FUNDATIA IOAN BARBUS

Ce n-o să aflaţi despre cianuri (Traian Ungureanu) via Dreapta.net

Acum cîteva ore o colegă de muncă m-a întrebat dacă merg mîine la demonstraţia de pe 8 iulie impotriva exploatării de la Roşia Montană. Dreapta.net i-a pregătit un răspuns:

Traian Ungureanu revine asupra temei Rosia Montana. Daca in urma cu doua luni, confruntat cu ofensiva liberalo-socialista care cerea in Parlamentul European interzicerea mineritului pe baza de cianuri, se întreba „Ce e mai periculos: o revărsare ipotetică de cianură sau o epidemie reală și activă de prostie?”, acum Traian Ungureanu are o curiozitate legitima: „cîte din trusturile media şi harnicele ONG-uri apărătoare ale firului de iarbă, gîzei şi muşeţelului ca generator de locuri de muncă vor face public punctul de vedere al Comisiei Europene în materie de minerit cu cianuri?”

„Punctul de vedere al Comisiei e, practic, o constatare elementară: mineritul cu cianuri e strict reglementat şi, în lipsa unei alternative superioare sub raport ecologic, rămîne singura variantă operaţională în materie de minerit aurifer. Simplu. (…)

Ecologismul corporatist e o realitate încă mai toxică decît preupusa cabală industrială a capitaliştilor cu trabuc în colţul gurii şi cecuri la discreţie. Excesele industriale pot sau nu conduce la poluarea mediului şi produc, mai întotdeuna, locuri de muncă. Cultul ecologic produce cu siguranţă o poluare morală ireversibilă şi garantată, întotdeuna, locuri de muncă pentru directori de conştiinţă autoproclamaţi. Aici e diferenţa între dezvoltare şi naturismul paranoic al ego-urilor în căutare de însemnătate”, scrie Traian Ungureanu.

Iata, via ITMorar, si raspunsul Comisiei Europene, dupa ce Parlamentul European a adoptat o Rezoluție care cere interzicerea mineritului cu tehnologie bazată pe cianuri:

„In urma unei analize aprofundate a problemei, Comisia considera ca interzicerea totala a cianurii in activitatile miniere nu este justificata din punctul de vedere al mediului si al sanatatii.

Legislatia existenta, in special cea cu privire la managementul deseurilor extractive (Directiva 2006/21/CE), include cerinte precise si stricte, care asigura un nivel adecvat de siguranta a facilitatilor de management al deseurilor miniere. Valorile limita pentru stocarea cianurii, prevazute de Directiva, sunt printre cele mai stricte cu putinta, iar in practica aceasta presupune o etapa de neutralizare a cianurii inainte de stocare. In lipsa unor tehnologii alternative mai bune (care sa aiba un impact mai redus asupra mediului), o interdictie generala a utilizarii cianurii ar presupune inchiderea minelor existente care opereaza in conditii de siguranta. Aceasta ar fi in detrimentul locurilor de munca, fara a aduce o valoare adaugata pentru mediu si sanatate. Comisia intentioneaza sa urmareasca in continuare indeaproape posibilele dezvoltari tehnologice din acest sector, pentru a se asigura ca sunt aplicate in practica „cele mai bune tehnici disponibile” (BAT), in conformitate cu cerințele Directivei.

In plus, Comisia considera ca trebuie sa se acorde prioritate asigurarii implementarii depline a Directivei de catre Statele Membre. In calitate de gardian al Tratatului, Comisia intentioneaza sa ia toate masurile necesare care tin de competenta sa pentru a se asigura ca aceasta Directiva este aplicata in practica in totalitate si in mod corect.”

pentru detalii vizitati articolul de pe dreapta.net

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

6 Comments

 1. dr pepper
  7 July 2010

  cianura si ciocolata.

  ???? iata ca lupta impotriva cianurii de cacao a strabatut oceanul.
  din europa, unde atat „dreapta” cat si stanga a inteles efectul nociv al ciucalatei, hihihi.
  e bine ca s’a gasit un dusman comun, in europa.
  se pare ca in america – conservatorii nu prea sunt de acord cu liberalii.
  cam in nici un domeniu, nici macar financiar.
  europenilor, indiferent daca sunt de dreapta sau de stanga, saracia li se pare o virtute.
  si, nu stiu de ce, traiesc cu impresia ca cu cat sunt mai saraci cu atat sunt mai inteligenti.
  si, evident, mai liberi ????

  daca in romania ( spre ex) se cade de comun acord ca interzicerea ciocolatii ar putea fi singurul lucru bun adoptat de politicienii europeni, in america se pare ca aceasta idee surade numai liberalilor

  There’s now a website devoted to banning trans fat, which means a war on cookies, cakes, muffins, coffee cakes, candy bars, triple-deckers, french fries, and cheese balls. These people actually sued Nabisco to stop using hydrogenated oils in Oreo cookies. They proudly take credit for buffaloing Gov. Schwarzenegger into signing the trans fat ban law in California. The trans fat ban zealots happily point to all of the fast food villains — McDonald’s, Wendy’s, KFC, Burger King — the headliners on the trans fat enemies list, easily coerced into downsizing from the likes of the Whopper to the Whimper.

  A Democratic Party NY State Assemblyman, Felix Ortiz from Brooklyn, who has introduced a bill to ban the use of salt in preparing restaurant foods, as reported in the Albany Times-Union,

  hai ca incet, incet asta o sa devina o intrecere socialista unde probabil castigatorul va fi declarat cel ce a reusit sa interzica cele mai diferite produse in „apararea” cetateanului de rand hahahaha.
  norocul nostru ca exista atatia politicieni ce ne vor binele si cu toate acestea, iata ca in america exista destui needucati rednecs si ignoranti care nu cred asta. ????
  simpletonus ignoramus infantilus americanos gringos.
  cum nu stie el cat de nociva e mancarea.

 2. dr pepper
  7 July 2010

  In addition to ceasing to deliver sausage, proscuitto, cured ham, egg yolks, and foods that contain even minute amounts of sugar or salt, food manufacturers and farmers should blanket the airwaves with commercials explaining to everyone in the affected areas that they are simply trying to act as „good neighbors” and ask the citizenry to forgive them for not listening to the über-activists who have lobbied so successfully for the banning of their products.

  ????

 3. dr pepper
  7 July 2010

  din ciclul: capitalism bad, comunism good

  Chinese credit firm says US worse risk than China

  IN timp ce Obama cheltuie bani cu nemiluita inscriind economia americana pe calea economiei europene de tip falimentar socialist, China se dezvolta.
  Ce inseamna asta?
  O economie puternica poate sustine o armata puternica.
  O armata puternica poate sustine o politica externa.
  Dar, nu’i asa? prea gandim in termeni economici de capitalisti putrezi care se inchina la vitelul de aur.
  Ei bine, se pare ca momentul in care China isi va incepe dominatia mondiala este foarte aproape, iar pentru unii – cu resentimente capitaliste, aceasta este un lucru foarte bun.
  Capitalismul putred si sarlatan sta sa cada, va veni la rand comunismul de tip nou, socialismul cu fata umana sau religia pacii.
  ba nu, pardon, socialismul cu fata umana de tip european nu are nici o sansa, ala e creat doar din filozofi atrasi de mirajul tiraniilor, gandind din postura de om liber din capitalism.
  De la cel mai mic la cel mai mare afacerist american sarlatan – toti au cazut de acord ca America nu mai este un teren propice pentru afaceri:
  “Macau and China is stable. Washington is not.”

  iar investitorii incep sa se mute in China in timp ce Obama continua sa cheltuie cu nemiluita in proiecte de tip socialisto-ecologisto-european

  So after $32 million, the President boasts that his stimulus created a massive 50 jobs at Smith Electric Vehicles and those 50 jobs. Wouldn’t it have been more impressive to grandstand the company’s success in selling it’s vehicles to large companies? After all, such companies as PG&E, Frito-Lay, and Compass Group N.A. are all looking to purchase products from SEV, thanks to massive price subsidies with federal dollars. The Obama administration is subsidizing purchasers to the tune of 40-60 percent of the sale price with a single truck averaging about $130,000. The money adds up quickly. For example, Compass Group plans to buy 30 trucks, which roughly equates to $6.5 million in additional taxpayer subsidies.

  Iata cum se face ca daca pana acum produsele ecologiste nu aveau loc pe piata de sarlatanii capitalisti, acum sunt subventionate cu banii acestora –

  Spre exemplu, compania Compass Group planuieste sa cumpere 30 de camioane, ceea ce va costa platitorii de taxe $6,5 milioane din subventii.

  Ce se va intampla cand banii din subventii se vor termina?
  Probabil ca pretul camioanelor va sari la cer si nu le va mai cumpara nimeni.
  Datoria la buget insa va ramane in carca platitorilor de taxe.
  Restul de camioane fabricate vor ramane in parcare asteptand ca cineva sa le cumpere.
  Banuiala mea este ca nu se va inghesui nimeni/
  dar daca aceasta gandire este tipica socialistilor, este cu atat mai crunt cand o vezi implementata in mintea „dreptacilor”.

 4. dr pepper
  7 July 2010

  erata: socialismul cu fata umana de tip european nu are nici o sansa, ala e creat doar din filozofi filfizoni atrasi de mirajul tiraniilor

 5. dr pepper
  7 July 2010

  Steve Wynn is mad as hell about Obama and the American political elite:

  “Macau has been steady. The shocking, unexpected government is the one in Washington. That’s where we get surprises every day. That’s were taxes are changed every five minutes. That’s were you don’t know what to expect tomorrow. To compare political stability and predictability in China to Washington is like comparing Mt. Everest to an ant hill. Macau and China is stable. Washington is not. Is there a businessman or a media person in America who isn’t frightened by the next crazy idea that’s coming from Washington? The financial institutions, the cars, the businessmen, the taxes, the health care, everything is coo coo and God knows what’s next.”

 6. dr pepper
  7 July 2010

  l’am gasit pe youtube.
  costin, please embed this video:

  http://www.youtube.com/watch?v…..re=related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi