FUNDATIA IOAN BARBUS

Cineva amator de brânză topită de vaci marca Roșia Montana?

smiling_cowPe firul de comentarii de la recentul articol al domnului Liiceanu de pe Contributors se află o știre cum nu se poate mai bună. Natura a învins la Roșia Montana, prin cea mai blândă și productivă creatură:

Poate explicati si cum de erau cateva mii de vaci in comuna Rosia Montana cu vreo 3-4 ani in urma. Vreun desant, ceva?

comentatorul Maxa

Bineînțeles că nu, hai să fim oameni serioși. Le-a adus însuși Krishna, păstorul din vremuri imemoriale…

krishna_the_supreme_cowherd_wf53

… și le-a numărat din ochi, dar cu precizie, unitsalvatul Maxa.

În orice caz, e clar că s-a produs un reviriment bovin remarcabil.

Acum să accesăm datele pe care le furnizează centrul de statistică al județului Alba (în cadrul căruia se află comuna Roșia Montana).

Populație stabilă în 2011 – 2609

Numărul de bovine în 2010 – 891

Prima cifră provine din Recensământul populației și al locuințelor dat publicității în februarie 2012. A doua face parte dintr-un tabel publicat de direcția regională de statistică Alba, intitulat „Recensământul general agricol 2010 – Efective de animale (capete) pe specii, pe localități”. Tabelul face parte dintr-un document emis de fundația Pro Munții Apuseni și se găsește la pagina 15 a documentului.

Așadar, cu vreo trei-patru ani în urmă la Roșia Montana nu prosperau vreo câteva mii de vaci, ci doar 891. Discrepanța se datorează faptului că dezinformarea și minciuna vin la pachet cu ecologismul.

Dar asta nu înseamnă că la Roșia Montana nu s-a produs un reviriment bovin. Maxa Bălțată e unică și specifică numai acestei zone. Să fie declarată grabnic monument al naturii de către UNESCO, cât timp nu află corporațiile producătoare de brânză topită.



Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

11 comentarii

  1. Costin Andrieş
    30 ianuarie 2014

    Il facem si pe Maxa hater? Il punem pe peretele din bucatarie, intre mirceatoma si ernu.

  2. Emil Borcean
    30 ianuarie 2014

    Dar Maxa nu e „hater”. E binevenit oricând la ILD, unde îl îmbiem cu plăcere la o brânzică și-o măslină. Acum știm ce-i place.

  3. Nea
    30 ianuarie 2014

    Treaba asta cu milioane de oameni frumosşi care mor de grija unui deal şi a unui sat cu 2609 oameni şi 891 capete de vită şi de grija respectării legii de către o companie străină, durându-i în cot de faptul că mafia guvern-parlament devine mai agresivă de la o zi la alta, îmi dă de gândit.
    E atât de genială manipularea asta, încât pare că poartă semnătura lui Iliescu, doar el putea prosti în faţă milioane de oameni arătându-le o cârpă roşie, o imprimantă de făcut dolari sau nişte droguri de la peneţeu.

  4. Anca Cernea
    30 ianuarie 2014

    Și de aceea râde la vache qui rit

  5. Sorin
    30 ianuarie 2014

    – aveti argumente solide in ceea ce priveste situatia Ucraina ( e clar ceea ce se intampla acolo)
    – ati prezentat argumente corecte(din punctul meu de vedere) favorabile explorarilor si exploatarilor gazelor de sist in Romania
    – nu inteleg insa de ce va agatati de proiectul Rosia Montana, un proiect care de la inceput a incalcat legea (si o va mai face in viitor) – initiatorul proiectului, nea’ Frank Timis are un trecut dubios. Tunati si fulgerati impotriva lui Putin ca a fost membru important in KGB si toata politica pe care o duce este o reinventare a politicii duse de URSS, insa Franck Timis e doar un investitor onest. Pe cand o ancheta a dumneavoastra in legatura cu initiatorul proiectului Rosia Montana? ( de acord cu voi (si de fiecare data cand abordeaza cineva dintre cunoscutii mei problema asta, le expun opiniile voastre) ca oponentii proiectului Rosia Monta GC sunt dirijati de catre cercuri ce sunt controlate de Moscova – insa, ca sa inteleg mai bine si sa pot explica la randul meu, as vrea sa inteleg care e povestea si motivatia lui Frank Timis. )
    Mutumesc (si multumesc si pentru celelalte articole)

  6. Emil Borcean
    30 ianuarie 2014

    Sorin. Frank Timis nu mai are demult interese la Rosia Montana. De ani buni. Desigur, orice fel de probleme legale vizavi de contract trebuie aduse la lumina. Dar problema principala nu consta in aspectul legal, de afaceri, al exploatarii. (Asta se poate rezolva.) Opozitia ecologista se opune din principiu la acest proiect. Controversele referitoare la partea de afaceri sunt o fatada. Ecologistii s-ar opune oricum, chiar si in conditiile celui mai transparent si echitabil contract. Asta trebuie sa intelegi.

    Incearca sa afli cine se afla in spatele asociatiei Alburnus Maior. E instructiv.

  7. Anca Cernea
    30 ianuarie 2014

    Sorin, pe lângă cele zise de Emil, mai e un aspect asupra căruia noi am atras atenția.
    Cel puțin din toamna 2013 cauza „Roșia Montană” a fost luată în folosință de grupuri stângiste, între care, la loc de cinste, criticspanac. Oricât de legitime puteau fi dicuțiile pro și contra exploatării, înainte de sep 2013, din momentul în care în fruntea protestelor au apărut personaje ca Ernu și Victoria Stoiciu, era clar că treaba care se pune la cale nu are cum să fie ok, și nici măcar indiferentă. Treaba care se pune la cale, cu asemenea indivizi pe post de căpetenii, e cu siguranță nasoală.
    Dacă Ernu e în fruntea coloanei, e clar că nu mai e vorba de o dezbatere a proiectului Roșia Montană pe considerente de ordin legal, economic, tehnic, cultural, arheologic. Ci de dresat prostimea, de introdus și la noi slogane cretine „jos capitalismul”, „americanii, afară!”, slogane care, timp de douăzeci de ani, erau de neconceput într-o țară care a cunoscut comunismul. Că doar de asta se ocupă criticspanac, de revalorificat și reciclat noroiul comunist, convingând prostimea că e bun de mâncat.
    Și mai e vorba de încă ceva. Un scop mai practic, mai pe termen scurt. Salvați Gazpromul!
    Așa cum a ILD a profețit, cauza Roșia Montană sep-nov 2013 nu era atât despre aur și cianuri, cât era despre atras proști utili și crescut vizibilitatea protestului, pt ca, atunci cand se atinge masa critica, totul să fie cotit spre anti-gaz-de-șist.
    Că doar despre asta era vorba, despre interesele Gazprom și promovarea lor în România (ca și în Bulgaria, cu puțin timp înainte). Roșia Montană e un pretext, un accesoriu de parcurs.

  8. gigel
    30 ianuarie 2014

    Sunteti orbi. Si criticspanac e mai nou critic la adresa miscarii rosia montana, fiindca ar fi prea cuminte , prea burgheza. Insa in strada au iesit oameni care fac pipi pe ideile voastre fandosite despre stanga si dreapta.

  9. Costin Andrieş
    30 ianuarie 2014

     „ideile voastre fandosite despre stanga si dreapta” — majoritatea da, fac pipi pe ideile atea, fac pipi pe idei in general. Tu nu contrazici nimic din ce spunem noi din septembrie, ca da, au iesit in strada fraieri, plimbati de niste mai putini fraieri prin tot orasul. Nu era nevoie sa confirmi dar multumesc.

  10. Emil Borcean
    30 ianuarie 2014

    De fapt asta sunteți și nimic mai mult: oamenii-pipi.

  11. Vlad M.
    30 ianuarie 2014

    Domnu’ Gigel, pentru informatia dvs., comportamentul Critic Atac este tipic bolsevic. Cand proletariatul (in cazul de fata ecologistii) nu actioneaza dupa dorintele bolsevicilor, atunci se spune despre el ca este imburghezit. In rest, mult succes cu obsesiile pisecioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian