Oare cât de mult ar conta dacă ne-am angaja la respectarea unui cod de conduită sau de comportament pe bloguri? Sunt convins că majoritatea celor care scriu pe bloguri, autori sau numai vizitatori sunt mânaţi de sentimente omeneşti normale izvorâte din curiozitate, interes sau nevoia de a schimba impresii şi nu îşi doresc conflicte sau bătăi de cap. Şi totuşi, aproape că nu este zi să nu găsim exemple de mesaje neplăcute sau jignitoare scrise de persoane care insultă sau ponegresc fără motiv, de trolli, de obsedaţi violenţi în exprimare sau pur şi simplu de nebuni. Cum ar trebui să ne protejăm spaţiul blogului de contaminarea cu vulgaritatea?
Tim O’Reilly a lansat o iniţiativă de Cod de Conduită ale cărei linii directoare vă vor fi prezentate în continuare. Funcţie de necesităţi, ne vom strădui să adăugăm şi o parte din lămuririle date de autor.
Codul lui Tim O’Reilly
1. Asumă-ţi responsabilitatea nu numai pentru propriile tale cuvinte, ci şi pentru comentariile pe care le permiţi pe blogul tău;
2. Marchează-ţi nivelul de toleranţă pentru comentariile abuzive;
3. Ia în considerare eliminarea comentariilor anonime;
4. Ignoră trollii;
5. O conversaţie trebuie purtată offline, sau discută direct, eventual găseşte un intermediar care poate să o facă;
6. Dacă ştii că o persoană se comportă rău, spune-o şi informează;
7. Nu spune online ceva ce n-ai spune direct.
La sfârşit un paragraf lămuritor:
”Lăudăm blogosfera deoarece permite conversaţii deschise şi directe în modalităţi care au lipsit pentru prea mult timp din media şi din siturile web ale corporaţiilor dominate de interese de marketing. Dar francheţea nu trebuie să însemne şi lipsă de civilitate. Nu există niciun motiv pentru care ar trebui să tolerăm conversaţii online pe care nu le-am tolera în camera noastră de zi.”
10 Comments
Imperialistu'
10 August 2009Singura mea problema cu codul asta este punctul 1. Dupa umila mea parere, fiecare este responsabil de propriile sale afirmatii, dar am mai avut discutia asta si am fost in minoritate, nu? Totusi, nu sunt gata sa renunt. ????
Francesco
10 August 2009Tim O’Reilly considera o parere ca a ta ca facand parte din „etosul libertarian”. El (si eu) e de acord cu parerea lui Chris:
homeless
10 August 2009Consider ca trebuie sa facem diferenta intre „ce spunem” si „cum spunem”. Avem dreptul sa spunem orice, eu asa consider, fiecare fiind raspunzator pentru ceea ce spune/scrie, dar nu avem dreptul sa spunem oricum, trebuie sa respectam limba si oamenii…
Carol
10 August 2009@homeles
Ce te faci cu aia ca nu stiu, nu pot sau nu vor sa faca diferenta? Pt ca, ne place sau nu, formeaza totusi o multime deloc neglijabila!
costin
10 August 2009Pe bloguri, are totusi dreptul oricine sa spuna orice oricum, dar cum blogurile sint intreprinderi private, eu am dreptul sa banez pe cineva care nu vorbeste decent.
Este in primul rind dreptul proprietarului de blog/site sa stearga pe cine vrea dupa ce criterii vrea. Este dreptul cocalarului sa incerce sa comenteze dar nimeni nu ii poate da drepturi sa faca in casa cuiva (aici fiind blogul) ceea ce proprietarului nu-i convine. nu?
Pentru ca oricine isi poate face blog si poate vorbi absolut oricum si spune absolut orice. Atit timp cit instiga la violenta/crima/etc poate sa spuna chiar si ca exista o mare conspiratie evreiasca ce conduce lumea…ăăă..da? exista deja cu miile de astfel de bloguri?
Sa o spuna, sa o spuna cum vor, se descalifica singuri.
Altfel cadem in aberatii ca propunerea lui nastase care face ceea ce va face oricind orice progresist de bine: baga pumnul in gura
Carol
10 August 2009@costin
Blogurile personale nu sunt piete publice nici statii de metrou nici sali de asteptare. Pe blogul tau poti sa dai afara pe oricine, pt cel mai absurd motiv posibil. E treaba ta de ce-o faci. Bineinteles ca exista riscul sa nu te mai caute nimeni ceea ce contrazice insasi ideea de blog. Dar tocmai de-aia ti-ai facut blogul tau ca sa stai cu cine vrei si cand ai chef tu, nu cand vor altii!
Cei care urla ca din gura de sarpe ca au fost dati afara de pe un blog oarecare, cu toate ca n-au vorbit vulgar ..bla..bla…bla mananca rahat cand isi imagineaza ca li s-a incalcat cine stie ce drept democratic.
Daca faci un blog „ce muzica va place?” e normal sa asculti parerile oamenilor.
Insa daca-ti faci un blog ” Aici se asculta manele” e normal sa-l dai afara pe cel care vine si spune doar „mie nu-mi plac manelele”. Nu te-a suparat, nu te-a jignit, n-a fost vulgar dar..ce mama dracului mai cauta acolo? Practic, daca-l dai afara nu-i faci decat un serviciu.
homeless
10 August 2009Carol: Ce te faci cu aia ca nu stiu, nu pot sau nu vor sa faca diferenta? Pt ca, ne place sau nu, formeaza totusi o multime deloc neglijabila!
doua solutii: sa-i invatam sa faca diferenta (of, desi nu suntem institutie de invatamant putem edita, o vreme, ca model, mesajele unei astfel de persoane), sau sa-i ignoram pana cand se prind ca exista o diferenta…
Imperialistu'
10 August 2009Tocmai de aceea nu imi place ideea botnitei cand vine vorba despre pareri. Mi s-a intamplat sa fiu cenzurat pe bloguri pentru simplul motiv ca gazdele nu erau in stare sa dea o replica decenta la comentariile mele. Argumentul invocat? „E blogul meu si fac ce vreau”. De aiureala asta s-a folosit Buciuman atunci cand a sters comentariile care nu ii slaveau minunata ignoranta; aceeasi metoda a fost aplicat asi de tov. comisar Sokolova, confruntata fiind cu comentariile unor barbati nemultumiti ca intreaga stirpe masculina era comparata cu stapanii de sclavii.
Inutil sa mentionez, josniciile astea imi displac profund. Am pretentia ca altii sa nu abuzeze de autoritatea lor pentru a transa disputele care nu le convin. In schimb, ii asigur ca le voi trata mesajele cu aceeasi consideratie.
Imi convine mai mult politica „liber la comentarii”.
Imperialistu'
10 August 2009Ultimele doua saptamani demonstreaza ca avem nevoie cat mai repede de un regulament privind comentariile publicate pe blog, cu cat mai putine „e interzis sa” si menajamente fata de sensibilitatile absurde ale unora si ale altora. Site-ul trebuie sa ramana un spatiu al libertatii de exprimare, nu un loc in care victimistii si tirania politically-correct isi impun regulile.
P.S. Aplicarea regulamentului Tim O’Reilly ar duce la eliminarea a 99% din ce se afla pe blog. Nu ar mai ramane decat categoria „Dupa program” si mesajele lui Cristian. Ar deveni un tarc.
costin
10 August 2009aveti grija cu netul ca s-ar putea sa nu se stie: