Moldova le întreprind, de încălcările grave ale drepturilor omului. Situaţia este agravată de limitarea şi blocarea activităţii reprezentanţilor mass-media, acţiuni prin care se încearcă să se ascundă opiniei publice abuzurile şi comportamentul brutal al forţelor de ordine. Jurnaliştii care mai pot transmite menţionează răpiri de persoane, reţineri abuzive, ameninţări, terorizarea cetăţenilor, fabricarea de dosare, anchete fără asigurarea asistenţei juridice pentru persoanele reţinute.

  Chiar dacă alegerile parlamentare s-ar fi desfăşurat corect, libertăţile cetăţeneşti nu pot fi anulate. Am învăţat din istoria recentă că cenzura asupra mass-media, ameninţările şi violenţele asupra jurnaliştilor reflectă un sentiment de ilegitimitate şi nereprezentativitate.

  Este condamnabilă ameninţarea cetăţenilor cu folosirea armelor, ameninţare venită din partea unor lideri marcanţi ai Republicii Moldova şi care trădează o atitudine de neînţeles faţă de valoarea unică a vieţii fiecărui om. Atragem atenţia că utilizarea armelor împotriva populaţiei civile, în rândul cărora se regăsesc şi cetăţeni români, constituie o crimă. În situaţia înregistrării, în asemenea circumstanţe, de victime omeneşti, autorităţile române vor întreprinde toate măsurile pentru aducerea în faţa justiţiei penale internaţionale a persoanelor care au executat şi comandat astfel de acţiuni.

  România îşi manifestă preocuparea faţă de agresarea şi măsurile ilegale întreprinse până acum împotriva cetăţenilor români. Considerăm că neinformarea părţii române cu privire la cetăţenii ţării noastre care sunt, eventual, reţinuţi sau arestaţi, precum şi interzicerea stabilirii de către aceştia a legăturii cu Ambasada României pentru asigurarea asistenţei consulare constituie încălcări grave ale normelor internaţionale. Cerem autorităţilor de la Chişinău să asigure imediat reprezentaţilor consulari ai României accesul la cetăţenii români eventual reţinuţi, dacă această situaţie există.

  În ultimul timp au existat presiuni brutale faţă de cetăţeni ai Republicii Moldova care îşi afirmă identitatea etnică românească. Asemenea manifestări românofobe, încurajate de actuala putere din Republica Moldova, precum şi limitarea prin orice formă a dreptului de exprimare liberă cu privire la apartenenţa etnică reprezintă manifestări inacceptabile de intoleranţă, caracteristice unor guvernări profund nedemocratice, străine de spiritul european.

  Represaliile care au loc în Republica Moldova, încălcarea libertăţilor fundamentale, a drepturilor omului, a libertăţii de expresie, expulzarea unor jurnalişti şi acuzaţiile la adresa statului român obligă România să ceară efectuarea unei anchete europene asupra responsabilităţilor pentru represiunile din ultimele zile.

  În condiţiile în care măsurile represive vor continua, România va analiza, în conformitate cu normele internaţionale, formele de asistenţă umanitară şi de protecţie pentru cei a căror viaţă şi integritate fizică sunt ameninţate.

  Doamnelor şi domnilor,
  Elogiez curajul şi profesionalismul jurnaliştilor care au reflectat corect evoluţiile din statul vecin, asigurând accesul la surse de informare, atunci când acesta se dorea a fi limitat. Am apreciat gestul de solidaritate al instituţiilor media din România care au oferit şi vor oferi sprijin colegilor din Republica Moldova.

  Amintesc că prin articolul 7 al Constituţiei, statul român are obligaţia să acorde sprijin etnicilor români din afara graniţelor. Vom continua să acordăm sprijin persoanelor din Republica Moldova care se consideră români şi simt româneşte, pentru a-şi păstra identitatea. Nu putem accepta ca românii de peste Prut să fie izolaţi de restul Europei. Nu putem accepta ca, în special generaţia tânără, să nu aibă şansa de a circula liber şi de a-şi face studiile în ţara noastră sau în restul ţărilor europene.

  În acest sens, amintesc că legea română prevede redobândirea, la cerere, a cetăţeniei române de către foştii cetăţeni ai statului nostru şi urmaşii lor, care au fost privaţi de acest statut împotriva voinţei lor. Constat însă că procesul birocratic prevăzut de această lege limitează drastic numărul persoanelor care beneficiază în mod real de ea. Ca urmare, am solicitat Guvernului să adopte, în regim de urgenţă, modificarea legii cetăţeniei astfel încât să putem facilita şi urgenta procesul de redobândire a cetăţeniei de către cei care şi-au pierdut-o abuziv şi de către famiile acestora, până la gradul trei.
  Astfel, românii din Republica Moldova îşi vor putea recăpăta în mod accelerat cetăţenia română şi vor deveni din punct de vedere legal, nu numai moral, membri ai marii familii europene.

  Vom continua să oferim acces nediscriminatoriu şi gratuit tuturor tinerilor din Republica Moldova care doresc să studieze în limba română în învăţământul preuniversitar şi în învăţământul superior din România. Vom continua să susţinem prin proiecte şi programe culturale spiritualitatea românească din Republica Moldova. Vom continua să oferim posibilitatea ca reprezentanţii autorităţilor locale de peste Prut să beneficieze de expertiza colegilor români. Vom continua să sprijinim dezvoltarea societăţii civile din Republica Moldova, cunoscând, din experienţa proprie, beneficiile pe care aceasta le aduce consolidării democratice.

  Acum doresc să mă adresez în mod special tinerei generaţii de peste Prut:

  Dragi tineri care vă puneţi speranţa în România, care vă puneţi speranţa în instituţiile europene,

  Viitorul nu poate fi decât al vostru! Aveţi încredere în forţele libertăţii!

  Totalitarismul comunist reprezintă trecutul şi îşi are locul numai în manuale şi în cărţile despre crimele sale.

  Republica Moldova nu mai poate fi izolată. La 20 de ani de la căderea zidului Berlinului nimeni nu mai are dreptul să ridice un zid între ţările noastre.

  Doamnelor şi domnilor,

  Azi, la graniţa de răsărit a Uniunii Europene, are loc un conflict între două sisteme de valori.
  Pe 18 decembrie 2006, înainte de intrarea României în Uniunea Europeană, în numele valorilor europene şi universale, am ţinut să condamn regimul comunist din România. Azi constat cu îngrijorare că realităţi pentru care am condamnat oficial regimul comunist se regăsesc la frontiera României secolului al-21-lea: absenţa statului de drept, discriminarea etnică, reprimarea oponenţilor, cenzura, atacarea culturii române, utilizarea sărăciei pentru a crea dependenţă de puterea politică, ameninţarea cu folosirea forţei împotriva propriilor cetăţeni. Iată elemente care, luate împreună, creează o atmosferă de teroare.

  La două decenii de la revoluţiile anticomuniste din 1989, ţin să reafirm valorile supreme care i-au inspirat pe cei care au decis să nu mai trăiască în minciună: libertatea individului nu poate fi negociată; nu există nici o justificare pentru înjosirea fiinţei umane în numele unei false raţiuni de stat ori de partid; nimeni nu deţine monopolul adevărului şi nimeni nu poate să nege dreptul cetăţenilor la exprimarea propriilor opinii, la liberă circulaţie, la organizare politică în partide independente.

  Fac un apel către toate partidele politice din România, către toţi liderii de opinie, să înţeleagă acest moment ca un moment al solidarităţii naţionale, ca un moment care nu trebuie să ne divizeze, ca un moment în care trebuie, dimpotrivă, să le arătăm tuturor că suntem realişti, uniţi şi că ştim să ne apărăm interesul naţional.

  România reafirmă principiile Cartei ONU şi pe cele ale Actului Final de la Helsinki, chemând la respectarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. În acelaşi timp, avem o datorie legală, morală şi de onoare faţă de românii de peste Prut.

  România va sprijini în continuare democratizarea şi europenizarea Republicii Moldova. Vom accelera acordarea cetăţeniei române celor care au acest drept, vom folosi toate instrumentele politicii naţionale şi europene pentru a întări legăturile culturale şi relaţiile economice cu Republica Moldova, pentru a dezvolta asistenţa acordată administraţiei centrale şi locale, pentru a facilita accesul elevilor şi studenţilor la resursele educaţionale din România.

  Doamnelor şi domnilor,

  România nu va permite transformarea Prutului într-o nouă cortină de fier, Prutul trebuie să fie doar o linie de demarcaţie temporară a frontierei Uniunii Europene, până la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, proces pe care ţara noastră îl va susţine necondiţionat.
  Vă mulţumesc!

 75. Francesco
  9 April 2009

  Dupa o saptamana de tacere, OSCE ii indeamna pe jurnalisti la „detasare”.

 76. Imperialistu'
  9 April 2009

  Iurie Craciuneac a fost bătut în “Tunelul Morţii” de 10 – 15 poliţişti cu pumnii, picioarele şi bastoanele (video cu interviu luat lui Craciuneac – inclus pe site-ul Unimedia; nu are embed, asa ca va invit sa mergeti la adresa).

 77. costin
  9 April 2009

  bulşit news de la Russia Today despre revoltele inscenate de partidele de opozitie:

 78. Imperialistu'
  9 April 2009

  Profesori şi prieteni îl plâng pe tânărul decedat, Valeriu Boboc

  Marturii din infernul lui Voronin

  Vadim Ungurean, student la istorie, nu mai iese din camin din seara de vineri. Cea in care a fost eliberat de la politie. Nu de frica, ci pentru ca n-are voie. E sub arest la domiciliu. Orbitele invinetite incep sa-i treaca, dar nu arata deloc bine. Are fata umflata, schiopateaza vizibil cand merge si se tine de spate. Se plange de dureri la rinichi. Am fost batut cu pumnii si cu picioarele, povesteste Vadim. Potrivit datelor oficiale, difuzate de Ministerul de Interne si Procuratura de la Chisinau, pe parcursul ultimei saptamani au fost arestate 200 de persoane. Presa de opozitie constata insa ca numarul celor care se afla in arest se ridica la cel putin 800.

  “Eram in Piata, in fata Guvernului, pe la 1 de noapte dinspre marti spre miercuri, impreuna cu o mana de oameni care mai ramasese la acea ora acolo. Mi-au sarit in spate catva indivizi in civil si m-au doborat. Alaturi, bateau o fata. Am incercat s-o apar si am acoperit-o cu corpul meu. Atunci au inceput sa ma loveasca pe mine, cu picioarele in fata”, isi aminteste Vadim.

  N-a apucat sa mai vada ceva. Spune ca i s-au pus catusele, ca a fost urcat cu fata in jos pe bancheta din spate a unui autoturism Mercedes, care nu era al politiei, si dus impreuna cu alti tineri intr-o directie pe care n-a putut s-o intuiasca. Au fost scosi din masina intr-un garaj, care s-a dovedit, mai tarziu, al Comisariatului Centru din Chisinau. Acolo a fost supus primului interogatoriu. Sustine ca a fost batut din nou, doar pentru ca a indraznit sa incerce sa citeasca procesul verbal care i s-a intocmit.

  In urmatoarele cateva zile, pana in seara de vineri, a fost tinut impreuna cu inca peste 20 de tineri, printre care si un profesor de liceu, intr-o incapere de 3 pe 4 metri, fara geam, cu o gaura minuscula de aerisire. In tot acest timp, n-au primit nimic de mancare, iar cand cereau sa mearga la toaleta sau sa li se dea de baut, erau injurati si din nou loviti cu brutalitate. “Ii ofeream gardianului 50 de lei, din banii nostri, ca sa ne ia o paine, iar restul sa si-l pastreze. N-a vrut!”, spune Vadim.

  „Nu ma las pana nu-i daram pe comunisti”

  Timp de trei zile n-a putut sa comunice nimanui unde se afla, iar cu avocatul a vorbit doar in prezenta politiei. I-a fost instrumentat un dosar penal, pentru “huliganism si jaf” pe care afirma ca nu le-a comis. Are martori, dar nici unul din ei n-a fost intrebat de organele de ancheta nimic. Chiar si modul in care i-a fost prezentata oficial acuzatia ii pare o farsa. Sedinta de judecata s-a consumat in cateva minute, in biroul anchetatorului de la Comisariat.

  Acum nu poate iesi din camin nici macar pentru a merge la centrul de expertiza medico-legala, pentru un certificat cu care sa demonstreze mai tarziu ca a fost batut, iar peste o saptamana nu va mai avea nici un rost s-o faca.

  Lui Vadim Ungurean nu pare sa-i fie teama de o eventuala condamnare. Nu crede probabil ca se va ajunge pana acolo. E suprat insa ca risca exmatricularea. Politia a instiintat rectoratul, dar i-au luat apararea profesorii din facultate. “Daca voi fi totusi exmatriculat de la Istorie, ma inscriu anul viitor la Jurnalistica. Nu ma las pana nu-i daram pe comunisti”, declara Vadim. Mai spune ca multi colegi de-ai lui, din camin, mai sunt inca in arest.

  Potrivit datelor oficiale, difuzate de Ministerul de Interne si Procuratura de la Chisinau, pe parcursul ultimei saptamani au fost arestate 200 de persoane. Presa de opozitie constata insa ca numarul celor care se afla in arest se ridica la cel putin 800. Majoritatea au fost transferati la Penitenciarul nr.13 din Chisinau, multi insa au fost dusi la comisariatele raionale de politie, din Vulcanesti si Taraclia, de exemplu, sub pretextul supraglomerarii izolatoarelor din capitala.

  Cazul romanului Netanyahu

  In acelasi timp, cetateanul roman arestat, Johnatan Jerusalayem Netanyahu, se afla inchis la Comisariatul General de Politie din Chinau. De la unul din avocatii sai am aflat ca Netanyahu este evreu de origine romana, cu resedinta in Statele Unite, cleric ortodox pe deasupra, care pe parcursul a cel putin 10 ani de zile s-a aflat frecvent la Chisinau, pentru a administra mai multe proiecte de binefacere, in colaborare cu Mitropolia Moldovei.

  Intr-un comunicat de presa difuzat de Procuratura Generala a Republicii Moldova se arata ca Netanyahu este acuzat de organizarea unor dezordini in masa si actiuni de uzurpare a puterii de stat. Anchetatorii care i-au perchezitionat pe data de 9 aprilie locuinta de la Chisinau pretind ca au gasit harti multiplicate ale orasului, fotografii ale cladirilor administrative, inclusiv ale Parlamentului si Presedintiei, si sticle cu substante inflamabile special adaptate. Pana azi, Netanyahu a putut comunica doar cu avocatul din oficiu. Pentru ca e si cetatean al SUA, a fost vizitat insa de diplomati americani acreditati la Chisinau, iar maine se anunta o prima infatisare in instanta in cazul sau.

  Apelul primarului Chirtoaca

  Primarul liberal al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, s-a adresat cu un apel institutiilor internationale, in care denunta torturile la care sunt supusi cetatenii moldoveni arestati in urma manifestatiilor din 5 apruilie. Primarul Chisinaului prezinta in apelul sau doar cateva cazuri, pe care le-a documentat, insotite de poze care dovedesc tratamentul inuman ce le-a fost aplicat tinerilor, printre care Andrei Popa, Denis Roscot sau Damian Hancu, dar si cel al lui Valeriu Boboc, care potrivit politiei ar fi murit in urma unei intoxicatii, dar din poza se vede ca are o rana grava la cap.

  Totodata, doi tineri care au arborat tricolorul romanesc pe cladirile Parlamentului si Presedintiei – Ion Galatchi si Dragos Musteata – au fost si ei arestati, dar spre deosebire de ceilalti nu au fost batuti si au devenit chiar vedete TV. Posturile proguvernamentale au difuzat un interviu in care cei doi sustin ca au ridicat drapelele romanesti pe cele doua cladiri pentru a opri violentele, sugerand multimii ca Presedintia si Parlamentul au fost cucerite, iar politistii care apar in imaginile difuzate pe internet si de presa de opozitie sunt cei pe care ei au reusit sa-i convinga ca anume asa vor reusi sa opreasca atacul.

  Presa de la Chisinau banuieste, insa, ca cei doi tineri au fost montati si ajutati de autoritatile comuniste sa arboreze drapelele Romaniei, pentru a-i oferi presedintelui Vladimir Voronin ocazia sa acuze “statul vecin” de organizarea unei lovituri de stat in Republica Moldova.

 79. Imperialistu'
  9 April 2009

  Anatol Mătăsaru după gratii:torturat ca să facă mărturisiri false

  Prin bătăi, poliţia l-a forţat pe Mătăsaru să îşi dea parolelele de la e-mailuri

  Anatol Mătăsaru a declarat azi avocatului său că a fost bătut şi abuzat fizic şi psihologic, pentru a oferi adresele de e-mail ale cutiilor sale poştale.

  «M-au bătut şi m-au ameninţat cu răfuiala fizică, cerând în primul rând să semnez un act prin care să recunosc faptul că am fost plătit de către liderii de opoziţie ca să protestez, fapt care nu este adevărat. Totodată, m-au bătut cu picioarele peste coapse ca să le dau parolele de la adresele mele de e-mail. Nu am mai avut ce face şi le-am dat aceste parole,» a spus Mătăsaru, adăugând că este deţinut în prezent cu o persoană bolavă de SIDA care nu primeşte în prezent medicaţie, însă a fost ameninţat că va fi deţinut ulterior cu criminali deosebit de complicaţi, care ar putea să îi pună capăt zilelor, dacă nu va coopera cu poliţia.

  Victor Panţâru susţine că lui Mătăsaru îi sunt încălcate mai multe drepturi fundamentale şi va face apel la instanţele de drept în continuare.

 80. Imperialistu'
  9 April 2009

  Interviu luat lui Anatol Matasaru de MenReport

  Ne-a interesat sa aflam cum a ajuns Anatol Matasaru sa fie cunoscut in toata Moldova pentru protestele pe care le-a organizat si in intreaga lume pentru abuzurile la care autoritatile il supun. Am vorbit pe messenger si am schimbat mesaje pe mail, combinatie din care a reiesit discutia de mai jos. Citind pana la sfarsit, vei vedea cu cata fantezie se poate organiza un protest.

  MenReport: Cum este cu spaga in Republica Moldova? Care este statutul ei?
  Anatol Matasaru: Spaga este in canon, a patruns in constiinta majoritatii cetatenilor. Absolut in orice domeniu exista o lista neoficiala de preturi, incepand cu mersul la medic, continuand cu gradinita unde-ti dai copilul, apoi cu admiterea in institutiile de invatamant la toate nivelurile s.a.m.d. In orice structura de stat exista fenomentul coruptiei si al tutelei. Majoritatea functionarilor de stat se vand cu tot cu serviciile lor.

  MenReport: V-am intrebat deoarece protestele dvs. au fost indreptate si impotriva acestui fenomen. In ceea ce va priveste, ati fost batut in strada, de politisti, pana v-ati pierdut constienţa. Se intampla in octombrie 2006. Ati facut plangere. Ce vi s-a intamplat dupa aceea?
  Anatol Matasaru: A fost ca in bancuri. Ma porneam spre biserica si ajungeam la militie. S-a mai intamplat ca de ziua mea sa fiu luat pe sus, dus la politie si s-o petrec acolo. Am fost luat si de la serviciu si deposedat de bunurile personale. Toate aceste retineri au fost dovedite in instanta ca abuzive, dar foarte greu.

  MenReport: Ati inceput protestele in strada. Care au fost acestea?
  Anatol Matasaru: Prima oara, mi-am pus pe capota masinii textul SALUT, TALHARILOR, DIN ORGANELE DE DREPT, iar pe verso un indemn adresat oamenilor: NU MAI DATI MITA POLITIEI RUTIERE! Am fost agresat fizic, lasat fara lozinca pe care mi-au calcat-o in picioare. Urmatoarea actiune de protest a constat in caricaturi intinse sute de metri de banda de scoci, prin centrul Chisinaului, pe tema coruptiei.

  MenReport: Ati recurs si la animale…
  Anatol Matasaru: De Ziua Politiei, pe 18 decembrie, am imbracat un magar in militian si un porc in procuror, acesta devenind porcul-porcuror. Dar n-am putut sa ies cu ele din ograda pentru ca am fost retinut de circa 40 de politisti inarmati si dus cu tot cu animale la Comisariat. Dar nu-s eu de vina ca in calendarul republicii Moldova sunt oficial patru sarbatori profesionale ale organelor de drept: Ziua judecatorului, a militianului, a politistului (sic! n.r.) si a Justitiei. Parca te invita sa protestezi, la cate probleme sunt in sfera de responsabilitate a acestor institutii… A fost momentul in care cazul meu a capatat notorietate mondiala.
  De ziua procurorilor, am iesit iar in strada, dar ca sa nu se mai streseze animalele, m-am imbracat in straie de porc. Dupa 15 minute, am fost insa luat pe sus.
  Pe 3 februarie 2009, m-am bucurat de o sustinere reala si din partea ONG-urilor, care au iesit in strada alaturi de mine. Mitingul a fost atacat de cativa tineri, cu gaze lacrimogene si cu masti pe faţă.
  Toate aceste proteste au fost oprite prin diverse abuzuri ale autoritatilor.

  MenReport: Cum va privesc acum oamenii pe strada?
  Anatol Matasaru: Ma saluta adesea. Si nu doar oamenii simpli, ci si unii politisti si unii procurori. Vad in ochii lor o disperare de parca striga dupa ajutor. Cu aceste proteste mi-am facut multi prieteni, dar si dusmani periculosi. Cei dintai insa, imi dau curaj, pe langa increderea pe care o am ca Legea este de partea mea.

  MenReport: Alte surprize placute care au venit cu aceste proteste…
  Anatol Matasaru: Am facut cerere sa mi se autorizeze un protest. Consiliul General s-a opus, dar primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, mi-a aprobat-o. Dupa aceea, l-au tarat si pe el prin procuraturi ca sa dea explicatii. Iar cand am fost retinut si apoi eliberat, tot Dorin Chirtoaca mi-a spus ca pot sa apelez la el pentru aprobarea unor astfel de actiuni perfect legale oriunde in lume.

  MenReport: Cine va mai sprijina?
  Anatol Matasaru: Declarativ, mai toate partidele, in afara de comunisti, care o duc o campanie iresponsabila de defaimare a mea. M-a ajutat si mediatizarea oferita de PRO TV Chisinau, Jurnal TV si alte mass-media. Ma bucur de de monitorizarea protestelor si de asistenta juridica din partea unor ong-uri: Credo, Hyde-Park, Promolex, CJDO etc.

  MenReport: Cum continuati acum?
  Anatol Matasaru: Sunt implicat in proiectul numit Caravela magarului. Deja, de trei duminici, umblu cu magarul costumat in militian prin centre raionale – Cahul, Balti, Ialoveni, Chisinau – si urmeaza a patrula duminica in Anenii Noi. Daca privim harta Moldovei, aceste orase sunt in forma de cruce. Deplasarea cu magarul corespunde cu simbolul si ordinii in care se face Sfanta Cruce la crestinii ortodocsi. Expeditia este facuta sub pretextul ca vreau sa-mi vand magarul militian fiindca e corupt, spune minciuni, comite abuzuri, jefuieste, musca si are alte si naravuri. Aceasta cruciada se va opri dupa a patra duminica, inainte de Pasti si, simbolic, va pune cruce acestui regim bazat pe teroare si pe frica.
  Mai este pregatit un sicriu de culoare rosie inscriptionat cu „Stat militienesc”, care va fi purtat in fata Ministerului de Interne si a Guvernului, cu mesajul ca este timpul sa ingropam apucaturile necivilizate. Toata actiunea este menita sa verifice cum se respecta dreptul la libera exprimare si cel la intrunire in Republica Moldova.

  Anatol Matasaru are 38 de ani, este specialist in calculatoare, este casatorit si are un copil de trei ani.

  Mai multa informatie despre actiunile sale, la http://www.protest2008.blogspot.com si la http://www.matasaruart.blogspot.com

  Desigur, acum ca tovarasii au pus mana pe adresele de e-mail, nici unul din bloguri nu mai exista.

 81. Imperialistu'
  9 April 2009

  Aşa cum a cerut PCRM: CA nu a permis scanarea listelor electorale

  Curtea de Apel Chişinău interzice copierea listelor electorale

  Curtea de Apel Chişinău a dat marţi, 14 aprilie, câştig de cauză Partidului Comuniştilor (PCRM), care a solicitat să fie interzisă imediat copierea listelor electorale de către partidele de opoziţie, transmite Info-Prim Neo. PCRM acţionat în judecată Comisia Electorală Centrală (CEC), care a permis partidelor de opoziţie să verifice listele, inclusiv să le scaneze şi să le copieze. Reprezentantul PCRM, Serghei Sârbu, a susţinut în faţa instanţei că în acest fel CEC şi-a depăşit competenţele şi a încălcat legislaţia.

  El a precizat că PCRM nu se împotriveşte verificării listelor, ci copierii lor. Potrivit lui, copierea listelor va oferi opoziţiei acces la date cu caracter personal şi reprezintă o imixtiune în viaţa privată. Sârbu susţine că PCRM a primit multiple adresări de la cetăţeni, care îşi exprim indignarea că sunt făcute copii la liste.

  Pe de altă parte, atât reprezentantul CEC, Ruslan Nastas, cât şi reprezentanţii PL, PLDM, AMN şi PDM, au invocat că, potrivit legislaţiei, datele din buletinul de identitate, inclusiv semnătura, care se conţin în listele electorale, nu constituie date cu caracter personal. Reprezentanţii partidelor au reclamat că scanarea, xeroxarea listelor este unica modalitate prin care pot verifica informaţiile din liste. De asemenea, ei susţin că plângerile cetăţenilor anexate de PCRM la dosar sunt datate cu iulie 2007 sau nu sunt datate deloc şi nu fac referire clară la alegerile din 5 aprilie 2009.

  În cadrul unei conferinţă de presă, susţinută în aceeaşi zi, liderii PL, PLDM şi AMN au declarat că au listele electorale, pe care le-au scanat până în acest moment constituie suficiente probe pentru a demonstra fraudarea alegerilor.

  Cele trei partide care au depăşit pragul electoral verifică listele electorale începând cu 9 aprilie, considerând că alegerile au fost fraudate prin introducerea în liste a persoanelor decedate, minorilor şi prin folosirea votului multiplu. În acelaşi timp, CEC va desfăşura la 15 aprilie renumărarea buletinelor de vot la solicitarea PCRM, care a câştigat alegerile cu aproximativ 49,48% din voturi, obţinând 60 de mandate de deputat. Opoziţia a anunţat că nu va participa la recalcularea voturilor. Liderii partidelor şi-au motivat decizia prin faptul că aceasta este „o farsă a comuniştilor”, prin care cei din urmă vor să-şi mai atribuie un mandat, necesar pentru alegerea preşedintelui ţării, şi să întrerupă procesul de verificare a listelor.

 82. Imperialistu'
  9 April 2009

  Dovezi de tortură la Chişinău

  După cazul lui Valeriu Boboc, tânărul găsit mort în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, apare a doua victimă în Republica Moldova.

  Publicaţia “Jurnal de Chişinău” scrie că, în noaptea de 7 aprilie, în curtea Spitalului de Urgenţă din capitală a fost aruncat cadavrul tânărului Ion Ţâbuleac.

  Acesta avea coastele rupte, răni adânci în regiunea tâmplelor şi un picior fracturat. Corpul neînsufleţit al tânărului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o maşină albă, marca Niva, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, susţin martorii, citaţi de “Jurnal de Chişinău”.

  Părinţii tânărului au fost anunţaţi la 8 aprilie că fiul lor ar fi murit electrocutat. Certificatul de deces constată că moartea tânărului ar fi survenit în urma unei traume toracicale. Între timp, Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, trage un semnal de alarmă cu privire la soarta tinerilor arestaţi în urma manifestaţiilor anticomuniste.

  Primăria capitalei Republicii Moldova a prezentat mai multe cazuri concrete, însoţite de fotografii sau mărturii video ale unor persoane maltratate şi torturate în arestul poliţiei. Printre acestea se află şi Sergiu Creţu, un student în vârstă de 23 de ani, participant paşnic la protest. El a fost bătut în comisariatul de poliţie şi s-a ales cu o fractură.

  La rândul său, Popa Andrei, un tânăr în vârstă de 18 ani, care nu a participat la protest, a fost bătut, nu a primit hrană şi apă 24 de ore, fiind ţinut împreună cu 22 de persoane într-o cameră de 12 metri pătraţi.

  „Convinşi“ cu Bătaia să dea declaraţii

  În goana după “vinovaţi” pentru protestele anticomuniste, poliţia moldoveană a arestat “la grămadă” tinerii care au ieşit în stradă săptămâna trecută.

  Roscot Denis, 20 de ani, student, participant paşnic la protest, s-a ales cu o comoţie cerebrală, fractura oaselor nazale şi contuzie facială, după ce a fost bătut în comisariatul de poliţie, unde a fost obligat să semneze declaraţii false şi a fost încătuşat în patul de spital timp de o noapte.

  Damian Hâncu, student la Facultatea de Drept din Lyon, Franţa, a fost reţinut la 7 aprilie, în centrul Chişinăului, în urma unor discuţii cu jurnalişti suedezi. Torturat de poliţie, a fost obligat să semneze declaraţii conform cărora ar fi fost instigat şi plătit de opoziţie să participe la proteste.

  Cel mai şocant caz este al lui Valeriu Boboc, care a fost găsit mort în Piaţa Mării Adunări Naţionale. Cauza decesului, potrivit actului de constatare – intoxicat cu un produs toxic necunoscut. Tânărul era însă plin de vânătăi.

  Studenţii de la Bucureşti, vânaţi

  Datele furnizate de poliţie arată că au fost arestaţi în jur de 200 de cetăţeni, dar presa din Chişinău a întocmit în baza apelurilor rudelor celor dispăruţi o listă cu peste 800 reţinuţi. Există informaţii că, pentru a ascunde maltratarea tinerilor, aceştia sunt luaţi din Chişinău şi duşi în comisariatele raionale sau spre destinaţii necunoscute.

  Mai nou, oficialii comunişti vin cu represalii şi asupra elevilor şi studenţilor moldoveni care învaţă în România. “Fiecărui student sau elev i se verifică bagajul”, a declarat pentru “Jurnal de Chişinău” L.M., elev la un liceu din România.

  UE va trimite o misiune

  Uniunea Europeană este gata să trimită la Chişinău o misiune pentru investigarea evenimentelor recente din capitala moldoveană, a declarat, la Bruxelles, Christiane Hohmannn, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner.

  Hohmann a salutat decizia autorităţilor moldovene de a organiza renumărarea totală a rezultatelor alegerilor parlamentare, a calificat drept inadmisibile violenţele şi a chemat autorităţile să nu îngrădească dreptul la liberă întrunire.

  Întrebată dacă, după recentele evoluţii interne, Republica Moldova va mai fi invitată la Praga pe data de 7 mai, când are loc summitul ţărilor invitate la programul UE Parteneriatul Estic, Christiane Hohmann a declarat că „invitaţiile oficiale încă nu s-au făcut şi subiectul urmează să fie discutat cu ţările membre ale UE“.

 83. Imperialistu'
  9 April 2009

  Acces interzis la tinerii torturati de politie

  Potrivit legii, trei autorităţi au dreptul să intre în sectoarele de poliţie, în cazul unor semnale de tortură: avocaţii persoanelor torturate, avocaţii parlamentari şi membrii Consiliului Consultativ al Mecanismului de Prevenire a Torturii (CCMPT). Multi dinter tineri nu auu acces, directorul avocaţilor parlamentari nu oferă informaţii (a declarat că are contract cu Antena C), iar membrii CCMPT susţin că poliţia le interzice accesul, contrar legii.

  Vanu Jereghi, vicepreşedinte al CCMPT a declarat azi pentru Ziarul de Gardă că a avut interdicţii în 5 sectoare de poliţie din Chişinău, inclusiv la Comisariatul de Poliţie pentru a vedea victimele torturilor. «Deşi făceam apel la prevederile legii, poliţiştii ne spuneau că există ordin de sus ca să nu fim primiţi, decât cu ombudsmanul, dar acest ucru este ilegal,» susţine Jereghi.

  El declară căî unica instituţie în care au fost admişi membrii CCMPT a fost penitenciarul nr.13, dar au apărut pobleme şi acolo. «Ni s-a transmis că cei care au făpscut posibil aceesul nostru acolo vor fi pedepsiţi. Vedeţi, în moldova e totul invers. Nu vor fi pedepsiţi cei care au încălcat legea şi nu ne-au permis să intrăm în sectoarele de poliţie , ci cei care au respectat legea şi ne-au permis să intrăm să vedem atâtea zeci de cazuri de tortură,» spune Jereghi.

  Cazurile de îngrădire a accesului la sectoarele de poliţie pentru CCMPT au fost comfirmate şi de alţi reprezentanţi ai societăţii civile, cum ar fi CREDO sau Amnesty International. ONG-urile pentru drepturile omului din Moldova au declarat că vor informa imediat comunitatea internaţională despre aceste abuzuri.

 84. Imperialistu'
  9 April 2009

  Noi arestări azi la Chişinău

  Radu Lungu din Chişinău a fost arestat azi a doua oară, după ce fusese eliberat şi făcea o cură de tratament cu perfuzii, din cauza bătăilor pe care le-a primit.

  Avocatul lui Radu ne-a spus că acesta a fost reţinut la 7 aprilie şi dus de poliţişti în garajul Parlamentului, unde a fost bătut cu cruzime alături de alţi tineri. Peste vreo 2 ore a fost transferat la sectorul de poliţie Buiucani, cu un Mercedes, unde i s-au legat mâinile cu centura de la propriii săi pantaloni şi a fost pus să stea în genunchi mai multe ore.

  Radu spune că totuşi a fost bătut mai puţin decât alţii, pentru că «nu am avut desenat pe obraz un tricolor», iar cei care aveau tricolorul desenat pe faţă erau bătuţi până nu se mai vedea nici urmă de desen.

  Noaptea a fost silit să semneze nişte acte pe care nu le-a citit, iar dimineaţa i s-a dat voie să plece, dar fără buletinul de identitate care a fost oprit de poliţişti, fiindu-i sustraşi şi toţi banii pe care îi avea — 50 de lei.

  Ajuns acasă, s-a simţit rău din cauza bătăilor şi a fost consultat de un medic, care i-a indicat perfuzii zilnice.

  Astăzi, Procuratura Buiucani l-a sunat şi l-a somat să vină pentru o discuţie. Radu a întrebat dacă este o citaţie şi i s-a spus că «apelul telefonic este tot ca o citaţie». A mers încolo şi a fost reţinut pentru 72 de ore, fiind transferat la Comisariatul General de Poliţie.

  Avocatul spune că Radu nu a putut azi să facă tratamentul şi perfuziile şi nu va putea , probabil să facă nici mâine nu va putea să urmeze acest tratament.

  «Îndrăzneala autorităţilor nu mai are margini, sunt violate drepturile acestor tineri cu duiumul, de aceea vom merge în instanţe cu fiecare caz în parte până la capăt,» susţine avocatul Victor Panţâru.

 85. Imperialistu'
  9 April 2009

  SOS! 6 copii sunt disparuti fara urma

  După ce au fost ridicaţi de poliţie, nu se ştie nimic despre fraţii Curechi, Dumitru Târsână, Ion Tudorache, Ion Certan şi Serghei Donici.

  Părinţii îi caută pe la comisariatele din toata republica, dar nu au reuşit să afle nimic despre ei. Cei care au fost eliberaţi şi cunosc ceva despre locul aflării personelor indicate mai sus, pot contacta redacţia.

 86. Imperialistu'
  9 April 2009

  Curaj.net

  Teroarea continuă – la această oră, poliţişti în uniformă dau busna prin odăi şi interoghează studenţii care au fost pe 7 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale…

  Ştim că este vorba despre un cămin studenţesc din zona Malina Mică…

  Reactualizare

  Studentul care a reclamat acest abuz apoliţiei spune ca poliţiştii au fost daţi afară de către intendentul căminului. Acesta le-a spus că e oră târzie şi nu pot continua acum interogarea tinerilor. Persoanele care au avut de furcă cu poliţiştii spun că li s-a umblat în telefoanele mobile şi în lucrurile personale. Ei au mai fost avertizaţi să nu iasă sâmbătă şi duminică la proteste pentru că ar putea fi şi ei arestaţi.

 87. Imperialistu'
  9 April 2009

  Studenţii de la medicină sunt arestaţi în masă

  Bună ziua, stimaţi reprezentanţi ai redacţiilor în care noi, studenţii de la Chişinău, mai avem încredere.Nu ştiu care e situaţia la alte instituţii dar noi, studenţii de la Universitatea de Medicină, trăim o adevărată teroare. Se vine în fiecare zi în microtorente şi suntem arestaţi în masă, câte 12-15 persoane din fiecare microtorent.

  Ieri s-a întâmplat asta chiar sub ochii mei şi ai altor colegi – a intrat un poliţist însoţit de vreo 15 mascaţi, a fluturat nişte ordine despre care n-am înţeles de unde sunt – de la Ministerul de Interne sau de la decanat, avea pozele unor colegi unii dintre care nici măcar n-au fost atunci în piaţă, pentru că eram cu toţii la ore, şi i-au ridicat. Serile, în campusul studenţesc de la Malina Mică e şi mai groaznic – în faţa căminelor stă de obicei duba poliţienească şi ei fac raiduri chiar însoţiţi de decan. Unicul nostru refugiu a mai fost biblioteca din acelaşi sector, unde răsuflând uşuraţi în fiecare zi că am ajuns liberi după raidurile de la ore – ne refugiem pentru că în odăile de cămin ne e frică să stăm, dar am auzit că în seara acestei zile vor veni să ne ia de la bibliotecă. Mai mult – se zice că se aşteaptă vacanţa de Paşti şi vor veni să ne ia de acasă, de la părinţi. Ne e foarte frică, nu ştim ce să facem. Am format un fel de comitet din câteva persoane şi am vrut să ieşim în public pentru a declara ce se întâmplă la universitate la noi, unde ne-au trădat însuşi decanii, şefii de catedră în frunte cu rectorul, dar chiar a doua zi majoritatea din acel comitet au fost arestaţi, doi dintre ei nici nu ştim de unde – bănuim că de pe stradă, pentru că nu i-a văzut nimeni. Ne temem să spunem cuiva despre asta, pentru că ne-ar trăda, ne temem să mergem singuri pe stradă, pentru că s-ar putea să fim arestaţi şi să nu ştie nimeni ce s-a întâmplat cu noi, ne temem să mergem câte doi sau trei pentru că şi aşa ne-ar ridica motivând că complotăm ceva, ne temem să vorbim despre ceea ce se întâmplă, pentru că într-una dintre grupe un profesor a discutat luni cu studenţii despre arestări, iar a doua zi au fost arestaţi. Avem impresia că răsuflă mai uşuraţi cei care au fost arestaţi deja, decât noi, cei care am rămas şi nu ştim la ce să ne aşteptăm.
  Au loc şi sumedenii de exmatriculări, din nou la ordinul nu ştiu cui, pentru că Universitatea nu motivează, se zice că în urma ordinului Ministerului de Interne. De când Ministerul de Interne dă ordine să se exmatriculeze studenţii care au reuşită la studii, nu au absenţe, au fost la ore în ziua protestelor, dar pentru că transportul public nu circula pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt au mers pe jos până în Piaţa Marii Adunări Naţionale? Pentru că la noi asta se întâmpla. Nu mai putem trăi teroarea. Vă rugăm, ajutaţi-ne!

  Student la Medicină

 88. Francesco
  9 April 2009

  Imperialistu’, articolul asta este pe locul 2 in recomandarile doc.hotnews.ro.

  Locul 3: Cadere libera intr-un ocean de datorii.

  Cum este posibil? Voi (sau noi) sunnteti/suntem pe 33-35 la Roblogfest?

 89. Imperialistu'
  9 April 2009

  Poate sa fie o intamplare ca se afla pe 2. ???? Important e ca asa mai citesc si altii din toate cate au fost postate aici.

 90. Imperialistu'
  9 April 2009

  Voronin a dat ordin să fie eliberaţi tinerii arestaţi. Cu vânătăile de pe corpurile victimelor şi cu morţii ce facem?

  Toţi tinerii arestaţi şi maltrataţi de către poliţie în ultimele zile vor fi eliberaţi! Acesta a fost ordinul preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin, expus în cadrul unei adresări către cetăţeni la postul public de televiziune Moldova 1 la o oră de maximă audienţă (21:35, imediat după principalul buletin de ştiri al zilei). Voronin a acuzat PL, PLDM şi AMN de acţiunile violente din 7 aprilie, iar pe România – că ar „susţine făţiş” opoziţia liberală şi că ar fi „participat la acţiuni stradale în altă ţară”.

  Voronin a apreciat că protestul tinerilor din 7 aprilie „a traumatizat şi a polarizat societatea”, iar vinovate de situaţia creată sunt „partidele liberale”, care „au aruncat Moldova în anii 1990” şi vor „să abată ţara de pe calea integrării europene”.

  Şeful statului a mai declarat că guvernarea de la Chişinău „nu se răzbună pe nimeni” şi că „se deosebeşte de dictatură”. Astfel, în acest sens, Voronin a precizat că toţi tinerii arestaţi şi maltrataţi de către poliţie în ultimele zile vor fi eliberaţi, urmând ca „reprezentanţii lumii interlope şi recidiviştii, care au profitat de situaţia politică complicată, să rămână în locurile de detenţie”.

  Şeful comunist nu a ezitat să constate şi „ostilitatea deosebită a televiziunilor române” faţă de acţiunile de protest de la Chişinău.

  Voronin l-a acuzat pe Băsescu de „amestec în treburile interne ale Republicii Moldova”, deoarece ar oferi „susţinere pentru partidele liberale”, care „luptă împotriva statalităţii”. Liderul comunist a mai subliniat că România „a participat la acţiuni stradale în altă ţară”, iar aceste acţiuni urmează să reprezinte „obiectul unei investigaţii europene”.

  Pentru refacerea relaţiilor bilaterale moldo-române, Voronin a propus ca România trebuie să semneze „tratatul de bază şi de frontieră” şi să se ghideze de modelul „relaţiilor excelente” dintre Polonia şi Ucraina.

 91. Este timpul sa porniti o adevarata revolutie fratilor si din vanat sa deveniti vanatori. Asta pina cind nu este prea tarziu – alminteri veti fi ridicati de banditii in uniforma ai guvernului si veti disparea unul cate unul pana cind nu va mai ramane niciunul.
  Comunistii nu inteleg decat de forta; nu exista alta solutie decat rascoala poporului si alungarea netrebnicilor cu forta armelor. 21 Decembrie 1989 a fost ziua desteptarii Romaniei, este timpul sa aiba si Moldova ziua desteptarii ei.

 92. dr. jones
  9 April 2009

  nu stiu daca a fost pusa stirea asta:

  Moldova’s ‘Twitter Revolutionary’ Goes into Hiding

  http://blog.wired.com/defense/…..witte.html

  Natalia Morar, the Moldovan activist who used Twitter and text messaging to organize anti-government demonstrations, has apparently gone into hiding after authorities pressed charges against her for „organizing mass unrest.”
  The U.K. Guardian located Morar, who had spent several days moving from one location to the next to avoid arrest. „They have staked out my house and my mother’s,” she told the paper. „They entered my apartment without a search warrant. If they find me they will arrest me – and what happens then, no one knows. I haven’t spoken on the phone or gone on line for two days for fear of being traced.”

  Morar has stopped posting on her LiveJournal blog; an update posted a short while ago and signed by her husband, Ilya Barabanov, says that she has appeared for questioning at the office of Moldova’s Prosecutor General. Barabanov added a request. „It’s understandable that everyone is concerned,” he wrote. „But please: don’t call her, don’t send her e-mails, don’t send her an SMS. … We’ll update everyone as soon as we can.”

  e de-a dreptul frustrant ce se intampla. oamenii aia sunt haituiti, batuti, omorati, intimidati si totusi, nu renunta! europa si america isi dau acordul tacit acestui macel.
  sunt convins ca acum pun de o comisie la brussel sa explice aparitia piratilor somalezi din cauza capitalismului in timp ce chiar sub nasul lor niste tineri dornici de libertate sunt maltratati.

 93. Imperialistu'
  9 April 2009

  Portrete ale unor „eroi” dubioşi

  JURNAL continuă să investigheze cele întâmplate la 7 aprilie în preajma clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Vă propunem să aflaţi noi detalii despre Ion Galaţchi, tânărul în tricou galben care, din marea dorinţă de a „calma masele”, a reuşit să convingă poliţia să-i permită să urce pe acoperişurile celor două clădiri şi să arboreze drapelul UE, dar şi despre alţi „eroi dubioşi” de la evenimentele din 7 aprilie.

  Tată poliţist

  Ion Galaţchi, în vârstă de 17 ani, elev la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru”, provine dintr-o familie de poliţişti. Tatăl băiatului, Mihai Galaţchi, este sergent major de poliţie, iar în anul 1999, a fost decorat de preşedintele Petru Lucinschi cu medalia „Pentru Vitejie”, „pentru serviciu ireproşabil în organele afacerilor interne, contribuţie substanţială la combaterea criminalităţii, la asigurarea legalităţii şi ordinii de drept şi merite în educaţia militar-patriotică”. Potrivit unor surse, tatăl lui Ion activează în regimentul „SCUT” al Ministerului de Interne, informaţia, însă, încă nu a fost confirmată oficial.

  Un personaj omniprezent

  O persoană care seamănă ca două picături de apă cu Ion Galaţchi a fost surprinsă anterior de jurnalişti la mai multe mitinguri din capitală. Astfel, „clona” băiatului în tricou galben a fost prinsă de camerele de luat vederi la un miting al PLDM din această iarnă. Atunci, tânărul declara că a fost plătit de partid pentru a participa la manifestaţie. Peste câteva săptămâni, acelaşi tânăr a fost văzut la un protest al AMN din faţa Guvernului. De această dată, tânărul se dădea drept membru al Organizaţiei de tineret a partidului. La sfârşitul anului trecut, o persoană foarte asemănătoare cu Ion Galaţchi a fost surprinsă în preajma preşedintelui PPCD Iurie Roşca la mult mediatizata întâlnire cu studenţii Academiei de Studii Economice în cadrul căreia liderul creştin-democraţilor a menit închiderea postului PRO TV Chişinău.
  Deşi tatăl lui Ion refuză să vorbească despre aceste trei cazuri, spunând că nu îl interesează ce se spune pe internet, sora mamei tânărului afirmă că cei trei băieţi nu au categoric nimic în comun cu nepotul ei.

  Ion şi camaradul său sunt în libertate

  Cei doi tineri care, „în scopul calmării maselor”, au urcat pe acoperişul Preşedinţiei şi pe cel al Parlamentului (cu acordul autorităţilor – n.r.) şi au arborat drapelul Uniunii Europene, au fost eliberaţi marţi seara de sub arest. Ion Galaţchi şi Dragoş Musteaţă se află acum în libertate. Singura restricţie care le-a fost impusă este interdicţia de părăsire a ţării timp de 30 de zile.
  Potrivit apropiaţilor tinerilor, cei doi nu au fost maltrataţi şi vor fi cercetaţi penal în libertate pentru provocarea dezordinii în masă în timpul protestului din 7 aprilie din scuarul Parlamentului.
  Contactat miercuri la domiciliu, tatăl lui Ion Galaţchi, cunoscutul personaj în tricou galben, ne-a declarat că băiatul este la ore. Asta deşi alţi tineri reţinuţi de poliţie pentru că ar fi participat la protestele din 6-7 aprilie au declarat că au fost eliberaţi din comisariat cu interdicţia de a părăsi locuinţa pe un termen de 20 de zile. Acei tineri nu pot merge la ore şi riscă să fie exmatriculaţi din instituţiile de învăţământ în care îşi fac studiile.

  Victor Panţâru, avocat: „Băieţii sunt învinuiţi în baza aceluiaşi articol ca şi domnul Mătăsaru”
  „ Am înţeles că cei doi băieţi sunt învinuiţi în baza aceluiaşi articol ca şi domnul Mătăsaru, doar că Mătăsaru este bătut crunt, accesul la el este parţial limitat, pe când cei doi tineri se plimbă în libertate, merg la ore. Ei au o măsură preventivă foarte lejeră, de a nu părăsi ţara. Nu localitatea, nu domiciliul. Îmi vine greu să înţeleg acţiunile organului de urmărire penală din punct de vedere legal. Este, însă, evident că aceşti tineri cooperează cu poliţia şi procuratura”.

  JURNAL a reuşit să discute cu tatăl tânărului în tricou galben.

  Mihai Galaţchi: „Nu fac parte din niciun partid politic nici eu și nici familia mea”

   Cu câteva zile în urmă fiul dvs a fost eliberat din arest. A fost bătut de poliţişti?

  Nu a fost torturat copilul meu de nimeni. Uitaţi-vă la canalul Pro TV şi o să vedeţi că însuşi dl Ţurcanu recunoaşte că s-au apropiat de dânsul. Ei au făcut-o din intenţii normale. Ceea ce se scrie acum pe internet pe mine puţin mă interesează. Vă rog să îi daţi pace copilului meu, în caz contrar, voi trece la un proces penal împotriva dvs.

   Dar oare noi nu îi dăm pace?

  Daţi-mi voie să mă liniştesc. Nu fac parte din niciun partid politic nici eu şi nici familia mea. Acest lucru vi-l declar cu toată responsabilitatea. Vă rog să nu mă mai sunaţi.

   Domnule Mihai, ştiu că sunteți poliţist, ce părere aveţi despre faptul că fiul dvs a participat la acele proteste violente?

  A participat băiatul din convingeri normale. A vrut să ajute ceva să nu se producă distrugerea asta. Acestea sunt nişte aberaţii copilăreşti. Au vrut şi ei să facă ce e mai bine. Ei nu şi-au dat seama la ce pot ajunge lucrurile astea.

  Roşca minte cu neruşinare

  Contrar asigurărilor date de Iurie Roşca că la protestele violente din 7 aprilie nu a participat niciun membri al PPCD, pozele făcute de martorii evenimentelor demonstrează altceva. În timp ce se devasta Parlamentul, în spatele acestei instituţii se plimba agitat vicepreşedintele creştin-democraţilor Vlad Cubreacov. (Vezi poza). Iar în primele rânduri ale agresorilor de la Preşedinţie a fost imortalizat Ion Duminică, preşedintele Organizaţiei de romi a PPCD şi candidat pe listele acestui partid la ultimele alegeri parlamentare.
  De asemenea, în urma investigaţiilor jurnalistice, s-a constatat că şi misteriosul protestatar surprins într-o poză cu staţie radio poliţienească în mână este un ex-membru al PPCD. Andrei Plop, membru al organizaţiei de tineret a partidului lui Roşca, a ieşit la începutul lui martie, curent, într-o conferinţă de presă şi a declarat că părăseşte PPCD-ul şi aderă la Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE).
  JURNAL a încercat să discute cu Andrei, dar acesta are telefonul închis. Liderul MAE, Anatol Petrencu, ne-a comunicat că nici el nu-l poate găsi pe băiat, dar, în ziua protestului, tânărul i-a spus că a găsit staţia radio pe jos şi a luat-o pentru a putea asculta discuţiile dintre poliţişti.

  Cine a arborat tricolorul?

  La mai bine de o săptămână de la devastarea Parlamentului şi Preşedinţiei, poliţia nu a reuşit să-i identifice încă pe cei care au arborat tricolorul românesc pe palatul prezidenţial (gest care l-a scos din sărite pe Voronin, făcându-l să declare că România ar fi participat la organizarea acţiunilor violente de la Chişinău – n.r.). Ion Galaţchi şi Dragoş Musteaţă susţin categoric că ei au arborat doar stindardul european. Acest lucru se vede şi în imaginile video şi foto. Potrivit lui Dragoş, în afară de el şi Ion pe acoperişul Preşedinţiei au mai urcat un poliţist şi un reprezentant al administraţiei prezidenţiale.

  Atunci, cine a arborat tricolorul care a apărut la doar câteva minute de la înălţarea drapelului UE?

 94. Francesco
  9 April 2009

  SIS si politia lui Voronin continua sa-i urmareasca si sa-i hartuiasca pe studentii moldoveni care merg acasa in timpul sarbatorilor de Paste. Unimedia a postat un interviu luat unei studente care s-a reintors din Romania. Iata ce spune:

 95. panseluta
  9 April 2009

  Kim Zigfeld expune, la Pajamas Media, minciuciunile pro-comuniste ale lui New York Times relativ la protestele din Moldova:

  http://pajamasmedia.com/blog/t…..ot-tweets/

 96. panseluta
  9 April 2009

  Oops: „minciunile”.
  Scuze.

 97. emil
  9 April 2009

  Panseluta, daca esti online acum, ti-am pus o intrebare prin email. Daca poti, raspunde iute.

 98. Imperialistu'
  9 April 2009

  Vladimir Ţurcan a negociat arborarea drapelului UE pe Preşedinţie

  Vicepreşedintele Parlamentului, Vladmir Ţurcan a reconfirmat pentru Jurnal TV că, la 7 aprilie, când protestele paşnice degeneraseră în violenţe, a negociat cu cinci reprezentanţi ai protestatarilor, printre care Ion Galaţchi şi Dragoş Musteaţă, arborarea drapelului UE pe sediul Preşedinţiei. O declaraţie similară, Vladimir Ţurcan a făcut, anterior, în cadrul unei emisiunii de la M1. Reamintim că anume arborarea unui drapel străin pe sediul Preşedinţiei a fost calificată de actuala guvernare drept tentativă de lovitură de stat. Până astăzi nu se cunoaşte nimic despre aceea, cum a apărut pe sediul Preşedenţiei drapelul României.

  Cu reprezentantii! ???? Asa iese adevarul la iveala, incet-incet. Poate ca vom afla si cum au fost alesi „reprezentantii” cu care a „negociat” Turcanu.

  Comisia de la Chisinau nu a descoperit dovezi privind implicarea Romaniei

  Presedintele comisiei pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie de la Chisinau sustine ca nu exista elemente concrete care sa ateste implicarea Romaniei. Afirmatiile vin sa-l contrazica pe Vladimir Voronin, care sustinea ca au fost descoperite probe concludente care demonstreaza ca Romania ar fi implicata in organizarea protestelor violente de la Chisinau, scrie Jurnal de Chisinau, citat de Mediafax.

  Presedintele comisiei respective, comunistul Vladimir Turcan, prim-vicepresedinte al Parlamentului Republicii Moldova, sustine ca pana in prezent comisia nu a descoperit nimic concret, in acest moment fiind analizate rapoartele mai multor institutii de stat. Potrivit lui Turcan, comisia nu a luat inca nicio decizie pentru ca asteapta ca institutiile europene si partidele de opozitie sa-si delege reprezentantii care sa participe la lucrarile ei.

  Vladimir Voronin declara in urma cu o saptamana la postul rusesc de radio Ecoul Moscovei ca „Rezultatele investigatiilor Procuraturii Generale si ale comisiei prezidentiale speciale demonstreaza participarea Romaniei in organizarea dezordinilor de la Chisinau dupa alegerile parlamentare”, afirma presedintele republicii Moldova. „Mai mult, se deschid noi pagini pe care nu le-am banuit si nu le putem admite”, a adaugat el, sugerand ca Romania nu putea organiza protestele de la Chisinau numai cu forte proprii.

  El a aratat ca impotriva Republicii Moldova au fost folosite tehnologii electronice foarte avansate. „La 7 aprilie, cand au fost atacate simultan serverele Presedintiei si respectiv Ministerului de Interne, 80-90% dintre aceste atacuri au venit din partea Romaniei, dar au fost si din alte tari”, a afirmat liderul comunist de la Chisinau. „Dar daca ne-am aminti toate revolutiile colorate, semnatura si scenariul se pare ca sunt aceleasi”, a adaugat el, sugerand o complicitate occidentala.

 99. ion
  9 April 2009

  Sistemul Voronin a mafiozat întratîta sistemul jurisptudenţei la nivel nemaivăzut în lume. De ex. mulţi prostetatari nevinovaţi au fost judecaţi la judecătoria sect Râşcani mun Chişinău. Aici preşedintele judecăţii Micu(un bandit a fost capturat, iar altul a venit imediat în loc, precis că sunt fraţi)a făcut o companie Mi@co, unde sunt selectaţ judecători aleşi de tip Potângă senior, consiliera Ludmila Cur, grefiera Oxana X şi cel mai impetuos Potângă senior , un boşorog fost şi el mare jurist, care duce legătura secretă între toate organele juridice a republicii şi aranjează toate afacerile în compania fructuoasă. Cîtă lume strădue aici şi câte soarte someneşti sunt batjocorite şi simplu aruncate la gunoi. Rog noile organe să se descurce cît mai urgent cu acest sector de judecată, că odată vor fi luaţi de oameni în furci.

 100. Grigore Vieru: „Ridica-te,Basarabie!” Spectacol prezentat la Uniunea Scriitorilor din Moldova la12 martie 2009… Urmeaza un alt spectacol de mare amploare in data de 7 aprilie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi