FUNDATIA IOAN BARBUS

Chemarea la luptă a PSD

Dacă ar fi fost un simplu zvâc ideologic al lui Ion Ilici Iliescu, era simplu să fie trecut la capitolul bizarerii. Dacă ar fi spus-o un tinerel fără funcţii din PSD şi nu tocmai preşedintele partidului Victor Ponta, atunci s-ar fi spus că există libertate de opinie în cadrul acestei formaţiuni politice. Când noul şi vechiul par a nu se mai distinge, când suma dintre un post-stalinist cu faţă umană şi reîncarnarea autohtonă a lui Che Guevara indică o dublare a aceleiaşi entităţi, atunci este momentul să ne oprim şi să le dăm cuvântul. Trebuie să îi ascultăm deoarece vrem să continuăm a trăi într-o societate a dialogului critic, în condiţiile în care ambii sunt purtătorii ideii de dreptate socială făcută cu parul, eventual prin presiunea străzii.

Ion Iliescu a caracterizat propunerile guvern-preşedinte de ieşire din criza economică prin reducerea cu 25% la salariilor bugetarilor coroborată cu o scădere a pensiilor cu 15% drept probe ale unei gândiri rudimentare, o reîntoarcere la barbaria capitalismului veros. Dominique Strauss-Kahn (pe scurt DSK), director general al Fondului Monetar Internaţional – funcţia fiind o formulare inexactă pentru o sinecură politică obţinută prin rotaţie – s-a confesat postului France 2 că FMI a susţinut impozitarea celor bogaţi şi nu reducerea salariilor, declaraţie care a stârnit speranţe în inimile de stânga dâmboviţene şi critici din partea specialiştilor, ca de exemplu Bogdan Baltazar, fostul şef al unei bănci franco-române. Au fost şi reacţii politice din partea adminstraţiei prezidenţiale, prin Sebastian Lăzăroiu, care a vorbit despre incorectitudinea declaraţiilor şefului FMI, un mod politicos de a spune că DSK a minţit cu neruşinare cu scopul de a deveni candidatul Partidului Socialist Francez la următoarele alegeri prezidenţiale. În Franţa iacobinismul nu a sucombat odată cu Robespierre, ci s-a perpetuat ca atitudine din revoltă în revoltă, de la lupta de baricadă la busculadele sans-papiers, de la protestele grupărilor marginale la paralizii ale ţării orchestrate de întovărăşirile sindicaliste. Sebastian Vlădescu l-a contrazis pe DSK în numele guvernului, subliniind că poziţia FMI a fost în mod constant pentru “reducerea cheltuielilor salariale şi sociale”.

Mircea Geoană, ca fost candidat la preşedinţie, a înţeles contextul declaraţiilor lui DSK, sperând în căderea guvernului către toamna acestui an, dar lui Ion Ilici Iliescu i s-a făcut aprins obrajii de febra revoluţionară ca în tinereţe şi a trecut la atac. I-a criticat pe blog pe reprezentanţii partidului de guvernământ (nici măcar nu au fost prea mulţi, dar asta este altă poveste cu un PDL prea umflat cu diverşi) că au respins declaraţiile lui DSK ca având iz electoral şi a adăugat că şi-ar fi dorit măsuri care să conducă:

„…la creşterea veniturilor, în primul rând printr-o acţiune mai energică, administrativă şi juridică, de reducere a evaziunii fiscale şi mai ales, măsuri de stimulare a activităţii economice şi de creare de locuri de muncă.”

Lui Iliescu nu-i convine că minciuna lui DSK nu a fost înghiţită pe nemestecate, că vremea directivelor şi a ordinelor de sus a trecut, iar oricine care înţelege mecanismele economice ştie şi că FMI nu acţionează ca Hugo Chavez. Dar Iliescu îl are alături pe Victor Ponta, care a decis susţinerea de către PSD a grevei sindicale din 31 mai, chiar înainte ca toate centralele sindicale să adere oficial la această formă extremă de protest. Ponta a cerut impozitarea progresivă şi l-a scos din sărite pe şeful PNL Crin Antonescu, aflat şi el în opoziţie dar aliat cu PSD pentru dărâmarea guvernului condus de Emil Boc. Deci Iliescu şi Ponta au o singură idee pentru ieşirea din criză: impozitarea progresivă, a lua mult mai mult de la cei care au mult, pentru a le da celor care din diverse motive au lipsuri materiale. Zîmbetul lui Ilici lângă rânjetul şmecheresc al chiţibuşarul avocat Ponta, cele două măşti ale propagandistului paradisului terestru făcut cu forţa. Secera şi ciocanul din vremea tătucului Stalin s-au reciclat, dar spiritul lor nu a dispărut. PCR-ul nu mai reprezintă o referinţă fixă, un punct de sprijin concret, dar cureaua lui de transmisie sindicală a rămas să paraziteze statul şi societatea.

Mesajul Iliescu-Ponta a ajuns acolo unde trebuie, la masa de manevră de la conducerile centralelor sindicale care asteapta semne de încurajare din partea unei părţi a parlamentului pentru a-şi pune în mişcare trupele de suflători în goarne şi de pinguini-manelişti. Pentru majoritatea executivelor post-decembrie ’89, actul guvernării trebuia să se identifice oficial cu pomenile către supuşii-votanţi şi nu cu o dreaptă temelie economico-socială. Când este vorba despre măsuri ferme, ne uităm în stânga şi în dreapta doar-doar o mai fi ceva de jumulit, vreo bancă de vândut şi de păpat cu amicii politici, vreun Bancorex de devalizat, vreun Petrom sau o Petromidia de dat pe doi lei. Dar gata, s-a terminat. Am vândut moştenirea odioasei dictaturi şi am rămas doar cu reflexul mâinii întinse, ori la stat ori peste gard la fructele din ograda altuia. Pe 1 mai, Victor Ponta s-a dus la Lupeni pentru a reconfirma apartenenţa PSD la ideologia mişcării greviste din 1929, iar la trei săptămâni după aceea, antemergătorul Ion Iliescu îşi suflecă mânecile şi dă din nou din mână să ne convingă ca răul vine de la cei puţini. Numai de la ei…

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

20 de comentarii

  1. Riddick
    23 mai 2010

    Salut!

    Am reuşit să lamuresc colegi şi vecini care erau sub impresia lăsata de difuzarea interviului lui DSK.

    Pe cei care erau adepţii taxării „bogaţilor”, n-am reuşit să-i lămuresc (când îi întrebam unde începe pragul „bogăţiei”, dădeau în bâlbâială).

  2. Francesco
    23 mai 2010

    Intotdeauna pragul este deasupra celui pe care-l are adeptul teoriei…

  3. dr pepper
    23 mai 2010

    asta imi aduce aminte de

    Iliescu proclamă sfârşitul capitalismului

    TEORIE. Ion Iliescu este mulţumit: a prins sfârşitul capitalismului.
    „Dragi colegi, suntem la sfârşitul celor 500 de ani de capitalism. Vor urma 30-40 de ani de nouă ordine mondială“, i-a informat Iliescu cu satisfacţie sâmbătă, la Sinaia, pe parlamentarii PSD.

    Mulţumirea sa a fost umbrită de un regret. „Eu nu o să mai prind această nouă ordine mondială. Dar voi o veţi prinde“, i-a asigurat Iliescu pe colegii săi prezenţi la reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD.

    mare o sa fie dezamagirea socialistilor cand vor afla ca defapt sistemul lor s’a prbusit iar.
    evident ca nu a fost vina lor.
    ori a fost vorba de o proasta implementare a valorilor socialiste – ori vreo conspiratie zionisto-anglo-saxona pusa la cale de bush.

  4. Mai Francisca, mai nebunatico, dar in 90 Iliescu nu era „comunist”? ???? Te-ai gasit sa combati comunismul in 2010, nu? Frumos asa. Oricum e interesant ca ai aceeasi exprimare bolovanoasa si limbaj de lemn ca un stalinist cretin, si aceeasi tendinta (tipica sovieticilor, de exemplu) de a-i acuza pe altii de propriile pacate. Asa ca las-o mai moale cu „comunismul” si vezi-ti de scheletii din propriul dulap, ca sa folosesc un calc. Pt ceilaltii „anticomunisti” (dar admiratori ai unui fost securist implicat in mineriadele anilor 90, si ai unui fost ministru al lui Ceausescu) va recomand un dus cu apa rece si eventual niste tranchilizante daca spumele la gura nu se opresc.

  5. Imperialistu'
    23 mai 2010

    Ca stii tu, ma, ce a facut fiecare dintre noi in anii ’90. De fapt, mai stii? Oi fi si tu dintre aia cu ochisorii albastri. ???? Prea esti informat si atotstiutor in legatura cu ce a facut unul sau altul.

  6. euNuke
    23 mai 2010

    portocala_electrica e complect trollificata. deja se bate pe burta cu toata lumea. urmeaza sa ne invite la o carciuma unde se dezbat cu predilectie si peste program cotele de progresism ????

  7. costin
    23 mai 2010

    portocala nu gindeste, portocala stie. stie si vb ca o mahalagioaca cu mina in solduri care se crede inteligenta, adica vb ca un ‘telectual progresist omniscient. autism cit cuprinde, orgoliu cit incape, monologuri cu propriile proiectii, la maxim.

  8. dr pepper
    23 mai 2010

    pe unde e vorba de ilici, hop si portocala.
    o fi chiar ilici ca prea scrie mult fara sa zica nimic.

  9. Francesco
    23 mai 2010

    Printre cele 22 de masuri anticriza pe care le-a dat clocit gandit cu sau alaturi de PNL, Calin Popescu Tariceanu a venit si cu ideea impozitarii Bancii Nationale:

    „înscrierea Băncii Naţionale a României ca plătitor de impozit pe profit, dacă nu chiar ca plătitor la buget al întregului profit pe care-l realizează, urmând ca acesta să fie utilizat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat”

    Curat liberal, coane Caline, da’ cam suna a nationalizare! O fi BNR-ul banca in care s-a strecurat nepotul Lui Ghizela Vass, stralucitul liberal Bogdan Olteanu, dar nu e frumos sa dam navala la sprijinit comunistii ca pe vremea lui Tatarascu…

  10. florica
    23 mai 2010

    Comunismul inseamna istorie si numai cei ce nu cunosc istoria il denigreaza. Nepoti ai comunismunistilor, daca ati parvenit si va considerati de vita nobila, trebuie sa invatati ca a-ti cere drepturile nu inseamna „CERSETORIE”. Pensionarii isi cer drepturile constitutionale, nu intind mana la pomana. Au muncit 40 de ani si peste, ani pe care nu ii aveti voi cei care ii ironizati. Rusine sa va fie! A ajuns coada cap. Salariatii in comunism ca si in capitalism nu muncesc fara bani nicaieri in lume. Cine suntteti voi s-ai judecati pe cei care cer sa se aplice legile.Sa va fie rusine! Un popor care nu isi cunoaste trecutul, nu poate avea viitor

  11. Imperialistu'
    23 mai 2010

    Florica. faci parte din aceea grupa selecta de cetateni care sustine ca fara comunism nu am mai fi avut scoli si spitale in tara asta. Mai, sa fie, Vestul cum s-o fi descurcat fara tovarasi? Tu cum iti explici ca diferenta Est – Vest s-a marit dupa epoca rosie si nu s-a micsorat? Tare sunt curios.

    P.S. Asa-i ca l-ai votat pe Iliescu?

  12. Imperialistu'
    23 mai 2010

    P.P.S. Unde scrie in Constitutie ca pensia trebuie sa fie de o valoare anume?

  13. euNuke
    23 mai 2010

    Să zicem merci că nu are snopul de flori de caldarîm la dînsa că ne învăţa istoria pe viu, cum au procedat şi maeştrii cu lămpaş în Piaţa Universităţii…unde au luminat masele de ignoranţi studenţi şi profesori. Haide să nu ridicăm prea tare glasul in preajma doamnelor, pardon tovarăşelor de nădejde, că abia aşteaptă să ne vîre laseru-n ochii cînd îndrăznim s-ăi mai judecăm militantismul pro-drepturile omului cetăţeanului ilici.

    ps: străbunica mea a trăit toată viaţa la ţară, intîi in capitalism, apoi sub 2 dictaturi fascistoide, sub democraţia lui Mihăiţă, sub stalinism, sub comunismul naţionalist; 97 de ani; le-a îndurat pe toate cu zîmbetul pe buze; a prins evenimentele din 89, suficient cît să descopere binefacerile constituţionale ale regimului ilici[t], anume pensia ceapistă de 30 de lei din care-şi putea achiziţiona 2 [două] cărţi de istorie comunistă pe lună, pentru foc şi batjocură…că era musai să avem material de pamflet şi bancuri, rîdeam împreună de păunii imbecilii ai basmelor proletcultiste. de mîncat mînca buruieni, rădăcini şi ştevie crescută cu sudoarea frunţii in fosta curticica de găini, că orătăniile oricum răposaseră la revoluţie. glumeam. a trăit bine-merci, ca o chiabureasă ce era, a muncit pămîntul, a îngrijit livada, a făcut croitorie pentru un sat întreg, a umplut grădina cu roşii, cartofi, dovlecei şi pepeni, iar legumele le culegea toamna cu sclavi…adică cu strănepoţii ei, eu, iosif şi cu fraţii lui, şi a murit cum a trăit: robotind ca o sfîrlează, într-o vară umedă, cînd, cocoţată-n prunul ăl bătrîn, că trtebuia curăţat de uscături, a alunecat, şi-a rupt piciorul, a bolînzit o lună-două şi s-a stins. pînă la 95 de ani cosea singură livada de juma de hectar, moştenită de la tac-su, învăţător chiabur in vremea lu Ferdinand. cîteodată găsea manuale comuniste ieftine, pentru sobiţă, la anticarul satului, aşa că îi rămîneau 2-3 poli din pensie…pe care ni dăruia de fiecare dată, pentru pepsi şi coca-cola, de la magazinul sătesc proapăt deschis la 1 an după primele alegeri libere.

  14. Mai baieti, faptul ca in 2010 voi tot vorbiti de „comunism” (dar folosind un limbaj de „prostoi chelavek” sovietic) ma face sa cred ca fie traiti intr-o lume paralela, fie sunteti puradeii unor oportunisti de pe vremea lui Ceausescu, ca majoritatea „anticomunistilor” aparuti dupa 2004.

    E drept ca nu intotdeauna mi se par amuzante prostia si ignoranta, si de aceea nu intru prea des sa vad elucubratiile de pe acest blog, dar mi se pare oarecum fascinant „anticomunismul” vostru, mai ales ca pare sa aiba o nuanta patologica. La un alt articol, mi s-a trantit ca ce sustineam eu (fiscalitate redusa, dar cu impozit progresiv ca in orice tara normala, cheltuieli bugetare reduse si rationale, reducerea aparatului guvernamental) inseamna „comunism”. In schimb modelul PDL (impozit regresiv, cheltuieli bugetare absurde, stat politienesc, un aparat guvernamental umflat si corupt) ce e, mai „conservatorilor”? Teabaggerii, idolii vostri americani (na, hai sa nu fiu homofob, daca voua va place teabaggingul e problema voastra) nu tunau si fulgerau impotriva „big government”? Voi parca sunteti Pravda pe invers (pun intended).

    Eh, la ce altceva sa ma astept, pedelist inteligent e un oximoron. Nu poate fi altfel cu un partid care are imn electoral o piesa cu Florin Maimuta si Nicolae Guta, care e reprezentat de personalitati precum Bercea Mondialul si Elena Udrea, si care are drept conducator suprem un fost securist care acum se crede un fel de Putin sau Hugo Chavez in mizerie (daca Chavez are „Alo Presidente”, nici Besescu nu s-a lasat mai prejos si si-a facut propria emisiune la OTV)

  15. Imperialistu'
    23 mai 2010

    Incredibil ce sufera si asta. Numai autisti in ultima vreme…

  16. Ce-i imperialistule, ai invatat si tu un cuvant polisilabic si il tot repeti ad nauseam fara sa stii ce inseamna? Ia cu seminte si mai baga un Guta, mancatzash ochii tai de anticomunist feroce.

  17. Francesco
    23 mai 2010

    Portocalo, anumite obsesii sunt de resortul medical, asa incat te invit sa te ridici de la nivelul canalelor si sa te exprimi calm, normal si coerent. Daca nu o faci, o sa cheme cineva 112.
    Invectivele si smecheriile made in centru Chitila cu care te afisezi sunt bune sa impresioneze spectatorii Antenei 3, asa ca ai gresit adrisantii. Pune-ti niste pene, ca Badea si canta-i lui Felix!

  18. vlad
    23 mai 2010

    Mai baieti, faptul ca in 2010 voi tot vorbiti de “comunism” (dar folosind un limbaj de “prostoi chelavek” sovietic) ma face sa cred ca fie traiti intr-o lume paralela

    Mulțumim pentru confirmare… deci a venit vremea să uităm de comunism, să progresăm, ce naiba!, suntem în 2010!!!
    Ce v-ar mai plăcea vouă, ”oportuniști de pe vremea lui Ceaușescu, ca majoritatea “anticomuniștilor” apăruți după 2004”.
    Lasă că vine el micuțul Che, răbdare și tutun.

  19. Francisca, iti apreciez sinceritatea, si daca recunosti ca obsesia ta pt „comunism” tine de „resortul medical” e bine, e un pas inainte catre vindecare. Exista tratament. Nu stiu unde vezi tu nervi, canale si „smecherii”, eu sunt cat se poate de calm si coerent, ceea ce nu se poate spune despre toate comentariile pe acest blog. Iar sarcasmul si zeflemeaua (oricat de neplacute ar fi pt destinatar) uneori sunt necesare. Daca nu-ti place sa fii tinta bascaliei, atunci nu te mai expune ridicolului cu articole penibile de genul celui mai de sus.

    vlad, asa e, ce atata progres, mai bine ne intoarcem in 90, evolutia e pt comunisti, huo progresu’. Sau te refereai la echipa de fotbal FC Progresul? (esti stelist, asa-i?)

  20. dr pepper
    23 mai 2010

    portocalo. da’ zi’mi si mie, tac’tu iliescu, ce e?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian