FUNDATIA IOAN BARBUS

Majoritatea tinerilor sub 30 de ani vor să plece din Rusia. Rusia rămâne fără specialiști în tehnică militară

57% dintre tinerii sub 30 de ani din Rusia vor să se mute înafara țării pentru un loc de muncă mai bun. Cei mai tineri -sub 21 de ani- sunt cei mai interesați de plecare, 59% spunând că s-ar muta din Rusia pentru o carieră mai bună. De asemenea, 53% dintre specialișii în IT și cei cu alte competențe la mare căutare sunt dispuși să se mute pentru a munci înafara țării. De asemenea, 50% dintre oamenii de știință ruși vor părăsească Rusia, alături de 52% din managerii de top.

Cifrele de mai sus sunt rezultatele unui studiu relizat de Boston Consulting Group (BCG), la la care au participat 24.000 de respondenți ruși. Conforma studiului, Rusia rămâne incapabilă să concureze pentru atragerea talentelor din piața globală.

Cei care au părăsit Rusia pentru Europa occidentală, de obicei nu se mai întorc – doar 6% dintre emigranți ar fi dispuși să lucreze din nou în Rusia, dacă ar primi o astfel de ofertă, conform studiului BCG.

Rezultatele studiului reprezintă un vot de neîncredere acordat actualui regim din Rusia chiar din partea acelor oameni de ca regimul are mare nevoie pentru progresul economic de care Vladimir Putin vorbește constant, scrie pe blogul său Window On Eurasia Paul Goble, specialist american pe problemele Rusiei și ale fostelor republici sovietice.

Într-un articol publicat din septembrie 2015, Paul Goble scria că „la fel ca în anii de după Revoluția Bolșevică, cele mai bune creiere ale Rusiei pleacă pentru a trăi înafara țării, o tendință care subminează posibilitatea Rusiei de a profita de abilitățile lor, iar acest fenomen are deja un impact negativ asupra complexului miltar-indistrual rusesc.

După 1917, observa Vladimir Malișev citat de Goble, cei care aveau să proiecteze elicoptere, televiziunea, combustibilul cu friră octanică și marile ambarcațiuni au părăsit Rusia și și-au folosit competențele în alte țări. Astăzi, „din nou, cele mai bune creiere pleacă din Rusia pentru a contribui la gloria și bunăstarea altora”.

Atunci au plecat cu vaporul, azi pleacă cu avionul, scrie Paul Goble; atunci fugeau din cauza persecuțiilor, foamei și a morții, azi pleacă pentru o viață mai bună. Iar numerele sunt șocante, scria Goble în 2015: conform unor surse, până la 800.000 de oameni de știință au părăsit Rusia începând cu 1991, iar numărul lor crește dramatic.

„Nu mai puțin de 70.000 de oameni de știință și specialiști din centrele și companiile de apărare” plecaseră din Rusia până în 2015, pentru a lucra în alte țări, o pierdere care avea deja efecte asupra securității naționale a Rusiei, scrie specialistul american, citând un comentariu publicat de Stoletiye.ru.

În imaginile de mai jos, mandria armatei ruse, noul tanc Armata T-14, se defectează în timpul paradei militare din Piața Roșie, din 9 mai 2015.

P.S. A aparut ieri un articol pe Agerpres care spunea ca 1 din 3 tineri cu vârsta între 18 și 24 de ani vor să plece din Rusia lui Putin. Bullshit si fake news, sursa citata de Agerpres e „Centrul rus pentru analiza opiniei publice”.

 
SURSE   BCG Window on Eurasia1și2

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

2 comentarii

  1. Lola
    3 iulie 2018

    Dacă putinelul nu vrea să mute stilul american în administrația rusă (și nici n-ar putea, oricât s-ar strădui pentru că aparatcikul mulge Rusia și nu poți să-i scoți parazitului țâța din gură, oricât ai încerca), se mută rusia-n America prin tot ce are mai bun.E o lege a firii și o știm și noi, first hand.

  2. Lola
    3 iulie 2018

    Adevărul este că praporcikul fesebist își merită cu brio kopeika iar în orașele mari ale Raasiei se câștigă binișor.Bunăoară Maskvá este o alternativă viabilă dacă nu, chiar de dorit Berlinștaatului sau Parisului pentru durakul care are o meserie ceea ce nu se poate spune și despre Bucureșci dun par examplu unde câștigul”bun” este de trei ori pomana mokacistului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian