FUNDATIA IOAN BARBUS

Clasament Timesonline – Cartea lui Obama pe locul 3

Timesonline a publicat o listă cu cele mai bune 100 de cărţi ale începutului de mileniu, unele dintre ele fiind traduse şi în limba romană. Am o obiecţie de principiu referitoare la proprietatea intelectuală pentru prezenţa pe poziţia a treia a cărţii Dreams from My Father: A story of Race and Inheritance a lui Barack …

Timesonline a publicat o listă cu cele mai bune 100 de cărţi ale începutului de mileniu, unele dintre ele fiind traduse şi în limba romană. Am o obiecţie de principiu referitoare la proprietatea intelectuală pentru prezenţa pe poziţia a treia a cărţii Dreams from My Father: A story of Race and Inheritance a lui Barack Hussein Obama, Preşedintele al Statelor Unite. Obiecţia provine din lectura articolelor pe care le-a scris Jack Cashill: Barack Obama nu a scris singur, el este coautor al cărţii alături de Bill Ayers, iar contribuţia Preşedintelui nu este cea determinantă pentru valoarea stilistică şi literară. Jack Cashill a adus ca probă mărturia lui Christopher Andersen din noua sa carte Barack and Michelle: Portrait of an American Marriage. Pe baza mărturiilor soţiei Preşedintelui Michelle Obama, Andersen scrie următoarele:

„Aceste istorii orale, împreună cu manuscrisul parţial şi o ladă de notiţe i-au fost date lui Ayers” şi adaugă că „mulţumită ajutorului scriitorului veteran Ayers, Barack a reuşit să prezinte un manuscris editorilor săi de la Times Book”.

Publicată în 1995, Dreams of My Father a devenit bestseller şi l-a împins pe autor în atenţia elitelor politice din Partidul Democrat. Una dintre frazele lui Andersen pune în lumină adevărata pondere a lui Ayers la realizarea cărţii:

„La sfârşit, contribuţia lui Ayers la cartea lui Barack Dreams From My Father va fi semnificativă – de o aşa manieră că limbajul cărţii, referinţele specifice, instrumentele literare şi temele vor purta o asemănare izbitoare cu scrierile personale ale lui Ayers.”

Tăcerea lui Obama şi nerecunoşterea oficială a contribuţiei lui Ayers sunt revoltătoare. Este importantă şi o observaţie dintr-un comentariu la articolul din Timesonline, aceea că este forţată ocuparea locului 3 din 100 de o carte de memorii scrisă de un american într-un clasament al cărţilor capitale pentru cititorii britanici. Locul în politică pe care îl deţine Barack Hussein Obama şi influenţa pe care o are în mediile progresiste au devenit vehicule pentru obţinerea de premii nemeritate – ca Nobelul pentru Pace – iar acum locul fruntaş pentru o carte tipărită în 1995 într-un clasament ce trebuia să conţină numai cărţile apărute din 2000 până în 2009.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

Ce ai mai putea citi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian