FUNDATIA IOAN BARBUS

Chipul Hamas

Jurnaliștii occidentali – corespondenți în Gaza revin de la război. Redacțiile din capitalele europene sunt sigure, luminoase, curate, computerele funcționeză ireproșabil, mirosul cafelei bine-făcute contribuie la o bine-meritată senzație de confort.

Apar abia acum înregistrări în care se vede clar cum teroriștii Hamas își lansează rachetele de lângă hoteluri pline de ziariști străini, blocuri locuite, de lângă școli și clădiri ale ONU.

Hamas știe, bineînțeles, că multe rachete nu vor ajunge asupra zonelor populate; știe că unele vor cădea chiar în Gaza, ucigând palestinieni, știe că Iron Dome -scutul antirachetă al Israelului- va anula în proporție de 90% restul de rachete care vor ajunge asupra zonelor populate israelien. Dar dincolo de speranța că acestea vor ucide civili israelieni, ei vor altceva, așteaptă reacția Israelului. Sacrificarea propriilor copii a devenit o adevărată industrie a morții pentru Hamas, de aceea trag din zonele cele mai populate, de lângă școli, spitale, hoteluri cu corespondenți străini.

Transmisiunile în direct au surprins patru incidente de acest fel. Niciun ziarist nu a avut curajul să îndrepte camera spre teroriștii Hamas care lansau rachetele menite să ucidă civili israelieni chiar de lângă ei.

Aceste „incidente” care au scăpat în direct pe sticlă nu au mai fost reluate cât timp corespondenții se aflau printre asupriții iubitorii de pace din Gaza.

Odată ieșiți din Gaza, unii corespodenți au prezentat adevărul.

De exemplu, Gallagher Fenwick corespondentul France24, cu un reportaj înregistrat în Gaza și difuzată abia în 5 august.

Sau această înregistrare excepțională realizată de o echipă de filmare a unei televiziuni din India chiar din hotelul în care erau găzduiți jurnaliștii străini. Înregistrarea a fost difuzată, desigur, abia după ce echipa de reporteri a părăsit Gaza.

Apar chiar și informații care confirmă versiunea Israelului privind lovirea accidentală de către Hamas a spitalului Shati si centrului de refugiați Al-Shifa ținut de ONU, în care au fost uciși nouă copii. Au fost patru rachete lansate de Hamas pentru uciderea civililor din Israel: una a cazut în mare, una a fost interceptată deasupra Israelului, iar celelalte două au căzut în Gaza.

De exemplu, corespondentul italian Gabriele Barbati…

gabriele_barbati

Așadar, fără teama de a fi uciși de iubitorii de pace ai Hamas, pot spune adevărul.

Unii au curajul să-l spună, apoi cer să fie scoase articolele, își modifică sau șterg postările de pe rețelele sociale.

Abou Dagga, jurnalist palestinian cu cetățenie fraceză și familie în Gaza, corespondent al Ouest France și fost jurnalist la Liberation, a povestit cum a fost interogat de teroriștii Hamas chiar în spitalul Al-Shifa din centrul Gaza. L-au acuzat că e omul șefului Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas și al Israelului. I-au cerut să nu mai scrie, să le dea pașaportul și să părăsească imediat orașul Gaza.

„E spre binele tău. Nu vreau să te mai văd pe-aici”, i-a spus șeful grupului care-l introga.

Interogatoriul a avut loc la câțiva metri de camera de gardă, unde soseau urgențele.
Hamas Al Qassam offices are next to the emergency room at Shifa Hospital (UPDATE)

Libération a publicat mărturia lui Abou Dagga:
«Tu dois quitter Gaza au plus vite et arrêter de travailler»
LIBERATION

Articolul a fost însă retras de pe site-ul publicației franceze la cererea jurnalistului.

liberation_abu_dagga_gaza

Alți jurnaliști occidentali știu adevărul, dar este „off the record”.

Iată o întâmplare povestită de Michael Grynszpan:

M-am întâlnit ieri cu un ziarist spaniol care tocmai revenea din Gaza. Am vorbit despre situația de acolo. Era foarte prietenos.

L-am întrebat cum de nu vedem niciodată pe ecranele televiziunilor care transmit din Gaza vreun membru Hamas, vreun om înarmat, vreun lansator de rachete, vreun polițist… Vedem doar civili în aceste relatări, majoritatea femei și copii.

Mi-a răspuns sincer:

„este foarte simplu, noi i-am văzut acolo pe membrii Hamas lansând rachete, erau aproape de hotelul nostru, dar dacă am fi îndrăznit să îndreptăm camera de filmat spre ei, ar fi tras asupra noastră și ne-ar fi ucis.”

Uau… formidabil. L-am întrebat atunci:

„n-ai vrea să spui asta pe cameră? Pot să te filmez explicând aceasta…”

Dintr-un motiv pe care nu-l pot înțelege cu adevărat, el a refuzat și a plecat deîndată.

Probabil camera mea de filmat e tot atât de periculoasă pe cât sunt amenințările Hamas.

Așadar, numai pentru dumneavoastră: adevărul nu va apărea niciodată în imaginile pe care le vedeți la televizor.

Să nu ne facem deci iluzii. Adevărata dimensiune a terorii Hamas nu poate fi dezvăluită, deocamdată, de presă occidentală.

Avem însă mărturia acestor refugiate palestiniene. Și puținele imagini înregistrate.

Journalists threatened by Hamas for reporting use of human shields (Jerusalem Post)

Les menaces du Hamas sur un journaliste : «Tu dois quitter Gaza au plus vite et arrêter de travailler» ! (Actualité Israel)

Hamas Rules.
Journalists in Gaza have to play by them. They should acknowledge that. (Washington Times)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

15 Comments

 1. Daniel
  8 August 2014

  un blog foarte interesant:

  http://www.paulalster.com/

  unde am gasit printre altele doua interviuri ce merita vazute:

  https://www.youtube.com/watch?v=pGOUXS7KPNI#t=92

  https://www.youtube.com/watch?v=k_ihf2omMX4

 2. Daniel
  8 August 2014

  spalarea pe creieri la musulmani incepe de la varsta soimilor patriei la comunisti:

  http://www.memritv.org/clip/en/4265.htm

 3. Daniel
  8 August 2014

  Scuzele mele, am impresia ca am trimis linkuri la inregistrari similare..Cand am deschis initial articolul nu mi-a afisat inregistrarile voastre pe ecran.

 4. Silvapro
  8 August 2014

  Si totusi Occidentul in mare face pe prostul….

 5. Vlad M.
  8 August 2014

  Nu face pe prostul , chiar este imbecilizat de stangism.

 6. Costin Andrieş
  8 August 2014

  Gelu, uite, avem si noi un jurnalist trimis de adevarul.ro corespondent in Gaza. Dar e unul nici pe departe curajos. De fapt, daca ar fi fost in Ucraina in timpul foametei impuse de sovietici, aia care a ucis 7 milioane de oameni, ar fi primit, probabil, Pulitzerul (nu foarte probabil, nu scrie prea bine).

  Mircea Barbu joaca in Gaza rolul de agent PR pentru teroristii Hamas.

  Titlul articolului e ceea ce pare a fi un citat din Hamas, aia care folosesc civilii din Gaza ca scuturi umane, scuturi umane in spatele carora ascund rachetele si jihadistii care se ghideaza dupa proverbul islamist „noi iubim moartea mai mult decat evreii iubesc viata”. Despre asta nu aflam nimic din articol. Aflam ca unicul scop al Israelului este exterminarea copiilor, femeilor si batrainilor. Pentru ca asa sunt sionistii, le place genocidul, ca doar asa zic teroristii din Hamas.

  Securistoidul antisemit Victor Roncea e incantat si il felicita.

  Victor Roncea Felicitari pentru corespondenta!
  Îmi place · Răspunde · 1 · Ieri la 09:50

  https://www.facebook.com/mirceabarbu.ro/posts/697234650348023?comment_id=697573320314156&offset=0&total_comments=3

  apoi exista acest „protest pentru pace”:

  Nu e vorba de nici un protest pentru pace, este o manifestatie a teroristilor din Hamas, plina cu copii imbracati in teroristi si la care se canta „Khaibar, Khaibar ya Yahud, Khaibar, Khaibar ya Yahud, jaysh Muhammad sawfa ya’ud!”, un cantec de lupta care ameninteste evreilor ca vor fi ucisii de trupele lui Mahomed.

  Acelasi cantec in centrul Bucurestiului si in diferite locatii din Europa si Orientul Mijlociu:

 7. Costin Andrieş
  8 August 2014

  purtatorul de cuvant al Hamas invitat la fanfest:

  Mircea Barbu
  Un jurnalist român interesat de regiuni și subiecte prea puțin mediatizate. Interesele sale sunt concentrate în sfera politicii internaționale, știri externe, geopolitică, zone de conflict și aspecte socio-culturale, în special din zona Mării Negre și a Orientului Mijlociu. La FânFest va vorbi despre situația actuală din Ucraina. Va oferi puncte de reper asupra actorilor implicaţi, asupra profilului şi evoluţiei pe care îl are un conflict şi, cel mai important, impactului devastator pe care conflictul îl are asupra populaţiei civile.

  http://www.fanfest.ro/literatu…..fest-2014/

 8. venetic
  8 August 2014

  Daca si despre ce se intimpla in Ucraina va vorbi tot atit de „obiectiv” ca si despre ce se intimpla in Gaza – sa fie sanatos! Ma mira doar ca il mai asculta, sau il citeste cineva – macar din cei ce au simtit pe pielea lor „fericirea” de pina in decembrie 1989…

 9. Contra
  8 August 2014

  Nu-i lasa pentru ca nu spun adevarul!

 10. tomi
  8 August 2014

  Toata cinstea acestei publicatii. Sant incantat sa constat ca in Romania mai sant si romani adevarati asa cum ii stiu din anii de scoala, de facultate si de anii ce am lucrat ca inginer proiectant la CCSITAC Bucuresti filiala Arad. Romanii erau fratii mei, nu am fost niciodata jignit, colegii prietenii vecinii erau marea familie in care am trait.
  Va scriu cu multa incantare aceste randuri, vazand ca mai este si opinie sanatoasa umanitara in Romania, cugetari postate cu mintea, cu judecata si nu cu fierea. Aici ma refer la postarile care le citesc pe forumul de la ZIUA VECHE cuib de legionari, cu postari de un vandalism atroce, cu un limbaj vulgar si josnic. Inca mi-e greu sa inteleg cu de nu ia atitudine comisia de etica al uniunii jurnalistilor din Romania. Puteti citi replicile mele cu acelasi nume „tomi” de fapt este numele meu real ,eu nu fug si nu ma tem de nimeni, impotriva postarilor unor vagabonzi de la ZV .
  Sper ca ma veti primi in randurile vostre, mi-ar face placere sa postez si printre oameni, romani adevarati.
  tomi ( Israel- Bat Yam ).

 11. tomi
  8 August 2014

  Multumesc redactiei pentru onoarea de a-mi posta nota mea. Raman fidel si voi introduce postari cu multe lucruri de actualitate vazute cu ochii unuia din interior. Cu permisiunea voastra voi incerca sa va prezint si extreme de postari ale unor vandali de la ZV multe iti dau frisoane de revolta desigur, ce nu pot fi trecute cu vederea, trebuiesc condamnate si combatute cu energie, sant o pata pe fata Romaniei.

 12. Zdrahonea
  8 August 2014

  Prin prezenta postare doresc sa avertizez redactorii si forumistii care posteaza aici asupra pericolului pe care il reprezinta internautul ,,tomi” care este un troll. A postat pe mai multe forumuri fiind eliminat din toate . Ultima a fost pe Ziua Veche pe care o denigreaza cu sarg !

 13. Costin Andrieş
  8 August 2014

  @Zdrahonea, cred ca e nevoie sa dai cateva exemple

 14. Zdrahonea
  8 August 2014

  @Dl. Costin Andries; Intradevar este nevoie de dovedit . La indemana este ARHIVA ELECTRONICA de la Z V unde postarile internautului erau insotite de amenintari , inclusiv la redactia publicatiei , care a fost amendata in urma interventiilor binevoitorului tomi , iar au disparut in totalitate .Inainte de acest episod , a fost interzis la Gandul , Evenimentul Zilei si la altele .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi