FUNDATIA IOAN BARBUS

Cernahoschi, Bush şi evreii

Laura la mijloc

Jurnalismul de elită de la Cotidianul are probleme serioase cu politica externă. Secţia externe nu a avut şi nu are nici în prezent redactori care să poată reda ştirile în mod obiectiv. În schimb, a avut şi are ideologi ori un soi de ideologi care probabil consideră că rolul unui ziarist nu este de a informa, ci de a schimba modul de gândire al cititorilor, la nevoie chiar şi prin dezinformare. Aşa se face că redactorii de la Cotidianul nu reuşesc, în mod repetat, să treacă peste aversiunea pe care o au pentru „licuricii” politicii mondiale şi aliaţii lor

.
Numărul din 14 ianuarie ne încântă cu Vina lui Bush pentru conflictul din Gaza, autor Laura Cernahoschi, o doamnă care a mai intrat cândva în atenţia noastră. Precum în alte articole ale doamnei Cernahoschi, politica externă americană este intrinsec rea, iar personajul negativ este George W. Bush. De data asta, doamna Cernahoschi îl scoate vinovat pentru evenimentele care se desfăşoară astăzi din Gaza, pornind de la Vanity Fair şi Huffington Post, aparent noile surse de informare ale jurnalismului de elită. Mai lipseau Daily Kos şi Indymedia şi circul era complet.

În aprilie 2008, Vanity Fair a publicat un articol (The Gaza Bombshell ) în care susţinea că a intrat în posesia unor documente secrete conform cărora preşedinţia lui George W. Bush a pregătit un plan de eliminare a grupării teroriste Hamas de la putere printr-o lovitură de stat. În urma înlăturării Hamas, Muhammad Dahlan, liderul Fatah, ar fi devenit personajul politic nr.1 din Gaza. Cu alte cuvinte, americanii „au împins palestinienii către un război civil”, iar Hamas a fost nevoită să se apere de Fatah. Sper că aţi înţeles, oameni buni: Hamas nu a vrut să îi extermine pe cei din Fatah, nici nu îşi dorea puterea, dar a fost forţată de împrejurări să ia măsuri atât de dure. Imperialiştii americani sunt vinovaţii morali ai acestei întâmplări. Mai că îmi dau şi lacrimile atunci când mă gândesc ce povară a căzut pe umerii bietului Ismail Haniyeh*…

Dar articolul stimatei doamne Cernahoschi nu se opreşte la critica adusă Marelui Satana. Nu, înainte de a încheia, doamna Cernahoschi trebuie să se lege un pic şi de micul Satana. Preluând ideile exprimate de Gareth Porter în unul din articolele sale de pe Huffington Post (site stângist din Statele Unite), doamna Cernahoschi ne scrie că Israelul s-a folosit de victoria Hamas ca de un pretext: Hamas ajunge la putere, iar Israelul poate să reintre cu armata în Gaza fără a-şi mai face probleme de imagine.

În lumea doamnei redactor Laura Cernahoschi, americanii imperialişti (conduşi de diabolicul George W. Bush) lucrează împotriva poporului „palestinian”, iar israelienii nu mai pot de nerăbdare pentru a trimite tancurile Merkava peste bieţii arabi. Singurii inocenţi sunt cei din Hamas.

* Vanity Fair, sursă de informare a jurnalismului de elită de la Cotidianul, a publicat în noiembrie 2006 un articol elogios la adresa lui Ismail Haniyeh, conducătorul Hamas din Gaza.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

24 Comments

 1. Francesco
  13 January 2009

  Spălatul creierelor înaintea înscăunării lui Obama, pentru asta se întrec în aberaţii jurnaliştii „progresisti”.

 2. Theo-Phyl
  13 January 2009

  @Buna Dimineata

  „Jurnalismul de elită de la Cotidianul”

  Nu exista jurnalism de elita la „Cotidianul”, sunt 3-4 jurnalisti buni, in afara lor ceilalti sunt plevusca „sferto-docta”, inclusiv doamna mentionata.

  In afara de „22” si „Dilema Veche”, jurnalismul de opinie este inexistent in mass-media romaneasca.

  In ultimele 5 saptamani, au fost publicate in cotidianul 16 articole prostesti, nedocumentate bazate pe traducerii proaste sau tendentioase.

  O zi buna ????

 3. bugsy
  13 January 2009

  Mostre de jurnalism „de elita”:

  Hezbollah, campion de PR
  Nu ati vrea sa va rapim?

 4. Francesco
  13 January 2009

  Bin Laden cheama la Jihad! IntelCenter, societate americana specializata in supravegherea siturilor islamiste a publicat o inregistrare audio de 22 de minute a lui Bin Laden care cheama la jihad – “razboi sfant” – pentru a pune capat ofensivei israeliene din Gaza.

 5. andreanum
  13 January 2009

  chiar ma gindeam ce naiba pazeste si pacifistu’ asta justitiar.
  Credeti ca e posibil ca acest nucleu „gazist” sa declanseze un al treilea razboi mondial?

 6. Francesco
  13 January 2009

  Nu Andreanum, nu va izbucni al treilea razboi mondial din asta. Sunt multi care-i sprijina pe Hamas-isti, oficiali din diverse state sau organizatii, anumite tari (Iran, Siria, Venezuela).
  Ban Ki-Moon s-a trezit vorbind astazi despre „disproportionalitatea reactiei israeliene” iar Bolivia, cu al sau prezident Evo Morales, a rupt relatiile diplomatice cu Israelul.

 7. emil
  13 January 2009

  Fii linistita, Andreanum. Nici macar un razboi regional nu va porni de aici. Statele arabe (cu exceptia Siriei) se uita chiorîş la Hamas si cu toata retorica de la ONU, bataia pe care Israel o trage hamasistilor e si in interesul lor. Iran e sponsorul Hamas, iar Iran nu prea are prieteni in rindul statelor arabe.

 8. Theo-Phyl
  13 January 2009
 9. Imperialistu'
  13 January 2009

  Foarte simpatica, Theo-Phyl. ????

 10. Imperialistu'
  13 January 2009

  Aviatia israeliana schimband directia rachetelor lansate pentru a nu lovi tinte civile.

 11. costin
  13 January 2009

  Foarte tare articolul de pe blenn, Theo-Phyl!
  N-am mai ris asa de tare de ceva timp ????

 12. Theo-Phyl
  13 January 2009

  @Imperialistu’ & costin

  Stiti, sunt zeci de bloguri gazduite de oameni seriosi, adevaratii formatori de opinie, care scriu de bine si inteleg situatia adevarata. Oameni care nu au „nici in clin si nici in mineca” cu Israel, dar o au cu onestitatea si inteleg jocurile „vandute” ale mediei occidentale.

  Exemplu:

  http://romaniadeieri.blogspot……vizor.html

  http://morar.catavencu.ro/2009…..-israelul/

 13. Imperialistu'
  13 January 2009

  Pe Dan Selaru si pe Ioan T. Morar ii urmarim si noi, dar din pacate, nu cred ca sunt „zeci”. Nu printre formatorii de opinie.

 14. Theo-Phyl
  13 January 2009

  @Imperialistu’
  Sunt 21, numarate. Am sa-ti trimit lista daca vrei. Cred ca pe duminica cand am sa fiu pe calculatorul pe care le am ????

 15. emil
  13 January 2009

  Daca poti si mai devreme, cu atit mai bine. Imperialistu’, trimite-mi si mie o copie. Am o idee… doua… fac ce fac si imi gasesc de lucru.

 16. israelianca
  13 January 2009

  Theo-Phyl, excelent, multam fain!

 17. toro
  13 January 2009

  Nu pot sa zic prea multe despre revista „22”. Dar citesc Dilema veche de ceva timp (3-4 ani) shi sincer mi se pare slaba, dar e tot ce am decent in tara asta. Exista o singura pagina dedicata in intregime situatiei geo-politice shi in rest doar critica shi vaicareli specifice clasei „intelectuale” din Romania. Shi ca sa fiu mai direct, uneori cea mai faina pagina din revista e chiar pagina cu scrisorile de la cititori. Dar oricum nu poti scapa de articolele lui Mandruta shi a lui Cioroianu care se potrivesc ca niste nestemate in balegar. Plusez prin a zice ca Plesu e un terminat shi nu aduce nimik nou. Da, marele Plesu care la fel ca majoritatea se preface ca este deschis noului, dar in sinea lui el stie ca toti astia tineri suntem niste degenerati. M-am saturat de mascaricii astia batrani. Nu au idei noi, nu au o directie clara, shi doar se joaca cuvinte intr-un mod cretinoid de etalare a presupusei eruditie. Daca revista ar avea 4 foi, ar fi perfect.
  Imi cer scuze pentru postul asta, dar vroiam doar sa zic un lucru: Cultura romana este moarta in momentul de fata. Complet. Sa trecem mai departe.

 18. costin
  13 January 2009

  toro,
  pe scurt ca sint foarte obosit:nu sint de acord ca e total moarta. doua exemple rapid: Patapievici si Traian Ungureanu, mai sint si altii. Revista Idei in Dialog, ai putea sa o incerci. si eu am citit Dilema citiva ani de cind nu era „Veche” si sint de acord ca exista o stagnare, nu mi se mai pare foarte interesanta. Dar mai incearca, everything is not lost ????
  sint convins ca vei mai primi raspunuri. Pina una alta uita-te peste Traian Ungureanu si Pata pe Etichete Nominale.

 19. Theo-Phyl
  13 January 2009

  @toro
  In general „jurnalismul de opinie” este in stagnare. Chiar in tarile cu o mare traditie jurnalistica in aceasta nisha se resimte, cum sa zic, un fel de oboseala si lipsa de ideii.

  Cat despre „jurnalismul de opinie” romanesc, calitatea lui este invers proportionala fata de imbecilitatea cotidianelor.

  Blogurile de calitate vor inlocui cu timpul acesta forma de exprimare. Daca esti cititor de limba engleza incearca Slate si Politico, ca sa vezi cum vor arata in viitor „jurnalismul de opinie” ????

 20. dr jones
  13 January 2009

  am un „articol” pe care nu stiu unde sa il pun.
  dupa ce criterii se angajeaza „ziaristii” in Romania?

  Obama tace, oamenii mor in Gaza
  Sambata, 17 Ianuarie 2009, ora 18:13

 21. Israelianca
  13 January 2009

  Am mutat eu articolul lui dr. jones, nu de alta dar stiu de ce tace Obama. Tace si arde Israelul la o demonstratie pro-Hamas la Valencia:

  obama

 22. Imperialistu'
  13 January 2009

  Pro-comunistul Sean Penn e trimis cu misiune in Cuba de revista Vanity Fair, sursa de stiri credibila pentru pseudo-jurnalistii marca Laura Cernahoschi.

  Actorul american Sean Penn, deţinător a două premii Oscar, a plecat în Cuba unde speră să îl întâlnească pe Fidel Castro, în vederea redactării unui articol pentru revista Vanity Fair, potrivit site-ului specializat în ştiri mondene tmz.com.

  Actorul american în vârstă de 48 de ani a decis să meargă în Cuba în calitate de „jurnalist” , pentru a scrie un articol, pentru revista Vanity Fair, în legătură cu efectele asupra Cubei produse de venirea la putere în Statele Unite a preşedintelui Barack Obama.

  Multumesc, Farfuridi.

 23. farfuridi
  13 January 2009

  Cu placere ????

 24. dr pepper
  13 January 2009

  nu stiu cum, mi’am adus aminte brusc de laura ????

  Am mutat eu articolul lui dr. jones, nu de alta dar stiu de ce tace Obama. Tace si arde Israelul la o demonstratie pro-Hamas la Valencia:

  da’ ce iures a fost cu ocazia vizitei papale in Spania.
  europenii astia au luat-o razna.
  bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi