FUNDATIA IOAN BARBUS

Ce-o să fie? Ce-o să fie?

Ce e în joc pe 2 noiembrie?

1. SENAT : 37 din cele 100 locuri în Senatul Statelor Unite. Componența Senatului la ora asta e de 57 Democrați, 2 Independenți (mai toate instituțiile de sondaj îi trec la Democrați, cu care votează de obicei) și 31 Republicani. Locuri nedisputate 63 – 40D/23R. Majoritatea necesară: 50 pentru Democrați sau 51 pentru Republicani (în caz de egalitate decide vicepreședintele Joe Biden care e Democrat, mă abțin să zic că are măgarul drept mascotă ???? )
2. CAMERĂ (House of Representatives): toate cele 435 locuri. În prezent sînt 256D/179R, majoritatea necesară: 218
3. GUVERNATORI: în 37 din cele 50 de state, în prezent 26D/24R.Posturi nedisputate 13: 7D/6R.

Ce zic ultimele sondaje?

Am optat pentru două instituții specializate, ambele cu remarcabilă acuratețe a predicțiilor în ultimele decenii: Rasmussen și ElectionProjection. Ultima e oarecum partizană și nu include situații pe muchie de cuțit (toss-up), ca Rasmussen.

1. SENAT : Rassmusen prezice azi 28 octombrie 48D/45R și 7 toss-ups (în 5 din acestea conduc Republicanii, în 4 din 5 cu cel puțin 4 puncte diferență). EP sînt mai concisi, prezic 49/49 plus cei doi “Independenți”, cu cîștig de 8 locuri pentru Republicani.
2. CAMERĂ: Rasmussen nu face centralizări pentru House , EP prezice incredibil 241R/194D, cu un cîștig de 62 pentru “elefanți”.
3. GUVERNATORI: Rasmussen zice 28R/13D/1 “Independent” (ex-Republicanul pro-Obama Chafee din Rhode Island) plus 8 toss-ups. EP prezic 31R/18D (cîștig de 7 locuri pentru Republicani -8 pentru Democrați).

Dar miza e mai mare!

1. Speaker-ul Camerei: Post ocupat de liderul majorității Camerei (speakerul), în prezent Nancy Pelosi (California). Își va păstra mandatul dar va pierde majoritatea și poziția de prim-aplaudacă! (probabil va fi silită să demisioneze și din poziția de lider al noii minorități)
2. Liderul majorității în Senat: brontozaurul Harry Reid din Nevada va pierde probabil locul în Senat, în ciuda eforturilor uriașe ale Democraților.
3. Hussein Obama însuși, care în lipsa celor doi de mai sus, va rămîne să ceară ajutor de la teleprompter sau de la Prima Doamnă Mișeala zisă Marxelle ????

Ce să vă mai zic?

Păi o să fac o sumară prezentare a stării preelectorale din zona unde locuiesc: New Jersey și Pennsylvania vecină și prietenă. Mîine. De fapt de ce să las pe mîine, și poimîine e o zi ???? !

UPDATE 29 octombrie: GUVERNATORI Rasmussen 28R/11D/1Ind/10 toss-up : competițiile din California și Massachussets au trecut de la lean Democratic la Toss-up

Update 1 Noiembrie (EST): Cameră ElectionProjection : 243R/192D (+62 pentru Republicani)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Pataphyl

Pataphyl

18 comentarii

 1. Pataphyl (Andrei R.)
  30 octombrie 2010

  Sîntem în ajunul alegerilor și vreau să fac cîteva precizări referitoare la rostul acestei postări: Mica noastră echipă care și-a propus să prezinte (aproape) live evenimentul s-a gîndit să creeze (cel puțin) două recipiente pentru fluxul continuu de informații ce va urma: aici vor fi postate cu precădere noutăți de interes global (evoluții în sondaje, atmosfera și comentariile din ziua votării, rezultatele finale, pe măsură ce apar, comentariile de după). Desigur, cele mai importante noutăți vor fi incorporate în articol, ca Update-uri, sau, în mod excepțional, transformate în postări noi, de sine-stătătoare. Invităm pe prietenii noștri ce locuiesc în US să ne ajute prin comentarii directe, mesaje email etc.

 2. dr pepper
  30 octombrie 2010

  Eu sunt foarte curios ce o sa se intample in Delaware.
  Am o presimtire…

 3. Pataphyl (Andrei R.)
  30 octombrie 2010

  doc, să-ți fie gura presimțirea aurită! ???? Delaware e la ora asta neinteresant pentru noi, e în joc singurul lor post de deputat și locul de senator vacantat de Biden (din motivul ăsta nici nu l-am inclus în postul celălalt, rezumîndu-mă la NJ și PA, deși DE face parte din ceea ce e îndeobște numit Tri-State area of (Philadelphia) Delaware Valley). Dar dacă se întîmplă vreo minune peste noapte cu Christine O’Donnell (căci la ea te referi), să fii sigur că subiectul devine „de prima pagină”!

 4. Pataphyl (Andrei R.)
  30 octombrie 2010

  a, doc, nu uita să ne ții la curent cu cancanurile din Chicago și împrejurimi, bine?

 5. Ciprian Dănilă
  30 octombrie 2010

  Si o predictie generala, numerele par sa arate excelent pentru republicani:
  http://www.weeklystandard.com/…..13421.html

 6. emil b.
  30 octombrie 2010

  Impulsul majoritar: Won’t Get Fooled Again 7. dr pepper
  30 octombrie 2010

  Pataphyl, e mai mult de atat, O’Donnell este vazuta ca o avanpremiera a Sarah Palin. De aceea e lupta apriga – e atacata de democrati si republicanii mimeaza ca o ajuta – singurii care lupta pentru ea este Tea Party.

 8. DanCanada
  30 octombrie 2010

  Din pacate americanii marsaluiesc veseli spre Socialism ca niste mici timpitei lemmings ducindu-se voios in prapastie. Sper ca Dreapta in general si Tea Party in special sa cistige cit mai mult maine, poate drumul spre socialismul european o sa fie oprit.
  „Hopefully” Republicanii au inteles cu ocazia asta mai multe in legatura cu Tea Party. Oricum, in legatura cu Tea Party, Democratii n-au inteles nimic – am vazut si vad in continuare pe HuffPoop articole si comentarii uluitor de timpite ????

 9. NTN
  30 octombrie 2010

  Well, at this time America is angry. Ce-o sa fie? Ce-o sa fie? ????

 10. Pataphyl (Andrei R.)
  30 octombrie 2010

  O’Donnell intenționa să transmită un mesaj electoral de 30′ azi în Delaware. Se pare că a fost ceață ca-n Piața Universității, că n-a trimis banda (da, se pare că încă lucrează cu banda ???? ) la timp, adică pînă vineri, etc: Delaware TV station refutes bias claims in O’Donnell ad flap.

  Am găsit clipul pe situl Christinei O’Donnell, adăugat sîmbătă, dar nu știu dacă de acesta e vorba: We the People of the First State

  We the People of the First State from Friends of Christine O’Donnell on Vimeo.

 11. Cristina R.
  30 octombrie 2010

  Ce-o sa fie? Vedem miine si poimiine.

  Oricum, in cuvintele marelui B.B. King, The Thrill Is Gone, Baby:

  B.B. King – The Thrill Is Gone (From B. B. King – Live at Montreux 1993)

 12. Cristina R.
  30 octombrie 2010

  hei, copii, ati auzit o chitara care plinge mai bine ca cea a lui B.B. King in cintecul asta?

  Indrazniti sa veniti cu ceva mai bun?

 13. Pataphyl (Andrei R.)
  30 octombrie 2010

  Cristina, nu văd de ce-am avea motive de plîns, dar aș dori să-ți dedic ceva foarte vechi cu nume de floare:

  Sidney Bechet – Petite Fleur ( the Olympia Concert Paris, December 8, 1954)

  …și o versiune de neuitat a altei teme faimoase, (e drept că instrumentul care plînge e altul):

  Sidney Bechet – Summertime

 14. Pataphyl (Andrei R.)
  30 octombrie 2010

  …plus un supliment de chitară (numită abuziv) „rece”:

  Sam Lightnin’ Hopkins – Cotton

 15. Cristina R.
  30 octombrie 2010

  Pataphyl:

  Dragule, mersi.

 16. Pataphyl (Andrei R.)
  30 octombrie 2010

  UPDATE: Din cauza unor dificultăți tehnice, Election Projection publică foarte tîrziu proiecțiile finale. Cifra de la House e cu două locuri mai bună pentru Republicani!

 17. emil b.
  30 octombrie 2010

  Blues Democrat… I smell trouble 18. Pataphyl (Andrei R.)
  30 octombrie 2010

  emil, ai băgat albi, da, rasistule, fumuristule! :mrgreen:
  Plus că-i din 1984, Orwell, da?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian