FUNDATIA IOAN BARBUS

Cine conduce Ţara Românească?

Când venea seara de la cârciumă, bunicul meu îl chema pe tatăl meu, copil fiind, şi îl aşeza pe laiţă: „Şezi! Măi, ia să-mi spui tu mie, cine conduce Ţara românească?” „Măria Sa Regele”, urla tata din toţi rărunchii. Sau într-o vreme: „Legiunea şi Căpitanul”. Bunicul îi trăgea o scatoalcă şi pe urmă îi dădea o acadea.
După ce întârzia pe la bufet, tata mă chema şi-mi spunea: „Şezi! Măi, ia să-mi spui tu mie, cine conduce Ţara Românească?” „Tovarăşul Nicolae Ceauşescu”, răcneam cât ce puteam. Tata îmi trăgea un dupac după ceafă şi-mi dădea o bomboană cu lapte.
Când vin târziu de la „non-stop”, îl chem pe băiatul meu şi-l aşez în fotoliu: „Stai, te rog! Măi, cine conduce Ţara Românească?” „Dracu’ ştie, tată. Dracu’!” vine răspunsul. Îl mângâi pe cap şi-i dau un drops cu un vag iz de ananas.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Radu Părpăuță

Radu Părpăuță

11 comentarii

 1. Schwarzmann Skinski
  23 martie 2010

  Excelent! ????

  Am să iau aminte la învăţăturile străbunilor şi bunilor, că nu degeaba sunt ei buni.

 2. heraasku
  23 martie 2010

  Spune-i copilasului ca dracu nu poate conduce nimic. E orb si nu stie cum.
  Insa, spune Sfantul Pavel, orice guvernare este de la Dumnezeu. Caci Dumnezeu nu ofera lucruri bune decat celor care stiu ce sa faca cu ele. Celorlalti, le ofera sansa de a se conduce singuri.
  Pe scurt, aceasta tara romaneasca este condusa de NOI. Simplu.
  Aaaaaaaaa, ca NOI suntem cretini asta e alta problema.

 3. vlad
  23 martie 2010

  @heraasku,

  atunci când noi suntem mai orbi, decât dracu, fără îndoială conduce el

 4. Schwarzmann Skinski
  23 martie 2010

  Heraasku, în mod categoric Dracu nu conduce nimic. El este doar un observator pasiv, de unde şi expresia „Dracu ştie„. El ştie pentru că e un iscoditor, ca să zic aşa, şi am să citez în sprijinul afirmaţiei mele câteva paragrafe din primul capitol al cărţii lui Iov:

  „6. Dar într-o zi îngerii lui Dumnezeu s-au înfăţişat înaintea Domnului şi Satan a venit şi el printre ei.
  7. Atunci Domnul a zis către Satan: „De unde vii?” Iar Satan a răspuns Domnului şi a zis: „Am dat târcoale pe pământ şi m-am plimbat în sus şi în jos”.
  8. Şi Domnul a zis către Satan: „Te-ai uitat la robul Meu Iov, că nu este nici unul ca el pe pământ fără prihană şi drept şi temător de Dumnezeu şi care să se ferească de ce este rău?” ”

  El vine printre ei, se uită la robii Domnului şi dă târcoale pământului iscodindu-l. Deci ştie, dar nu conduce, cum bine spui.

 5. Radu Retrogradu
  23 martie 2010

  Staţi liniştiţi, fraţilor, şi coborâţi din hermeneutică biblică. Miza textului e mai mică. E vorba de autoritate şi lipsă de autoritate.Atât.
  A, aş vrea să cred că am prins şi o undă de umor. De ce să ne încrâncenăm atât?

 6. heraasku
  23 martie 2010

  Interesant cum un dialog cu un copil poate pune pe adulti la treaba:).
  Intrebarea ramane si este grava. Cine dracu ne conduce???!!!
  Aceasta guvernare nu are nicio treaba cu realitatea, cu noi.
  Stam si ne mancam de sub unghii si privim neajutorati cum niste dementi ne trimit direct in groapa. Suntem pasivi si neputinciosi. Am ajuns sa ne povestim halucinatiile pe net si sa ne mangaiem prin postari asteptand sa ne dam dreptate unii altora.
  Dar FAPTA??? Nu suntem capabili de FAPTA. De ce FAPTA poate fi capabil un popor atat de dezbinat.
  Spunea Eminescu pe vremea lui, am aflat azi, ca daca s-ar fi deschis frontierele atunci (daca circulatia populatiei ar fi facila) toti romanii ar fi plecat la Paris. Si, foarte interesant, minoritatile stabilite in aceasta tara NU AR PLECA nici in ruptul capului. Pai… asta se intampla.
  Am fugi de aici daca am avea minimum de forta finaciara. Nimic nu ne tine aici caci romanul nu este nascut poet (ce tampenie – vezi afirmatiile si critica lui Thomas Buddenbrook) si ca sa creezi ceva trebuie sa ai poezia in sange. Romanul este PRAGMATIC din aceasta cauza nici nu este xenofob, el se intelege cu evreul/ negrul/ chinezul/ arabul si il huiduie pe evreu/ negru/ chinez/ arab doar qua om nu ca rasa.
  Ramane intrebarea: Cine ne conduce? Eu am zis ca NOI. Dar NOI ne-am conduce in alta parte.

 7. Pataphyl
  23 martie 2010

  hersaasku

  Daaaa… lucrarea dracului ????
  Tocmai a scăpat-o și retrogradul de auctor:

  E vorba de autoritate şi lipsă de autoritate

 8. Pataphyl
  23 martie 2010

  Radule, n-ai f’o pildă și pentru ostoirea nemiloasei lupte pentru pace care tocmai dă în clocot?

 9. Schwarzmann Skinski
  23 martie 2010

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1MgafYQLyLI]

  Poftim, ei ne conduc pe noi, cei care găsesc portofelul pe stradă şi îl împart între ei. Portofelul cumulat a 20.000.000 de contribuabili.

 10. Riddick
  23 martie 2010

  Un articol interesant de Tom Gallagher pe siteul openDemocracy – “România şi Europa: un deceniu prins în cursă”

  Romania and Europe: an entrapped decade

  http://www.opendemocracy.net/t…..ped-decade

 11. costin
  23 martie 2010

  oarecum on topic, Ion Iliescu despre Radio Europa Libera, via Tismaneanu:

  “Postul de radio «Europa liberă» nu este bruiat, este ascultat şi desfăşoară o activitate susţinută, de diversiune. Ce reprezintă acest post de radio este foarte bine cunoscut, este creat, este finanţat de organele de informare ale Statelor Unite, de organizaţia de spionaj a Statelor Unite, de C.I.A. A fost şi demascat ca atare; în parlamentul vest-german s-a cerut deschis guvernului vest-german ca să ceară înlăturarea acestui post de pe teritoriul R.F.G. pentru că este o chestiune şi de demnitate naţională a acestui stat care pledează, care promovează o anumită deschidere în politica internaţională şi este o încălcare chiar a suveranităţii acestui stat menţinerea unui post alimentat de oficine străine. Cine lucrează la acest post este de asemenea un lucru foarte bine cunoscut, sînt oameni, sînt fugari, sînt oameni vînduţi, sînt oameni care n-au nimic cu interesele poporului nostru, sînt elemente înrăite, duşmănoase, foşti legionari sau fugari mai recenţi, nişte băieţi zăpăciţi de o anumită propagandă şi care pînă la urmă nu au găsit altă sursă de existenţă decît de a se pune în slujba acestor cercuri vrăjmaşe ţării noastre cum este Cornel Chiriac şi cum sînt fraţii Petrescu şi care mai sînt acolo, la postul acesta de radio.
  Spun aceasta, tovarăşi, [pentru] că întîlnim printre unii tineri de-ai noştri chiar şi nişte întrebări, printre întrebările pe care le pun elevii într-o serie de şcoli şi o seamă de alţi tineri, de unde se vede sursa de inspiraţie foarte directă de la acest post de radio şi se constată şi o anumită doză, una din platformele ideologice ale acestui post de radio este de a alimenta acest sentiment de ploconire servilă, de slugărnicie în faţa occidentului, occidentului luminat, promotor al libertăţii individului în lumea contemporană”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian