FUNDATIA IOAN BARBUS

Corneliu Vadim Tudor, un alt gropar al României

Cariera politică a lui Corneliu Vadim Tudor (C.V.T.) a început la scurtă vreme de la căderea regimului Nicolae Ceaușescu și venirea la putere a grupului Iliescu. Pe 2 aprilie 1990, acesta i-a scris premierului Petre Roman pentru a cere sprijin guvernamental în vederea editării unei reviste care să ajute la „contracararea cercurilor fasciste” care ar fi amenințat firava democrație păstorită de Ion Iliescu. Aprobarea primită de la guvernul Roman i-a permis lui Vadim ca în doar trei luni să scoată un prim număr al revistei România Mare în 600.000 de exemplare. Revista a fost, ani la rândul, un mijloc important de difuzare al ideilor politice ale lui Vadim. Zece ani mai târziu, în 2000, România Mare avea încă un tiraj de 400.000 de exemplare.

Politicianul C.V.T. ar fi fost imposibil în lipsa moștenirii lăsate de comunismul ceaușist, acea îmbinare nefericită între socialismul falimentar, corupția și steagul național. O creație politică a regimului Iliescu, Corneliu Vadim Tudor a jucat rolul de berbece al PDSR și ulterior al PSD. Activitatea sa politică a reușit să mențină România în subdezvoltare și a perpetuat criza morală instaurată de regimul comunist.

Arma preferată: ura etnică

Discursul liderului PRM s-a construit pe instigarea la ură față de minoritățile naționale. Împreună cu Gheorghe Funar, un alt politician de tristă amintire, Vadim a jucat un rol important în otrăvirea pentru ani la rând a relațiilor dintre români și maghiari. Ura interetnică se potrivea ca o mănușă noului regim, hotărât să își asume cât mai repede mantia „interesului național”. Deși i-a atacat adesea și pe țigani, ura cea mai mare a exprimat-o față de evrei.

„Evreii au fost cei care au sosit pe tancurile Armatei Roșii, care au adus bolșevismul în România, care au contribuit decisiv la masacrarea patrioților români și care au sufocat orice formă de rezistență populară. (…) Am auzit unele scuze de genul: evreii au suferit prea mult din cauza fascismului european, au îmbrățișat ideologia comunistă și a fost vorba de o reacție naturală. Prostii! Evreii nu au îmbrățișat ideologia comunistă, au creat-o. Dovada se află în faptul că, mult înainte de fascism și nazism, ei au condus Revoluția Boșevică din Rusia precum și revoluțiile din Germania și Ungaria. (…) Desigur că se poate spune că nu doar evrei iau fost cei care au condus Partidul, Securitatea și închisorile. Evident că au existat și români, dar au fost foarte puțini. Mul mai mulți au fost evreii, urmați de unguri, țigani și ruși. Dar chiar și printre acești români erau mulți căsătoriți cu evrei.”

Paranoia antisemită a fondatorului PRM a izbucnit periodic. Falimentul Bancorex l-a pus pe seama imperialiștilor americani („Bill Clinton și CIA au cerut ca Bancorex să fie distrusă în regim de urgență”). O singură problemă: Tribunul era convins că Statele Unite și presa americană sunt controlate în întregime de oculta evreiască. După ce PRM a ratat în 2007 intrarea în Parlamentul European, Vadim Tudor a izbucnit în studioul lui Dan Diaconescu, denunțând un complot mondial împotriva sa și a partidului pe care îl conducea: „Evreimea mondială să lase în pace România!”.

Un tovăraș de nădejde

Venirea la puterea a Convenției Democrate i-a permis liderului PRM să se evidențieze. În perioada 1996-2000, PDSR s-a folosit adesea de Vadim pentru a torpila guvernarea pro-occidentală și nu a ezitat să îl apere în fața legii. În 1997, o încercare de ridicare a imunității parlamentare a Tribunului a căzut după ce fostul președinte al României, pe atunci încă senator, Ion Iliescu, a sărit în apărarea sa și a avut grijă ca parlamentarii PDSR să facă scut în jurul liderului PRM.

În așa-zisa proclamație de la Turda din august 1998, C.V.T. a promis „renaționalizarea fabricilor, a instalațiilor și a hotelurilor care au trecut în proprietatea străinilor prin mijloace ilegale, crearea unei strategii pentru exploatare a avuției naționale în folosul populației (…) interzicerea UDMR, impunerea legii marțiale în Harghita și Covasna, instaurarea unei dictaturi a legilor și declararea unei stări de urgență asupra întregii economii române”. Doi ani mai târziu, aflat în campanie electorală pentru câștigarea președinției, a numit România o țară care „nu poate fi guvernată decât cu mitraliera” și a amenințat cu „execuții publice pe stadioane, după modelul chinezesc”.

Cea de-a cincea mineriadă a fost pornită la începutul lui 1999 de un alt membru PRM, Miron Cozma. În calitatea sa de senator al României, Corneliu Vadim Tudor a amenințat că PNL și PNȚCD vor primi „o mamă de bătaie” de la mineri pentru că „revoluțiile își creează propriile baze legale”. Tot atunci a invitat armata română să nu își respecte jurământul față de țară și să se alăture „poporului” revoltat. În același an, Vadim s-a alăturat celor care plângeau pe umărul „fraților sârbi” în timpul campaniei NATO din Iugoslavia. Pentru marele patriot C.V.T. nu conta că autoritățile de la Belgrad erau direct răspunzătoare de deznaționalizarea violentă a românilor din Serbia. Mulți dintre românii din Timoc sunt și astăzi victime ale intoleranței etnice.

Cu puțin înainte să își încheie al treilea mandat de președinte al României, în 2004, Ion Iliescu l-a decorat pe Vadim Tudor cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler. Președintele de onoare al PSD a explicat atunci că fondatorul PRM a fost recompensat pentru „contribuția meritorie la desfășurarea actului legislativ, la adoptarea unor legi fundamentale, necesare dezvoltării țării”.

Un lider totalitar

Partidul național-comunist pe care l-au construit C.V.T. și Funar a instituit un cult al personalității demn de Coreea de Nord sau China lui Mao. Ca politician, C.V.T. s-a înconjurat de cadre din fosta Securitate și din fosta Miliție. Legăturile cu aceștia i-au oferit accesul la informații compromițătoare pe care le-a folosit adesea pentru a-și șantaja sau înspăimânta adversarii. România Mare a devenit astfel organul de presă al securismului în forma sa cea mai violentă.

Pentru a-și atrage sprijinul chiriașilor din casele naționalizate, el și-a exprimat opoziția față de oferirea oricăror compensații foștilor proprietari, păgubiți de regimul comunist în calitatea lor de „dușmani ai poporului”. Liderul PRM l-a ridiculizat pe generalul Pacepa ca trădător național, deși s-a alăturat Vestului, în timp ce pe Ceaușescu, capul regimului care a înfometat și îndobitoc poporul român, îl numea un mare patriot. Nemulțumit de Raportul Tismăneanu despre crimele regimului comunist în România, același C.V.T. a făcut un scandal monstruos în Parlamentul României, amenințându-l pe Traian Băsescu cu închisoarea, sub zâmbetele satisfăcute ale parlamentarilor PSD și PNL.

Corneliu Vadim Tudor, mare patriot și bărbat de stat.
Corneliu Vadim Tudor, mare patriot și bărbat de stat.

Paranoic și grandoman, Vadim s-a înconjurat de membri ai familiei sale. Fratele său, Marcu Tudor, ofițer în armata Republicii Socialiste, a lucrat cu companiile de armament controlate de Securitate și a făcut parte din cercul restrâns de persoane pe care regimul Ceaușescu le mandatase cu intermedierea vânzărilor de arme spre statele arabe. Sora mai mare a lui Vadim, Lidia, a fost numită la visteria partidului. Un răsfățat al regimului comunist, el s-a bucurat și în postdecembrism de un șir nesfârșit de privilegii. Senator în Parlamentul României între anii 1992 – 2008, C.V.T. a ajuns, cu ajutorul lui George Becali, și deputat în Parlamentul European în legislatura 2009-2014. Cu această ocazie, panseurile marelui Tribun au putut fi admirate de întreaga Uniunea Europeană.

De-a lungul mult prea îndelungatei sale cariere politice, C.V.T. s-a prezentat ca un lider politic de importanță internațională, un mare filantrop și justițiar, dar și ca familist cu frică de Dumnezeu. În realitate, el a fost un politician mediocru a cărui activitate politică a servit celui mai corupt și antinațional partid al țării, PDSR/ PSD. Ideile sale nu doar că nu folosit la schimbarea în bine a României, dar ne-au menținut în ceaușism. Cu ajutorul unei mass media însetate de senzaționalism, Vadim Tudor și-a prelungit viața publică încă multă vreme după ce a rămas irelevant din punct de vedere politic.

Sfârșit de epocă ceaușistă

Observând cum „încearcă în permanență să transforme ceea ce este rău în ceva ce pare să fie bun, iar ceea ce este bun în ceva care să arate rău”, Valeriu Stoica l-a descris spre finalul anilor 90’ ca „unul dintre cei mai periculoși agenți răspunzători pentru conducerea codului moral românesc”. Verdictul său a fost confirmat ulterior de Luca Ștefănoiu, un fost membru în Biroul Politic al PRM, trecut ulterior la PSD. Drept răspuns la numeroase articole injurioase publicate în România Mare după părăsirea PRM, Ștefănoiu l-a avertizat pe Tribun că va sfârși prin a se autodistruge.

„În cei zece ani de când vă cunosc, ați fost fascinat de metodele lui Goebbels: > Metodele sunt simple: unele fapte concrete (un nume, un loc, o dată), după care o mulțime de neadevăruri. Așa ați procedat mereu, incorect și necinstit. Așa ați adus nenorcirea asupra unor oameni și asupra unor familii întregi… Mulți dintre ei s-au dus în pământ dezonorați și nedreptățiți. Oare imaginea lor nu vă tulbură somnul?

Din păcate, domnule Corneliu Vadim Tudor, trebuie remarcat că sunteți un om bolnav. Din păcate, boala care vă afectează nu poate fi tratată cu tranchilizante. Aroganța, disprețul față de ceilalți, suspiciunea generalizată i-au făcut să plece pe mulți dintre cei care vă sprijineau pentru că au crezut în dumneavoastră. Sunteți din ce în ce mai singur, domnule Corneliu Vadim Tudor. Priviți în jurul dumneavoastră și veți vedea un deșert mai mare decât Sahara. […] Mult mai repede decât v-ați putea imagina, veți rămâne doar o amintire. Din păcate, pentru mulți români ați făcut parte dintr-un șir de amintiri odioase și de coșmar, de care nimeni n-a avut vreodată nevoie.”

Nu mai sunt prea multe de adăugat. Poate doar că ultimul său text a fost o laudă la adresa Rusiei lui Vladimir Putin și o critică a întăririi flancului de est al NATO. În rest, știe Dumnezeu mai bine decât mine ce are de făcut cu un patriot creștin și justițiar precum Corneliu Vadim Tudor.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

32 de comentarii

 1. Costin Andrieş
  15 septembrie 2015

  vadim a murit in picioare, aplaudand rusii:

  O „performanţă” a bezmeticei politici americane: ROMÂNII I-AU APLAUDAT PE RUŞI ÎN PICIOARE!Ambasada Rusiei la Bucureş…

  Posted by Corneliu Vadim Tudor on 14 Septembrie 2015

  La final, spectatorii au aplaudat frenetic. I-am spus atunci Cleopatrei Lorinţiu: „Americanii i-au făcut pe români să-i aplaude pe ruşi în picioare!”. Nu e aşa? Aşa e. Toată lumea gîndeşte ca mine, dar prea puţini au curajul, sau posibilitatea să o spună. Nu-i nimic, am eu şi curaj, şi ocazia s-o rostesc răspicat. A devenit clar că politica bezmetică a neoconservatorilor de peste Ocean vrea să bage România în război cu Rusia. Caută tot felul de pretexte mincinoase: că Vladimir Putin ordonă asasinate, că tot el a declanşat valurile de migratori, că vrea să refacă URSS, că uite-acuş, acuş, acuş va da cu bomba atomică etc. Abia acum pricep sensul glumei din copilăria noastră: „Minţi ca o gazetă imperialistă”. … yankeii îi zgîndăre, bagă băţul prin gard, dau foc întregii zone, cu „revoluţiile portocalii” pe care poparele NU le vor. N-am să cad în păcatul de a amesteca politica şi cultura, dar ceea ce s-a întîmplat în această seară de toamnă la Bucureşti e o lecţie pentru trufia autistă a americanilor, repet: românii i-au aplaudat pe ruşi în picioare!”, a notat “Tribunul”.

  http://www.paginaeuropeana.ro/vadim-ultimul-cartus-i-am-aplaudat-pe-rusi-in-picioare/

  nu degeaba il regreta intaiul gropar (iliescul):

  ” Am aflat cu surprindere si cu tristețe vestea încetării premature din viață a celui care a fost poetul și omul de cultură Corneliu Vadim Tudor, președintele Partidului România Mare. A fost una dintre personalitățile publice care au marcat ultimii 25 de ani, cu bune și cu mai puțin bune. Și-a urmărit consecvent proiectul lui politic, chiar și atunci când, din dorința de a se face înțeles, mesajul lui naționalist era exagerat. Și-a iubit cu ardoare țara, cum puțini pot s-o facă.”

 2. Sampalean
  15 septembrie 2015

  Un produs devenit exponent al comunismului. Un om lipsit de demnuitate – sluga la darloage. Asta a fost perechea Ceausescu, niste darloage ajunse printr-o conjuctura istorica nefasta, stapani.
  Dupa ce i-a lins pe ceausesti fara rusine, s-a pus imediat in slujba uzurpatoruli si asasinului lor, Ion Iliescu, tamaind totodata memoria fostilor stapani. Pe Iliescu insa nu l-a deranjat. Ba, dimpotriva l-a mai si decorat. Haraso haractere ! Comunisti 100%.
  Lichele.
  A fi nationalist inseamna a avea constiinta si demnitate nationala. Un om lipsit de demnitate si de nu poate fi nationalist. Vadim a fost doar un xenofob si un sovin.
  Un individ care s-a identificat cu ideologia comunista, numita de parintele Staniloaie “satanalogie” nu poate fi numit cresitin, ci anticrestin.
  Deci, nu pot sa spun “Dumnezeu sa-l ierte !”

 3. Vlad M.
  15 septembrie 2015

  Ion Iliescu il regreta pe Tribun.

  „Am aflat cu surprindere si cu tristețe vestea încetării premature din viață a celui care a fost poetul și omul de cultură Corneliu Vadim Tudor, președintele Partidului România Mare. A fost una dintre personalitățile publice care au marcat ultimii 25 de ani, cu bune și cu mai puțin bune. Și-a urmărit consecvent proiectul lui politic, chiar și atunci când, din dorința de a se face înțeles, mesajul lui naționalist era exagerat. Și-a iubit cu ardoare țara, cum puțini pot s-o facă.

  A slujit România, sprijinind consensul național atunci când au fost puse în discuție subiecte esențiale, precum integrarea în Uniunea Europeană și aderarea la NATO. Corneliu Vadim Tudor si Partidul Romania Mare au facut parte , la inceputul anilor ’90 din coalitia guvernamentala alaturi de FDSN . In anul 2000, precum se stie ne-am aflat in competitie directa in timpul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei, intrand impreuna in faza finala. Un om complex, care nu poate fi judecat superficial. Prin tot ceea ce a făcut, și-a găsit locul în istoria României post-decembriste.

  Transmit sincerele mele condoleanțe familiei îndoliate, prietenilor și colaboratorilor săi politici. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

 4. Transsylvania Phoenix
  15 septembrie 2015

  Undeva in iad, Satana isi imbratiseaza unul dintre fii lui favoriti.

 5. Stefan
  15 septembrie 2015

  Trebuie sa recunoasteti ca Vadim Tudor era un antisemit de tip deosebit: el credea in gogoritzele cu “oculta evreilor” s.a.m.d.

  Asta l-a determinat sa-l angajeze pe consilierul israelian Eyal Arad pentru campania prezidentiala din 2004. Cu ocazia asta s-a lepadat de antisemitism, in mod cu totul temporar. Lupul isi pierde parul, dar naravul ba!
  Dupa ce visurile prezidentiale i-au esuat a doua oara CVT s-a intors la acelasi antisemitism nebun.

  Alt episod similar a fost parasutarea escrocului israelian Nati Meir direct in bancile Parlamentului Romaniei; si gaselnitsa asta s-a incheiat cu o crunta dezamagire pentru “tribunul boborului”: Nati l-a parasit si a continuat sa faca ce stia mai bine: sa fure si sa insele pina a cunoscut pe dinauntru si racoarea romaneasca.

 6. Misan Thropicus
  15 septembrie 2015

  Vadim a fost in masura mai mica oribil decit boala lui, narcisismul iresponsabil si oportunism politic – boala care i-a facut, face si va face si pe altii sa ticaie de zor in parlamente sau tribune –

  Vadim a fost o lepra, fara indoiala –
  Dar, din fericire, partidu’ lui (??!) nu prea are tractiune – rominii au inceput sa nu mai cumpere gargara lui primitiva –
  Iar aceasta se datoreaza faptului ca Rominia a inceput sa aiba o clasa, cit de mica, prospera, si influenta, care este neinteresata in bombastica nationalist-ocultista de tip Vadim –

  Dar lucrurile nu sint chiar bune – caci si aceasta clasa mai evoluata, mai judiciosa, si la inceput de a fii influenta, isi are punctele slabe, catre sint folosite EXACT ca VADIM cind isi exercita mesajul asupra amaritilor din Rominia Mare –
  Vadim a fost doar un capitol mic in istoria sarlataniei politice din Rominia –

  Pentru urmatorul capitol – enter Remus Cernea (si altii ca el care sint incalziti in seminare de tip Open Society) –

  Asa ca, peste ani, cind va veni timpul, se va citi despre Remus Cernea –

  Vadim a fost o lepra, fara indoiala –

  Dar, …

  Etc…

 7. Vlad M.
  15 septembrie 2015

  Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, despre marele patriot Corneliu Vadim Tudor:

  Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, afirmă într-un panegiric publicat astăzi în ziarul Adevărul că prin dispariţia jurnalistului şi poetului Corneliu Vadim Tudor „viaţa cetăţii noastre va fi mai săracă”.

  „A iubit Ţara Românească şi istoria ei, a fost un om de cultură, un intelectual public şi, mai cu seamă, a imprimat aceste trăsături ale personalităţii sale discursurilor politice, activităţilor jurnalistice şi inegalabilelor lui pamflete. I-am apreciat, cu deosebire, preocuparea constantă pentru istoria Băncii Naţionale a României. L-a interesat personalitatea lui Eugeniu Carada, întemeietorul Băncii Naţionale a României. A cercetat momentele de început ale băncii noastre centrale şi a publicat în ziarul pe care îl conducea “Tricolorul”, însemnări din epocă ale lui Constantin Bacalbaşa despre locuinţa guvernatorului Anton Carp, cu ferestrele către strada ce poartă astăzi numele lui Carada, din vremea în care guvernatorii BNR erau obligaţi să locuiască în incinta instituţiei. În plus, Corneliu Vadim Tudor a fost şi un pasionat numismat”

 8. Tomis
  15 septembrie 2015

  In sfarsit un articol la care pot sa subscriu. Lasa ca reparati voi gresela cu un articol impotriva celor care lupta cu schimbarile climatice sau pentru protectia animalelor.

 9. Vlad M.
  15 septembrie 2015

  Ma bucur ca ti-a placut, Tomis, dar fii pe pace, nu te vom dezamagi. :mrgreen: La un moment dat o sa apara si ceva despre Incazism si extremistii drepturilor animalelor.

 10. Tomis
  15 septembrie 2015

  Ar fi trebuit sa scrii “o sa mai apara”, iar din cate am vazut la voi definitia extremismului este foarte larga. In fine, sper sa se poata purta o conversatie rationala bazata pe argumente logice; e unul la voi, Costin Andries, care pricepe un pic mai greu; omul are membership la Flat Earth Society.

 11. Vlad M.
  15 septembrie 2015

  Adevarat, „o sa mai apara” e o evaluare corecta.

 12. andrei
  15 septembrie 2015

  nu inteleg de ce Mugur Isarescu a tinut sa-l elogieze pe Vadim. Prieteni n-au fost(din ce-am verificat) si din cate-mi aduc aminte, Vadim a facut de multe ori atacuri dure la adresa lui Isarescu. Plus ca guvernatorul bnr nu este politician ca sa poata castiga capital politic din genul asta de reactii. Cam suspect

 13. Costin Andrieş
  15 septembrie 2015

  Tomiță e mandru ca nu e roman ???? Adica e mai tare ca Ponta, care zice ca e mandru ca e roman. El e mandru ca nu e. E ca si cum eu as fi mandru ca nu sunt Tomita, si desi am motive, nu sunt.
  Cat despre Flat Earth Society, ii aratam aici ca dintre noi doi, el are mult mai multe in comun cu ei https://www.facebook.com/pauldragos.aligica/posts/909219559145788?comment_id=909250412476036&offset=0&total_comments=12&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R3%22%7D

  Dar pricepe (si) mai greu ????

 14. Tomis
  15 septembrie 2015

  Gogule, nu te avantajeaza sa dai linkuri.

  https://www.facebook.com/pauldragos.aligica/posts/907865195947891?comment_id=907932555941155&hc_location=ufi

  Vezi ca e posibil ca altii sa stie sa citeasca si sa ramana cu impresia (corecta) ca logica nu e punctul tau forte.

 15. Vlad M.
  15 septembrie 2015

  Sa adaugam listei si pe patriarhul Daniel, hotarat pare-se sa nu rateze nici o ocazie de a ne face de ras.

  Patriarhul României a adresat familiei domnului Corneliu Vadim Tudor un mesaj de condoleanţe, ca urmare a trecerii sale la cele veşnice, luni, 14 septembrie 2015:

  Bucureşti, 15 septembrie 2015

  Familiei domnului Corneliu Vadim Tudor

  Îndurerată familie,

  Am primit cu tristețe vestea trecerii neașteptate din această viaţă a domnului Corneliu Vadim Tudor, scriitor, jurnalist şi om politic, implicat activ în viaţa publică românească, mai ales după anul 1990. Om credincios şi erudit, patriot şi bun orator, domnul Corneliu Vadim Tudor va rămâne în memoria românilor pentru pasiunea şi spiritul său dinamic, dovedite în susținerea propriilor sale convingeri.

  În aceste momente grele de suferință şi durere pentru dumneavoastră şi toți cei care l-au cunoscut, rugăciunea pentru el şi pomenirea lui cu recunoştinţă rămân legătură de iubire mai tare decât moartea şi mângâiere pentru suflet.

  Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Biruitorul morții şi Domnul vieţii, Care ne spune: „Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi!” (Ioan 11, 25), să așeze sufletul domnului Corneliu Vadim Tudor împreună cu drepții, în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârșit!

  Veșnica lui pomenire din neam în neam!

  Cu părintești condoleanțe şi binecuvântări pentru familia îndurerată,

  † DANIEL

  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

  Sa ii fie rusine!

 16. DanC
  15 septembrie 2015

  Despre vece tudor – may he rot in Hell.

  Despre discutia off topic de mai sus, exista de fapt un proces intre Mark Steyn si un ofuscat suparat-foc de ironia lui Steyn. A fost intentat un proces pe chestia asta iar lui Steyn i se rupe, de fapt ca sa stir the pot, a scos si o carte:

  http://www.steynonline.com/7174/steyn-on-mann-should-be-a-mandatory-textbook-for

 17. Tomis
  15 septembrie 2015

  Steyn este un fel de Badea care se pricepe la scris si nu are nevoie sa pupe in fund la comanda dar rolul lui este cam acelasi, de a oferi opinii celor incapabili sa si le formeze singuri. Steyn a scos o carte. Steyn a scos mai multe carti. Asa, si? O carte de non-fictiune (ma rog, daca exista expresia asta; as opposed to “beletristica”) este un articol de ziar mai dezvoltat, cu mai mult continut, fara vreo garantie de obiectivitate si echidistanta fata de subiectul tratat. Ma rog, unora le suna mai sexy daca spui “bah am citit trei carti despre farsa incalzirii globale” decat “am rasfoit in echivalentele occidentale ale Romaniei Libere articolele unor ziaristi umflati cu actiuni la BP”. Faptul ca ceva este scris (Biblia, Mein Kampf) nu inseamna ca trebuie iei de bun.

  In fine, se practica cultul personalitatii si la altii, nu numai la noi. Un exemplu accesibil este cum multi se inchina la ce scria Roger Ebert (pe wikipedia se mentioneaza cu fiecare ocazie ce parere a avut el despre un film, de parca ar avea vreo relevanta). Sunt multi din astia, au un stil de comunicare care prinde la un segment de populatie si gata, ce spun ei este lege (cred ca ar trebui sa se numeasca “sindromul Antena 3”). Asa ca despre Steyn, poti sa-l citesti pana-ti iese pe urechi si sa-i reproduci parerile pe orice forum pui tastatura, dar nu te apuca sa-l dai ca argument (e.g. “Steyn a scris, prin urmare asa e”). Ca tot ai vorbit de off-topic; asta nu mi-e clar, de ce l-ai inserat pe Steyn in discutie? Nu ma intereseaza parerea lui, asa cum nu ma intereseaza a lui Banciu sau Hurezeanu. Sa fie sanatosi cu parerologia lor, discutiile rationale nu se bazeaza pe parerile altora ci pe idei, argumente, etc..

 18. DanC
  15 septembrie 2015

  @Tomis: Ha ha ha, esti funny! ???? Nu l-am pus pe Steyn pt interesul matale. Sincer ma doare undeva de ce crezi sau nu crezi personal. L-am pus pt ca cearta dintre Steyn si Mann e f similara discutiei de mai sus si aceleasi argumente sint si acolo. Mann (ca tine, dealtfel) e full of bs si ratoiala, exagereaza anumite chestii si tot flutura chestia ce mare om de stiinta e, tocmai pt a avansa gogoasa cu ‘climate change’.
  Steyn, l-a numit pe Mann o frauda si asta e politicos de fapt.

 19. Costin Andrieş
  15 septembrie 2015

  Tomita, stii cum se spune, vorba lunga, saracia omului. Iar tu esti rupt in fund. In paragrafele grase de mai sus nu ai spus nimic ce nu poate fi valabil pentru orice sustinator al incalzirii globale. De fapt, ar fi mult mai valabil pentru un Al Gore, pentru ca nu exista cultul personalitatii pentru Steyn, dar exista de multi ani, si stii foarte bine, pentru Al Gore si pentru tot felul de “oameni de stiinta” gen Michael Moore.
  Tomita, eu vad ca nu te intereseaza parerea lui Steyn nu pentru ca ar fi Badea, o gura mare si spurcata angajata la televiziunea unui puscarias, si nimic mai mult, nu te intereseaza pentru ca nu pare sa te intereseze nimic din lucrurile care iti contrazic teologia variabila a incalzismului, care daca nu e incalzism, asa cum ne-au avertizat si amenintat “oamenii de stiinta” decenii la rand, e “schimbism”. cand ploua, vine sfarsitul lumii, cand nu ploua, vine sfarsitul lumii, cand ninge, cand nu ninge, cand bate sau nu bate vantul, ca asa zic “oamenii de stiinta”.
  E nevoie de un anumit tip de credinta sectara ca sa poti asimila toate aceste contradictii fara sa clipesti. Genul de credinta necesara celor de la Flat Earth Society, sau admiratorilor lui Vadim.

 20. Tomis
  15 septembrie 2015

  Ca tot veni vorba de idei si argumente, imi aduc aminte ca mi-a placut teribil cum mi-a raspuns Costin Andries, intelectual rasat cu o afinitate pentru dezbateri si schimburi de idei:

  “Domnule strain Tomita, gata, nu te-ai plictisit?
  Ideea e ca esti prost si se vede de pe Luna, asta incearca lumea sa iti spuna, sa iti demonstreze, sa te faca sa intelegi. Dar daca ti-ai da seama ca esti prost, si ca lumea vede ca esti prost, nu ai mai fi prost, nu?
  Hai, potoleste-te.”

  Te strici de ras cand realizezi ca in Romania “hai mars prostule” inca mai este un argument logic foarte puternic, un fel de “restaurant” cand joci Fazan. Nu prea mai ai ce sa zici dupa aia. Oameni ca el probabil ca ti-ar da in cap daca ar avea ocazia, cu un “musulmanu dreq” printre dinti (nu conteaza daca chiar esti musulman, important e ca l-ai enervat cu argumente pro-imigratie prea mult timp). In fine, cand TU ai certitudini ce folos are sa-ti pierzi timpul cu discutii? Daca TU STII (for a fact, cum ar zice americanii) ca incalzirea globala e o farsa si ca avem de-a face cu o invazie musulmana de teroristi (oximoron, nu?), cum sa mai stai sa analizezi situatia? Nu mai e timp, dujmanii e peste tot.

  Daca ajung din greseala la o reuniune a celor ce scriu la inliniedreapta.net si am lipsa de inspiratie sa pretind ca oamenii nu au (intrinsec si moral, nu legal) mai multe drepturi decat animalele sunt destul de sigur ca daca reusesc sa scap viu ar fi sub forma de pachet din gudron si pene. Mi-e greu sa cred ca violenta in idei si limbaj pe care am vazut-o in ultimele saptamani pe Facebook ar avea greutati in a se exterioriza in violenta fizica, dat fiind un context propice. Am o teorie care ar putea explica de ce sunt romanii asa (majoritatea, nu toti) dar o las pe alta data, trebuie sa las lumii ocazia sa-mi demonstreze ca sunt prost. Desi, parafrazandu-l pe Creanga, stiu ca sunt prost dar cand ma uit in jur prind curaj.

  https://www.facebook.com/pauldragos.aligica/posts/907865195947891?comment_id=907938419273902&reply_comment_id=908214209246323&total_comments=9&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R1%22%7D

 21. Costin Andrieş
  15 septembrie 2015

  Gata, acum o dam in paranoia si un pic de martirizare preventiva. Tomita, nu vrei sa ne intoarcem la Vadim? Vlad nu a scris articolul asta ca sa ne contrazicem pe alte subiecte, desi partea cu pene si gudron suna foarte bine ????

 22. Tomis
  15 septembrie 2015

  Gogule, am zis eu ceva de Gore sau Moore? Tu fiind obisnuit sa inghiti parerile altora ai dificultati in a crede ca altii procedeaza altfel decat tine. In profesia mea nu se lucreaza pe baza de pareri ci pe baza de biti (bits, bytes, true/false, etc), mentalitatea de miner te trimite in somaj destul de repede. Poti sa dai cu bata in tastatura cat vrei (poate tu ai incercat), computerul se incapataneaza sa-ti spuna ca 1+1=2; ma rog, daca dai cu ghioaga-n procesor s-ar putea sa-si schimbe opinia.

  Dar daca vrei ajungem la calcaiul lui Ahile. Nu sunt climatolog, si am o banuiala ca nici tu nu esti (daca esti, ma scuzi, dar pari a fi absolvent de Spiru Haret, dezbaterea nu este febletea ta). Cum interesul tau fata de a citi lista dovezilor pro-incalzire globala lunga cat un roman de Dostoievski pare si el foarte redus, singura solutie ramasa este sa ne batem in surse (si in credibilitatea lor). Le enumar doar daca insisti.

  Nu exista o garantie ca aia 97% dupa care ma ghidez eu au dreptate, poate le-a dat cu virgula pe undeva, dar in final avem de ales intre doua puncte de vedere si neutralitate. Din trei variante tu ales-o pe aia care miroase cel mai tare a homeopatie si flat earth society, unde se baga comentatori gen Steyn si Trump in loc de climatologi.

 23. Tomis
  15 septembrie 2015

  N-am mentionat degeaba partea cu gudronul si penele, stiu ca minerului din tine i-au sticlit ochii la perspectiva unor astfel de argumente.

 24. Costin Andrieş
  15 septembrie 2015

  Tomita, watch your language.

 25. DanC
  15 septembrie 2015

  De fapt Tomis e foarte aproape de stilul lui vece tudor (nesimtit, artagos, daca nu esti de acord cu el automat esti prost).

 26. Tomis
  15 septembrie 2015

  Ma scuzi, I used the D-word, “dovezi”. Dar acum pe bune, nu cred ca Vlad se supara de conversatie; daca mai ai argumente vreau sa le citesc, promit ca incerc sa nu mai scriu nimic si sa-ti las ultimul cuvant.

 27. Tomis
  15 septembrie 2015

  Ok ok, ultimul meu cuvant inainte de ultimul cuvant. DanC pare a avea si el o pereche speciala de ochelari; Costin nu ma scoate din “ba prostule care esti prost” iar concluzia lui DanC este ca eu ii fac prost pe altii. Sau poate era un statement (“daca nu esti de acord cu el automat esti prost”), caz in care ma delimitez de aceasta opinie si protestez.

 28. DanC
  15 septembrie 2015

  @Tomis: N-am nici-o treaba, nu-i cunosc personal pe Costin etc, dar chiar din link-ul tau de pe fb ai spus: “Cand SUA si China ajung intr-un final la un acord cu privire la reducerea emisiilor de carbon si vine Obama si ne spune ca e groasa, trebuie sa actionam pana nu e prea tarziu, apare expertul Costin Andries si ne spune sa stam linistiti, e doar o panica artificiala. Asa o fi, doar ca tu fiind roman nu te suspectez de prea multa empatie, by default, si cred ca atata timp cat tu si ai tai sunteti sanatosi te doare-n cot daca omul ramane singura specie pe Pamant.”
  Daca asta nu e comentariu vadimist, what is then?

 29. Tomis
  15 septembrie 2015

  Unde e vadimismul, in partea unde am zis ca nu-l suspectez de empatie fiindca este roman? Poate nu s-a inteles pentru ca am fost ambiguu. CETATEAN ROMAN, nu etnic roman. Cand traiesti in Romania este culmea sa-ti mai permiti sa discriminezi pe baza de criterii etnice in conditiile in care esti conational cu cei din judetul Vaslui. Am vazut comportament reprobabil la aproape fiecare etnie din minunatul spatiu carpato-danubiano-pontic, nu judec lumea pe baza de ADN. Cat despre lipsa de empatie, romanii (din nou, cetatenii, nu etnicii, ffs) sunt rasisti si xenofobi, asta se stie; ar fi culmea sa pretinda cineva contrariul dat fiind ca articolul este despre Vadim. Nu o spun numai eu din experienta proprie, o ziceti si voi.

  https://inliniedreapta.net/romanii-sint-rasisti/

  E discurs vadimist daca este adevarat ceea ce zic? Nu scriu politically correct dar credeam ca asta ar fi apreciat pe site-ul de fata. Si asta cred, ca pe Andries nu-l intereseaza daca se ridica nivelul oceanelor cu 1 metru provocand un dezastru global, pentru ca asta riscam, in definitiv, daca schimbarile climatice sunt intr-adevar accelerate de om. Atata timp cat o duce el bine nu-l va interesa prea mult de aia de pe fundul oceanului si va spune ca era oricum inevitabil, ca au mai fost ere glaciare si asta este ciclul natural; omul, suprema creatura, nu are nici o vina. Daca l-ar fi interesat ar fi tratat altfel subiectul, incepand cu un simplu “what if?”; oamenii se asigura ca evita the worst case scenario. Daca ai o sticla de sapun lichid la serviciu pe care cineva a scris “nu folositi, toxic!”, nu este rational sa te asiguri mai intai ca intr-adevar nu este ceva toxic inauntru in loc sa presupui automat ca este o farsa? Pentru ca ai mai mult de pierdut daca intr-adevar ai ceva toxic inauntru, oricat de improbabil ar fi scenariul.

  Am identificat un downward spiral la diversi, urmeaza aproximativ urmatorul tipar – “oamenii sunt mai importanti decat animalele”, urmat de “civilizatia europeana e mai importanta decat refugiatii/invadatorii”, urmat de “da-i dreq cu birocratia lor de la Bruxelles, Romania e mai importanta”, urmat de “noi (eu si cu familia, prietenii) sa fim sanatosi”, urmat de “eu sa fiu sanatos”. E un egoism in stare pura undeva in interior care nu este vizibil direct pentru ca traim in pace si ne permitem sa parem generosi si altruisti. Dar cand vine momentul magic cand trebuie sa alegi intre comfort si constiinta romanii dau chix; am vazut-o cu ochii mei, nu mai dau exemple ca trece weekendul.

  Se poate argumenta ca la urma urmei pragmatismul asta a garantat supravietuirea romanilor, secole de compromisuri si coloana vertebrala foarte flexibila (recomand “Istoria tradarii la romani”) ne-au adus in secolul XXI, si asta este tot ce conteaza, nu? Dar cand cea mai mare grija a ta, constient sau nu, este supravietuirea cu orice pret cum poti sa fii altfel decat lipsit de altruism si cat iti mai lipseste sa fii rasist/xenofob? E ca-n Filantropica – “la banii tai tu-ti permiti sa ai demnitate?”. La noi oamenii apreciaza mai mult comfortul personal decat principiile, de asta zic ca romanii nu au empatie. In fine.

 30. Omul De Zapada
  15 septembrie 2015

  Vaaaaaiii, ce m-au speriat cele 2-3 rapoarte ale Clubului de la Roma prin anii ’70! Jan Timbergen, Mihajlo Mesarovic, Eduard Pestel (din memorie, nu mai caut pe google sa-i verific), ba chiar si tov. M. Malita mai pe la spartul tirgului, super calculatoarele de la M.I.T. folosite de expertii Clubului ca sa calculeze, extrapoleze, interpoleze si sa deseneze grafice peste grafice, trenduri si prognoze de-ti venea sa te sinucizi… Venea peste noi racirea globala. Colac peste pupaza, petrolul si multe alte resurse esentiale urmau sa se epuizeze pina prin 1990. Pina prin 2000 urmau sa se termine aproape toate celelate ramase neepuizate pina in 1990. Doar carbunele si inca doua-trei fleacuri la fel de necomestibile erau estimate sa ne ramina disponibile pina spre anul 2100. Da’ ce folos?! Urma, oricum, sa murim foarte curind cu totii fie de foame, fie inghetati si acoperti de sute de metri de zapada.

  Nu mai tin minte cum s-au rezolvat lucrurile pina la urma, insa, dupa cite imi amintesc, politicienii nu au stat cu miinile in propriile buzunare nici atunci, cum nu stau nici azi. Au tinut discursuri, au organizat conferinte, mitinguri, marsuri de protest, au introdus taxe noi etc.

  Dupa ce sub conducerea inteleapta a lui Al Gore am invins cumva si global warming, acum ne-am pomenit cu blestemata de climate change. Dar si cu, din pacate, enorm de multii sceptici care inteleg foarte gresit libertatea de exprimare.

  Tontusi… o chemare noua lumea o strabate…

  Iata ca un brav profesor englez (a professor of International Law at University College London) le da noi idei politicienilor despre felul in care ar trebui procedat pentru a le baga eficient pumnul in gura ticalosilor de climate skeptics: International Court of Justice trebuie sa… “settle the scientific dispute”!!! Ce atita vorbarie.

  Citam:

  Sands warns that failure to act on climate change would create a more serious refugee crisis than what we are witnessing today.

  “The events of the past weeks in Europe, in relation to forced migrants and refugees, underscores the consequences of a failure to have a proper framework to deal with crises of these kinds, and the terrible human consequences,” he said.

  “Appalling as the current situation is, it will be as nothing compared to what climate change may bring.”

  O idee (migrantii/refugiatii sint produsi de… climate change) ventilata cu tot mai multa convingere de o anumita parte (90%) a presei se infiripa vazind cu ochii.

  Sigur ca e bizar ca, in ciuda ravagiilor cauzate de schimbarile climatice, productia mondiala de haleala (cereale, legume, fructe etc.) sa fie in 2015 cea mai mare din ultimii 29 de ani, asa cum am aflat – perplex – zilele trecute citind stirile. Dar sa speram ca macar o anumita parte (90%) a presei va trece rapid peste acest accident bizar (chiar suspect si cu parfum de sabotaj – as zice), peste aceasta stire mai degraba irelevanta, defetista si vadit rau intentionata in fond, fara sa-i acorde prea multa atentie.

  E bine ca presa sa faca ciocu’ mic pe tema asta nu doar pentru a nu da apa la moara ticalosilor de climate skeptics ci si fiindca – expertii stiu – o astfel de productie record poate fi extrem de periculoasa daca ne gindim ca va antrena scaderea preturilor alimentelor, adica va genera deflatie, cosmarul tuturor bancherilor. Poate fi ceva mai periculos decit deflatia pentru niste oameni obisnuiti de cind se stiu cu o rata a inflatiei de minimum 3%/an? Va fi un soc pe care multi il vor resimti direct in propriul portofel pina la recolta viitoare.

  P.S. Hai ca-mi amintii ce m-a salvat in anii ’70 de spaima racirii globale si de comunismul din jur: muzica. CCR, de exemplu. Daca mai sint pe aici si alti supravietuitori ai racirii globale, ceva special (doar) pentru ei:

  https://youtu.be/13-biT86Q4I

 31. Vlad M.
  15 septembrie 2015

  Tomis, pare-se ca simti o placere aparte in a amesteca merele cu perele. De pilda, Biblia cu Mein Kampf, oamenii cu animalele etc. Chiar atat de tare te-a afectat moartea lui Cecil, incat trebuie sa continuam si aici discutia despre diferentele (evidentele) dintre oameni si animale? Bag de seama ca nu realizezi nici macar ca este exact genul de atitudine care starneste ostilitate. Chiar nu-ti dai seama ai avea mai mult succes in incercarea de a gasi sprijin pentru protejarea animalelor daca nu ai sustine idei atat de ridicole? Eu unul nici nu prea mai imi bat capul sa ascult pe cineva care sustine ca intre un animal si un om nu exista nici o diferenta.

  Nici pasiunea asta pentru climate change nu te ajuta prea mult. In regula, nu-ti place Mark Steyn pentru ca jurnalistul canadian nu se afla printre cei care nu mai pot dormi la noapte din cauza dezastrului climatic. Totusi, de aici si pana la a-l numi un Mircea Badea de Canada e cale lunga.

  Ai mentionat mai sus Romanii sunt rasisti, un articol scris de Liviu acum ceva vreme. L-ai citit inainte de a-l recomanda? Liviu este ironic, ridiculizeaza concluziile acelui studiu sociologic.

  Am identificat un downward spiral la diversi, urmeaza aproximativ urmatorul tipar – „oamenii sunt mai importanti decat animalele”, urmat de „civilizatia europeana e mai importanta decat refugiatii/invadatorii”, urmat de „da-i dreq cu birocratia lor de la Bruxelles, Romania e mai importanta”, urmat de „noi (eu si cu familia, prietenii) sa fim sanatosi”, urmat de „eu sa fiu sanatos”. E un egoism in stare pura undeva in interior care nu este vizibil direct pentru ca traim in pace si ne permitem sa parem generosi si altruisti.

  Nu stiu care sunt acei diversi. Da, oamenii sunt mai importanti decat animalele. Da, supravietuirea civilizatiei europene este mai importanta decat pretentiile imigrantilor ilegali (pentru ca daca se muta toti aci s-a dus dracului totul, incepand cu drepturile animalelor). Da, statele nationale sunt mai importante decat fanteziile socialiste ale birocratiei de la Bruxelles. Altfel e un echilibru de mentinut intre societate, familie si sine.

  Omul de Zapada
  Dupa cum vezi, scenariile de cosmar ecologic sunt mereu la moda. De la Racirea Globala la Incalzirea Globala si acum la Schimbarea Climatica, trebuie sa traim permanent sub amenintarea dezastrului ecologic care va aduce omenirea in pragul extinctiei. Singurul lucru pe care nu il inteleg e de ce asemenea teorii inca mai au succes.

 32. Costin Andrieş
  15 septembrie 2015

  Tomita, speacially for you, hiper-vadimita eco:

  ‘CLIMATE CHANGE DENIERS ARE AS BAD AS HITLER’. YALE HISTORY PROFESSOR GOES FULL GODWIN

  ‘Yes, the Nazis were very green. Snyder got that bit right. They passed the first national environmental laws: the Reich Nature Protection Law of 1935. They were big on organic food (Himmler wanted his SS to eat nothing but). They were into animal rights. (In 1933 Goering said that anyone found guilty of animal cruelty or experimentation should be sent to concentration camps. No really). And of course Hitler himself was mostly vegetarian and fiercely anti-smoking.”
  ‘Climate Change Deniers Are As Bad As Hitler’. Yale History Professor Goes Full Godwin
  If you don’t believe in climate change you’re as bad as Hitler.
  breitbart.com

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=783950701715890&id=150908425020124

  Si tu presupui despre cei care nu sunt de acord cu tine ca sunt egoisti, romani la cap, rai, ticalosi, chiar criminali, daca s-ar ivi ocazia. La toate astea eu ti-am raspuns ca esti prost, ceea ce cred sincer, dupa care tu ai sarit de fund in sus. Ei bine, esti si un mic vadim, unul mai filfizon, asa. Multumit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian