FUNDATIA IOAN BARBUS

Cazul Andrei Marga și societatea civilă românească

Sunt momente când societatea civilă trebuie să reacționeze. Nu mai este loc pentru tergiversări, învăluiri și ambiguități. Andrei Marga, fost președinte al PNȚCD și deținător al Premiului „Brătianu” al PNL, fost înalt dregător în educația româneasca, fost ministru de externe, preșdintele Institutului Cultural Roman, a fost dovedit acum informator al Securității. Faptul că nu a fost declarat colaborator de către Colegiul CNSAS ține de chestiuni strict tehnice, de litera legii. Probele colaborării sunt irefutabile.

Profesorul Marga a fost informator al Securității, a produs note informative în formă olografă, a avut nume de cod „Horia”. Suprema ironie a acestor timpuri ale nerușinii este ca în locul lui Horia Patapievici, constrâns să demisioneze în luna august, în fruntea ICR să troneze un fost informator cu numele de cod „Horia”!

Andrei Marga a acceptat să fie informator și a fost răsplătit din plin pentru aceste servicii. Nu mă refer la bani, ci la poziții în sistem ca și la posibilitatea stagiilor academice în Vest.(…)
Este irelevant dacă a făcut rău cuiva. Securitatea era ea însăși întruchiparea Răului. Un fost informator nu avea ce să caute în fruntea Ministerul Educației, a Ministerului de Externe, a PNȚCD și, acum, a ICR.

Nu este normal ca dl Marga să conducă ICR după ce aceste lucruri au ieșit la iveală. N-ar fi fost normal să se afle acolo dacă domnia sa ar fi avut un minim de pudoare. Un patriot nu iese în față să ocupe scena culturala a țării și să-i promoveze imaginea știind că are asemenea pete de dosar. Cum va apare Andrei Marga la întâlnirile cu omologii săi din Germania și alte state democratice?

Nimeni nu era obligat să devină informator. Sigur, se faceau presiuni, se propuneau tranzacții, unii cedau, alții nu. Nu discut aici ce-au făcut unii și alții. Andrei Marga, cazul de care mă ocup, a acceptat să fie informator și a fost răsplătit din plin pentru aceste servicii. Nu mă refer la bani, ci la poziții în sistem ca și la posibilitatea stagiilor academice în Vest. Nu mă interesează ce funcții vizibile a deținut în anii comunismului. Discut activitățile sale invizibile.

Este irelevant dacă a făcut rău cuiva. Securitatea era ea însăși întruchiparea Răului. Un fost informator nu avea ce să caute în fruntea Ministerul Educației, a Ministerului de Externe, a PNȚCD și, acum, a ICR. Aceasta este problema dacă vrem să luăm în serios și să tratăm cu necesarul respect Revoluția din decembrie 1989. În spiritul Proclamației de la Timișoara, consider că opinia publică, societatea civilă trebuie să ceară demisia lui Andrei Marga din fruntea ICR. Iar dacă el nu-și dă demisia, să fie demis. Tot societatea civilă are dreptul să acționeze în justiție pentru a contesta decizia Colegiului CNSAS.

Andrei Marga a facut poliție politică. Memoria lui Corneliu Coposu, a lui Ioan Bărbuș, a lui Constantin Ticu Dumitrescu, a lui N. Steinhardt, a Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca ne cere să nu tăcem.

Vladimir Tismăneanu

Vladimir Tismăneanu

12 comentarii

 1. asii romani
  22 decembrie 2012
 2. GMT
  22 decembrie 2012

  Chiar merita citita adeverinta CNSAS din 6 noiembrie 2012, da dimensiunea zelului cetatenesc in relatia cu Securitatea manifestat de „Horia” – Andrei Marga.
  http://media.hotnews.ro/media_…..itatea.pdf

  In urma verificarilor efectuate in fondul arhivistic detinut de CNSAS, a fost identificat si tudiat dosarul fond nformativ nr. I 264537 (cota CNSAS) – titular V.M., dosar in care se regaseste un document fara titlu (cu continut de plan de masuri), datat 09.03.1977, redactat de un ofiter din cadrul Inspectoratului Judetean Cluj, Serviciul III, care mentioneaza: „In luna august a.c., a fost recrutat ca informator lagatura lui , MARGA Andrei, fost bursier Humboldt, care urmeaza a primi sarcini concrete pe langa obiectiv”. Coroborand informatiile si comparand documentele din dosarul I 264537 (cota CNSAS) cu cele cuprinse in dosarele al caror titular este MARGA Andrei, nr. I 245 (cota CNSAS) si nr A 113156 (Dosar de Pasapoarte), rezulta faptul ca in perioada 1977-1978 domnia sa a redactat olograf note informative pe care le-a semnat cu numele conspirativ „HORIA”; in dosarele citate mai sus nu exista un Angajament semnat de catre titular.

  Desi e limpede ca Marga a fost sursa a Securitatii, adeverinta CNSAS concluzioneaza la final ca lui Andrei Marga nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securitatii.

 3. Costin Andrieş
  22 decembrie 2012

  Marga sustine ca este victima unei modilizari pentru defaimarea numelui sau, „declansata, cum se stie, de un consilier prezidential”. „La aceasta campanie s-au atasat tot felul de tismaneni, paladini etc., care bat campii cu dezinvoltura. In aceasta toamna, campania a continuat in legatura cu preluarea ICR si actiunile mele de demantelare a unei feude. Neputand sa se atace ceea ce am facut dupa 1989 (nici ca rector, nici ca profesor, nici ca ministru al educatiei nationale, nici ca ministru de externe sau ca autor), s-a inventat si se inventeaza, dupa maxima ‘murdareste ca tot ramane ceva’”, declarat Andrei Marga. — aceasta este o tactica tipic comunista si aplicata cu regularitate de marga si colegii lui de grup infractional organizat.

  „Spun inca o data – cu acest prilej, spun pentru ultima oara – ca nu am fost colaborator si nu am dat nici un fel de note informative. Nimeni nu mi-a cerut sa o fac. In spatele intregii campanii sunt falsificari si manipulari de care nu am timp sa ma ocup, chiar daca ele vor sa atinga diversele mele conexiuni internationale. Sa speram ca si justitia noastra va putea fi, intr-o buna zi, de sine statatoare si va face lumina in astfel de situatii — mintiti, mintiti, mintiti ca tot ramine ceva!

  Document 2012 12-21-13860293 0 Decizia Cnsas Privind Colaborarea Lui Andrei Marga Securitatea

 4. Anca Cernea
  22 decembrie 2012

  Nici cu Filipov nu a colaborat.

 5. GMT
  22 decembrie 2012

  Asa e, Anca. In relatie cu Securitatea, dar si cu Filipov, Marga a ramas „putin gravid” :=))

 6. Anca Cernea
  22 decembrie 2012

  Poate că, dacă medităm mai profund, este un oarecare adevăr în absurditatea asta:

  „a turnat la Securitate dar nu a colaborat cu Securitatea”

  .
  Nu zic, vai de mine, că CNSAS la asta s-a gândit, nu, porumbelul i-a ieșit CNSAS-ului pe gură involuntar, pe când încerca, rușinos, să o scalde. (Gura păcătosului, cum ar veni.)

  Termenii „colaborator”, „colaborare”, sugerând un fel de tovărășie, un Partnerschaft, nu descriu adecvat calitatea de slugoi de doi lei a turnătorului față de instituția drăcească pe care o slujea mâncând rahat.
  Ideea e că Marga nu era nicidecum egalul securistului Banciu căruia îi turna. Nu asta era poziția. Marga era în patru labe, la picioarele lui Banciu, sperând ca acesta să-i arunce o ciozvârtă, gata să facă orice pentru ea. Relația asta, într-adevăr, nu e de colaborare. E relația slugă-stăpân.

  Întrebați-l pe Filipov dacă îl consideră egal cu el pe Marga, sau măcar comparabil. Eu mă îndoiesc. Ăștia din GRU au un simț ierarhic mai ceva decât șacalii. Dacă-ți uiți locul în lanțul trofic, o iei pe coajă rău de tot. I mean de tot.
  Ce să mai vorbesc de Putin, ăla, sincer, chiar nu a auzit de Marga – biată insectă neînsemnată, oricât i-ar fi zumzăit omagii liderului celui competent, oricât s-ar fi scremut să aducă slujire prieteniei ruso-române și să se evidențieze.

 7. "disidentul"
  22 decembrie 2012

  Bune comentariile, pentru ca sunt corecte. Remarc in special „aceasta este o tactica tipic comunista si aplicata cu regularitate de marga si colegii lui de grup infractional organizat”. Clujenii cunosc foarte bine afacerea, dar tac. „porumbelul i-a ieșit CNSAS-ului pe gură involuntar” nu e sigur. Informatia era deja publica (dosarul I 245).

 8. Nea
  22 decembrie 2012

  Aş fi curios ce are de zis Herta Muller despre asta. Mi-ar plăcea să văd o declaraţie a ei.

 9. Anca Cernea
  22 decembrie 2012

  @8 Nea
  Chiar. Și apoi, Pleșu să-l aducă pe Michnik la Ateneu, să ne spună dacă e bine sau rău că / s-a aflat că / Marga a mâncat rht la Securitate (dar nu a colaborat).

 10. Bogdan Calehari
  22 decembrie 2012

  Mi-l inchipui pe Michnik – sub cupola Ateneului, la pupitrul dirijorului – indicandu-i justitiar, cu bagheta, lui Liiceanu, drumul spre esafod, si asta in sunetele „cristaline” ale tobei mari. Dupa aceea, la lira, asemeni unui Orfeu modern, va „canta” publicului vrajit despre faptul ca la Securitate, Stasi sau KGB, consumatorii, si nu „informatorii”, se murdareau la gura de dulceata si nu de rahat. Rahat se servea numai la Gestapo!
  Prefer mai degraba toba, decat lira! Si asta numai pentru ca, toba nu are coarde.

 11. Costin Andrieş
  22 decembrie 2012

  da, sa vina michnik sa il traga pe plesu de urechi ca de ce e inchizitor bolsevic si traieste in logica razboiului rece, cum i-a spus deja lui liiceanu la ateneu. Adica sa ii spuna cam acelasi lucru pe care l-ar spune si ponta, si nu itimplator. Michnik asta e un fel de dorin tudoran si dinescu, fost disident (la tudoran nu mai sint atit de sigur ca a fost vreodata intr-adevar disident), doar ca michnik a avut si are anvergura (acum are anvergura in rau, dupa ce s-a aliat cu USL-ul polonez al lui tusk), in vreme ce uslamistii de dinescu si tudoran ce fac? Unul ciorbe si gratare, altul abereaza pe bloguri.

 12. CaLiloferu Nationale
  22 decembrie 2012

  Urâtă gadină Marga asta al nostru.. Când ii vad fălcile si ceafa aia de comunist, ma enervez. Fălci de neam prost..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian