Timesonline a publicat o listă cu cele mai bune 100 de cărţi ale începutului de mileniu, unele dintre ele fiind traduse şi în limba romană. Am o obiecţie de principiu referitoare la proprietatea intelectuală pentru prezenţa pe poziţia a treia a cărţii Dreams from My Father: A story of Race and Inheritance a lui Barack Hussein Obama, Preşedintele al Statelor Unite. Obiecţia provine din lectura articolelor pe care le-a scris Jack Cashill: Barack Obama nu a scris singur, el este coautor al cărţii alături de Bill Ayers, iar contribuţia Preşedintelui nu este cea determinantă pentru valoarea stilistică şi literară. Jack Cashill a adus ca probă mărturia lui Christopher Andersen din noua sa carte Barack and Michelle: Portrait of an American Marriage. Pe baza mărturiilor soţiei Preşedintelui Michelle Obama, Andersen scrie următoarele:
„Aceste istorii orale, împreună cu manuscrisul parţial şi o ladă de notiţe i-au fost date lui Ayers” şi adaugă că „mulţumită ajutorului scriitorului veteran Ayers, Barack a reuşit să prezinte un manuscris editorilor săi de la Times Book”.
Publicată în 1995, Dreams of My Father a devenit bestseller şi l-a împins pe autor în atenţia elitelor politice din Partidul Democrat. Una dintre frazele lui Andersen pune în lumină adevărata pondere a lui Ayers la realizarea cărţii:
„La sfârşit, contribuţia lui Ayers la cartea lui Barack Dreams From My Father va fi semnificativă – de o aşa manieră că limbajul cărţii, referinţele specifice, instrumentele literare şi temele vor purta o asemănare izbitoare cu scrierile personale ale lui Ayers.”
Tăcerea lui Obama şi nerecunoşterea oficială a contribuţiei lui Ayers sunt revoltătoare. Este importantă şi o observaţie dintr-un comentariu la articolul din Timesonline, aceea că este forţată ocuparea locului 3 din 100 de o carte de memorii scrisă de un american într-un clasament al cărţilor capitale pentru cititorii britanici. Locul în politică pe care îl deţine Barack Hussein Obama şi influenţa pe care o are în mediile progresiste au devenit vehicule pentru obţinerea de premii nemeritate – ca Nobelul pentru Pace – iar acum locul fruntaş pentru o carte tipărită în 1995 într-un clasament ce trebuia să conţină numai cărţile apărute din 2000 până în 2009.