FUNDATIA IOAN BARBUS

Comemorare

Comemorarea morţii lui Iuliu Maniu se suprapune în anul acesta unei situaţii dramatice, chiar tragice, a societății româneşti. Corupţia, hoţia aproape pe față, renunţarea la orice demnitate, alegerea pentru Parlamentul țării cu prioritate a „penalilor” au dus la degradarea vieţii noastre economice și politice și la emigrarea în masă a oamenilor capabili de o muncă cinstită.

Avem în fața ochilor noștri sufletești jertfa liber asumată a lui Iuliu Maniu acceptându-și in mod liber moartea, în condiţii oribile, pentru binele si demnitatea neamului său, și în acelaşi timp, degradarea inimaginabilă a vieţii noastre politice, călcarea în picioare a oricărei morale și demnități.

Exemplul luminos al lui Iuliu Maniu nu poate fi suportat de conducătorii corupţi ai României de astăzi. S-a ajuns pana la a-l acuza pe Iuliu Maniu de trădare de neam și, printr-o minciună evidentă, prezentarea lui ca cineva care s-a lăsat înșelat de puterile (occidentale) politice ale epocii împingând la moarte și suferință categorii mari de oameni.

Eu am avut posibilitatea de a trăi pe viu drama lui Iuliu Maniu, de fapt a țării noastre, în 1946-1948.

Simulacrul procesului lui Iuliu Maniu organizat de comuniști.

Iuliu Maniu la simulacrul de proces organizat de comuniști.

Am asistat la momentul în care Maniu și-a justificat, în fața apropiaţilor săi, participarea la lupta politică (alegerile din 1946). Îi văd și acum ochii umbriţi și aud glasul lui spunând:

„Eu ştiu că voi muri la zid sau în închisoare. Ştiu că am fost abandonaţi de puterile apusene pe mulţi ani. De aceea, nu doresc să implic pe mulţi în această luptă. Dar eu pot câştiga în realitate alegerile, obligându-i pe comunişti să le fure în văzul lumii, cu garnitura de oameni pe care o am. Sacrificiul nostru și demnitatea poporului român care nu se lasă astfel îngenuncheat fără luptă va sta la temelia ridicării lui din teroarea bolşevică.”

De aceea, văzând cu ochii minții sacrificiul lui Maniu și al tuturor celor care cu demnitate au rezistat asaltului bolşevic și, în acelaşi timp, mlaştina lipsei de demnitate și morală în care se pare că ne-am adâncit, nu pot să nu mă cutremur.

Și totuşi, este imposibil ca acea jertfă, asumată cu atâta demnitate și oferită lui Isus, să nu-și producă până la urmă roadele.

Comemorarea pe care o facem astăzi nu are rostul omagierii lui Maniu. El își are răsplata de la Judecătorul veşnic. Această comemorare este un memento întru salvarea noastră din mocirla în care ne-a împins comunismul sovietic.

Dumnezeu care are cu siguranţă în grija Sa pe Maniu și pe cei care împreună cu el s-au sacrificat pentru țara noastră sa ne binecuvânteze pe noi și țara noastră, care sper că se va scutura până la urmă de lepra imoralității și a lipsei de demnitate.

Pr. Matei Boilă

Nota redacției
Prin bunăvoința familiei Boilă putem difuza aceste două fotografii inedite:

Iuliu Maniu la Budapesta

Iuliu Maniu la Budapesta

Iului Maniu, 1939

Iului Maniu, 1939

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

8 Comments

 1. Mih
  5 February 2013

  Cutremurator de adevarate si actuale cuvintele lui Iuliu Maniu!
  Multumesc, ILD!

 2. Liv STOmer
  5 February 2013

  Da, cutremurator!! Multumim!!

 3. elena
  5 February 2013

  MUL TUMESC, IDEI CLARE, SA NU FIM NEO-IOBAGI

 4. dorin valeriu
  5 February 2013

  Din nenorocire, temerile lui Iuliu Maniu s-au adeverit. Peste trei milioane de romani lucreaza in tarile apusene, covarsitoarea majoritate in munci slab calificate/platite, un fel de iobagi, nu ?. Dar sunt nevoiti sa faca asta, ca sa nu moara de foame in propria tara. Stiu, a venit razboiul si pierderile de teritorii, apoi comunismul distrugator. Dar au trecut 20 de ani ! La doua decenii dupa un razboi distrugator, Coreea de Sud a devenit o putere economica semnificativa ! Ce se intampla cu noi ?

 5. Costin Andrieş
  5 February 2013

  Iuliu Maniu și Ion Mihalache – doi martiri țărăniști comemorați zilele acestea
  http://taranista.wordpress.com…..e-acestea/

 6. andrei
  5 February 2013

  Un lucru nu inteleg. Ce treaba are Iuliu Maniu cu conservatorismul ?
  Iuliu Maniu era taranist. Taranistii erau in epoca respectiva partidul taranilor mijlocasi, cum se auto-defineau, deci un partid de centru-stanga, ca orice partid care sustine interesele NU ale marilor proprietari, ci, repet, ale taranilor mijlocii.
  Liberalii chiar ii numeau pe taranisti – comunisti.
  Sigur ca nu erau comunisti, dar se situau mai degraba la stanga spectrului politic.
  A fost si partidul care a dat multi martiri in temnitele comuniste.
  Dar nu avea nici o treaba nici cu ce pretindeti voi, si cu atat mai putin cu lichelele basiste, cripto-securiste si fals-conservatoare.
  Dar cum traim intr-o epoca de profunda si marcata confuzie a valorilor, ce sa ne mai miram ca acest site mizer pupa pe Basescu unde l-au pupat toti de 8 ani de zile si vrea sa ne faca sa credem ca cei care il plac pe Maniu = cei care il plac pe Basescu.

 7. Vlad M.
  5 February 2013

  Are legatura cu patriotismul si cu valorile morale, enigme pentru cei asemenea-ti. Ramai aici, la vedere, sa te vada lumea, dar nu te mai chinui sa mai trimiti vreun alt comentariu pentru ca nu va fi acceptat. Filtrul anti-spam se va ocupa de tine, credinciosul Akismet are grija de ticalosi.

  Sa-ti fie rusine.

 8. DanCanada
  5 February 2013

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  Cita vreme Romania o sa ignore martiri ca Iuliu Maniu, o sa fie doar o jale post-bolsevica/neo-liberala.
  Am vazut aceeasi indiferenta asta toamna: am ajuns la Tg. Ocna si am vrut sa vad mormintul lui Gafencu. Nici chiar localnicii nu stiau: cine? unde? care? Am gasit pina la urma: o troita deasupra unei gropi comune intr-un cimitir ingramadit.

  Ar trebui ca mormintele martirilor comunismului sa fie locuri de pelerinaj, oricum sa fie macar mai multi pelerini la aceste locuri decit gura casca la mormintele unora ca Paunescu, Nicolaescu, Ceausescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi