V-a fost vreodată milă sau jenă de incompetenţa altora? Mai ales cînd e vorba despre o persoană dedicată unei cauze neîndoios bune – cel puţin după pasiunea investită în susţinerea ei – pentru care militează în domeniul public cu o convingere de nezdruncinat. Şi mai ales cînd persoana respectivă este pulverizată într-o dezbatere scurtă concentrată pe argumente, nu pe sentimente şi clişee repetate papagaliceşte de atîtea ori încît ajung să se substituie datelor faptice reale.
Nu am putut să-mi reprim o senzaţie de jenă profundă privind acest interviu luat de lordul Monckton unei activiste Greenpeace, cu ocazia conferinţei recente din Copenhaga dedicată „schimbărilor climatice”. Lordul Monckton a fost consilier pe probleme economice şi ştiinţifice în perioada guvernului Margaret Thatcher şi este un sceptic bine documentat (din toate punctele de vedere) al încălzirii globale. Interlocutoarea lui este o doamnă norvegiană activistă în cadrul organizaţiei Greenpeace şi entuziastă CO2 după evanghelia lui Gore. Nu este o analogie exagerată. Dînsa, o persoană admirabilă pentru răbdare şi sinceritate, este exemplară pentru marea majoritate a celor înscrişi în cultul încălzismului global: maximum de credinţă necondiţionată şi minimum de dubii.
Există un aforism vechi care spune: fascismul, cînd se va întoarce, va fi cunoscut drept antifascism. Varianta omoloagă pentru contextul tensiunii dintre ştiinţă şi ideologie: bigotismul antiştiinţific, cînd se va întoarce, va fi cunoscut drept ştiinţă. Sau, strîns înrudit: bigotismul antiuman, cînd se va întoarce, va fi cunoscut drept umanism.
16 Comments
Francesco
13 December 2009Nici ca se putea altfel, este o intalnire intre un om care a studiat bine problema si o activista care a inmagazinat doar elanul necesitatii schimbarii, fara sa-si bata capul cu datele stiintifice. In termeni sportivi, daca ne referim la box: un boxer de categorie super grea contra unuia de categorie musca.
costin
13 December 2009Interviul Lordului Monkton a fost cu putinta tocmai pentru ca persoana caeeia ii era luat interviul era o persoana care se reprezenta pe ea acolo in primul rind, apoi pe Green Peace. Se vede ca este sincera si interesata de subiect (nu exagerat de interesata), dispusa sa isi schimbe opiniile in caz ca exista dovezil, dar este repezita. Recunoaste si ea in momentul in care zice „I trust organisations like this…. like Green Peace”. Este sincera sa afle ca un punct de vedere contrar celui pe care il sustine Green Peace, are multe puncte valabile, ca chiar ca teoria nu poate supravietui in cazul unuei dezbateri cu un om foarte informat ca Lordul Monchton.
Problema este, cum zici si tu, cei cai care sint total neinteresati de sb, si il privesc doar ca o sluja: „la mine la servici trebuie sa conving lumea de o teorie, teoria aia a… cum ii zicea? da, da, incalzire hglobala. e o slujba la care imi face placere sa ma duc pentru ca pe linga faptul ca lucrez in ceva ce nu e plictisitor si am colege frumoase, mi se ofera si ocazia de a salva lumea. de fapt de asta sint in greenpeace, pentru ca sint un om deosebit si vreau sa salvez lumea. cum adica nu exista incalzire globala. Nazistule! Ce parere ai despre Holocaust? Stiai ca exista oameni care neaga si Holocaustul? (intrebarea asta chiar mi-a fost pusa de un om de meserie)”
Transsylvania Phoenix
13 December 2009@ Francesco,
Mie mi s-a parut ca asist la un meci de box intre detinatorul centurii la categoria super grea si campioana lumii la patinaj artistic ????
dr pepper
13 December 2009foarte misto interviul.
io’l vad ca intre o ‘telectuala si un „needucat”/…
ca numai un „needucat” nu poate realiza ca „toti oamenii de stiinta” au cazut de acord ca exista incalzire globala.
Schwarzmann Skinski
13 December 2009Ultimele minute ale interviului au fost atât de… mind-blowing! Este destul de clară nevoia marii majorităţi a oamenilor de a crede în ceva iar de vreme ce creştinismul a fost discreditat în ochii occidentului şi ai modernităţii, ei, toţi, ca această doamnă de treabă a păturii de mijloc s-au „reorientat”. Ce e interesant e că elementele teologice ale fostei religii s-au păstrat şi în cea nouă, trecând doar printr-o minoră metamorfozare:
– Păcatul originar / Industrializarea accelerată de capitalism
– Alungarea din Eden / De data asta, noi am alungat Edenul prin intoxicare cu CO2.
– Potopul/ Topirea gheţarilor.
– Hristos şi moartea lui mântuitoare / Greenpeace şi absoluta lor dobitocenie sinugicaşă prin care ei se aruncă în plasele pescarilor de scrumbii crezând că astfel prin sacrificiul lor vor conştientiza oamenii de pericolul actualei stări a lucrurilor.
– Eschaton, judecarea păcătoşilor, revenirea lui Hristos şi împărăţia de 1000 de ani / Eschaton climatologic, judecarea vinovaţilor şi împărăţia veşnică şi dendrofilă a unei noi specii umane cu vădite gene de Elf.
dr pepper
13 December 2009cred ca l’am vazut de trei-patru ori.
ce mi se pare interesant… nu stii nimic despre schimbarile climaterice si cu toate acestea esti hotarata sa le schimbi.. intr’o anumita directie
citat aproximativ.
deci lordul e bestial!
Imperialistu'
13 December 2009Lord Monckton is a real class enemy.
dr pepper
13 December 2009da’ io cum de n’am stiut de Lord Monckton?
inadmisibil.
Lord Monckton tells Jewish climate change protester he is like ‘Hitler Youth’
dupa cate am inteles, tinerii activisti spalati bine pe creieri cu incalzirea globala au intrat peste dansul intrerupandu’i conferinta.
ca atare Lord M. i’a catalogat/comparat pe buna dreptate cu „hitler youngen” chiar daca printre ei s’a aflat si un evreu.
glasul ratiunii sufocat de glasul cu mult mai sonor al propagandistilor spalati pe creieri.
emil
13 December 2009Dr Pepper. Lordul Monckton ar face mai bine să-i compare cu tineretul komsomolist. Diferenţa dintre Komsomol şi Hitlerjugend se rezumă doar la detalii de vestimentaţie, iar zeloşii climatici se vor simţi chiar flataţi.
Cel mai mult îmi place acest afiş al unei komsomoliste, din 1936, cred. După mai bine de 70 de ani, tineretul occidental seamănă din ce în ce mai mult cu imaginile de propagandă sovietică din perioada stalinistă… fii atent la rucsăcel şi săndăluţe.
costin
13 December 2009BBC: Copenhagen climate summit negotiations ‘suspended’
dr pepper
13 December 2009emil, cat de urat si trist se repeta istoria.
am experimentat nazismul. am experimentat comunismul.
acum experimentam „incalzirea globala”.
cred ca nu ne vom invata minte niciodata.
dr pepper
13 December 2009Lord M este fenomenal.
cu cat caut mai multa informatie despre el cu atat imi place mai mult.
well done, emil.
euNuke
13 December 2009Minunata lume noua. Verde, stralucioasa si bine spalata…pe creieri. Se pare ca Huxley nu era un simplu autor de romane utopice si proze scurte satirice, ci inventatorul masinii de calatorit in timp. ???? oare ce’o fi soma aia de care vorbea, ce o avea la baza, macul sau canepa? ca dupa ce au demonizat tabacul, alcoolul si zaharicalele ma astept sa introduca pe piata ceva ieftin ca braga, bun ca painea calda si anti-amoc cat toate la un loc.
Francesco
13 December 2009@Schwarzmann Skinski, imi retrag propunerea. A ta e mai buna!
Maestre, comentariul 5 este o mica opera, filozofia istoriei si a religiei, plus o doza zdravana de satira pe care ambientalistii n-a aud si n-o vad (pentru ca n-o inteleg, vezi cazul activistei in discutia cu Lordul M). Emil, se poate face ceva, un fel de Comentariul zilei? Se spun atatea lucruri intresante la comentarii, vezi euNuke, paul, Sch. Sk., vlad, murfi, panseluta, Transsylvania etc
@Dr. Pepper,
Nu avem cum sa le stim pe toate. Daca nu era Breibart TV nu stiu cum am fi putut vedea un astfel de interviu pe CNN, BBC (?), ABC, CBS si pe celelalte Mainsteam Media. Ca n-o sa avem pretentii de la Realitatea TV si Atena 3! Sa fim intelegatori!
dr pepper
13 December 2009Francesco, vrei sa spui – postul partidului conservator, antena 3?
poftim:
batalioanele ” global jungens” au atacat deja copenhaga – un oras sub asediu.
parca traim actiunea unuia din romanele lui robert ludlum.
dr pepper
13 December 2009l’am urmarit pe lordul cristopher again and again and again…
poate ca sunt intr’un fel sentimentalist aducandu’mi aminte de bunicul meu.
nu ca fizionomie. ci ca „body language and intelect”.
si poate ca opinia mea este subiectiva.
adevarul este ca, privindu’l, ascultandu’l, I got goose bumps…