FUNDATIA IOAN BARBUS

Clasă românească

Am primit de la Costin un link către o suită de clipuri video care prezintă a doua apariţie la TVR a lui Horia Roman Patapievici. Gazda este regretatul Iosif Sava. Bănuiesc că discuţia a avut loc pe la mijlocul anilor ’90.
Cu totul deosebit. Un gînditor de calibru, posesor al unei conştiinţe clare, se desfăşoară pe îndelete spre desfătarea şi învăţătura privitorului. O conversaţie de înaltă clasă.

Partea 2 – Amintiri din liceu, deşteptarea intelectului.

Partea 3 – Brutele din armata RSR, deşteptarea simţului politic.

Partea 4 – Ştiinţă şi Dumnezeu.

Partea 5 – Despre momentul de ruptură existenţială al secolului 17, omul descoperă Universul şi pierde Divinitatea. Despre coabitarea românilor cu comunismul. Politicul, element constitutiv al existenţei umane.

Partea 6 – Galileo, Brecht, teatru de propagandă stîngistă. Lecţie de istorie despre procesul lui Galileo Galilei.

Partea 19 – Georg Lukacs, gînditor excepţional devenit unul din părinţii marxismului cultural. Crema intelectuală franceză postbelică sprijină necondiţionat stalinismul. Fascismul şi comunismul, expresii ale politicii de mase.

Partea 20 – Pledoarie pentru capitalism şi o societate deschisă.

Setul complet de înregistrări video.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

2 comentarii

  1. Grădinariu
    12 aprilie 2008

    Un interviu excepţional! Mulţumesc, emil.

  2. costin
    12 aprilie 2008

    „Cerul vazut prin lentila” este cartea de debut a lui Patapievici, care a ajuns sa fie cunoscut datorita unui incident cu capitanul Soare, un securist care il urmarea datorita eseurilor anti-comuniste de el. S-a aflat ca este urmarit, lucrul asta s-a transformat intr-un scandal, si ca urmare Iosif Sava l-a invitat la emisiuena lui. Acesta a fost primul interviu extins dat de Patapievici, un punct foarte important din cariera lui, momentul in care foarte multe lume vine in contact pt prima oara cu el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian