Anul acesta, în discursul de Anul Nou, premierul Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen, a vorbit în special despre problema dificilă a imigrației care, a spus el, provine din faptul că au fost primiți în țară, ca de altfel peste tot în Europa Occidentală, mult mai mulți imigranți decât puteau fi integrați.
În același discurs, premierul a anunțat o nouă politică, mult mai tranșantă, prin care încearcă să rezolve ce se poate rezolva din problema imigranților, dar, în același timp, a spus el, „trebuie renunțat la iluzia că societatea paralelă și ghetourile vor dispărea” – cel puțin în condițiile legale de la acel moment. Lars Løkke Rasmussen nu s-a sfiit să vorbesca direct despre dărâmarea cartierelor ghetto și împrăștierea locuitorilor lor, ca măsură plauzibilă.
Urmând noii direcții politice, în primăvara acestui an, Folketing (parlamentul de la Copenhaga) a început să adopte o serie de legi care ar trebui să accelereze integrarea imigranților, în special a celor din țările islamice. La sfârșitul lunii mai a fost interzisă burka, ori niqab, adică veșmântul islamic ce acoperă chipul femeilor. În aceeași perioadă, legislativul danez a continuat cu dezbaterea și adoptarea legii conform căreia copiii ghetourilor, începând de la vârsta de un an, vor fi separați obligatoriu de familii, cel puțin 25 de ore pe săptămână, pentru a învăța, în clase speciale, valorile culturale daneze – incluzând aici, fără excepție, tradițiile de Crăciun și de Paște, alături de limba daneză. Cei care nu se vor supune noilor reglementări vor pierde, printre altele, dreptul de a primi ajutor social.
Legile drastice sunt adresate direct imigranților neintegrați, care locuiesc în majoritate covârșitoare în cartiere cu criminalitate mare și cu șomaj ridicat pentru o țară dezvoltată (peste 40%), cartiere numite acum explicit în discursul oficial ca „ghetouri”. O altă lege radicală propusă ar aduce pedepse duble pentru cei care săvârșesc infracțiuni într-una din „zonele subprivilegiate” (cum mai sunt numite ghetourile) din zecile recunoscute oficial în țară. Altă propunere de lege cere pedepsirea cu patru ani de închisoare pentru imigranții care își trimit copiii în excursii extinse de „reeducare” în țările de origine. Una dintre măsurile respinse la dezbaterea parlamentară a fost interzicerea ieșirii din casă după ora 8 seara a copiilor și tinerilor sub 18 ani din cartierele in discutie, lucrul acesta putând fi controlat prin purtarea de brățări asemănătoare celor purtate de cei condamnați să își ispășească pedepsele la domiciliu.
Așadar, politicienii danezi care sunt acum la guvernare recunosc dificultatea extremă de a-i integra pe cei veniți din lumea islamică, care trăiesc în cartiere cvasi-închise cu viață proprie, paralelă celei a țării gazdă, și înțeleg că doar cu măsuri de o duritate fără precedent pot mișca lucrurile într-o direcție bună.
Interesant de observat este faptul că politicienii danezi văd în sfârșit că este necesar să afirme și importanța culturii creștine în definirea identității naționale, într-o Europă în care politicenii de la Bruxelles evită din ce în ce mai mult să recunoască identitatea culturală a continentului numit cândva „Creștinătatea” și fac ce le stă în putere pentru a permite Islamului să câștige influență în tot Occidentul.
ACP
foto: Ilvy Njiokiktjien pentru NYT
2 Comments
adi
3 July 2018recunosc ceea ce a fost tot timpul evident: nu ai cum sa transformi peste noapte un om care a crescut intr-o cultura, limba si religie cu totul diferita. Mai ales cand l-ai lasat sa vina la tine acasa fara sa-i pretiniz macar sa bat la usa. Ce sa spun, merita un Nobel. Politicienii nu sunt insa chiar atat de stupizi cata vreme au inteles imediat ca romii care au imigrat in aceleasi tari occidentale, nu se pot integra. Sau au inteles ca de urma romilor nu iese nici petrol, nici bacsisul pe care il vor fi platind tarile arabe? iar acum au inteles cat de fraieri si corupti au fost atunci cand au crezut ca poti face afaceri cu arabii fara riscuri majore? Intrebari pe care subit si le pun, Iar integrarea aceasta ce inseamna, sa-i spui arabului sa citeasca Bibilia intr-o tara unde nici macar autohtonii nu o citesc cum nici macar propria istorie nu si-o citesc?
Lola
3 July 2018Ce să-i faci, un lucru pentru care nu ai muncit sau luptat tu, n-are valoare.Tot așa, binele are sens în comparație cu răul.Și încă una, unii turbează de bine.Îți dai seama de valoarea unui lucru deabia după ce-l pierzi și înveți din istorie doar faptul că lumea nu învață nimic din istorie.