FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Conservatorii câştigă fără majoritate absolută. Gordon Brown s-ar agăţa de putere cu coaliţia loserilor, Lib-Lab.

Potrivit sondajelor de la iesirea de la urne, conservatorii britanici ar putea obtine 305 mandate, laburistii – 255 si liberal-democratii – 61 mandate. Pentru a avea majoritate absoluta si a forma singuri guvernul , conservatorii ar avea nevoie de 326 de mandat din cele 650. Pe de alta parte, potrivit acestor exit-poll-uri, nici alianta loserilor – Lib-Lab nu ar putea aduna cele 326 de mandate necesare formarii guvernului.

In cazul unui hung Parliament în care niciun partid nu are majoritate absoluta, conservatorii ar fi decisi sa se sprijine pe voturile unionistilor din Irlanda de Nord si, daca nici acestea nu sunt suficiente, sa formeze un guvern minoritar asteptând rezolvarea situatiei prin alegeri anticipate. (o analiza de ieri pe blogary.ro: Cameron premier. Mai degraba hung decât balanced)

Dar pentru aceasta, Gordon Brown ar trebui sa-si recunoasca înfrângerea si sa-si dea demisia. Deocamdata, în discursul sau tinut cu ocazia câstigarii circumscriptiei Kirkcaldy, din Scotia, Brown a vorbit despre “datoria de a-si juca rolul pentru ca Marea Britanie sa aiba un guvern puternic si stabil”.

Mai multi lideri laburisti au sugerat o posibila coalitie cu liberal-democratii care sa-i lase în opozitie pe conservatori, în timp ce conservatorii au aratat ca laburistii, înfrânti în alegeri, au pierdut dreptul de a forma un nou guvern.

Update 10.00
Norman Tebitt: David Cameron: do not form a coalition – above all with the Lib Dems, rejected by the electorate

Update 9.30
Telegraph view: Labour has lost and the Conservatives deserve a chance to govern
Janet Delay: A LibLab stitch-up now would be outrageous
Nile Gardiner: Britain’s Biggest Loser: Nick Clegg

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto