FUNDATIA IOAN BARBUS

Când OMS menajează sensibilitățile Partidului Comunist Chinez

În februarie și în prima parte a lui martie, foarte multe din mesajele directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății erau despre… „stigmatizare”. Un mesaj constant, repetat obsesiv. Tedros Adhanom Ghebreyesus o ținea langa cu un slogan ridicol (de ziceai că-i șef la CNCD,  nu șeful OMS), fără acoperire în realitate și, prin consecințe, iresponsabil:

Cel mai mare dușman cu care ne confruntăm nu este virusul în sine; este stigmatizarea care ne întoarce pe unii împotriva altora.
— Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, 16 februarie 2020

După moartea doctorului Li Wenliang (6/7 februarie 2020), presa occidentală – chiar și cea de stânga, cu bune articole în NYTimes, The Guardian sau Washington Post – pricepuse și relata despre tentativa de mușamalizare a situației din Wuhan întreprinsă de regimul comunist chinez (intimidarea și reținerea doctorilor care avertizau, cenzură, chiar distrugere de probe). Reieșea limpede că acțiunea comuniștilor chinezi a întârziat cu cel puțin trei săptămâni eforturile de restrângere a epidemiei.

Așa-zisa „stigmatizare” pe care o acuza șeful OMS era legată de localizarea virusului.

Avem „gripa spaniolă” – spaniolii nu se simt stigmatizați. Avem „Ebola” – numele râului de unde a izbucnit epidemia (în două localități din Congo și Sudan). Avem „MERS” – prescurtarea ”Middle East Respiratory Syndrome” – epidemia izbucnind din Arabia Saudită și având aria de desfășurare în Orientul Mijlociu (Middle East).

Sunt însă denumite „aseptic” marile epidemii cu originea în Republica Populară Chineză: SARS înseamnă „Severe acute respiratory syndrome” (mușamalizat atunci timp de trei luni, între noiembrie 2002 și februarie 2003 de către autoritățile comuniste din China, primele cazuri cu origine în provincia Guandong) și COVID19 (cu origine în provincia Hubei, orașul Wuhan, și încercare de mușamalizare de cel puțin trei săptămâni).

Când Donald Trump sau Mark Pompeo au vorbit despre originea din China a virusului și de responsabilitatea autorităților comuniste chineze pentru răspândirea în toată lumea, OMS a avertizat cât se poate de ferm:

NU legați locuri sau etnie de boală, acesta nu este „virusul Wuhan”, „virusul chinezesc” ori „virusul asiatic”. Numele lui oficial a fost ales anume pentru evitarea stigmatizării.

Lupta cu stigmatizarea Republicii Populare Chineze îl muncea pe directorul OMS și în 2 martie 2020. Pe când Tedros Ghebreyesus ținea predici idioate cum că „stigmatizarea” este mai periculoasă decât „virusul”, în Italia se înregistrau 11 decese. După 18 zile, în înspăimântătorul 20 martie, în Italia mureau 793 persoane. Mureau de virusul Partidului Comunist Chinez, nu de „stigmatizare”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian