FUNDATIA IOAN BARBUS

Cele zece dimensiuni

Un clip video care prezintă cît se poate de accesibil cele 10 dimensiuni spaţiale posibile (a 11-a este timpul). Autorul este Rob Bryanton, muzician şi compozior, iar mai recent explorator al fundaţiilor realităţii. În 2006 a publicat cartea Imagining the Tenth Dimension, o speculaţie în parte ştiinţifică şi în parte filozofică despre structura multiversului (multitudinea de universuri imaginabile de raţiune).
Textul prezentării poate fi citit aici.Revenind cu picioarele pe pămînt, acest test de logică pentru tridimensionali ar trebui să fie destul de simplu. În orice caz, e simpatic.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

5 comentarii

 1. SG
  1 februarie 2009

  Buna Emil,
  „What word can we assign to the fourth dimension? One answer would be, “duration””
  respectiv „Un clip video care prezintă cît se poate de accesibil cele 10 dimensiuni spaţiale posibile (a 11-a este timpul)”. De unde si pana unde paranteza cu 11 sau n-am priceput eu ceva ?

 2. emil
  1 februarie 2009

  Salut. Am intrat pe site-ul autorului (este un link si in postare) si acolo incepe astfel:

  In string theory, physicists tell us that the subatomic particles that make up our universe are created within ten spatial dimensions (plus an eleventh dimension of „time”) by the vibrations of exquisitely small „superstrings”. The average person has barely gotten used to the idea of there being four dimensions: how can we possibly imagine the tenth?

  Ai dreptate, din prezentarea video nu rezulta ceea ce autorul afirma in fragmentul de mai sus.
  (in postare, click pe aici in fraza Textul prezentarii poate fi citit aici)
  Una peste alta, e putin confuz. O sa incerc sa reformulez.

 3. Schwarzmann Skinski
  1 februarie 2009

  Emil, cred că e un bai mai special la mine. Azi-dimineaţă [timp românesc] am încercat să rulez filmul şi nu a mers. Acum, întors acasă, am încercat din nou să fac acelaşi lucru iar rezultatul a fost acelaşi. Îmi arată un mult prea prelung loading şi nu se întâmplă nimic. E cumva şi pe youtube?

 4. emil
  1 februarie 2009

  Skinski, la fel si aici. Nici eu nu mai pot vedea clipul. Am gasit o versiune pe YouTube si am pus-o pe aceea. Bine ca mi-ai spus.

 5. Craven
  1 februarie 2009

  @ emil „ten spatial dimensions (plus an eleventh dimension of “time”)” se refera la dimensiunile 0,1,2,3 fiind spatiale , a patra fiind de timp si de la 5 pana la 10 din nou spatiale => 10 spatiale + una de timp = 11 dimensiuni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian