FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Carantina ne obligă să învățăm ce e de fapt homeschooling-ul și de ce milioane de americani îl preferă (Podcast În Libertate)

De peste o lună experimentăm „școala în casă”, cu lecții online, de la matematică la pian, ori dansuri, și cu sufragerii transformate în săli de studiu. Cu bucuria timpului petrecut în familie și a programului flexibil și mai lejer, cu spaime ocazionale că poate copilul pierde achiziții academice vitale, cu multe semne de întrebare despre cum poate învăța copilul într-un fel atat de „neobișnuit” și cu uimirea că, iată, poate! se infiripă bănuiala că ne-am putea descurca foarte bine și fără școală – fără școala convențională, desigur.

În întâlnirea virtuală pe care am avut-o cu colegii de la În Libertate (urmăriți-i pe Facebook) am povestit în ce măsură ceea ce facem acum cu toții este homeschooling și cum carantina are potențialul de a ne schimba total ideea despre educație și de a deschide o piață a serviciilor educaționale online. Am vorbit despre programul unui copil care face homeschooling, în carantină și în afara carantinei, despre parcursul lui academic și despre cum homeschooling-ul este o investiție pe termen lung în care responsabilitatea și implicarea nu se termină odată ce copilul „a absolvit școala”. Carantina s-ar putea să schimbe și modul în care lucrează unii dintre noi, eventual în favoarea muncii de acasă, și sunt părinți care se gândesc acum ce ar însemna să treacă la homeschooling.

Avem astfel câteva sfaturi pentru părinții care se gândesc să continue ei înșiși să se ocupe de școala copiilor lor alegând calea homseschooling-ului după ieșirea din carantină și am explicat de ce cele mai mari temeri mediatizate ca piedici vin doar din lipsă de informare:

capacitatea părintelui de asigura educația secondat de manualul profesorului, de curicule la cheie cu cărți și caiete de lucru pentru întreg anul școlar la pachet, de site-uri gratuite sau pe bază de abonament, de cărți și bloguri de homeschooling;

socializarea copiilor care fac homeschooling;

echivalarea studiilor și a diplomelor, cadrul legal;

susținerea locală, prin comunitățile de familii care fac homeschooling, Asociatia Home Schooling Romania

Puteți urmări podcastul pe Youtube aici.

Puteți citi și: Despre homeschooling în România, navigând printr-un ocean de preconcepții (INTERVIU)

Homeschooling în SUA

Despre practica homeschooling în Statele Unite ale Americii, National Home Education Research Institute (NHERI), citat pe site-ul Departamentul pentru Educație al SUA, scrie că e „educația la domiciliu condusă de părinți; educația la domiciliu, o practică educațională tradițională veche, care în urmă cu un deceniu părea a fi ceva de ultimă oră și o „alternativă”, dar acum este aproape „mainstream”.”

„Homeschooling e probabil forma de educație cu cea mai rapidă creștere în Statele Unite, conform NHERI. Numărul de copii care fac homeschooling este în creștere în întreaga lume, de exemplu, Australia, Canada, Franța, Ungaria, Japonia, Kenya, Rusia, Mexic, Coreea de Sud, Thailanda și Regatul Unit.”

Aproximativ 2,5 milioane de copii care fac homeschooling în SUA (între clasa pregătitoare și ultima clasă de liceu), iar numărul pare a fi în crește, cu între 2% și 8% pe an, în ultimii ani.

De asemenea, la testele naționale copiii care au făcut homeschooling au de regulă rezultate cu între 15 până la 30 de procente mai bune decât copiii care urmează școlile publice. NHERI spune că acești copii obțin rezultate peste medie la teste indiferent de nivelul de educație al părinților sau de veniturile familiilor lor, iar rezultatele academice ale copiilor nu sunt influențate de faptul dacă părinții au calificare de profesori sau nu.

Institutul mai scrie despre copiii care au făcut homeschooling că au rezultate mai bune în medie la testele SAT și ACT (echivalente bacalaureatului românesc), testele luate în considerare la admiterea la facultate.

Cât despre socializare și dezvoltarea psihologică, copiii care au fost educați în regim homeschooling au o dezvoltare socială, emoțională și psihologică peste medie, menționează National Home Education Research Institute (NHERI).


Dacă aveți întrebări sau ați vrea să vedeți și alte teme legate de homeschooling dezbătute, scrieți-ne mai jos, în secțiunea de comentarii. Sau aici.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Andreea Nistor

Andreea Nistor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *